Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

System Utility -> Management IP je ten screen co sem před chvilkou dával.

Teď sem stáhnul manuál k tomu Ovislinku, tam je to opravdu krapet o něčem jiným. Tak nic, no, kudy cesta nevede sem si už vyzkoušel, příští tejden to vyměním a bude klid :)

Díky za rady kluci! Na Šebetově máte u mě pivo :super

Odesláno

Na tom obrázku to je! V Managment IP nastav DHCP na Enable, tým sa ti sprístupní sekcia DHCP sever a máš tam IP pre klientov siete 192.168.2.100 až 200. Tieto adresy bude prideľovať klientom.

Takto nastav ten prvý. Na druhom nechaj DHCP vypnutý a nastav mu adresu 192.168.2.100. Takto si budú rozumieť. Možno bude treba na ten druhý nastaviť gateway na IP toho prvého routra 192.168.2.1

Ak potom necháš na všetkých počítačoch v sieti automatické prideľovanie IP a budú v jednej pracovnej skupine tak by to malo fungovať. Možno bude treba na počítačoch spustiť sprievodcu pripojením v domácej sieti a povoliť zdieľanie.

[upravil dne 23/5/08 pastorek]

Odesláno

Měls koupit RouterBoard s dvěma CM9, měl bys jeden ethernetovej kábl do kompa, dva k anténám a ještě bys měl všechno v jedný krabici. Tyhle malý levný APčka jsou všechny na dvě věci. A RB umí mnohem víc, než si tyhle APčka vůbec troufnou představit a poskládal bys to za cca stejný peníze. :)

1) údaje o IP adrese nastavované do klientského AP slouží jen k připojení na webové rozhraní toho AP, případně jako gateway s NATem (to je sice fuj, ale ty jinou možnost nemáš), na provoz DHCP APčko IP adresu nepotřebuje, protože to se řeší přes broadcasty.

2) takže, pokud jsi zprovoznil jedno APčko jako klienta a máš zlého providera, který ti na požádání nepřidělí vlastní subnet (což by bylo ideální řešení, ale nebývá to snadný - já toho svého musel přiožrat v hospodě, než mi ten blok osmi adres dal :D), nezbývá ti, než NATovat a klonovat MAC adresu (kvůli těm hajzlíkům, kteří ti povolí jen jeden komp).

3) domácí AP připoj do switche a nastav parametry tvé domácí sítě. Věnuj pozornost především MAC access listu a zamkni si přístup jen pro MAC adresy kompů, který tam chceš používat, jinak se ti může stát, že bude mít soused internet zdarma.

4) na DHCP se vykašli, všem kompům dej adresy z rozsahu 192.168.1.0/24. Pokud si pozveš kámoše s notebookem, tak mu akorát přihodíš pravidlo do MAC ACL na APčku a IPku ať si zvolí dle své libovůle, má k tomu přesně 253 možností, nepočítám-li tvoje kompy. :)

Odesláno

Pata: Firmware sem kontroloval. Je tam 1.25, na webu mají 1.26. Changelog ale nevypadá nijak nadějně a vzhledem k tomu kolikátá už verze to je nečekám zásadní změny.

Co je myšleno otázkou, zda mám na klientovi nastaveno DNS? Myslíš jako na tom AP, který teď vystupuje jako klient? No nemám, tam není kde DNS nastavit...

pastorek: ano, DHCP tu sice je, ale to mi teď nepomáhá ani trochu. Potřebuju někam nastavit informace o spojení (IP, brána, DNS) od poskytovatele, to ale tady na tom AP z nějakýho důvodu zkrátka neudělám. Není kde. :myslim

Odesláno

Fakire jenze nektere RB neumi zaroven klienta i AP, pak se musis kakat s open FW, mikrotik selze, a co potom, na tohle dve 5460 staci :)

neni tam 200 lidi :D

ale jinak mas pravdu, ze pokud by to bylo pro zdatnejsiho usera, je to jasna volba.

kazdopadne kuci, system utility je IP, ze ktery se da to IP menezovat, nikoli nat nebo routing, hele miras jesi tam budes zitra, prijedu, neni to zas az tak daleko, napis dyztak sms, pac jdu chrupat :)

Odesláno

Pokud klientské APčko NATuje, tak jako jediné potřebuje znát IP, masku, bránu a DNS poskytovatele, ostatní kompy pak mají jako DNS a bránu vnitřní adresu NATujícího APčka (tedy třeba 192.168.1.1).

btw, umí vůbec to AP NAT?

Odesláno

Fakír: Ano, mám zlého providera, subnet nebude :)

A chci DHCP a chci a chci a chci! :D :D Je to na vesnici o 100 lidech, k nejbližšímu sousedovi to ani nedosáhne :D Na filtrování MAC adres bych se tu vybodnul, maximálně to pořeším nějakým síťovým klíčem

Berkoff: Díky za nabídku, ale zas bych to tak nehrotil. Stejně tyhle zázraky příští tejden vrátím a když nic lepšího vezmu aspoň ty Ovislinky, co sem koukal tam je mi to nastavení po dnešku fakt už zcela jasný :aut

Odesláno
Původně zaslal: Berkoff

Fakire jenze nektere RB neumi zaroven klienta i AP, pak se musis kakat s open FW, mikrotik selze, a co potom, na tohle dve 5460 staci :)

Ale jaktože ne, vždyť to tak sám provozuju. :D Stará RB 112ka umístěná na baráku rodičů, poslední verze RouterOS 3.9, jedno rádio 5 GHz WDS bridge k providerovi, ethernet do domu, druhý rádio AP bridge na mé současné bydliště, tady mám novou RB133 jako station pseudobridge a celá síť se chová naprosto transparentně, jako kdyby byla ta 112ka bezdrátovej switch. :) Ale dalo by se to bez problémů i NATovat (brrr... z NATu mám stejnej pocit klaustrofobie, jako z < 2 displejů na stole :D).

A taky tu nemám 200 lidí. :) Buďme realisti, můj 3 Mbit oběma směry dokáže vytížit CPU té 112ky na 22% a to je to jen bridge o třech stranách. Jako AP zvládne max. 15 klientů a to na ní musí být hodní. :D

Prostě trvám na tom, že při současných cenách RouterBoardů se pro něco takového, co popisuje Míra, nevyplatí kupovat nic jiného a už vůbec ne Ovislink. (ten mi teď nikdo nějaký čas radši nepřipomínejte :bacha) Takhle s tím budou jen a jen problémy a nervy.

[upravil dne 24/5/08 Fakir]

Odesláno

Už to neřeště kluci a poďte spát, dyt to říkám už dávno že to vrátím a vezmu něco jinýho :D

Ale každopádně díky za rady, kupu věci ste mi pomohli ujasnit! :super

Odesláno
Původně zaslal: Pata

MirasCC: vyspal jsem se odpoledne, ted je cas na nocni hratky s Ubuntu :D:mad::mrk

Masochisto. :D

logni se jako root, napiš \"rm -rf /\" a nemusíš si s ničím hrát a můžeš jít do hajan... :D:D:D

P.S.: Nevím, nakolik jsi obeznámen s významem tohoto příkazu, ale doporučuji ti, abys to bral jako fór a nezkoušel to. :D

[upravil dne 24/5/08 Fakir]

Odesláno

fakir: ale to uz mas DVE RADIA, a DVA ROUTRBORDY, ja sem myslel ze si myslel jeden, s dvema radii, treba starsi 133 nebo tak.

Ta umi pseudbridge, tj umi klientovat, a zaroven apckovat, tj secko jak si psal \"muze byt v jedne bedne\", s WF treba 2.9.50, ale na bfu je to dost slozity na naststaveni ...

Miras: mam to 80 km, to je jako dyz jedu nekrej den na objistku a kontrolu vysilacu

(75 km) :)

Odesláno

Berkoff: Ještě jednou díky, ale už sem dospěl k názoru že se současným vybavením nedosáhnu požadovanýho cíle, takže to nemá cenu. Zas tak to nehoří, ač sem na začátku psal že už dál bez vlastní wi-fi nemůžu žít, ještě to nějak zkusím rozdejchat :D :D

Btw: Když už ste tu načnuli to téma \"všechno v jedný krabici\"... Ne žádnej routerboard opravdu pořizovat nechci, ale existujou tuším i AP, který umí zároveň klientit i APčkovat, mám pravdu? Co si myslíte o týhle variantě? Má to nějaký výhody oproti dvoukrabicovýmu řešení, nebo je to naopak ještě komplikovanější a míň spolehlivý?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...