Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Výměna drážk. řemenu - postup ???

Recommended Posts

Odesláno

Ideal je si dvihnut pravu stranu auta, zhodit predne prave koleso, podbeh a vsetky plasty ktore ti brania vo vyhlade na motor (aj tak potom ten vyhlad nie je bohvie co, ale staci to)

Nakresli si na papier ako remen ide cez remenice (ono sa zda ze si to clovek zapamata a po pol hodine to zrazu akosi nejde a remen sa zda dlhy :D ).

Co sa tyka klinoveho remena, zalezi hlavne od toho aky mas typ sponovacej kladky.

Ak mas typ, ktorym sa da otacat za pomoci kluca, tak si priprav maly kus dratu, kladkou otoc proti smeru hodinovych ruciciek (myslim :) ) a do malej dierky ktoru tam vidis ten drat strc, tym si sponovaciu kladku \"zamknes\" ... potom remen zvlecies dole a hotovo.

Vodiacu aj sponovaciu kladku odskrutkujes lahko.

Ak chces vsetky kladky menit, tak sa da proste barbarsky vyskrutkovat vodiaca kladka, ta ti vypadne na zem a potom to cele rozober, vsetko ides davat nove, tak nic nepokazis.

Co sa tyka remenice, tak by si mal zaaretovat zotrvacnik nejakym vhodnym pripravkom cez zuby. Ak tuto moznost nemas, parkrat som to robil tak, ze som nechal zaradenu rychlost, do drazok v brzdovom kotuci som zasunul stary poctivy Narex skrutkovac a ked som zacal otacat remenicou, tak sa sprajcol o brzdu a slo to odtocit... ale chce to poctivy kus ocele, inak to len ohnes.

Ak sa ti podari remenicu uvolnit, tak uz iba stiahnut dole a dat novu, pri utahovani ten isty postup, hlavne riadne a na fest dotiahnut, nesetrit s pakou, nie je to sranda ak by sa ti za jazdy uvolnila :bojim

Spatna montaz klinaku je v pohode, ak mas na nom nejake napisy (vacsinou su), tak ho orientuj tak, aby napis smeroval citatelne smerom k tebe, nahodis tam kladky, sponovaciu si zaaretujes (pripadne ak ste dvaja, tak jeden ju moze drzat, ale chce to silu :D ), ked ho mas spravne umiestneny a dobre ti ide cez drazky, tak remenicu uvolnis, tym sa dosponuje a hotovo.

A teraz k druhemu typu sponovacej kladky: ak mas sponovaciu kladku, ktorou nie je mozne otacat, tak bohuzial toho moc nespravis, je tam potrebny pripravok na vymenu remena :roll

uf, hadam som nic nepreskocil :D

Odesláno

Qcko ti to popsal dobře, jenom moc nerozumím tomu zaretování setrvačníku..., jinak pokud jsi líný jako já tak vezmeš trochu delší 15-ctku očkovej klíč dáš ho napínák a řemen vyměníš shora. Je tam trochu míň místa, ale pokud si vezmeš nějakou tankou laťku nebo tyčku tak to není problém. Samozřejěm ale musíš kouknout na ten napínák jeslti je mezi ryskami. Poku ne musíš ho dopnout otočit napínací kladkou.

Teď koukám, že chceš měnit i řemenici, takže to kolo musí dolů každopádně ...

[upravil dne 10/7/11 13:37 koblih69]

Odesláno

Qcko dík ! Takže som tušil dobre, že než kúpím napínák, tak musím zistit aký tam mám ... v Autokelly majú asi 10 druhov :-)

Aretaci setrváku znám ze škodovky, tam sa dal prišroubovať klín do zubov ... neviem či aj tu bude taká možnost.

Povodne som myslel, že zaradím, zabrzdím, podložím ... ale vlastne budem mať koleso dole :-))

TiborTeam :-)

Odesláno

Viem čo som vyfotil :-) odborník pozná aj z kúsku čo to je :super

Takže len pre upresnenie ... možem objednať v Autokelly FB 19119, viz příloha ...

A výmena ? Len stredový šroub ? A podla iného obrázku tam je nejaká poistka ? v tom aretačnom otvore ??

post-5830-1410961854696_thumb.jpg

Odesláno

V tomto nech ta uisti niekto kto presne vie ako vyzera napinacia kladka z tvojho motora, ja mam na RHZ inu, kazdopadne tato na obrazku sa da manualne napinat, tak by to mohla byt ona :papa

Inak vymena je jednoducha, iba jedna skrutka stredom ako pises, ziadna veda :)

Odesláno

15ctkou to odehneš a v tom napínáku jsou otvory, v tom odehnutém stavu ( povolený řemen ) tam strčíš něco pevnějšího průměru cca 4 mm ( je tam blbej přístup tak tam strkám 3,5 elektrodu zahnutou na konci do L ) pak jde volně sundat řemen. Pro napnutí přehodíš tu kulatinu do druhého otvoru a napínací kladnou napínáš tak aby to šlo volně vytáhnout.

Odesláno

:super tohle jsem potřeboval :super

Přes týden nakoupím a víkend bude servisní :)

Kdyby ještě někoho něco napadlo, tak pište , zatím dík !!!

TiborTeam :roker

15ctkou to odehneš a v tom napínáku jsou otvory, v tom odehnutém stavu ( povolený řemen ) tam strčíš něco pevnějšího průměru cca 4 mm ( je tam blbej přístup tak tam strkám 3,5 elektrodu zahnutou na konci do L ) pak jde volně sundat řemen. Pro napnutí přehodíš tu kulatinu do druhého otvoru a napínací kladnou napínáš tak aby to šlo volně vytáhnout.
Odesláno

Ta řemenice jde hodně blbě povolit, ideální je rázovej utahovák většího kalibru, po montáži si ověř že jsou všechny kladky v ose. Kladky posilovače, klimy a alternátoru pořádně očisti kartáčem a odmasti, vyhneš se škřípání řemenu.

Odesláno

Jasně ... stejně musím sundat altík a zkontrolovat volnoběžku, ložiska, ... Při studeném motoru problikává dobíjení :(

Ta řemenice jde hodně blbě povolit, ideální je rázovej utahovák většího kalibru, po montáži si ověř že jsou všechny kladky v ose. Kladky posilovače, klimy a alternátoru pořádně očisti kartáčem a odmasti, vyhneš se škřípání řemenu.
Odesláno

Tak se plánovaný víkendový servis posunul na dnešek, alespoň to rozebrání. Po cestě domů jsem měl klímu a občas probliklo dobíjení. Po vypnutí rádia :-) docela šrotilo od motoru, vypnul jsem klímu a trošku se uklidnilo. Po demontáži jsem zjistil, že řemenice už netlumí bo tam neni žádná guma :-( Zítra udělám pár fotek a pak tady hodím i můj postup ! Řemenice mi totiž nešla vůbec povolit ani když kámoš stál na brzdě. Pak přijel další kámoš a ukázal mi fintu ! V bloku za startérem je totiž nějaká díra kde jde strčit 7 vrták, najde se díra na věnci a blokne se :-) pak to šlo jak po másle. Teď to mám rozebrané a čekám na ND, zítra budou v AK :-)

ALE !

Chtěl jsem vytáhnout altík ... bohužel jsem nenašel cestu kudy :-( Vrchem asi vůbec ... možná spodkem, tam je pouze klima, nedíval jsem se jestli tam jsou hadice a jestli to půjde bez odpojení ...

Nějaké rady ????

TiborTeam.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...