Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

No takto....chcem vymenit pruziny 40/40 na seriove tlmice ktore su este OK.

Za rok najazdim tak 20 000 km.

Radili mi tu doraz tlmicu skratit asi o 2 cm.

No a za nejaky rok, rok a pol by som vymenil komplet podvozok.

Co vy na to?

PS: Zavodnik prilis nie som :cool:

[upravil dne 22.1.2009 Y2K]

Odesláno

tlmice ti umru tak do 10tis km najneskor. teda mozno nevytecu vsetky 4ks, alebo je mozn eze ani jeden ale ich ucinnost uz bude miziva

Odesláno
Původně zaslal: Fusion

Zkrítit doraz? Ježišmarjá.

Co je tak složitýho na tom to prostě nechat tak jak je a jenom tam dát ty pružiny?

Este raz....ja som sa s tym prilis nestretol, preto chcem co najviac informacii...

A snad tu sa da docitat preco skratit, a podobne.

Odesláno

tím zkrácením dorazů myslí zkrátit tu 3.

když jsem dával pružiny 40 tak jsem je nezkracoval.

ale jak jsem dal pružiny 60 tak mi to sedlo na dorazy a musel jsem je zkrátit.

když je o 2 cm zkrátíš tak se nic nestane.

post-0-14109604248317_thumb.jpg

Odesláno
Původně zaslal: Y2K

Hej?Takze skracovanie pri 40/40 je podla tohoto zbytocne?

hmmm

řekl bych že ne. možná by bylo lepší je zkrátit. ale nikdo to při snížení 40 nedělal.

na dorazy to lehlo až při snížení 60.

Odesláno

No ale aj tak si myslim ze ked pri 40 to nic nerobi a pri 60 to sadne, tak pracovna draha tlmica je potom len 2 cm. Keby som ho o 2 cm skratil tak by bola 4 cm, co je uz lepsie...

Ci uvazujem zle?

Odesláno
Původně zaslal: Y2K

No ale aj tak si myslim ze ked pri 40 to nic nerobi a pri 60 to sadne, tak pracovna draha tlmica je potom len 2 cm. Keby som ho o 2 cm skratil tak by bola 4 cm, co je uz lepsie...

Ci uvazujem zle?

uvažuješ spravně.

Odesláno

Takze ono by bolo asi dobre zistit aka pracovna dlzka je seriovych tlmicov.

No a potom ak sa daju pruziny 40/40 tak tu dlzku upravit o tolko aby bola taka ista ako pri seriovych pruzinach.

Odesláno

len na dolnenie skratenie dorazov neriesi problem so znizenim zivotnosti tlmica. proste si predstavte ze ak date narp -400 pruziny tak vo vnutri tlmica je tlak v uvolenom stave ako pri stlacenom o 4cm ked su pruziny seriove, ked sa nebahne n ajamu tak sa tlak zvysuje - vyssi tlak a rychlejsie pohyby pruzin (tam a spat) ma za nasledok to ze sa ovela skor porusi tesnost a olej zacne unikat, alebo sa tam dostane vzduch... Ale kludne si robte tuzink

Odesláno
Původně zaslal: pug

len na dolnenie skratenie dorazov neriesi problem so znizenim zivotnosti tlmica. proste si predstavte ze ak date narp -400 pruziny tak vo vnutri tlmica je tlak v uvolenom stave ako pri stlacenom o 4cm ked su pruziny seriove, ked sa nebahne n ajamu tak sa tlak zvysuje - vyssi tlak a rychlejsie pohyby pruzin (tam a spat) ma za nasledok to ze sa ovela skor porusi tesnost a olej zacne unikat, alebo sa tam dostane vzduch... Ale kludne si robte tuzink

toto asi dobre nechapem...

Teda, ked stlacim tlmic o 40 (ako su pruziny) tak chapem ze je stlaceny. Ale ked skratim doraz o 40 (napriklad) tak doraz je mensi, tym padom je tlmic tak isto vystrceny von ako ked mal doraz dlsi a pruziny o 40 dlhsie.

Ci zasa neuvazujem spravne?

Odesláno

Já už bych se do toho moc nepletl abych pak nebyl obviněnej že to stojí za prd.

Nicméně, pokud teoreticky uvážíme jak tlumič pracuje, a já nejsem vývojář tlumíčů (+ jak sem psal, ale nevím, 406c má snad \"sportovnější\" tlumiče) tak při normálním stavu, normálních pržinách, normálních kolech je u stojícího auta tlumič v pozici 0. Při jízdě pak pracuje + a - Xcm. A teď nechápu proč se říká, že sníženej podvozek všechno vymlátí. Když si vezmu tenisovej míč a z výšky ho pustím tak skákne několikrát v určitých výškách. Pokud ale vezmu tvrdej baseball tak poskočí párkrát a v menších výškách. Tudíž \"sníženej\" tlumič sice dostává do jiné \"nulté\" pozice ale taky už tolik nepracuje nahoru a dolu jako dřív. Samozřejmě pak ani ostatní součásti jako stabilizátory tolik nepracují.

(Doporučuju třeba videa DTM aut, kterým skoro netlumí a při každým přejezdu nerovnosti je kolo ve vzduchu, jako u motokáry.)

Jinými (dalšími jinými :D) slovy, čím pohodlnější auto, tím choulostivější podvozek (známá krpa pohodlných francouzů). Podle mě by pak ztvrzenej pozdvozek neměl tolik trpět (ba naopak).

U těch 4cm fakt nevidím problém, ale jak píše čakom, u těch 6 už by podle mě kola šly \"do áčka\", což je někdy žádoucí, někdy ne.

A taky záleží asi na konstrukci podvozku. Jak sem někde psal, já mám tlumič na vech kolech mimo pružinu. 406c má předpokládám kvůli náhonu přední McPh ale zadní jakou? Jak 605 nezávislou?

Odesláno

když tak čtu vaše přízpěvky mam nutkání reagovat. zřejmě tady propíráte HIDRAULICKÉ tlumiče, tedy kapalinové (olejové) a jak jistě víte kapalina je Nestlačitelná. Což znamená že snížením vozu nezvíšíte tlak v tlumiči!!! Je pravda že tlumiče s tvrdšími péry odejdou dříve, ale ne z důvodu snížení ale z důvodu tvrdosti péra. Tlumič funguje na principu přepouštění kapaliny (oleje) přes malé dírky a tím Tlumí kmitání pružiny( e je jedno v jaké poloze, jestli o 3 cm níž či víš). Při tvrdších pérech narůstá tlak na těsnění tlumiče (pouze při kmitu, ne v klidu). Když auto naložíte tak ho tím samozřejmě taky snížíte (a mnohdy o víc jak o 3cm), ale tlumič pořád pracuje správně protože na něj pořád působí síla origo pružiny. Chci tím říct že zkracovat tlumič je nesmysl. Něco jiného sou samozřejmě tlumiče pneumatické nabo hydropneumatické. Na klasickej origo tlumič bych se vůbec nabál dát snížené pružiny, protože ty zase o tolik tvdší než origo nejsou nejsou.

Naopak zkracovat dorazi je nesmysl!! doraz je tam od toho aby při velkém propružení zbránil tlumiči dojít nadoraz. poku zkrátíte dorazi tak tím ryskujete že při velkém propružení ohnete tyč tlumiče a tím ho zničíte. Při zkrácení tlumiče zase bude tlumič chodit do dorazu pří prověšení a to mu taky nedělá dobře.

[upravil dne 24/1/09 matador]

[upravil dne 24/1/09 matador]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...