Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Tesneni pod hlavou-po 4000 km zasa - po narocne chvilce HOTOVO

Recommended Posts

Odesláno

Tak sa mi dnes vecer stala nemila prihoda. Jedu si jedu, nekdo mi volal, rozhovor mal byt dlhsi tak som odbocil na prve parkovisko. Ked uz spomalujem, tak pozeram, ze od vodicovho predneho svetla vychadza dym... Bol som nad kanalom, tak som sa troska posunul, a stale...

Tak sem auto odstavil, a cele vnutro ostriekane od nemrznucej zmesy. A uz som vedel ze je zle.

Auto sem nechal vyschnout, poutieral co som videl, vyskusal nastartovat (popri tomto vsetkom mi asistoval na telefone pastorek, ze co mu velmi dakujem) a nic. Motor jel, veko s chladiacej nadrze som mal mimo, odtial nic nevyvieralo, nikde nic netieklo.

Tak sem se vybral kusok dal smerom k mojmu domovu. Presel sem asi 300 metru, velmi velmi opatrne asi 20 tkou, a pozeram na teplomer , 110 stupnu ...

Tak sem odstavil, auto sice nebylo cele ostriekane, ale kaluz uz som pod nim mal...

Tak uz sem len volal tatovi, a ten mne prisel odtahnout. Po ceste na lane sem nastartoval na neutral, a behom 15 sekund som bol z 75 stupnu na 85 .... tak sem motor vypal a dotiahol ma domov. Na krizovatkach som nachvilu vzdy zapol, nech sa mi natlakuje posilovac brzd...

No a teraz k pointe. Zistil som ze vo vode mam olej, v nadrzke na vodu je taky biely sajrajt, taka pena, a je celkem masna. Takze olej vo vode, coz znamena pravdepodobne tesnenie pod hlavou.

Srada je, ze som ho daval menit asi necelych 4000 km dozadu, lenze z ineho dovodu. Presakoval mi tadial olej. Po vymene vse OK, bez akyhokolvek naznaku, a teraz toto...

Co ma celkom udivuje, tak to vyzera, ze ale naopak voda do oleja sa nedostala. Oleja mam tolko co pred mesicem, presne v pul rysky, je klasicky cierny, bez akehokolvek naznaku vody.

Takze mam par otazok.

1. Moze to byt este nieco ine okrem tesnenia pod hlavou ? Ci existuje este nejaky pripad, ked sa moze voda dostat do oleja, alebo len to tesnenie.

2. Mechanik mi to spravil bez papiera celkom lacno, 2000 Sk za pracu. Servis ma na dedine kusok od Trnavy, cca 5-6 kilometru, a ma ho stale plny, ludia k nemu casto chodievaju, a zatial si vsetci pochvaluju. Je otazka, ci to mam ist k nemu reklamovat, i ked nemam od toho ziadny doklad, a za druhe, ci mu to zase zverit do ruk.

3. Je mozne to, ze aj ked je olej vo vode, ze sa naopak nedostala voda do OLEJA ? Olej vyzera v poriadku, ale nechcem moc riskovat. Ale zas se mi to moc nechce menit, pokial by to bolo dobre, nakolko olej bol meneni 5-6 tisic km dozadu, je to 5W na 40 plnosyntetak + nove filtri... Zrovna platit vymenu tesnenia, prebrus hlavy, natlakovanie + dalsi plnosynteticky olej se mi moc pred vanoci nechce, ale mozno mi nic ine nezostane... :(

4. Pravdepodobne bude treba vymenit vodu v chladiacej sustave s novou nemrznucou zmesou. Vedel by som si tu chladiacu sustavu od oleja vyplachnut aj sam ? (olej si budem menit sam) alebo se na to musi pouzit neco extra?

5. otazka - je tam este nieco co by som mal menit alebo spravit okrem tichto ukonov ?

-nove tesnenie

-vymena tesnenia

-prebrusenie dosadacich ploch

-pravdepodobne aj natlakovat hlavu ci su v nej neni prasklinky

-vymena oleja + filtra

-vycistenie chladiacej sustavy

-vymena chladiacej kapaliny

A poslenda 6.

Aka znacka tesnenia je dobra ? Ktoru by ste mi odporucili ?

[upravil dne 3/11/08 Lubk0]

[upravil dne 6/11/08 Lubk0]

[upravil dne 13/11/08 Lubk0]

Odesláno

A zaverom by som sa chcel velmi podakovat pastorkovi , nakolko znasal mojich asi 5-6 telefonatov a vysvetloval mi vsetky mozne varianty, a co mam kde skusit a podobne...

Este raz dakujem...

Odesláno

To myslis ze srandy alebo vazne ?

Motor ma 61300 km, jazdeny zvecska po okrskach v 100 km v hodine, a keby to ten PAN mechanik spravil poriadne, tak si myslim ze tomu nic neni ... :(

Odesláno

Toz myslim, ze ten motor by bol asi troska v horsom stave ako moj ( co sa tyka opotrebovania) a myslim, ze vymena motora by ma vysla na drahsie, ako oprava toho mojho...

Vymena tesnenia s pracou a zabrusenim hlavy ma vyjde cca na 4000Sk, olej napr SHELL HELIX 10W na 40 ma vyjde 1100 - 1200 Sk, olejovy filter ma vyjde na 300 Sk, a nemrzka s destilkou na nejakych 400Sk. Olej + nemrzku si chcem urobit sam... Toz do 6000Sk to mam hotove, a nemusim cestovat do ciech :) Myslim, ze to bude stat este menej :)

Zajtra v kazdom pripade asi pojdem za tyn panom co mi to robil, a uvidime co na to povie. Mohol by sa zachovat ako cestny podnikatel i ked o tom pochybujem...

Odesláno

V tom úvode máš chybu. Píšeš o vode v oleji ale to je opačne. Olejová emulzia vo vode. Olej môže byť v poriadku. 100%nú istotu budeš mať ak trochu odpustíš cez vypušťaciu skrutku. Voda sa v olaji drží na dne, vrátane umulzie. Stačí cca deci. Ak potečie iba čistý olej tak je škoda ho meniť.

Tesnenie by som odporučil Goetze alebo lacnejší Elring.

Odesláno

No po mojich skusenostiach radsej zaplatim drahsie ... Idem to opravit :) THX :)

Olej necham cez noc odstat, zajtra idem do prace az na 11 tu, a odpustim trocha, uvidime co to povie ... Mohol by ostat, vobec by som sa nenahneval :D

Odesláno

Toz to som tomu panovi mechanikovi povedal, ze ci by ju bolo treba aj zrovnat. Povedal ze pozre, a podla toho mi povie.

Povedal ze na zrovnanie to nebolo, ze tam bolo iba nieco cez desatinu milimetra ci ako, a ze to dobrusil on ... Tak neviem co je na tom pravdy, ale nieco asi predsa, trosicka bolo citit ze auto ide inak. Ale neviem ci to bolo tesnenim, ale mal by sa nim troska zmenit kompresny pomer. Nic extra, ale iba troska :)

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

Toz to som tomu panovi mechanikovi povedal, ze ci by ju bolo treba aj zrovnat. Povedal ze pozre, a podla toho mi povie.

Povedal ze na zrovnanie to nebolo, ze tam bolo iba nieco cez desatinu milimetra ci ako, a ze to dobrusil on ... Tak neviem co je na tom pravdy, ale nieco asi predsa, trosicka bolo citit ze auto ide inak. Ale neviem ci to bolo tesnenim, ale mal by sa nim troska zmenit kompresny pomer. Nic extra, ale iba troska :)

to by me zajimalo, cim to pan expert brousil? :o:o:o

Odesláno
Původně zaslal: Pata

Původně zaslal: Lubk0

to by me zajimalo, cim to pan expert brousil? :o:o:o

To ba ma tiež zaujímalo.

Odesláno

Toz myslim ze to olej je, nakolko ta pena je mastna... Benzin ani spaliny by mastne neboli...

Hlavu by som aku prasklu nedaval.

Poskladane to bolo myslim dobre, nakolko tych 4000 km to jelo supr, lepsi zvuk, nizsi spotreba o nieco, a motor bol konecne suchucky bez jedinej kvapky oleja ...

S tym dotiahnutim som pocul aj take veci, zevraj sa dakedy namontovalo tesnenie, a potom a ale o mesiac si este prisiel, a mechanik ho dotiahol, kedze si sadlo... Ale ci je to pravda neviem...

S cim to brusil vam povedat neviem, ale tipujem ze prave tym to po*ral ... Keby nebol lenivy mohol ju dat vybrusit...

Odesláno

na 1. otazku uz tady moznosti mas

2. urcite bych to skusil za to nic nedaS

3. ano klidne je mozne ze voda v oleji neni

4. proplachnes to v pohode sam vodou sou na to i pripravky ale pokud tam toho bordelu neni moc tak by melo stacit

po vymene nalit vodu nechat to proplachnout a pak vypustit

5. jeste zalezi jak stare jsou rozvody mozna by je uz pri jednom stalo zato vymenit

p,s. opravdu je pravdepodobnejsi ze ve vode budou spaliny nez olej

[upravil dne 4.11.2008 rosta12345]

Odesláno

A jak to preplachnem ? Odpojim nekde nejakou hadici, a do nadobky pustim prud vody alebo ako ?

Kolko sa priblizne zmesti do chladiacej sustavy vody ? Aby som vedel kolko mam kupit nemrzky...

Bol som dneska v jednom celkom vychvalenom servise, je to tam celkom pekne a velke... Chlapik vyzera na pedanta...

Bez toho aby som mu nieco povedal co chcem, povedal ze hned mi musi vymeni ti vodu a olej, ze hlava pojde na sto percent na prebrusenie, ze tesnenie pod hlavu dava jedine Goetze atd... Vyzera celkom v pohode ...

Len problem ma s casom, povedal ze ked mu to zajtra prinesem, tak rata ze to bude az tak buduci tyzden v pondelok alebo utorok...

Odesláno

chlazeni by melo mit kolem 6,5L jo muzes to klidne udelat tak ze jednu hadici sundas treba nekde nahore kolem chladice kde mas dost mista strcis do ni hadici s vodou a budes proplachovat a od tamad kde si to sundal to potece a delej to na studenym motoru,a taky jeste muzes udelat to ze tam das cistou vodu chvili na ni pojezdis pak vypustis a proplachnes vyse uvedenym spusobem

Odesláno

Dakujeeem :super

Este sa opytam taku sprostu otazku :)

Nemoze sa chladiaca sustava nejak zavzdusnit ? Tj ze aj keby som tam vodu napustil, tak by tam vznikla nejaka vzduchova bublina ktoru by som nemusel videt ?

Dalsia otazka, ked je motor studeny, neni nejaky chladiaci okruh zatvoreny, a tym ho nevyplachnem ? TO bude asi sprostost, ale tak neviem, este som to nerobil.

Lebo mne sa pri tom ako sa to stalo zapla aj sahara, kedze som vysplhal skoro na 110 stupnov...

A posledna otazka. Nekdo mi povedal, ze toto vsetko moze sposobit aj termostat. Myslim ze je to blbost, co vi na to ?

Odesláno

Chladiaca sústava sa môže zavzdušniť a na to sú tam odvzdušňováky. Jedná sa hlavne o komoru termostatu.

Studený motor má uzavretý termostat a vypláchnutie časti hadíc je prakticky nemožné.

Termostat môže spôsobiť podobné problémy ale začína to inak. V prípade že sa neotvorí termostat tak vyskočí teplota, svieti STOP a až potom vzniká tlak a únik kvapaliny. Pri poruche tesnenia je to opačne. Vznikne pretlak ktorý vytlačí vodu a až potom stúpa teplota. Ty si najprv videl paru a až potom nasledovalo zvýšenie teploty.

To preplachovanie sa týka hlavne chladiča a kúrenia lebo tam sú malé rúrky ktoré môžu byť čiastočne upchaté. Najspoľahlivejší spôsob je naliať čistú vodu s prípravkom na čistenie chladičov, trochu pojazdiť aby sa auto zohrialo a kvapalina mala možnosť čistiť. Následne iba vypustiť, možno trochu prepláchnuť zvyšky a naliať nemrznúcu zmes. Priamy prúd obyčajnej vody a ešte ktomu studenej je temer neúčinný. Funguje iba na \"pretlačenie\" mastných usadenín. Používa sa iba na hrdzu a podobné usadeniny.

[upravil dne 4/11/08 pastorek]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...