Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

No, pridem si dnes k mojej 309 s vedomim, ze je -16 stupnov, otvorim dvere (sa cudujem, ze som ich v pohode otvoril), nasadnem, pozriem na teplomery (mam 2, jeden ani nesiel a druhy s primrznutymi krystalmi na displeji ukazoval -17,7stupna). Nastartujem. Starter tocil tazko, ale naskocilo to na prvykrat. Parkrat vydychnem a uz mam krystaly na prednom okne. :) Pocujem piskat remen - to bude alternator, jemne som pridal plyn a prestalo to, zaradim spiatocku (novy olej v prevodovke, ale napriek tomu bolo citit, ze to ide tazsie, ako obycajne, ale zaradil som vsetko bez problemov). Rozbieham sa, trochu mi zaskubal motor, ale to bolo o chvilu v pohode, robilo mi to obcas aj predtym, ale pri teplom motore (mam pravdepodobne vadne zapalovacie kable) :). Pri rychlosti cca 20km/h pocujem od palubnej dosky nejake pistanie/vrzganie. Si hovorim, co to je? A potom ma to napadlo - primrzol bowden (nahon) k tachomertu. Pri rychlosti 60-70km/h to uz vrzgalo poriadne, aj rucicka dost lietala (+-10km/h), ale prezila to. Cestou mi to asi 3x chciplo na volnobeh, ked som dobrzdoval - asi primrzol aj ovladac skrtiacej klapky ("krokac"). Pri robote (5km jazdy) teplota vody ukazovala 80 stupnov, ale napriek tomu kurenie davalo len studeny vzduch. Asi primrzol aj termostat, alebo sa mi to opat zavzdusnilo, alebo primrzla nemrznuca zmes, lebo teplota sa splhala postupne az k 95 stupnom, co u mojho auta nie je normalne. Chladiaca zmes by mala byt nariedena aspon do -25 stupnov, ak nie do -30... Nastastie som bol uz v cieli cesty. Moja 309vina sice zamrzla, ale dosiel som. :) Som zvedavy, co bude zajtra, lebo ma byt este chladnejsie... Mimochodom, vcera vecer som pri -13,6 stupnoch jazdil v pohode, aj to kurilo, bolo to odvzdusnene. A ani ziadne chcipanie nebolo...:myslim

Odesláno

Při vekých mrazech: Před chladič dát kryt a? se celý nepodchlazuje (před část kde odtéká z chladiče).

Je lepší prvně nastartovat a nechat vrčet a? se to pomalu zahřeje (točením se zahřeje i trochu převodovka) a nahřeje se vnitřek auta.

Nerozjíždět hned a? se prohřeje i trochu chladič. Od motoru se zařeje i trochu motorový prostor (např. klapky).

Tak to při velkých mrazech jsem dělal a dělám. :myslim:aut:myslim

Odesláno

Pol chladica mam zakryty kartonom. Po nastartovani to nechavam trochu zahriat, ale dnes rano som to nechal len chvilku. Budem to nechavat dlhsie.

Horsie to bolo teraz poobede, teplomer ukazoval \"len\" -16 stupnov, nastartoval som a chudak motor, bolo pocut zufale piskanie (predpokladam remen k altiku, mam novy, ale asi uz sadol a trochu sa uvolnil) a mal velmi nepravidelny chod. Chvilami sa mi zdalo, ze to ide na 3 valce, nepravidelne, po jemnom pridani to slo tiez trhavo. Tak som to nechal trochu zahriat, po chvili sa to ukludnilo. Siel som s tym domov (obed) a znova to chcipalo, asi 3x. Tachometer este bolo trochu pocut, ale omnoho menej, ako rano. Poobede bol vsak motor este trocha teply a nebol ziaden problem startovat, ani ist. Ziadne chcipanie, kurilo to bez problemov. Chce to asi trochu dlhsie rozohrievat motor. Ved sa ani nie je co cudovat - pri takej kose!

Odesláno
Původně zaslal: Pinďa

Co máš - benzin nebo naftu???:(:myslim:(

Dáváš tam něco proti zamrzání (vody v palivu)??? /někde se to tu řeší jinde/ :bojim

Pinďo proti zamrzání benzínu je starý jednoduchý tryk:aut do nádrže nalij denaturovaný líh-ten na sebe naváže vodu a tím se spalí (odpaří):papa:papa:papa

Odesláno
Původně zaslal: durino81

Je to 1,4 benzin. Ze zamrza aj benzin som teda nevedel...:myslim Ale voda tam teoreticky moze byt...

Voda tam určitě je,ale záleží kolik-jak kvalitní benzín natankuješ:papa

Odesláno

Trochu vody je v benzínu vždycky. V některým víc, v některým míň. Kdo natankuje plnou a pak moc nejezdí, něco vody se oddělí. Je asi lepší tankovat častěji a menší množství.:myslim:super

Odesláno

já si myslím,že je to trochu jinak.Voda s benzínem zrovna moc smíchat nejde protože je těžší než benzín vždy klesne na dno.Někde jsem kdysi četl,že vodu do nádrže dostaneš tak,že když často míváš málo benzínu v nádrži,nad hladinou je vzduch a v něm vzdušná vlhkost.Ta se postupně vysráží na kapičky vody,ta klesne na dno a odtud se pak nasaje atd.Proto se doporučuje hlavně v zimě mít co nejvíc plnou nádrž,hladina vysoko,málo prostoru pro vlhký vzduch,málo vody v systému.:papa

Odesláno
Původně zaslal: Ráďa

já si myslím,že je to trochu jinak.Voda s benzínem zrovna moc smíchat nejde protože je těžší než benzín vždy klesne na dno.Někde jsem kdysi četl,že vodu do nádrže dostaneš tak,že když často míváš málo benzínu v nádrži,nad hladinou je vzduch a v něm vzdušná vlhkost.Ta se postupně vysráží na kapičky vody,ta klesne na dno a odtud se pak nasaje atd.Proto se doporučuje hlavně v zimě mít co nejvíc plnou nádrž,hladina vysoko,málo prostoru pro vlhký vzduch,málo vody v systému.:papa

No, to je logicke vysvetlenie. Je pravda, ze mam v nadrzi menej ako 1/4, takze by som asi mal dotankovat.;)

Odesláno

Ahoj durino. Mno mne vcera rano doma na okne ukazovalo - 19, baterka dostala do tela, ale naskocilo to. Natiahni si vodi z chladica do striekacky a daj to do mraznicky. :roker

Odesláno

S tou mraznickou to mosem skusit. :super

Mam dokonca aj taku skusacku na bod tuhnutia chladiacej zmesi, ale este som ju nevybalil.:D Zmes musi byt teploty 21 stupnov, aby to spravne ukazovalo. Potom to ukaze bod tuhnutia zmesi. Asi to dnes skusim... Ale pokial viem, tak som sa snazil dolievat to tak, aby tam bol pomer destilka-nemrzka 1:1, takze by to malo byt do cca -30stupnov! Ups, asi sa mi smykla ruka pri dolievani...:D:D

Odesláno
Původně zaslal: chuck11

Dáváš tam něco proti zamrzání (vody v palivu)??? /někde se to tu řeší jinde/ :bojim

Pinďo proti zamrzání benzínu je starý jednoduchý tryk:aut do nádrže nalij denaturovaný líh-ten na sebe naváže vodu a tím se spalí (odpaří):papa:papa:papa

Pozor na líh, on totiž hodně vysušuje (odrovnáváš gumičky - já ho také dával). :bojim

Je lepší dávat VELFOBIN (i pro katalizátory). :myslim

Líh přidávám do ostřikovačů při tak velkých mrazech (dávám na - 30 st.C a trochu lihu, a? to lépe odmastí okno). :myslim

[upravil dne 24/1/06 Pinďa]

Odesláno

TAky se tam dává v přiměřeném množství a ne tam rovnou nalít 5 litrů lihu:D:D:D:D:D

Pozor na líh, on totiž hodně vysušuje (já ho také dával).

Je lepší dávat VELFOBIN (i pro katalizátory)

Odesláno

Pozor na líh, on totiž hodně vysušuje (já ho také dával).

Je lepší dávat VELFOBIN (i pro katalizátory)

TAky se tam dává v přiměřeném množství a ne tam rovnou nalít 5 litrů lihu:D:D:D:D:D

Odesláno

Souhlasím s Ráďou, že voda v benzínu \"zrovna moc dobře rozpustit nejde\".

Psal, jsem že trochu vody je v benzínu vždycky, a? děláte co chcete. Toto \"malé množství\" ničemu nevadí. Prostě je tam. Voda se začne \"oddělovat\" až když je jí víc, než je schopno se v benzínu \"rozpustit\". Kdo jezdí málo a auto dlouho stojí, se obsah nádrže nepromíchává. Pak se začne usazovat u dna nádrže. Kdo jezdí víc, nebo alespoň 2-3x týdně se obsah nádrže furt promíchává a toto malé množství se nestačí oddělit a usadit, takže se o to nemusí zajímat. (Plná nádrž se moc nepromíchává, jedině udělat s autem kotrmelec). Víc vody se dostane do nádrže s tankováním tam, kde jsou pumpaři \"šetřílkové\" a neodkalují pořádně nádrže po jejich doplnění a dál v intervalech jak mají předepsáno.

[upravil dne 24/1/06 Bohumil]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...