Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Tak lidicky, v patek jedu s moji prdelkou do servisu na opravu rucni brzdy. Zabira mi az na poslednim zubu, coz je pro me dost neprijemne, protoze parkuji v kopci. Tak co myslite vy? Na kolik me prijde oprava, opravdu netusim, kolik co muze stat a co vsechno bude muset menit. Jen tak prosim zdrave tipujte, na kolik to asi tak vyjde:papa Diky Pak napisu presnou cenu

P.S. Nedavam to do original peugeot

Guest servisman
Odesláno

jednak bych hledal příčinu sundat bubny a kouknout na obložení v jakém je stavu,lpokud jsou bubny dole dá se mrknout na lanovony pak je promazat .Pak zkompletovat seřídit jednak bubnÿa pak ručku pod autem.Okolo toho se tu psalo dost.Servis potřebuje vydělat takže vem ,že vymění i to co není potřeba.takže cena může býto i 500 ale i 5000 :super

Odesláno

Typuji, že bude mít vzadu kotouče a ruční bude na čelisti (bubny), jako to mám já. Nevím. Kdyby nebydlel tak daleko, tak mohl zajet a mrklo by se na to.:myslim Jinak souhlasím s Honza406.

[upravil dne 21/4/08 OK406]

Odesláno

Vzadu mam kotoucovky, cilene jsem to nedaval do peugeota, protoze se mi zda dost drahej a clovek, kterej mi to bude delat, tak se s nim dalo dost mluvit. Mluvili jsme i o jinacich problemech a v klidu to vyzkousel, zkouknul a netlacil me do nejaky opravy. Naopak, rekl, ze to vydrzi. Navic po tomhle odbornym zkouknuti po me nechtel ani korunu:mrk Bohuzel jsem na jakekoli mechanicke veci trochen jelito, takze za vsechno musim platit:mad: JInak diky za poporu, ze by jste se mi na to jukli:potlesk:super

Odesláno
Původně zaslal: honza406

jednak bych hledal příčinu sundat bubny a kouknout na obložení v jakém je stavu,lpokud jsou bubny dole dá se mrknout na lanovony pak je promazat .Pak zkompletovat seřídit jednak bubnÿa pak ručku pod autem.Okolo toho se tu psalo dost.Servis potřebuje vydělat takže vem ,že vymění i to co není potřeba.takže cena může býto i 500 ale i 5000 :super

Prave ze mi zkoukaval i brzdy a chvalil je...Ja tak nejak tajne doufam, ze se vejdu do 2.000,-:myslim

Guest servisman
Odesláno

třeba to bude chtít jen seřídit.Já si to dělal taky loni byl jsem na tom podobně,ale mám vzadu jen bubny.Při tom jsem si promazal a vyčistil pod autem jak se sbíhají lanka,závit zrezlý že nešlo štelovat nyní pomalu jde i rukou

Odesláno
Původně zaslal: macik.83

Vzadu mam kotoucovky,

V tom případě se dá říct, že obložení je věčné. Hodně se tady k seřízení radí, seřídit pod autem lanovody. To je nebetyčná blbost. Tím se seřídí max. jen krok páky, ale ne vlastní brzdy (tohle bez ohledu, jestli bubny, nebo kotouče), to se většinou zmrví. U kotoučových brzd je hlavní seřídit rozevírací mechanizmus paken. Je to takový mechanizmus s ozubenou růžicí a závitem k rozevírání paken a ten je hlavní k seřízení. Je na protilehlé straně, než rozpínací mechanizmus, neboli z německého názvu - šprajcmechanizmus, který je ovládaný lanem od ručky a jeho tahem rozevírá pakny do záběru k stěně bubnu Postup: povolit pod autem lanovody, aby lanka nebyla v tahu a šprajcmechanizmus byl úpně uvolněný, tedy sevřený. Natočit buben, aby dirka směřovala nad onu růžici rozevíracího mechanizmu a skrz ní úzkým šroubovákem otáčet růžici, čímž se pakny rozevírají, až nejde bubnem otočit, pak o několik zubů (cca 5) povolit, aby buben šel volně otáčet. Úplně košer je postup, kdy se buben s kotoučem sundá, změří se jeho vnitřní průměr a pak se štelují růžicí pakny, aby jejich průměr byl o 0,6mm menší, než vnitřní průměr bubnu. Nasadit buben a hotovo. To docílí toho, že pakny začnou zabírat na přiměřeném zubu ručky a hlavně celou plochou. Tenhle postup je sice pro 605, ale ty brzdy jsou úplně stejné. Seřízení pod autem je jen k tomu, aby se po seřízení na průměry vymezil mrtvý krok lanka a seřizuje, resp. utahuje se jen potud, aby se lanko opřelo o šprajc a nemělo mrtvý chod, který by prodlužoval dráhu ručky.

V případě, že se brzda šteluje jen pod autem, tak je šprajcmechanizmus už hodně vystavený a lana v tahu i při povolené ručce. Ve finále po zatažení se už šprajc nemá kam roztáhnout a šponuje se jen lano v lanovodu a ručka stejně nebrzdí, protože je špatně, nebo vůbec nastavený ten rozevírací mechanizmus a pakny mají větší vzdálenost od stěny bubnu, takže se (možná) přitisknou jen na té straně u lana. Podobné je to u bubnové brzdy. Úplně povolit ručku, aby lana byla volně a ta páky na zadní pakně byla volně přitisknutá k pakně a ne natažená, sešlápnout nožní brzdu, aby se donastavil (nejlépe funkční) samostav a pak jen ev. pod autem doladit krok ručky. Pokud ale necháte moc utažené šroubky na lanech pod auten, ta páka pro lano, co je na zadní pakně už bude přednastavená- vyosená, samostav se bude opírat o ní a zase se jen šponují lana, .

Teď k tvému nastavení. Provozní brzdy jsou naprosto nezávislé od ručky. Pakny nebudou sjeté, brzdí jen při zatažení ručky a ne v provozu, tedy asi OK. Lanovodům asi nic nebude, kdyby byly zarezlé, blbě by se lano vracelo po povolení a kola by přibržďovala. Vzhledem k tomu, že ti ručka zabírá až na posledním zubu, bude stačit doštelovat ten rozevírací mechanizmus takže mu poraď, ať nic zbytečně nerozebírá, stačí zvednout zadek, sundat kola, povolit ev. pod autem přiměřeně tah lanek a seřídit ony růžice dirkou v bubnu, jak psáno výše. Krok páky ručky se zkrátí a začne zabírat na správném místě. Ev. doladit pod autem, ale pozor, pokud se to pod autem zašroubuje moc do sebe, tak se může stát, že šprajc už bude rozevírat a začnou pakny přidírat i za jízdy.

BTW: opravdu myslíš, že bys to nezvládl?? Není to taková věda, pokud si umíš představit souvislosti a jak se chovají jednotlivé komponenty. Jak říkám, pokud ti ručka zabírá až nahoře, možná bys ani nemusel pod auto, stačí sundat kola (pstupně), vždy seřídit růžici, aby nešlo kolo otáčet, vrátit o cca 5 zubů, totéž na druhé straně a krok ručky je správně a brzdí jak má a kde má.

Odesláno

MNo jo:nevim Ja mu to teda reknu, ale k tomuhle bych potreboval nejkyho machra vedle me, abych si na to trouf. Ja jsem schopnej tak maximalne vymenit zarovku:roll:mad:

Guest servisman
Odesláno
Původně zaslal: macik.83

MNo jo:nevim Ja mu to teda reknu, ale k tomuhle bych potreboval nejkyho machra vedle me, abych si na to trouf. Ja jsem schopnej tak maximalne vymenit zarovku:roll:mad:

neboj se Kdo ti dodal supr návod co a jak takže se nemusíš ničeho obávat,podle takového návodu se pak dělá v pohodě.A ještě ušetříš:super

Odesláno

No neviem. Bubnová brzda i kotúčová brzda majú samonastavovací mechanizmus, tak by som to videl iba v nastavení vôle páky ručnej brzdy.

Do auta P406, 2,0 16V, 1997 sa montovali zadné kombinované brzdy? Našiel som len mono systém.

Guest servisman
Odesláno

je to tak kotoučová a uprostřed je buben snad vysvětlí drobet obr.

vím že u 405 jsem měl vzadu kotouče a ručka pusobila i na kotouče,přes pístek,ale u 406 je to jinak

Odesláno

Viem že taký systém je, iba že pri tomto modele som ho nenašiel. (možno som špatne hľadal :D) Ale to je jedno, ide o to či tá ručná brzda nemá samoštel ako prevádzková bubnová. Tento detail som hľadal a nenašiel. Neberte to že chcem mudrovať. Nikdy som takúto kombinovanú brzdu nevidel \"na živo\" preto ma to zaujalo. Učíme sa celý život. :D

[upravil dne 21/4/08 pastorek]

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

i kotúčová brzda majú samonastavovací mechanizmus,

Trošku tě poopravím, kotoučová, už z principu nepotřebuje a nemá žádný samostav. Vůle jsou dány jen házivostí kotouče.

, ide o to či tá ručná brzda nemá samoštel ako prevádzková bubnová. Tento detail som hľadal a nenašiel.

Nemá žádný samostav. V tom bubnu ,viz fotka od Honzy jsou dvě malé pakny, na jedné straně je ten šprajcmechanizmus co se rozevírá tahem lanka ručky a na druhém je jen ten závitový mechanizmus, který se seřizuje tou růžicí ručně. Resp. šroubovákem, který se prostrčí po natočení bubnu skrz dirku (je vidět u obvodu vnitřního bubnu). Ty čtyři jsou díry pro kolové šrouby, které se chytají až za závit v náboji pod bubnem a ty dvě protilehlé jsou díry pro zapoštěné šrouby, kterými je buben aretován k náboji.

[upravil dne 21.4.08 Kdo]

Odesláno
Původně zaslal: Kdo

i kotúčová brzda majú samonastavovací mechanizmus,

Trošku tě poopravím, kotoučová, už z principu nepotřebuje a nemá žádný samostav. Vůle jsou dány jen házivostí kotouče.

Aha, malé nedorozumenie. Prepáč. Nepísal som o prevádzkovej kotúčovej brzde, tá nemá samonastavovací mechanizmus. Bavili sme sa o ručnej brzde, preto to bolo tak napísané.

Odesláno

Honzo, díky za fotku.

Na obr. 20.3b je krásně vlevo dole vidět ten šprajcmechanizmus (uprostřed něj je zaháklé lanko a tahem to celé rozevírá. V ruce je vidět ten štelovací mechanizmus a tu závitovou růžici.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...