307Break Odesláno 10. leden 2009 Odesláno 10. leden 2009 Zdravím, v těch mrazech co byly mi přestaly jít ostřikovače skel (přední i zdadní), kapalinu dávám na -20°C tak sem myslel, že to jen zatuhlo. Ouha, nechal sem auto rozehřát v garáži a stále neostřikují. Při stisknutí ovladače ostřikovačů by se mělo ozvat jemné zabzučení motorku čerpadla a nic. Tak jsem kouknul na pojistky, konkrétně č.14 10A v motorovém prostoru a byla spálená. Dám novou pojistku, ta se nepřepálila ale stejně nejde ani přední ani zadní motorek čerpadla ostřikovače. Nějakej tip kde hledat dál, nebo tutovka? Díky. Citovat
MrVain Odesláno 10. leden 2009 Odesláno 10. leden 2009 kolko sa ohrievalo v garaži,nerataj s tým že za tri hodinky sa lad roztopí,niekedy to trva aj celý den samozrejme podla teploty v garaži,ale malo kdo ma v garaži 20°C Citovat
307Break Odesláno 10. leden 2009 Autor Odesláno 10. leden 2009 kolik tam bylo nevim, min. 10°C určitě, povolila i zatuhlá ruční brzda, nevim kolik tam může bejt ledu a v kterejch místech, asi v tom čerpadýlku, že ? Citovat
MrVain Odesláno 10. leden 2009 Odesláno 10. leden 2009 to zmrzne cele treba tam doliať čistu nemrznucu najlepšie do - 80°C a počkať kým sa to roztopí v teple,može tam byť teda podla objemu nadobky aj 4 kg ladu,ak si ju mal plnú, ten lad bude všade v nadobke, cerpadle,hadičkách... Citovat
307Break Odesláno 10. leden 2009 Autor Odesláno 10. leden 2009 něco na tom je, tedy hadičky jsou měkký protože se ohřejou od motoru (ty přední), kolik toho ledu je v tý nádobce a tam \"někde\" dole je fakt otázka, asi počkám na jaro kdyby mi někdo poradil jestli se dostanu na spodní stranu nádoby a k čerpadlům tak to klidně ohřeju teplovzdušnou pistolí ale nechce se mi tam tam rvát horkej vzduch když nevím kam (abych náhodou neohřejval vejfuk ). Citovat
307Break Odesláno 10. leden 2009 Autor Odesláno 10. leden 2009 Tak mi to nedalo, vzal manželce fén (to bylo keců) a napasoval jej pod nádržku posilovače řízení a za 2 hodinky bylo rozmraženo (horkovzdušnou pisloli raději ne, jinak si roztavíte nádržky a vypněte motor jinak vás namotá řemen). Nádržka pro ostřikovače je vlastně z vnější strany motoru hned za plastem blatníku a nádržka posilovače spolehlivě izoluje teplo od motoru takže to \"samo\" při provozu těžko rozmrzne. Stejně mi bylo divný proč to takhle surově zamrzlo, když sem míchal nemrzku a destilovanou vodu na -20°C, u nás nebylo víc jak -15°C. Až sem vytáhl z pod sedačky nedopitou láhev čaje Aquila (výrobce promine) s ledem a jakousi medovou hmotou okolo. Celkem jednoduše jsem zjistil, že led je zmrzlá voda (fakt) a medovitá hmota je čajový substrát s velkou hustotou. Pak mi svitlo, při tuhnutí čaje (směsi vody a substrátu) začne voda kristalizovat do ledových vloček a na nich se uchytávají další kousky ledu, až se voda ve formě ledu zcela odseparuje od čajového substrátu. A jak to souvisí s nemrzkou do auta ? Úplně stejně, pokud si kupujete nemrzku na -30 nebo -40°C a přiředíte ji destilkou na -20°C (což by v našich podmínkách mělo stačit). Jakmile začne opravdu mrznout, tak se voda ve formě ledu odseparuje od nemrzky a spolehlivě zmrzne. Čistou nemrzku pak odstříknete na sklo. Pak stačí aby bylo trochu nad nulou, voda rozmrzne a nateče do čerpadla a samozřejmě zase zamrzne. Takže raději neředit a kupovat si nemrzku rovnou na -20°C. Citovat
ozzy56 Odesláno 10. leden 2009 Odesláno 10. leden 2009 Ještě,že sis koupil tu Aqilu...:myslim Citovat
307Break Odesláno 10. leden 2009 Autor Odesláno 10. leden 2009 tu tam nechali povedení synáčkové Citovat
georgegg Odesláno 11. leden 2009 Odesláno 11. leden 2009 jj taky mi to zamrzlo ale u nás bylo nějakejch -30, ale stačila noc v garáži a dolití nemrzky do -40 a vše je OK, ještě že to nádrž vydržela, jinak sme mohli mít vyděláno Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.