Micky999 Odesláno 11. květen 2017 Odesláno 11. květen 2017 Ahoj, mám problém se saharou na své 206 (1.4i, RV2006). V zimě jsem nedobrzdil na křižovatce a odnesla to přední část auta. Mechanik vyměnil chladiče a rozlámanou saharu. Nová sahara (z vrakáče) se ale netočí. Nehodlám mu to dávat zpět, když to nebyl schopný odzkoušet. Po pročtení fóra jsem usoudil, že bych měl nejdřív připojit saharu přímo na baterku, jestli se bude točit. Jak toto prosím udělat? Rozebral jsem i panel u sahary, kde jsou relé, ty jsem vyndal a zjistil, že všechny kontakty už mají něco za sebou, jsou zanesené, takže jsem je vyčistil - nepomohlo. Dále je tam jeden volný kabel (viz fotka). Má to takto být? CO případně udělat dále?Začíná být teplo a bez chlazení se jezdit nedá. Předem díky za pomoc. Popř. pokud by někdo věděl o někom poblíž Plzně, kdo by se na to mohl podívat, byl bych rád. Díky Citovat
jarokare Odesláno 11. květen 2017 Odesláno 11. květen 2017 Ten žlutej kabel patří do té patice - z nějaký pozice vyhnil a upadl , chtělo by to uštípat , dát nový konektory a relé . Ventilátor má dva kabely - žlutozelený připoj na kostru a ten druhý na plus a musí se roztočit Citovat
Micky999 Odesláno 11. květen 2017 Autor Odesláno 11. květen 2017 před 17 minutami, jarokare napsal: Ten žlutej kabel patří do té patice - z nějaký pozice vyhnil a upadl , chtělo by to uštípat , dát nový konektory a relé . Ventilátor má dva kabely - žlutozelený připoj na kostru a ten druhý na plus a musí se roztočit Jak prosím zjistím objednací čísla konektorů a relé? Snažím se to hledat, zatím na Kelly, ale nemůžu to najít. Po práci zkusím ten ventilátor, díky za radu. Citovat
jarokare Odesláno 11. květen 2017 Odesláno 11. květen 2017 (upraveno) Tu patici ucvakni a dej tam klasický fastony 6,3 mm , ty mají v každých autodílech , pak je nasadíš na to relé přímo , akorát si pamatuj , kde který byl A prosím necituj předchozí příspěvky Upraveno 11. květen 2017 uživatelem jarokare Citovat
Micky999 Odesláno 11. květen 2017 Autor Odesláno 11. květen 2017 Takže po připojení na baterku větrák točí. Koupil jsem nová relé a když jsem je tam dal, začnu připojovat baterku a najednou se začalo kouřit z kabelů. Shořela buzirka u zelenožlutej drátu. Přikládám foto nového relé, chybí tam vyznačený odpor, může to být tím? Díky za radu Citovat
jarokare Odesláno 11. květen 2017 Odesláno 11. květen 2017 Ten odpor nevadí , kolik kabelů si měl zapojených na tom relé ? Měly by být dva slabý na ovládání na čísla 85 a 86 , jeden silnej napájecí na číslo 30 a jeden silnej do ventilátoru na 87 . Kostra (zelenožlutej) by v relátku být neměla , kdyžtak to vyfoť a napiš vin Citovat
Micky999 Odesláno 11. květen 2017 Autor Odesláno 11. květen 2017 Jsou tam dvě relé, spodní je jak říkáš a vrchní má navíc ten zelenožlutej drát. U spodního po zapojení nevypadalo nic špatně, u toho vrchního se začala pálit buzirka. Jdu to vyfotit a pro VIN Citovat
vladosr Odesláno 11. květen 2017 Odesláno 11. květen 2017 povodne rele zelene na obrazku je prepinacie.... to nove cierne je len spinacie...preto tie kable hrialy... Citovat
Micky999 Odesláno 11. květen 2017 Autor Odesláno 11. květen 2017 takze VIN je VF32AKFWA47609017. Foto obou relatek níže. To spodní jsem zatím zapojil jen tak naoko. Každopádně když spustíme klimu tak se větrák neroztoci, takže buď to je kontaktama (zatím jsem nakrimpoval jen jeden, zbytek původní), nebo je původní spínací relé špatný. Citovat
jarokare Odesláno 11. květen 2017 Odesláno 11. květen 2017 Tak je to , jak psal vladosr , já si toho nevšiml , ale to relé , co si tam dal je dvojtý spínací (nemá rozpínací kontakt) a tím pádem si spojil napájení s kostrou . To relé musí mít kontakty 87 a 87a , musí být přepínací . Sahara se ti neroztočí , protože tohle relé je na malou rychlost (ta by měla sepnout jako první) a to spodní se čtyřmi vývody je na velkou rychlost . Zkontroluj první velkou pojistku pod BSM , jestli nerupla po tý zkoušce a podívej se do svazku , jak daleko hořela ta kostra , aby se ti to nestalo znovu . Citovat
Micky999 Odesláno 11. květen 2017 Autor Odesláno 11. květen 2017 Pojistka je v pohodě. Do svazku se moc daleko nepodívam, budu muset sundat nárazník. Nejde moc vytáhnout. Napodruhé jsem to zapojil tak jak má být, vrchní jsem dal původní zelené přepínací relé, spodní nové. Ani tak to ale nefungovalo, takže chyba může být v zoxidovaných kontaktech u relé nebo přímo v relé. Dá se nějak samostatně proměřit? Když na něj zapojim 12V tak by mělo cvakat? Citovat
jarokare Odesláno 11. květen 2017 Odesláno 11. květen 2017 (upraveno) Když připojíš 12V na kontakty 85 a 86 , tak musí sepnout (nepřipojuj to na zapojený relé v autě) , zkus tam nacvakat ty nový konektory a uvidíš ... Ještě mrkni na pojistku F8 a F1 v BSM Upraveno 11. květen 2017 uživatelem jarokare Citovat
Micky999 Odesláno 12. květen 2017 Autor Odesláno 12. květen 2017 Takže jsem sehnal správný relé, očistil původní kontakty, ale větrák se pořád netočí. Původní relé taktéž po připojení na 12V spínalo. Mám tedy pár otázek. Musí být pro správnou funkčnost (myslím odzkoušení) zapojená obě relé? Když bych propojil na relé na pomalou rychlost kontakty 85 a 86, tak by se měl větrák točit pořád? Pokud by to potom šlo, tak už ty kontakty ucvakám a snad by to šlo. Díky Citovat
jarokare Odesláno 12. květen 2017 Odesláno 12. květen 2017 Kontakty 85 a 86 propojit nemůžeš , ty jsou ovládací (jsou to vlastně dva konce cívky , která přitahuje kontakty v relé . Relé , když je aktivní (ovládané) , tak spíná kontakt 30 s kontaktem 87 a zároveň rozpíná 30 od 87a . Tohle jsou ale základní věci , který bys měl vědět , když se pouštíš do něčeho takovýho . Uvědom si , že ty relátka jsou ovládaný počítačem a tomu se asi nebude líbit , když pošleš šťávu někam , kde nemá být . Koukám , že bydlíš v Chomutově , tak se zkus domluvit třeba se zdejším členem Straki007 , ten by ti s tím mohl pomoct . Pořád je lepší někomu zaplatit za opravu než nadělat víc škody . Nic ve zlém , ale já se taky nepletu do všeho . Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.