zolo1974 Odesláno 8. březen 2025 Odesláno 8. březen 2025 Hýbu sa úplne ľahko.. VID_20250308_153255.mp4 Citovat
Zeedee Odesláno 8. březen 2025 Odesláno 8. březen 2025 Teď jsem byl v garáži a podle videa jsem to zkusil a taky s nima lehce hýbu,takže pokud ti tudy teče kapalina (okolo hadiček)tak asi zkusit vytěsnit teflonovou páskou. Jinak tam žádné tesnění není je to pertl na lůžko. Možná ještě mě napadlo malý O kroužek a tou podložkou pod imbusem dotáhnout,ještě zkusit prohodit levou za pravou(nemá vliv na hydrauliku) Víc nevím jak pomoct. Dej pak vědět jak si dopadl. Zeedee Pepito ohodnotil 1 Citovat
zolo1974 Odesláno 8. březen 2025 Odesláno 8. březen 2025 Ok, dík za pomoc, napíšem ako som dopadol Citovat
zolo1974 Odesláno 17. březen 2025 Odesláno 17. březen 2025 Tak som skúsil vymeniť guferá aj o krúžky na troch piestoch. Dva držia, ale tretí tečie viac ako predtým. Neviem ako je to možné.. Citovat
Zeedee Odesláno 17. březen 2025 Odesláno 17. březen 2025 A který ti teče? Vyznač na foto,a také napiš jaké jsi použil (O kroužek a gufera)mě po výměně drží a nikde nic ani kapka a to jsem už střecu zkoušel cca 100x právě kvůli tomu jestli to funguje. Zeedee Citovat
zolo1974 Odesláno 17. březen 2025 Odesláno 17. březen 2025 (upraveno) Tečie ten na tejto fotke. Skúsil som otočiť gufero, bolo to o niečo lepšie, ale tiekol aj tak. Doma pozriem aké gufero som dával, potom napíšem. Ale rovnaké gufero som dával aj do druhého a to zatiaľ netečie.Tou páskou som mal len poznačené,aby som vedel ktorá hadica bola kde. Upraveno 17. březen 2025 uživatelem zolo1974 Citovat
Zeedee Odesláno 17. březen 2025 Odesláno 17. březen 2025 Ahoj Tak gufero musíš dát (musí jít tím otevřeným koncem s pérkem dovnitř pístu ). Hadičky můžeš přehodit (jak horní tak dolní,protože to je průchozí)nemůžeš ale přehodit horní za dolní. Tak a teď kde ti to teče? Okolo hřídele nebo okolo hadiček? Zeedee Citovat
zolo1974 Odesláno 17. březen 2025 Odesláno 17. březen 2025 Tečie okolo hriadele, hadičky vyzerajú že držia. Citovat
Zeedee Odesláno 17. březen 2025 Odesláno 17. březen 2025 Tak tady ti posílám:gufero:10x16x4mmm O kroužek:17x1,5mm Manžeta U NBR 10x16x4 (https://www.tktesneni.cz/zbozi/manzeta-u-nbr-10x16x4/?srsltid=AfmBOoowszGRde1DjGMbFE02q7a-FmiaUHLKMkE1KviEeqqDCTI46cWl) Pokud ti to teče okolo hřídele: Podívej se jestli si při demontáži nepoškodil hřídel. Může být poškozené gufero ,třeba už z výroby.(gufero musí být do toho malého válce dané rovně:já použil na zatlačení dovnitř plexisklo a rovnoměrně zatlačil také jsem vnitřek toho válečku natřel olejem) Potom pokud je hřídelka dobrá: zkusit buť nové gufero nebo manžetu.vždy při nasazování na hřídel natřít olejem aby se nezničilo. Pokud bude problém přetrvávat,tak ještě zkusit gufero 9x16x4mm. Ještě se podívej při opravě aby nebyla ostrá hrana na té hřídely (popřípadě lehce smirkem obrousit aby když to budeš kompletovat tak aby jsi měl jistotu že se gufero o ten začátek hřídele nepoškodí.Pořádně vše vyčisti mohla se ti tam dostat také špona když jsi vrtal tu díro na uvolnění závlačky. Víc nevím v čem by jsi mohl mít problém.Zkontroluj vše co jsem psal . A poto dej vědět (každá zkušenost tady na foru je dobrá pro další. Ať se zadaří Zeedee...... Pepito a pavelu96 ohodnotil 2 Citovat
zolo1974 Odesláno 17. březen 2025 Odesláno 17. březen 2025 Takže, použil som presne tie rozmery gufera aj o krúžku ako píšeš. Už ostáva len že som gufero poškodil pri montáži, alebo vrtaním ten piest..rozoberiem, dám vedieť čo som poriešil Citovat
zolo1974 Odesláno 25. březen 2025 Odesláno 25. březen 2025 (upraveno) Tak som nakoniec vymenil piesty ktoré tiekli. Strecha ide sklopiť do polohy ako na fotke.. ďalej nie..vie niekto čo stým? Upraveno 25. březen 2025 uživatelem zolo1974 Citovat
zolo1974 Odesláno 25. březen 2025 Odesláno 25. březen 2025 Tak vyriešené, strecha fachčí. Začnem poporiadku. Piesty ktoré som sa snažil zrepasovať podla návodu vyžšie sa mi dva podarili, tretí nie. Treba dať pozor pri vŕtaní otvoru na vybratie závlačky. Navrtal som ho ďaleko a poškodil piest vo vnútri. Takže som si zohnal druhý na vrakáči. Strecha fungovala, ale pri zatváraní nezavrela kufor ako na fotke vyžšie. Zistil som že keď sa strecha zasunie do kufra, nezopne mikrospínač ktorý je na tom strednom pieste ktorý vysúva tú menšiu časť na zakrytie medzery v streche. Provizórne som tam prilepil páskou kus plastu a strecha funguje. Chcem sa spýtať či tam originál má byť nejaký plast alebo niečo, čo som zrejme stratil pri demontáži. Pridávam fotky kde by to malo podla mňa byť. Péťa ohodnotil 1 Citovat
Zeedee Odesláno 26. březen 2025 Odesláno 26. březen 2025 Koukal jsem na to na mém autě a žádný plast ani nic jiného tam nemám. Možná zkontrolovat mikrospínače u toho pístu (jsou tam tři)někde na foru jsem četl že měl jeden ohnutý (plíšek co je na spínači)a nedosedal mu jak má. Jinak pokud ti to funguje s nalepeným plastem,tak bych do toho moc neštoural,možné to jde nějak seštelovat ale to by už měl dělat někdo kdo tomu rozumí aby jsi si nerozhodil celou mechaniku střechy. Ať se daří a střecha funguje Zeedee Citovat
lukas2103 Odesláno 17. leden Odesláno 17. leden Ahoj, mám problém. Koupil jsem Peugeota 206 CC, rok 2003, a nejde mi stáhnout střecha. Hydrauliky je dost, čerpadlo vrčí, ale střecha nic nedělá. Nevíte, čím by to mohlo být? Děkuji. Citovat
Tom8 Odesláno 12. březen Odesláno 12. březen Ahoj pánové, skvělé a užitečné vlákno. Díky všem, co přispívají. Já mám problém s hydraulickým pístem, který také teče, ale je to vertikální hydraulický píst vlevo vzadu hned vedle plynové pružiny umístěný mezi plechem kufru a blatníkem. Netuším, jak se dá vymontovat - nejspíš spodní konec zevnitř kabiny po vyndání zadních sedaček a horní konec je pod tím složitým mechanismem pantu víka kufru a poličky. Pokud to už někdo dělal nebo měl nějaké schéma, návod, jak se k tomu pístu dostat, budu vděčný. Nechce se mi a bojím se rozdělat celé víko kufru a poličky, abych to pak také dal dohromady. Opakuji, nejedná se o píst, který tu byl popisovaný, který je umístěn ve víku kufru. ten můj je hluboko v kastli a skoro není vidět. Díky za pomoc. Citovat
Zeedee Odesláno 14. březen Odesláno 14. březen (upraveno) Řešíme teď: Výměna podle videa: Jako další: Propuští hydraulický válec co zvedá střechu olej okolo hřídele . Někdo nějaký nápad jak tento píst rozebrat bez poškození aby se zase nechal složit?Podle foto to vypadá že je to lisované a bojím se že tento rozebrat nepůjde. Malé už víme že jdou ale tento zatím nevíme. Nemáte třeba někdo špatný?Docela rád bych ho zkusil také repasovat. Zeedee Upraveno 14. březen uživatelem Zeedee Citovat
Tom8 Odesláno 7. duben Odesláno 7. duben Ahoj pánové, nedá mi to, musím se podělit a taky pochlubit. Výměna hlavního hydraulického pístu stahování střechy je hotova. Výměna těch malých třech pístků je popsána kolegy o něco výše. Píst jsem koupil na ebay z Německa (píst 1000,-Kč + 400,-Kč pošta).Původní myšlenka píst vyndat, opravit a vrátit je nesmyslná, trvalo by to zbytečně dlouho. Hlavním návodem bylo toto polské video: https://www.youtube.com/watch?v=s9QimNa_ZpI Při výměně nepotřebujete žádné sofistikované nářadí, stačí běžná gola, důležité jsou nástavce na ráčnu – šrouby jsou tak 10cm hluboko. Další co potřebujete je kámoš – v jednom to fakt neuděláte. A pak také vhodné (i když asi ne nezbytné, mít možnost přivázat si střechu ke stropu garáže a víko kufru také přivázat. Postup: oddeklovat tapecírunk v kufru, sundat roletku, plastovou část poličky (minimálně odšroubovat 4 šrouby, plast bude držet dál, je nacvaklý ze stran. Šrouby jsou torxy (je tam blbě vidět, kámoš to povoloval imbusem). Uvolnit imbusem čerpadlo (otočit doleva, aby se uvolnil tlak v systému). Od teď budeme vše dělat ručně. Až budete s výměnou hotoví a v euforii budete chtít střechu vyzkoušet, tak nezapomeňte čerpadlo zase „zavřít“ (jako já). V polském videu pán rozebral komplet řídící jednotku a hydrauliku. To není potřeba. Stačí odcvakat a rozpojit konektory, abyste je později neutrhli, protože manipulace se střechou je trochu divoká (příliš mnoho stupňů volnosti). Také jsem pro jistotu odpojil baterku, člověk nikdy neví. Otevřít kufr, odjistit zámky (bílé háčky otočit a vycvaknout bílé západky) - standardní postup manuálního stahování střechy. Pracujte pomalu, ve dvou, symetrický tah, žádné páčení a křížení. Tlačte pomalu, musíte ručně „přelít“ olej v pístech. Zavřete kufr, otevřete víko „proti srsti“ a přivažte ke stropu. Není tlak v hydraulice, víko nebude držet. Odjistěte a ručně složte střechu do kufru. Teď uvidíte u pantů na každé straně tři šrouby (viz polské video). Vycvakejte boční plasty u zadních okének. Jsou jen nacvaklé na dvou místech uprostřed, není tam žádný fígl, když tak mrkněte na polské video. Připravte si provaz na strop na zavěšení střechy, nějakou karimatku ne matraci mez přední sklo a střechu (bude se hodit) a nějaké cca 70-80cm dlouhé trámky nebo špalky. Teď už ve dvou střechu vytáhnout z karoserie nahoru tak, aby byl přístupný i spodní čep pístu. Odšroubujte hydraulické hadičky a šoupněte do je připravené PET lahve – poteče z nich dost oleje a budete rádi za nápad s PETkou. Zabalit do ubrousků a igeliťáku nefunguje. Horní čep pístu je přístupný pouze otvorem ve vnějším rameni mechanismu, dostanete se k němu při zhruba polovičním sklopení střechy vůči zadnímu sklu. Takže máte píst vyměněný a nejhorší máte za sebou. Není to v podstatě technicky nic složitého, nejhorší na tom je že nic nedrží, všechno se hýbe, všechno je mastné, na nic pořádně nevidíte. Určitě si vezměte čelovky. A hlavně bacha na prsty. Možností jak si je někam přiskřípnout je fakt spousta a mechanismy jsou v podstatě nůžkové, takže by prst ustříhly jako nic. Fakt dávejte pozor !!! No a teď zase všechno pozpátku – přišroubovat střechu (pořádně, je to nosná součást celé karoserie), nacvakat konektory, dolít olej (několikrát). Pro jistotu zkusit střechu otevřít a zavřít manuálně, abyste měli jistotu, že se nikde nic nekříží, nedrhne, nezapomněli jste nikde šroubovák. Zapojit baterku, „zamknout čerpadlo a zkusit to projet na elektriku/hydrauliku. Měl jsem problém, že se mi nechtěl zamknout jeden zámek víka kufru. Jak jsme to dělali dva, z každé strany jeden, tak kámoš (ne-pežoťák a ne-ccčkář) neodjistil na své straně bílý háček zámku. Pak už všechno běhalo napoprvé na jedničku. Olej stačí dolít asi 1x plnou plastovou nádržku. Celá hlavní akce trvala asi 3 hodiny, předcházely 3 hodiny přípravy, prohlížení, oddeklování a pak asi hodina na zadeklování. Fakt je důležitá teoretická příprava – jak tohle psaní, tak polské video. Než začnete, musíte mít jasno co a proč děláte. Jen tak rozebírat dál a dál je cesta do pekel. Nejsem automechanik, ale zase nejsem úplné pako – proto doporučuji zodpovědně zvážit, jestli na to máte. Je to spíš o morálu. Mě se to všechno naštěstí povedlo na první dobrou, fakt jsem v to nedoufal. Vždycky hrozí ulomení konektoru, zalomení drátku, posunutí nějaké mikroswitche… a pak hledej, který to byl, když jich je tam asi 12. Není to zase tak kritické – pokud nejsi prase a dáváš bacha, tak nic nepoškodíš. Kdyby někdo chtěl ještě nějakou informaci, napište. Vím, jak je složité získat dobrou radu, zvlášť co se té skládací střechy týká. Je to fakt úžasný designerský počin a radost se na ni dívat v akci. Takže mám ten starý tekoucí píst k dispozici, je ale nalisovaný, tak nevím, jestli by ho někdo uměl opravit a přetěsnit a kolik by to stálo. Psal jsem si o tom s kolegou ZeeDee, možná by to uměl. Pepito a Zeedee ohodnotil 2 Citovat
Tom8 Odesláno 7. duben Odesláno 7. duben Ještě jeden dotaz na olej - ZeeDee píše o "zeleném" oleji, já tam mám "červený". Chlap v servisu mi říkal, že to je stejný jako ten zelený. Někdo tu psal, že červený rozleptává těsnění? Nevím, nezdá se mi to, ale možné je všechno. nerad bych tuhle kratochvíli s výměnou čehokoli znovu opakoval. Má někdo opravdu relevantní informace? Dík Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.