Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím,v sobotu budu na svém 306 break měnit zadní  nápravu. Byla už uplně tuhá. Dnes mě přivezli repasovanou a nejsou na ní čepy ložisek. Máte někdo zkušennost jak jdou vyklepnout? Půjde to nějak, nebo se na to vykašlat a rovnou koupit nové? Díky moc za radu

Odesláno (upraveno)

co vím, tak jsou tam nalisované, někdo je má i zezadu heftnuté svářečkou, měly by jít vyklepnout kladivem, ale musíš mít demontované rameno a položit na kovadlinu atd., píšu te´d teorii--nikdy jsem je neměnil, možná je na to origo lis na demontáž, aby se nemuselo rameno demont., asi v autorizáku, nebo tam, kde repasují nápravy

proč je nedali při repasu??

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

Tak snad máš pravdu a nějak to půjde vyklepnout. Pořádně jsem je už 2x prostříkl  uvolňovačem tak snad vylezou jak budu mít nápravu dole. Musím do té firmy ráno zavolat proč tam čepy nejsou a navíc se mě zdají ty vnitřní tisícihrany na té repasované nápravě pěkně ohoblované. Na tom jejich eshopu je náprava vyfocená i s čepy. Ale zase na druhou stranu když jsem se díval na netu po nových, tak u nich psali že je jich víc rozměrů a nelze je ani podle VIN zjistit. Musí se změřit starý čep a podle toho objednat.

Odesláno

čepy jsou vyměnitelné proto, že je spočítána jejich pevnost v ohybu--když zadním kolem narazíš bokem do obrubníku (třeba při smyku), měl by se ohnout jen čep a nic jiného..., právě když jsou ty tisícihrany ohoblované, heftují se svářečkou zezadu k těhlici, aby byla jistota, že nebudou čepy po čase volné

Odesláno

Vidíš, to jsem nevěděl že jsou spočítané na takové boční nárazy. Zase jsem o něco chytřejší :)

Tak  heftnout ten čep by nebyl problém, ale štve mě to proto, že ta repase nestála zrovna málo a mělo by to být v pořádku.

Navíc je na nápravu 3 roky záruka a kdo ví jak by se na to při případné reklamaci tvářili.

Odesláno

Repasovaná náprava je bez čepů, protože čepy jsou rozdílné (kotouč/buben).... ze staré nápravy by měly jít vyklepnout, třeba přes hliník/mosaz/špalek z tvrdého dřeva.... z jakoby "ohoblovaného" tisícihranu není třeba si dělat hlavu, i ten "hoblouš" tam bude držet fest, budeš ho tam muset "nacpat".... dělal jsem to tak, že na začátek jsem ho naklepnul a zbytek dotáhnul maticí....

Odesláno

asi tam nedávají ty čepy proto, že je jich opravdu více druhů a vlastně nevědí, co tam dát, když je to jen na výměnu (bez auta)--když dáš na repas i auto, tak čepy vezmou ze staré nápravy, nebo mohou změřit původní čepy...

Odesláno

Tak jste mě trochu uklidnili. Mám z toho trochu obavu, protože pokud je v sobotu ven nedostanu, v pondělí objednám nové a dostanu se k tomu kdoví kdy. A auto bude celý týden na špalkách. No uvidím. Chlapi zatím teda díky moc a o víkendu poreferuju jak to dopadlo.

Odesláno

A na závit toho čepu našroubovat matici, aby byla zároveň s čelem čepu (kdyby náhodou ujela ruka s kladivem :D) No kladivo.... spíš palici.... nesmíš se bát přitlačit.... samozřejmě je to také o šikovnosti....

Odesláno (upraveno)

Takže chlapi všechno špatně. Nápravu mám venku, ale... Když jsem stahoval náboje tak jedno ložisko KO. Nešlo ani zaboha povolit brzdové potrubí takže hadičky i potrubí na obě strany v řiti. Senzory ABS - šrouby ukroucené a s čidlem jsem ani nepohnul. Musel jsem je doslova vymlátit kladivem jinak bez šance. Pakny akorát na výměnu a obě prasátka pod manžetou tečou. A co se týče ložiskových čepů, tak ty se nepohly ani o milimetr. To je opravdu tak na lis. Takže auto bude hezkých pár dnů na špalkách než to všechno nakoupím. A ještě než to posládám :myslim

Upraveno uživatelem pavel1980
Odesláno

Ty čidla ABS jsou klasika.... pakny a prasátka jsou spotřebák.... s brzdovýma trubkama je nutno si pohrát, mám v tom poměrně slušnou úspěšnost, i když samo 100% to není.... to ložisko se rozjelo? Nebo jak je KO? A na ty čepy jsi byl asi měkej....

Odesláno

no, celkem žádné překvapení, jsou to obvyklé závady při výměně (repasi) zad. nápravy, proto říkám, že je rozumnější dát jim auto a pak si ho vyzvednout po kompletní opravě nápravy, přece jen se to všechno dělá líp na nápravě, která je na ponku a pak se jen celá po výměně brzd, čidel ABS, silentbloků, čepů atd. nahodí do auta :myslim

Odesláno
před 20 hodinami, Hafity napsal:

Ty čidla ABS jsou klasika.... pakny a prasátka jsou spotřebák.... s brzdovýma trubkama je nutno si pohrát, mám v tom poměrně slušnou úspěšnost, i když samo 100% to není.... to ložisko se rozjelo? Nebo jak je KO? A na ty čepy jsi byl asi měkej....

Jasně, já s tím počítal že ty čidla nepůjdou a objeví se tam víc věcí. Přece jen je to už 16 let starý bourák.No právě že s těma trubkama jsem si hrál dost dlouho a pak jsem byl akorát nasraný že jsem je neustřihl hned a zabil tak zbytečně čas. Ložisko se rozjelo jak jsem ho stahoval z čepu. Ale stejně už má nejlepší za sebou tak aspoň bude vyměněné. Ty čepy jsem vzal pořádným kladivem ale ani se nehnuli. Ale je pravda že jsem nešel do extrému páč jsem tam nechtěl něco ohnout, aby mě pak vzali nápravu na protiúčet.

Odesláno (upraveno)
před 23 hodinami, ozzy56 napsal:

no, celkem žádné překvapení, jsou to obvyklé závady při výměně (repasi) zad. nápravy, proto říkám, že je rozumnější dát jim auto a pak si ho vyzvednout po kompletní opravě nápravy, přece jen se to všechno dělá líp na nápravě, která je na ponku a pak se jen celá po výměně brzd, čidel ABS, silentbloků, čepů atd. nahodí do auta :myslim

Tak ano, to s tebou souhlasím že by to bylo pohodlnější zavézt to do servisu a na druhý den si pro něj dojit. Ale nedokážu si představit tu fakturu za práci a materiál. Ta by 100% přesáhla polovinu hodnoty auta. A navíc já to tak dělám, vytáhnul jsem nápravu a veškerou práci na ní dělám v dílně na ponku. Jen prostě to nahození a ty trubky budu muset udělat venku.

Upraveno uživatelem pavel1980
Ještě dodám, že oprava v servisu by přesáhla hodnotu vozu
Odesláno

jasně, nejlepší je vyměnit si to sám a když je náprava na stole, jde to dobře :)

jinak, co vím, tak repase nápravy typu 106-206-306- stojí cca 7 tisíc, s výměnou paken, válečků, atd. cca 9-10 tisíc :myslim

Odesláno

No já to teď počítal a za nápravu a zbytek dílů co bylo potřeba jsem se dostal už přes 10tis. Ale je v tom třeba i výfuk, který uletěl jak byla náprava tuhá a auto skákalo po silnici. Ale byl to jakýsi polský šunt jak z papíru tak tam dám zrovna nový. Myslím že dát to do servisu tak se pěkně prohnu.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...