Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Záhoráci, poraďte s pesničkou V Uníne scú

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Pesničku

poznáte. Poraďte mi, lebo už dlho nad tým premýšlam, čo spieva Jana Kocianová v Štefanovje:

Ďakujem predom:D

V Uníne scú vínko píci, v Štefanovje húlarníci.

Na Búrech sú kúdelníci a v Šándorfje vápeníci.

V Sekulech sú samí šefci, v Svatém Jáne skoro šeci.

V Malackách sú bochenkári a v Šaštíne poléfkári.

V Kiripolci svine kujú, v Jakubovje huby dujú.

A v Závodzích šteky robjá, sami ich do Rakús vozá

[upravil dne 30.11.2009 P607Olda]

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

20 rokov rozmyslas nad tym co tam ta zenska spieva? Tak dufam ze taketo trapenie ma nestretne:D . . . mal si to vcera pustit na zraze, isto by niekto vedel:super

Odesláno

Včéra sem byu...zase jako pytel...keby dakto, poskyteu videá sacinského a uasicu na torrentoch, byua by většina suovákúv velice vďečná, a rada by tietok videá sama rozširúvaua. :D:D:D:D:D:D

Odesláno

Tak som troška zisťoval a dozvedel som sa že Hular sa hovorilo vínu z Bazy čiernej. Keďže nikde na okolí Štefanova sa veľmi vinohrady nevyskytujú tak sa víno robilo takto. Keď že sa v tej pesničke spieva viac menej posmešne o viacerých obciach na Záhorí tak to asi treba chápať týmto smerom. Asi tam výroba tohto druhu vína bola viac obľúbená a tak im prischlo označenie \"Hularníci\". Tak ako nám z Brodského \"psíčkári\":D:D:D

Dnes sa ale toto označenie Hularníci asi veľmi nepoužíva lebo i starší domorodci to nepoznajú a možno sa to len hodilo do tej pesničky kvôli rýmu a tak to tam dali...:roker

Odesláno

Ďakujem:super:super:super:super:super

Predpokladal, som, že to bude niečo dosť miestne, a ťažko na to prísť. (Prečo sa napríklad obyvateľom Hradca Králové vraví \"votroci\", to doteraz neviem).

Vďaka, ahoj.:super :super

Odesláno

P607Olda: to slyším poprvé, že by se Hradečákům říkali votroci :myslim , pořád slyším jen označení Mechováci ...

EDIT: tak teď mně Dave_k řekl, že se to taky na Hradečáky používá a Votroci se říká podle tehdejšího hradeckého piva, které se jmenovalo Votrok ;)

[upravil dne 1/12/09 Aluška]

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

Ďakujem:super:super:super:super:super

Predpokladal, som, že to bude niečo dosť miestne, a ťažko na to prísť. (Prečo sa napríklad obyvateľom Hradca Králové vraví \"votroci\", to doteraz neviem).

Vďaka, ahoj.:super :super

Ešte k tomu slovu Hular, niektorý vraveli že správne je \"Hural\" ale isto to nevedel nikto, možno je to len skomolenina tohto slova a tak pravda môže byť niekde úplne inde. Ak ešte niečo vypátram tak dám vedieť.:super:super

Zdravím do Šumperku:papa:papa:papa

Odesláno

:myslim:myslim

Jana Kocianová žije niekde v Bratislave? Najjednoduchšie bude zatelefonovať jej?:myslim:myslim

Ale Jana Kocianová by si asi netrúfla verejne spievať celkom vymyslené slovo...

Pastorek, opýtaj sa, prosím, ešte manželky.

Odesláno

jarson: Bývalá tomu hovorila sčítaný blbec. :D

Gedu: V tomto prípade áno lebo raz som bol z neho strašne .... \"zhulený\". Pije sa ako sirup ale v spojení so slnkom je to zbraň hromadného ničenia. :D

P607Olda: Popýtam. Zatiaľ je v práci ale zajtra zavoláme \"starečkovi s Kútú\" ten by to mohol poznať. Prípadne obvolám všetkých päť švagrín \"ze Záhorá\".

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...