Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj všichni, mám takovej problémek.

Včera na dálnici při 130km/h a zapnutý klimě vylezla teplota na 110°C a rozsvítil se nápis STOP.

Vypnul jsem klimu, pustil topení na plno a snížil otáčky. Teplota pomalu klesla na cca 90-95°C a na tý hodnotě se drží stále.

Hadice od chladiče jsou obě horký, při studenym motoru při sundání víčka z chladiče malinko (skoro neznatelně) foukne. Víčko od chladiče i od oleje jsou čistý.

Dneska vyndám a zkontroluju termostat. Kdyby byl termostat v pořádku, kde bude problém?

Je možnost, že by se oběhaly lopatky na vodnim čerpadle nebo že by se vrtulka jen protáčela na hřídeli? Na těsnění pod hlavou mi to moc nepřijde, auto jede a startuje normálně.

Díky za všechny postřehy a nápady.

Odesláno

nevím zacalo to delat z ničeho nic?nebo už delší dobu to postupně narústalo.já bych to tipoval na těsnění pod hlavou,pokud nebude termostat v pořádku.no nezapomen,že ti to múže profukovat jen z jednoho válce a tak to nemusíš poznat.a ještě kdyby nebylo v pořádku čerpadlo tak ti za chvíly bude foukat z topení vlaznej vzduch:roker

Odesláno

Dřív se auto špatně ohřívalo a blbě topilo.

Termostat jsem dneska koupil rovnou novej a když jsem ten starej vyndal, tak jsem nevěřil vlastním očím- normálně se rozpadl a ta středová tyčka z něj vypadla.

S novym ternmostatem po odvzdušnění se mi teplota za jízdy pohybuje hezky mezi 85 a 90°C, jen mě štve, že mi přitom pořád běží sahary a po vypnutí motoru se hned vypnou (možná jsem to blbě odvzdušnil, ale celej systém jsem nevypouštěl).

U golfa mi vždycky po vypnutí motoru ještě běžela, než to dochladilo.

Odesláno

Tak to je dobrý, že to bylo jenom čidlo. Jinak u 405tý ty sahary maj taky běžet po vypnutí motoru, ale určitě ne, když budeš mít teplotu 85°C - to až od 95°C<

Na odvzdušnění to nemusíš kompleto vypouštět - na pravo je odvzdušňovací šroub, ale dyž už bych měnil termostat, tak bych to vypustil kompleto a napustil znovu...

Odesláno

Já to vypustil jen u termostatu, vyměnil ho, dolil destilku, po zahřátí odvzdušnil a je to. Jen mě prostě štve, že ty sahary nedoběhnou do konce a teplota se nedostane pod těch cca 83°C, při kterých se vypnou. Mám takový podezření, že ten Bitron, kterej je ovládá, neni úplně v pořádku. Kdyby se dal nějak poštelovat o pár stupínků (ne hned vyměnit za novej), bylo by to super.

Odesláno

Sahary jsou přes klíček, po vypnutí klíčku se vypnou taky. Ono je to stejně fuk, protože po vypnutí motoru stejně neběží oběhové čerpoadlo. Nicméně, pokud ti to vadí, si to přepoj, a bude to běhat i bez klíčku. Ale když se ti náhodou po*ere čidlo, a sahary poběžej furt, vybijou ti baterku :) Starší modely to měly rovnou, bez klíčku, novější to maj holt takhle...

Odesláno

Nejsem na to zvyklej, ale je fakt, že když zastavim, tak se teplota maximálně blíží k 90°C, tudíž nic závažnýho. Dost mě to právě překvapilo, přepojovat to nebudu, myslim, že je to zbytečný...

Odesláno

Přes klíček jsou určitě, ale já si myslím, že musej mít něco jako dojezdy (sice nevim v jakym stylu - asi na čas??). Ale když hodně popojíždim např v Praze po kolonácvh a teplota je kolem těch 95°C, a pak někam dojedu, tak po vypnutí klíčku mi sahary ještě chvíli běží ... někd i kolem 10sec. - nevím přesně - neměřil jsem to...

Odesláno
Původně zaslal: Neon

Přes klíček jsou určitě, ale já si myslím, že musej mít něco jako dojezdy (sice nevim v jakym stylu - asi na čas??). Ale když hodně popojíždim např v Praze po kolonácvh a teplota je kolem těch 95°C, a pak někam dojedu, tak po vypnutí klíčku mi sahary ještě chvíli běží ... někd i kolem 10sec. - nevím přesně - neměřil jsem to...

Já to mám taky takhle, ale myslím, že Moje i tvoje auto patří už mezi ty starší, o kterých se oddie zmiňoval;)
Odesláno
Původně zaslal: rOMIK306xrd

Já to mám taky takhle, ale myslím, že Moje i tvoje auto patří už mezi ty starší, o kterých se oddie zmiňoval;)

Právě, že ne-e protože já mám r.v. 11/95 - což je novější model (poslední) a u nich se oddie zmiňaval, že maj sahary přes klíček - což je pravda - ale já myslim, že fakt budou muset mít nějakej ten dojezd, nebo časový dojezd ...

Odesláno

na mojem P405 1,9TD, kdyz ted v lete zastavim, tak asi po minute se sahary spusti, a bezi treba ctvrt hodiny. mam strach, ze jednou pobezi dokud nevybijou baterku. ktere cidlo za to muze?

Odesláno

Ono je to asi každej pes jiná ves.... každopádně, napájení pro sahary (tzn. silové +12V k relátkům) je stálé, bere se přímo z baterky (resp. z té krabičky hned vedle, u hodně starých aut přímo, u těch novějších přes pojistku). Takže napájení je zajištěno stále, a záleží na tom, odkud se bere ovládací napětí, které spíná přes čidlo na chladiči ty relátka. A právě s tímhle drátem se dá v případě potřeby trochu cvičit - podle toho, kam je zapojené, se to po vypnutí klíčku vypne a nebo ne. U modelů s klimou do toho kecá ještě klima.

Odesláno

No právě ta klima.

Sahary mi sepnou za jízdy se zaplou klimou kdykoliv a s vypnutou klimou někde kolem 88°C a běží. Vypnu klíček (teplota vody taky kolem těch 85°C) a sahary se zastaví.

Tohle mi je divný, protože jsem ještě nepozoroval zapnutí sahar při teplotě pod 90°C za chodu motoru a normální plynulé jízdě.

V manuálu (Haynes) právě píšou, že u aut s klimou řídí sahary ten Bitron (má nějak nahrazovat myslím klasický spínací relé na sahary nebo snad to teplotní čidlo).

Odesláno

na mym French terroru je to takhle (s bitronem)

-s klimou vzdy!!! At se deje co se deje, je to nutnost, jinak Klíma neKlímuje ak jak ma

-bez klimy jeste 5 minut dohlazujou obeh chlazeni turba(ma sve vlastni el.cerpadlo)

V techto hicech je to docela bezny, ze se to pri poskakovnai v kolonach nebo jizde po dalnici s klimou prehreje. Chce to trosku vychytat chlazeni.. treba vyfoukat aspon chladice a nalit tam cistou zelenou pezoti chladici kvapalinu.

Me to hodilo teplotu dolu o 5°C. Sam jsem tomu nechtel verit, ale bylo to tak.

Odesláno

Když já ale v kolonách ani na dálnici nestrávim skoro žádnej čas, jezdim z vesnice do Prahy přes vesnice a pak zpátky, prostě normální kombinačka.

Možná by to chtělo ten bitron zkusit vyměnit za jinej, kterej stopro funguje, jak má. Mě totiž nejde do hlavy to spínání sahar a jejich nechuť dochladit pod těch cca 83°C, kdy se obvykle dřív samy vypnuly.

Na chladiče se chystám a výměna kapaliny je taky v dohledný době v plánu.

Odesláno

ja jsem ten bitron (pokud je to cerna krabicka v levem podbehu) menil a zlepsilo se hodne veci (podivne spousteni sahar, bezduvodne rozsvecovani stopky, divne fungovani klimy). jenze jsem menil za pouzity a nektere neprijemne projevy se uz zase zacinaji objevovat

Odesláno

Pravděpodobně to bude on, ale cenou novýho si vůbec nejsem jistej.

Chtěl bych ho zkusit na zkoušku vyměnit za jinej, abych eventuelně nekupoval zbytečně novej a nebylo to jím...

Kolik tě stál ten použitej?

Odesláno

uprimne receno jestli sahary bezi a neprehriva se to tek bych to vubec neresil horsi by bylo kdyby nebezeli a hralo se to na mi 205 v zime sahari moc nebehali a casto se mi stelo e se rosvitila stopka ted sahary bezi a i v nejvetsich vedrech se nerozsviti nastesti nemam tepomer nekdy je spis naskodu

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...