Guest bluesman Odesláno 30. duben 2013 Odesláno 30. duben 2013 Ahojte!Som tu nový klubák, tak by som vám rád trošku predstavil svojho malého ale vrtkého Pežota. Parametre autaModel: 306 XR (hatchback)Motor: 1.6 benzín (65kw, typ NFZ)Vyrobené: máj 1995Uvedené do prevádzky: september 1997Dovezené do SR pre našu rodinu: august 2006Stav kilometrov pri kúpe: 143 tisícDojmy z autaSom hrdým (a jediným) užívateľom tohto rodinného auta už od jeho dovozu z Belgicka v lete 2006. Za uplynulých takmer 7 rokov som však do neho investoval len za nevyhnutné opravy, ako popíšem nižšie. A keďže rôčiky pribúdajú, rozhodol som sa, že si zaslúži za svoje verné fungovanie viac starostlivosti, takže od leta sa chcem postupne púšťať do opráv/úprav, ktoré sa za tie roky nazbierali. Celkovo som však s autom spokojný. Auto je jazdené len po meste a na krátke trasy mimo mesta, v podstate slúži len na prevoz osôb a vecí z bodu A do bodu B. Raz za pár mesiacov absolvuje dlhšiu (300-400km) cestu do ČR po okreskách, na diaľnici som s ním bol len raz v živote a nemám pocit, že by to bola správna voľba (hukot v interiéri, trasenie volantu, atď).Spotreba momentálne kolíše medzi 7-9l na 100km, ale tak nedivím sa, keďže je naše mesto plné zákrut, prechodov, retardérov a prudkých stúpaní. Občas sa mi to podarí potlačiť pod 7l na 100km, hlavne na jar a na jeseň, keď netreba používať klímu - no vždy sa snažím jazdiť dolu kopcom na voľnobeh a k semafórom na dojazd.Motoricky je to stále spoľahlivé a výkonné autíčko, v zime štartuje až do -20°C, no keď už teplota presiahne dvadsať čísel, radšej ho nechávam stáť, kým sa trošku neoteplí. Hlavne som spokojný s brzdami, ktoré sú zatiaľ skutočne spoľahlivé - zachránili už život nejednému šialenému chodcovi mimo prechodu, a dvom srnkám. Fotky: A teraz malé zhrnutie stavu vozidla. Farebne budem jednotlivé úpravy pre zaujímavosť odlišovať: zelenou - hotové veci, červenou - veci neuskutočnené z dôvodu chýbajúcich financii/nemožnosti zohnať náhradné diely/nedostatku času.Prevedené nevyhnutné opravy/výmeny do 1.1.2013:I)oprava prevodovkyII)nová spojkaIII)nové rozvodyIV)nová tyčka stabilizátora, nové čapy ramena, nové čapy riadeniaV)nová autobatériaVI)nová ľavá predná smerovkaVII)opravený výfukVIII)nové brzdové kotúče na prednej náprave, nové brzdové valčeky, nová brzdová doštička, nová brzdová kvapalinaIX)opravená ručná brzdaX)opravené reproduktory v predných dveráchXI)opravený tachometerXII)nové palivové čerpadloXIII)nové autorádioXIV)geometria prednej nápravy XV)spotrebák (nové zimné gumy - 4x a nové letné - 2x, vymenený olej v motore, brzdová kvapalina, chladiaca kvapalina, žiarovky svetlometov a smeroviek, žiarovky podsvietenia budíkov, stierače a krytky skrutiek stieračov)Prevedené opravy/výmeny za roky 2013-14:A)oprava deravého a poklesnutého výfuku (zdvihnuté a zavarené)B)oprava presakovania motorového oleja (pretesnenie hlavy valcov a jej zrovnanie problém odstránilo (robilo sa vybrúsenie a odtlakovanie hlavy + nové tesnenie hlavy valcov + nové tesnenie pod hlavou)C)oprava občasného pískania bŕzd (predné kotúče sme obúchali kladivom od hrdze, párkrát som v 80km/h dupol na brzdy a pískanie prestalo)D)oprava zadného ostrekovača (v samotnom motorčeku bola upchatá hadička, pomohlo až násilné prešpáranie drátikom)E)oprava predných ostrekovačov (zoštelovaný smer striekania a prefúkané hadičky)F)oprava trasenia volantu pri rýchlosti nad 110km/h (bolo to zrejme nerovnomerne vyváženými pneumatikami, po opätovnom prezutí a preventívnej geometrií prednej nápravy bol problém odstránený)G)oprava nastavovania výšky predných svetlometov (bolo nejaké zatvrdnuté z nepoužívania, už som ho rozchodil) H)výmena autorádia (lacný črep značky Orava nechcel prehrávať disky, no podarilo sa mi zohnať bazárový Blaupunkt a ten už hrá jak blázon )I)nová odmerka oleja (vďaka Ferry-mu už máme presnú predstavu o hladine oleja v motore)J)nové 2 letné pneumatiky (zostávam verný Matadoru, za málo peňazí slušná muzika)K)oprava elektriky v predných svetlometoch (žiarovky, ukostrenie a káble elektikári opravili, uvidíme, koľko to vydrží)L)zalepenie prasknutého prívodu vzduchu do motora (zalepené, izolačka rulez časom by som celú hadicu rád vymenil)M)nové remene alternátora a serva (vekom sa už rozpadali...)N)nové tesnenie pod výfukovým potrubím (trošku sme znížili hlučnosť výfuku) O)výmena prevodovky a nový prevodový olej (prevodovka bola už dlhodobo hlučná, často trhalo riadiacou pákou, za studena sa ťažko radilo, v zime bolo takmer nemožné zaradiť jednotku, spiatočka sa nedala na prvý šup zaradiť ani v lete... nakoniec pustil diferenciál a bolo ju nutné vymeniť - dúfam, že nová prevodovka vydrží aspoň ďalších niekoľko rokov, aj keď z nej malinko uniká nový olej 75W-80...) P)nové sviečky (ešte neboli od kúpy menené, a jedna nakoniec zoskratovala... výber padol na NGK V-Line) Q)nový stredový a zadný diel výfuku vrátane montážneho materiálu (výfuk definitívne prehnil a tak bolo nutné vymeniť ho... nahodili sa diely MTS) Prevedené kozmetické úpravy za roky 2013-14:1)oprava pískajúceho ventilátora klímy (po vyčistení klímy v servise pískanie našťastie úplne prestalo...)2)oprava vnútornej krytky zamykania dverí (krytka vyskakovala pri zamknutí/odomknutí dverí, po ťažkom boji bez rozoberania obloženia dverí som ju tam nejak zafixoval)3)nové autopoťahy (šité na mieru v ČR)4)nové gumené koberce na zimu (lacné gumáky, no hádam postačia v čase najväčších snehov)5)nový znak na volant (starý bol prasknutý a nedal sa zohnať, no vďaka kokosák-ovi je to už vyriešené)6)nové látkové koberčeky (príjemná zmena po gumenných )7)nový poťah do kufra (možno časom dáme aj vaňu do kufra)8)nové bezramienkové stierače (mám na leto bezramienkové, a na zimu klasické ramienkové)9)oprava stropného osvetlenia (stačilo trošku pobúchať po plastovom kryte a pohýbať ovládaním hore-dolu a už všecko funguje jak má)10)prelakované odreté miesta na metalíze (dobráci na parkoviskách, veď to poznáte... kúpil som si opravnú tužku na lak a pozatieral som všetky viditeľné oderky)11)premazané vŕzgajúce pánty dverí (najskôr očistené WDčkom, a potom prišla na radu stará dobrá vazelína)12)prečistenie klímy (chodievam s tým každý rok po zime do servisu, je fajn cítiť z vetrákov iba vôňu)13)nové pravé spätné zrkadlo (už pred rokom mi nejaký dobrák odvalil na parkovisku späťák... zostal visieť len na káblikoch, tak sme ho priskrutkovali napevno k držiaku, avšak teraz neprežil kontakt s plotom... nakoniec som kúpil nové a už som spokojný)14)zapojenie brzdového svetla do zadného okna (dlhoročný sen auto som už kúpil s vyvedenými konektormi, takže osadenie nebolo príliš náročné, zvládol som to aj bez pájkovania... )15)vyčistenie zatečeného motora (v súvislosti s presakovaním oleja, ktoré som už popísal vyššie; nakoniec sme ho 2x vystriekali wapkou a je na nepoznanie)16)očistené pneumatiky popísané v pneuservise (vďakabohu za riedidlo )17)zakrytované obnažené elektrické kábliky v šoférových dverách a v kufri ( = oblepené izolačkou... )18)zakúpená univerzálna nabíjačka na 12V (konečne si budem mať kde nabiť môj večne vybitý mobil...)19)zakúpené ozdobné lišty s logom Peugeot na držiaky ŠPZ (vyzerá to pekne, no aj keď som ich prilepil natrvalo lepom, hádam cez zimu neodpadnú)20)natretý zvod výfuku (začínal hrdzavieť, takže aspoň provizórne dostal vrstvu samovypaľovacej farby)21)nový kožený poťah na volant (volant už bol zodraný a trúsil sa, preto prišiel vhod omotávací kožený poťah s vlastnoručným obšívaním) 22)nový regulátor podsvietenia prístrojovej dosky (trošku navyšujeme výbavu auta ) 23)nová pravá predná smerovka (nedržala dobre kvôli ulomeným úchytkám, takže som ju radšej vymenil za novú) Ak máte nejaké rady/tipy/postrehy/názory/kritiku, veľmi rád si ich prečítam!
Ivkopivko12tka Odesláno 1. květen 2013 Odesláno 1. květen 2013 ty kokos, si sa do toho obul ! :-) Je vidieť, že ti auto pekne slúži a že ho využívaš skutočne naplno. Niečo som si najazdil s 1.6, do mesta je dobrá. Vítame vlákno tvojej 306 a podľa toho, čo som si práve prečítal sa môžeme tešiť aj na obsah. Smelo do toho
juke Odesláno 1. květen 2013 Odesláno 1. květen 2013 co se týká spotřeby tak ten volnoběh neděláš moc dobře právě naopak
Guest bluesman Odesláno 1. květen 2013 Odesláno 1. květen 2013 ty kokos, si sa do toho obul ! :-) Je vidieť, že ti auto pekne slúži a že ho využívaš skutočne naplno. Niečo som si najazdil s 1.6, do mesta je dobrá. Vítame vlákno tvojej 306 a podľa toho, čo som si práve prečítal sa môžeme tešiť aj na obsah. Smelo do toho Vďaka za privítanie! Dúfam, že mi bude slúžiť tak dobre aj naďalej a neskončím hneď zajtra niekde v priekope. co se týká spotřeby tak ten volnoběh neděláš moc dobře právě naopak To som tak trochu tušil... Hlavne pre brzdy je to asi ťažké, no snažím sa zároveň aj šetriť motor a prevodovku, a hlavne - v aute je tak krásne ticho keď nie je zaradená žiadna rýchlosť!!!
Guest bluesman Odesláno 17. květen 2013 Odesláno 17. květen 2013 Tak, pomaly sa pripravujeme na veľký letný servis... Manuál & nálepky z eshopu objednané, nová odmerka na olej obstaraná, ďalšie dielce sú už v pokročilej fáze zháňania, čierna farba v spreji & základový sprej na plasty zakúpené, nové autopoťahy a koberce prišli, prostriedky na čistenie motora už tiež stoja v kúte... Pri tejto príležitosti by som vás chcel poprosiť o zopár rád, som ešte len začiatočník, a tak by som nerád niečo pokazil... 1. ako sa dajú vybrať z auta predné sedačky? 2. ako sa dajú odmontovať kliky na manuálne ovládanie okien? 3. ako sa dá odmontovať bočné spätné zrkadlo aj s držiakom? 4. ako sa dá odmontovať držadlo na stropnici? 5. ako sa dá odobrať sklo (vonkajší kryt) zadného svetla za účelom výmeny za nové? Vopred ďakujem...
Andreww Odesláno 17. květen 2013 Odesláno 17. květen 2013 1. 4x šroub torx T40 v lyžinách, případně rozpojit kabel, pokud jsou pyropatrony 2. Pokud se nemýlím, tak je tam krytka a pod ní šroub do hřídelky. Pokud to má old model stejné 3. Sundat vnitřní plastový trojúhelník (je jen natlačený v pouzdrech) a pod ním jsou 3 šrouby 4. Nevím, ale určitě někde pod krytkama budou šrouby 5. Nejspíš vymontovat světlo a pak nahřát a rozlepit
Woiser Odesláno 17. květen 2013 Odesláno 17. květen 2013 K bodu 9. v úplně první příspěvku. Taková ta černá \"kamera\" :-D je přijímač pro klíč na DO. V tom bych se raději nerejpal :-D
Guest bluesman Odesláno 17. květen 2013 Odesláno 17. květen 2013 (upraveno) Andreww, ďakujem ti veľmi pekne za návody, presne to som potreboval!!! Odskúšam! Woiser, tak to ma nenapadlo, díky za včasné upozornenie! Už som chcel do toho strkať šrobovák! Upraveno 12. leden 2015 uživatelem bluesman
Guest bluesman Odesláno 29. květen 2013 Odesláno 29. květen 2013 Páni, prúser. Olej doplnený do maxima, benzín do plna (+ aditíva), a motor po naštartovaní kape. Najskôr vyskočia otáčky skoro na 2000, a potom asi po 3-5 sekundách párkrát zakašle až skape, na druhé naštartovanie to už nerobí. Nenapadá vás prosím, čo by s tým mohlo byť? Vďaka...
Guest bluesman Odesláno 30. květen 2013 Odesláno 30. květen 2013 Pozriem sa na to, vďaka za tip! [upravil dne 1/6/13 21:52 od bluesman]
Guest bluesman Odesláno 27. červen 2013 Odesláno 27. červen 2013 (upraveno) Po problémoch s prihlásením sa znova \"hlásim do služby\". Aktuality:-nový znak na volant od jedného ochotného klubáka -nová plastová náhrada ľavého zadného podbehu - uvidíme, či bude pasovať -auto ručne umyté a navoskované v umývačke-prečistená klíma čistiacimi sprejmi v serviseFoto nových dielcov:Za posledné dva týždne som stihol zohnať ešte zopár drobností, ale čas na čistenie interiéru ešte nenastal, takže viac aktuálnych fotiek pridám radšej neskôr, nech nemám hanbu za hrubú vrstvu prachu a blata... Upraveno 12. leden 2015 uživatelem bluesman
Guest bluesman Odesláno 28. červen 2013 Odesláno 28. červen 2013 (upraveno) Dnes bolo slnečné poobedie, takže som sa pustil do ďalšej fázy - čistenie a upgrade interiéru. Aktuality:-povysávaný interiér, vyčistená palubovka a očistené blato po zime z prahov a podlahy -nahodené nové autopoťahy (bola to fuška ale interiér je o 100% krajší než predtým, dotrhané, fľakaté, a od predošlého majiteľa aj zakrvavené sedačky - asi tam niekto porodil za jazdy )-kúpil som i zachovalé autokoberce, ktoré sa farebne hodia k poťahom -a aby to bolo kompletné, tak i nový poťah do kufra, ešte ho musím prispôsobiť rozmerom kufra (kúsok treba odstrihnúť )Foto:Ešte musím poriešiť zodratý volant, vyčistiť hrzdu na podlahe za prednými sedadlami (zrejme od koľajničiek sedadiel ), vymeniť dotrhané tesnenie vo vodičových dverách (izolačka je dočasné \"fujtajbl\" riešenie, ale bolo nevyhnutné pred umytím - naposledy mi pri ručnom autoumývaní presiakla voda až na sedačku... ) a nejak chcem v kufri prekryť i zadné sedadlá, nech nie je vidieť tie lanká autopoťahov... Ďalšia fáza sú samozrejme motorické veci, už sa na to chystám a zbieram informácie. Dúfam, že sa vám môj \"tuning\" páči, a keď nie, poďte do mňa - rád si vypočujem aj konštruktívnu kritiku. Upraveno 12. leden 2015 uživatelem bluesman
Ivkopivko12tka Odesláno 29. červen 2013 Odesláno 29. červen 2013 Možno by sa ti tam hodil aj volant z novšieho modelu, trojramenný, dá sa zohnať v inzercii sem tam alebo keď niekto rozpredáva auto na diely. Najlacnejšie je kúpiť nejaký poťah na volant a je to. Inak, rovno máš pocit, že je to iné auto, však, keď ho vyčistíš zvnútra
Daník Odesláno 29. červen 2013 Odesláno 29. červen 2013 Ono vždycky to auto prokoukne po umytí ale když ho využíváš denně tak to je stejně jedno hned se to zasere. Pěkně si s tím hraješ myslím že málokdo se stará o staré auto a taky to tak vypadá na našich cestách (myslím ČR nevím jak u vás) Jinak pokud bys chtěl volant tak mám tento. [upravil dne 29/6/13 11:26 od Daník]
Guest bluesman Odesláno 29. červen 2013 Odesláno 29. červen 2013 Ivkopivko12tka, o poťahu na volant uvažujem už dlhšie, len nie som ešte rozhodnutý, či omotávací kožený, alebo klasický naťahovací kožený. Daník, ďakujem ti za ponuku, no zatiaľ zostanem pri tomto volante, páči sa mi hlavne ten znak v strede, a keďže sa mi podarilo zohnať nový neprasknutý, som teraz asi najspokojnejší šofér na svete.
Guest bluesman Odesláno 1. červenec 2013 Odesláno 1. červenec 2013 Páni, potreboval by som poradiť prosím... Chcem dnes vymeniť znak na volante, neviete prosím ako na to? Stačí jednoducho vypáčiť a potom nastoknúť, alebo treba niečo aj lepiť/priskrutkovať?
Ivkopivko12tka Odesláno 1. červenec 2013 Odesláno 1. červenec 2013 určite to pújde len vylúpnút, zeber si taký tenký kinderšrubováček, ale myslím, že už ti to aj tak nedalo a máš to za sebú
Guest bluesman Odesláno 1. červenec 2013 Odesláno 1. červenec 2013 Nie, ja som čakal na odbornú konzultáciu, sám si neverím v ničom - som len amatér. Ďakujem ti veľmi pekne, zajtra idem na to!
Guest bluesman Odesláno 6. červenec 2013 Odesláno 6. červenec 2013 (upraveno) Tak, nový znak už máme nasadený... Teraz ešte vyčistiť pedále a nahodiť poťah na volant, a začnem riešiť motorické veci. Upraveno 12. leden 2015 uživatelem bluesman
Recommended Posts