Lenale Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Cau vsichni chci se zeptat vas vsech kteri mate klimosku..... zda se mi ze ta klima malo fouka studeny vzduch ... jako by malo chladi .... je to vubec mozny? nebo se mi to jen zda ..... popripade poradte jak to opravit a kolik by to cca stalo ... dikes Citovat
Guest Ludweek Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 je to dost mozny...pokud nechladi tak asi vymenit napln..v servise to stoji i s dezinfekci neco pres litr mel sem stejnej problem...jenomze me zjistili ze tam neni tlak a nekde to unika...zaver byl takovy ze je mala dirka v potrubi za chladicem a tama to unika...tahle diagnostika me stala 800 a oprava me vyjde na asi 3000 zavareni a nova napln ...takze zatim jezdim bez klimosky Citovat
Dress Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Použito z http://www.planetcitroen.cz/main.php?str=technologie&dir=klimatizace&fil=jak_pracuje&nadpis=Jak%20pracuje%20klimatizace Klimatizace v automobilu je vlastně kompresorové chladící zařízení připojené k soustavě větrání a vyatápění vozidla, tvořené uzavřeným okruhem naplněným chladícím médiem. Základem je kompresor, který nasává a stalčuje chladivo v plynném stavu. Stlačením ohřáté chladivo se následně v kondenzátoru, umístěném před chladičem motoru, ochlazuje proudícím vzduchem a zkapalňuje. Kapalné chladivo proudí dále expanzním ventilem, kde se rozprašuje, do výparníku. Tím klesá jeho teplota. Ve výparníku se zkondenzované chladivo odpařuje a vstupujícímu čerstvému vzduchu odebírá potřebné výparné teplo. Výparník je ve vozidle umístěn v kanálu nasávaného vzduchu poodobně jako výměník topení. Odpařené chladivo je znovu nasáváno kompresorem, čímž se celý proces uzavířá. Chlawzenému vzduchu se současně na výparníku odebírá původní vlhkost jako kondenzační voda, takže se vzduch vysušuje. Kompresor a expanzní ventil rozdělují oběh klimatizace na nízko a vysokotlakou větev. Kompresor je poháněn řemenicí přes elektromagnetickou spojku, která klimatizaci zapíná a vypíná. V obvodu klimatizace jsou ještě další komponenty, filtr, vysoušeč, snímače tlaku a teploty, které mají bezpčností a regulační funkci, a vysoko- a nízkotlaké přípojky pro výměnu náplně a kontrolu tlaků. Nejčastějšími závadami systému klimatizace jsou malá účinnost nebo nefunkční klimatizace a nepříjemný zápach při zapnutí klimatizace. První dvě závady mívají často stejný důvod, únik chladiva. Kromě úniků způsobených mechanickým poškozením při nehodě nebo vibrací špatně upevněných dílů dochází k proklínání chladícího média přes hadice a přípojky vivem mikronetěsností a naopak dovnitř systému pronikají stopy vodních par, protože chladící médium je vysoce hygroskopické. Únik paliva vede ke snižování talků a tím i účinnosti klimatizace. Vzdušná vlhkost v systému kondenzuje a následně namrzá a způsobuuje ucpání anárůst tlaků. Jak pokles tlaků (obvykle pod 2 barvy), tak i jejich nárůst (obvykle nad 20 barů) vedou k tomu, že kontrolní systémy klimatizaci automaticky vypnou, aby nedošlo k jejímu dalšímu poškození. V těchto případech většinou stačí odsát zbytek původního chladiva, systém důkladně vyvakuovat a dopnit správným množstvím oleje a chladícího média. Nepříjemný zápach V důsledku ochlazení vzduchu na výparníku klimatizačního zařízení dochází ke kondenzaci vlhkosti. Vytváří se zde ideální prostředí pro tvorbu bakterií a plísní, které jsou zdrojem zápachu a následných alergií. Čistění výparníku je proto nezbytné nejpozději po šesti měsících při průměrném provozu automobilu. K čistění je možné použít prostředek TEROSEPT. Jedná se o nehořlavý desinfekční prostředek na vodní bázi určený k likvidaci bakterií a plísní. Dodává se ve spreji nebo 5 l kanystru pro nanášení pistolí Profi AC 650. Jeho aplikace je jednoduchá. Pomocí nanášecí sondy obsluha vystříká skříň výparníku a vzduchové kanály. TEROSEPT se nechá 20 minut působit, nečistoty odtečou odvodem pro kondenzát a nakonec se nechá soustava za chodu ventilátoru vysušit. Citovat
Radek V. Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Jestli malo fouka, tak je potreba vymenit pylovy filtr, popripade nechat zmerit a doplnit plyn v klimatizacnim okruhu. Cena na doplneni plynu se pohybuje okolo 1-1,5tisice a filtr kolem petikila....asi Citovat
Lenale Odesláno 9. červen 2004 Autor Odesláno 9. červen 2004 jo filtr jsem menil min. tyden 519 Kc ..... nevíte jeste jak dlouho muze ta vymena plynu trvat .... v patek jedu na dovcu ..... Citovat
Radek V. Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Je to prace asi tak na pet minut....... Mozna deset.....nemeril jsem jim to.... [Editován dne 6/9/04 Radek V.] Citovat
Lenale Odesláno 9. červen 2004 Autor Odesláno 9. červen 2004 je ta náplň normálně k dostání, nebo se musí objednávat? Citovat
Lenale Odesláno 9. červen 2004 Autor Odesláno 9. červen 2004 jo a dá se nějak jednoduše zjistit (krom toho že klima málo fouká, nebo že smrdí) zda je potřeba tu náplň měnit nebo doplnit. Když s tím přijedu do origo. servisu tak mi 100% řeknou že to potřeba je ...... jo a jak hodně to vlastně má chladit, abych neplašil zbytečně .... auto mám cca 3 měsíce a v zimě se klima pozná jen těžko Citovat
Radek V. Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 To je jednoduche. Napojili mi na klimu jejich bombu s plynem a meraky. Ja natocil auto, pustil klimatizaci. Do ventilacniho otvoru dal sondu a kdyz mu ukazovala 8stupnu bylo hotovo.......To je pohled laika. Profik by ti to urcite vysvetlil lepe a presneji...... Citovat
Radek V. Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Jo, jeste k tomu smradu. Ten je citit normalne nosem...... Citovat
Lenale Odesláno 9. červen 2004 Autor Odesláno 9. červen 2004 tak ted jsem domluvil s Domanskym - výměna náplně klimatizace cca 3.000,- ... k Vašendovi se nemůžu dovolat ... Citovat
Lenale Odesláno 9. červen 2004 Autor Odesláno 9. červen 2004 a u Vašendy také kolem 2.500 - 3.000 ... tak nevim kde byl ludweek Citovat
Dress Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Doplneni specialnim barevnym mediem (pro kontrolu pripadneho uniku pomoci UV lampy) + kontrola stalo 2000 kc - značkový opel servis jinak pokud máš do 100 m el. zásuvku, tak mám kontakt na jednu firmu, staci zavolat a prijede s plne vybavenym servisnim autem kamkoli primo k tvemu autu: servis chlazeni - fa PRAŽÁK. dispecink: 241 712 375, 602 202 292 mobil p. prazak: 602 305 495 Citovat
Gotrek Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Možná bych místo autoservisu zkusil někoho, kdo má servis na klasické klimatizace a chladící zařízení. Když jsem se jedné firmy v zimě ptal, tak mi taky říkali tak kolem 1000,-. Citovat
Radek V. Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Tak to ja platil za doplneni u autoklima.cz 1 200kc. Asi tam ale nemam to barevne medium...... Citovat
Dress Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Napsán autorem Gotrek Možná bych místo autoservisu zkusil někoho, kdo má servis na klasické klimatizace a chladící zařízení. Když jsem se jedné firmy v zimě ptal, tak mi taky říkali tak kolem 1000,-. jj to je jasný, servis si udělá \"přirážku\", asi jako autoelektrikář - v autoservisu je taky dražší než v samotném autoelektrika servisu; platí i pro např. klempíře, lakýrníky,... Citovat
Dress Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 Napsán autorem Radek V. Tak to ja platil za doplneni u autoklima.cz 1 200kc. Asi tam ale nemam to barevne medium...... to měla být jen ukázka, že i značkový servis opel, což si nemyslím, že by měli být výrazně levnější než peugeot, to udělal za dvojku... Citovat
Radek V. Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 2 Dress a to je prave to co nechapu. Kdyz servis rozsiri sve sluzby, proc by si mel uctovat vice? Cena by se mela odvijet od ceny za material a ceny za praci.....kdyz to reknu zjednodusene... Citovat
Dress Odesláno 9. červen 2004 Odesláno 9. červen 2004 no vysvětluji si to tím, že v tom autoservisu na to musejí vynahradit místo, člověka a pořídit výbavu, což v peněžním vyjádření znamená, mzda tomu odbornému prac., který třeba ani není vytížen na 100%, za prostory se platí nájem tj. např. u toho lakýrníka, který zabere nějaké to místo...a výbava, kterou ten odborný pracovník potřebuje... sumasumarum pro servis to jsou zvýšené náklady, proto je kryje třeba z vyšší ceny, ale stále je pro určitou skupinu zákazníků zajímavé platít víc, ale mít vše na jednom místě... tj. můj názor, nepodnikám v tomto oboru, takže pravda, může být jinde... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.