Kekros Odesláno 15. květen 2008 Odesláno 15. květen 2008 potřebuju poradit. Audio vůbec nerozumim a chci se zeptat když mi začnou docela brzo chraptit repro při zesílení - můžu na to použít menší zesilovač ? repro něco přes 200 W a rádio jen 50 W . Jestli to tu už bylo tak se omlouvam ,ale vetšinou si všichni dávají zesík i s woofrem ale ten já nechci a nevim jestli je to možný, nebo je to nesmysl ? :)Díky moc Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 15. květen 2008 Odesláno 15. květen 2008 Muže to být dvěma věcma, buď nestíhají reproduktory, pomohla by jejich výměna za výkonnější, nebo zkresluje zesilovač v rádiu, pomuže výměna rádia za kvalitnější, nebo použití externího kvalitního zesilovače Citovat
Kekros Odesláno 15. květen 2008 Autor Odesláno 15. květen 2008 možná hloupá otázka, ale vážně tomu nerozumim - v čem myslíš výkonnější repro ? myslim si , že to bude spíš rádiem - díky moc Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 15. květen 2008 Odesláno 15. květen 2008 Původně zaslal: Kekros možná hloupá otázka, ale vážně tomu nerozumim - v čem myslíš výkonnější repro ? myslim si , že to bude spíš rádiem - díky moc Repro Výkonnější = Kvalitnější, větší zdvih, polypropenová membrána atd. Jinak tech 200W co je na reproduktoru uvedených bude nejspíš špičkový hudební výkon, pokud by tam byl uvedený i sinus výkon tak bude třeba okolo 40 - 60W. Co tam máš za reproduktory, a rádio? Jako tím rádiem to samozřejmě muže bejt taky Citovat
Kekros Odesláno 15. květen 2008 Autor Odesláno 15. květen 2008 radio = panasonic CQ-C1405N 4 x 50W a repro = R & Y 200W, 4 ohm a víc bohužel ted o repro neřeknu, ale jestli je to důležitý, tak řeknu, ale až po víkendu Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 15. květen 2008 Odesláno 15. květen 2008 Původně zaslal: Kekros radio = panasonic CQ-C1405N 4 x 50W a repro = R & Y 200W, 4 ohm a víc bohužel ted o repro neřeknu, ale jestli je to důležitý, tak řeknu, ale až po víkendu Na těchto je taky uvedeno 200W a mají výkon 80W RMS ale v čem vidím problém je to že berou basy až od 60 Hz tak by chrchlat mohli, kvalitní reproduktory chodí od 20 Hz, tady je možná počítáno s použitím toho Subwoferu. Já bych se ho nebál, něco decentnějšího, ono pokud chceš výraznější basy tak to ty repráky sami nezvládají, já Subwofer teda nemám ale ty basy mi tam občas chybí, a to si myslím že jinak mi to hraje slušně. Zkusit nějaký lepší rádio, pokud by to nebylo uspokojující tak pak repro nebo sub [upravil dne 15/5/08 Radek Hurvajz] Citovat
Kekros Odesláno 15. květen 2008 Autor Odesláno 15. květen 2008 no ono to bubnuje dost, to si zase nemůžu stěžovat ale zase když stahnu okna a jedu jen těch 80km/h, tak už to nestačí . Jinak mi právě někdo říkal , že subwoofer a 3-pásmový repro se přetlučou nebo tak něco - moc jsem to nepochopil a je pravda , že ani nevim jestliby to šlo dohromady Citovat
Kekros Odesláno 15. květen 2008 Autor Odesláno 15. květen 2008 a víš , že si se asi na ty repráky trefil na tý stránce Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 15. květen 2008 Odesláno 15. květen 2008 Původně zaslal: Kekros a víš , že si se asi na ty repráky trefil na tý stránce No ono jich na netu moc není, našel jsem dvoje od tyhle značky, a ty druhý měli 10cm v pruměru. Jinak subwofer tam jde dát, radio ho podporuje, tak se jen nastaví aby basy šli do subwoferu a ne do reproduktorů a nic se tlouct nebude. Stav se někde v Autohifi, poraděj ti a uvidíš [upravil dne 15/5/08 Radek Hurvajz] Citovat
Kekros Odesláno 15. květen 2008 Autor Odesláno 15. květen 2008 jo taky mi napadlo, že by bylo dobrý stavit se v nějakym krámu, kde tomu rozumí díky moc Citovat
Yantschi Odesláno 19. květen 2008 Odesláno 19. květen 2008 Tak, spravim vam medzi tym jasne: to chrcanie je preto, lebo Ti zosik na radiu nestiha - je proste slaby. Je tam sice napisane ze 4x50W, ale to nie je nominalny vykon (RMS), ale maximalny. Vacsina radii ma tak 10-15W RMS a ked je pri reprakoch 80 W RMS, tak je vsetko jasne. Ono ked zacnes vyhlasnovat radio, do urcitej hranice to hra v pohode, ale potom zacina krivka harmonickeho skreslenia prudko stupat, kondenzatory nestihaju, vsetko sa zacne zlievat a chrchlat. Takze je to urcite radiom. Ak chces riesenie, je treba sa poobzerat pri zosilnovaci. Ak ho budes mat a ponechas si povodne repraky (ktore odporucam samozrejme vymenit), nebudes verit, aky to je rozdiel. Takze dufam, ze som vam to objasnil, prajem prijemny vyber komponentov... Citovat
Yantschi Odesláno 19. květen 2008 Odesláno 19. květen 2008 Co sa tyka frekvencii, vacsina komponentnych repro s mensim priemerom ako 17cm zvladju frekvencie od 50Hz do 20000Hz, spominanych 20Hz plati samozrejme pre subwoofery, na \"normalnych\" reprakoch takuto frekvenciu nedosiahnes, je to konstrukcne dane. A napojenie subwoofra na radio, na to mozete uplne zabudnut. Je to dane zas tym, ze radio nema taku citlivost, aby \"vybudil\" obrovsky subwoofer k zivotu, na to treba jednoznacne zosilnovac. Ak potrebujete poradit, mozem aj ja, ale odporucam forum www.go4sound.sk. Citovat
Kekros Odesláno 19. květen 2008 Autor Odesláno 19. květen 2008 a můžu teda použít i na tuty obyč repro nějakej menší zesík, abych nemusel tlumit basy ? Subwoofer ani nějak nechci, to si radši ty basy ztlumim Citovat
Dinooo Odesláno 21. květen 2008 Odesláno 21. květen 2008 Stávající rádio bych určitě neměnil, ale jeho reálných 4x22W je na hlasitější poslech opravdu málo. Jeho výměnou bys si moc nepomohl... Když už investovat do (byť \"menšího\") zesilovače, poohlížel bych se třeba po 3-kanálovém zasilovači (má zapojení 2+1 tozn. např. 2x80W pro repro + 1x250W pro subwoofer) kdybys si to v budoucnu rozmyslel:myslim Další řešení je nechat ovály oválama a basy dokreslovat třeba tubou...Basy bez subwooferu, není to ono... Citovat
Yantschi Odesláno 23. květen 2008 Odesláno 23. květen 2008 Bez basov to nie je ono, resp. v tomto pripade subbasov, pretoze predne mas zrejme dvojpasmove, t.j. stredy + basy a pridanim SUBwoowera posilnis SUBbasy. Na \"obycejny\" repro mozes pouzit mensi zosik a bsy tlmit nemusis. Ten chrapt nie je o tom, ze repraky nevladzu, ale ze zosilovac radia nevladze. Mensim zosikom (napr. spominanym trojkanalom) dosiahnes lepsi a silnejsi zvuk, teda aj pasmo basov bude hrat pevnejsie. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.