Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Nechal jsem vyměnit gumovou hadici od plnicího víka oleje - vystřelila zátka hrdla a motor byl od oleje, takže vč. mytí. Po opravě byl problém s volnoběhem - otáčky nešly pod 1700,- (klesly jen když zabralo servo :-)). Na diagnostice zjistili, že koumák při opravě vytrhl konektor snímače polohy klapky (tvrdí oni), počítač zapsal závadu a už nedokázal nastavit volnoběh. Po výmazu chyby sice otáčky spadly, ale volnoběh se pořád chová divně - dlouho trvá, než zareaguje na zahřátí motoru (předtím i za mrazu po nastartování vyskočily otáčky někam k 2000 a za pár sekund spadly na 800-900, teď to trvá tak 5-10 min.). Co je horší, když pustím plyn, otáčky spadnou tak na 1200-1300, tam se chvíli drží, pak klesnou na 400-500 (skoro to zdechne) a teprve potom vyletí na těch 800-900. Tam se sice už drží, ale občas zakolísají. Před opravou bylo všechno OK - volnobě hned padal na správnou hodnotu a vůbec nekolísal. V servisu samozřejmě tvrdí, že diagnostika už nic neukazuje a že to už muselo dělat předtím, což se samozřejmě těžko vyvrací.

Co s tím můžu dělat a kde může být příčina - v datech řídící jednotky nebo někam natekla voda...? Věcem okolo počítače moc nehovím, takže bych uvítal i malou přednášku :-)). Taky mi tvrdili, že se otáčky snad časem stabilizují - prý se počítač musí chvilku \"učit\" - nedokážu posoudit, do jaké míry je to blbost...

Odesláno

to s tím učením je pravda, vím že u fáva se vstřikováním Bosch se při každým odpojení baterky vymaže pamět korekcí v ŘJ a je potřeba po znovuzapojení nastartovat a nechat chvilku běžet na volnoběh, aby si ŘJ znovu spočítala korekce... samozřejmě to není potřeba, ale poud se to neudělá, tak motor může zpočátku provádět psí kusy...

ale samozřejmě není to samospasitelné... ŘJ dokáže korigovat spoustu odchylek, ale ne všechno...

asi bych chvilku počkal, jestli se to samo nestabilizuje a pokud ne, tak bych se k nim vrátil, a? se na to ještě podívaj... zkontrolujou všechny kontakty, uzemění atd... na tyhle věci je to citlivý...

Odesláno

No, baterku jsem měl odpojenou už kolikrát a po zapojení se to chovalo hned normálně. Mimo to, jak to potom v tom servisu testovali, tak to běželo na volnoběh dost dlouho. Předtím ale běžel motor asi 15 min., protože hlídali, jestli někde neteče olej, takže byl dost teplej (ten motor :-)). Popsané chování jsem zjistil až dneska ráno, když jsem nastartoval za studena.

Pročetl jsem všechny diskusní příspěvky, které se týkají otáček, ale takhle se to začalo chovat až po té opravě, takže buďto museli něco podělat nebo je ještě někde voda, ale na to ten motor bežel dost dlouho.

BTW: když tadu čtu o netěsnosti vzduchových hadic: já mám na té tlusté plastové troubě k filtru i na té hliníkové rouře po obvodu čtvercové otvory (nevypadají jako po šroubováku :-) - to je co?

Odesláno

Čau,s těma otáčkama Ti bohužel neporadím.Na tu hadici od ventilu se podívám (mám GRI) a tu hadici od výfuku k sání-na teplej vzduch mám taky děrafou,ne po celé délce ale jen kus.A taky nevím proč.R.:papa

Odesláno

Po odpojení baterky se mažou z paměti mapy řízení motoru které vzniknou úpravou firemních map z výroby.

Když se smažou, tak ŘJ si natáhne ty od výrobce a po spuštění motoru se začnou vyhodnocovat podmínky za kterých motor běží. Ovšem, tato odchylka je většinou neidentifikovatelná okem/uchem. Jen se zvíší emise a vzroste spotřeba, netáhne to. To se všechno vyhodnocuje a upravuje za chodu.

Jestli se to chová hodně odlišně, tak v tom máš vodu, přechoďák, narušený kabel.

Mně začal blbnout i naf?ák po umytí vodou. Teda tudle ovládací elektriku nemá, startoval hned, ale kontrolky svítily jako na kolotoči. Po vyschnutí, či taky zamrznutí vody v bowdenech to dělalo ještě paseku. Pak se to rozchodilo.

Odesláno

S tou vodou by to byla ještě lepší varianta - blbě se to hledá, ale když se to najde, není to drahý :-). Před tou opravou se to chovalo naprosto korektně, tak doufám, že to bude jen nějaká ptákovina, i když při mé smůle...

Fakt je ten, že motor byl umytej naprosto dokonale - muselo to natýct i do altíku. A to jsem jim říkal, a? to umyjou jen trochu nebo jen vyfoukají sajrajt vzduchem (šlo o zjištění, jestli někde neteče olej). S mytím motoru mám svoje zkušenosti. Ono to totiž není jen o vyschnutí - zkoroduje to na místě, kde se normálně voda nedostane a už je konec.

Odesláno

Tak jsem to s tou koupelí motoru přece jenom nerozchodil. Pořád trvá dost dlouho (podle teploty tak 5-10 min.), než začne padat vonoběh na 900 a pak zase kolísají otáčky a občas padají dost nízko.

Navíc to ještě nějak blbě reaguje na plyn - chvilku to trvá, než se auto hne (když např. ve 40 při trojce šlápnu na plyn, počítal bych, že to trochu vyrazí - hne se to až za pár vteřin).

V servisu se k tomu nehlásí, diagnostika neukazuje nic (co taky v tomto případě). Vyčistil jsem konektory, ke kterým jsem se dostal (v některých fakt stála voda), ale nic. V čem by to mohlo ještě být (v tom kontextu, že to začalo dělat po výměně blbé hadice a umytí motoru)?

Odesláno

Bohužel pozdě, jsem na vlastní kůži zjistil, že na umývání motoru, je hodně zima a podmínky, které pak nepřejí provozu umytého (mamočeného) motoru.

Máš možná i v uvozovkách štěstí. Kamoš umýval 3 peugeoty a ani jeden neodjel.....

Odesláno

No, oni ten motor museli umýt kvůli zjištění úniku oleje - já s tím mám špatnou zkušenost už z dřívějška, tak jsem je prosil, aby byli opatrní. Výsledek dle očekávání. Motor umývali v dílně a přísahali, že ho pak vyfoukali (na konektory asi zapomněli). Není to snad vážná závada, zabývám se tím jen proto, že to předtím nedělalo a při tom mytí toho snad nemohli moc podělat...

Odesláno

Myslel jsem to takhle: nemáš vodu v rozdělovači? (neznám přesně Peugeoty, ale pokud máš v rozdělovači odstředivou regulaci předstihu a je tam voda - a mrzne - může si to dělat co chce ...)

Já mám Toledo 1,6 benzín, Bosch Mono Jetronic, ale problémy mohou být podobné..

Jestli máš benzín jednobodové vstřikování, možná bych poradil lépe - měl jsem na Toledu podobné problémy s přechodem na volnoběh...

Odesláno

Jo tak, do rozdělovače jsem se ještě nedíval (teď se mi z hlavy nevybavuje, jak to tam vypadá a jestli se k tomu normálně dostanu). Jinak je to opravdu benzín jednobod. Zdá se, že je to závislé na teplotě okolí (a tedy rychlosti, se kterou se motor ohřeje) - teď když je nad nulou, dostane se to na volnoběžné otáčky rychleji, ale když se motor hodně ohřeje, zas je ten volnoběh moc nízko. Takže možná nějaké teplotní čidlo?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...