Kelfik Odesláno 17. září 2008 Odesláno 17. září 2008 Zdravím, mám trochu problém s autem které jsem nedávno prodal, bylo mnou spravené a vše funkční, při prodeji jsem sdělil kupci vady, které mi byli známy. Máme udělanou smlouvu o koupi, kterou jsem stáhl z internetu. Majiteli ale po týdnu od koupě auto nenastartovalo, jelikož má vybitou baterii a tak co 2 dny musí baterii nabíjet. Baterie je nová. Dnes mi volal, že to dá do servisu a bude po mě chtít at zaplatím opravu nebo mi auto vrátí a bude chtít peníze zpět. Má právo mi auto vrátit nebo abych mu zaplatil opravu? Max jsemmu ochotný zaplatit polovinu za případnou opravu. Už jsem mu řekl at zkontroluje veštěkré vnitřní spotřebiče zda neběží a nevybíjejí baterii. Majitel bohužel zřejmě není technicky příliš zručný, jelikož ho to nenapadlo. Dobíjet by to mělo jelikož po startu kontrolka zhasne a nerozsvítí se. Citovat
Welis Odesláno 17. září 2008 Odesláno 17. září 2008 no řekl bych že na autobaterii se tzv. skrytá závada nevztahuje mohl si to zapříčinit sám stačí nechat celou noc svítit světla a pokud na to nepřijde v čas a baterii tvz uplně vyštavý tak už nejde uplne nabít a ztrací kapacitu... Pokud je baterie nová je na ní záruka dva roky není nic jednodušího než ji reklamovat už jsme mi to stalo nová baterie a absolutně na .... nabít nastartovat odjet přijet a zase nabít. pokud to bude nerozhodně domluvil bych se pul na pul na koupi nove baterie - určitě bych to nedaval do servisu kvuli takovej maličkosti. Citovat
Kelfik Odesláno 17. září 2008 Autor Odesláno 17. září 2008 A jde změřit např. zda je ta baterie ok? On má kamaráda mechanika tak se mu na to koukne, nechápu proč se ho na to nezeptal už dřív a furt volá mě. Ptal jsem se ho raději i na to zda nezapomíná vždy vypnout světla, jelikož tam není žádný bzučák na to. Ale spíš mě taky zajímá jak je to po právní stránce. Citovat
Welis Odesláno 17. září 2008 Odesláno 17. září 2008 no to záleží ak máš napsanou smlouvu pokud máš že baterie je nová a ona je v prde... tak je nejsnažší jí reklamovat... jinak v zákoníku je asi toto Pokud auto prodáváte, jste zatíženi rizikem případné reklamace ze strany kupujícího. Občanský zákoník stanoví, že pokud dodatečně vyjde najevo vada (nebo vlastnost) vozidla, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu. V případě, že závada (nebo vlastnost) vozidla činí předmět prodeje neupotřebitelným, má kupující právo od kupní smlouvy odstoupit. Důležité také je, že kupující musí na případné vady upozornit a svůj nárok uplatnit bez zbytečného odkladu. Nový majitel automobilu může uplatňovat své nároky nejpozději do 6 měsíců od doby, kdy měl možnost si vozidlo prohlédnout. Pak už nemá šanci. Při prodeji ojetého vozidla často podceňuje prohlídku automobilu nejen kupující, ale i prodávající. Podrobná kontrola technického stavu prodávaného automobilu a seznámení kupujícího se všemi vadami vozu, je však předpokladem dobrého obchodu pro obě strany. To samozřejmě platí i pro autobazary, které jsou v roli zprostředkovatele (komisní prodej). Citovat
Kelfik Odesláno 17. září 2008 Autor Odesláno 17. září 2008 hmm, to jsi mě moc nepotěšil s právním výkladem. no ve smlouvě mám, že jsem nezatajil žádnou vadu ani skrytou vadu a že kupující si vozidlo řádně prohlédl a souhlasí s jeho stavem. Citovat
Welis Odesláno 17. září 2008 Odesláno 17. září 2008 no jesi si ho řádně prohledl a souhlasí s jeho stavem tak bych řek že není co rešit, ale proč tu baterii nevyreklamuje ? Citovat
Kelfik Odesláno 17. září 2008 Autor Odesláno 17. září 2008 baterie je sice nová, ale není od ní doklad. musel bych se ho nějak zkusit získat. Ale ten nový majitel, se vůbec nevyzná v autech evidentně. Dal jsem mu nějaké rady a ten kamarád se mu na to podívá, uvidím co mi řekne, když tak bych s ním zkusil prohodit baterii, zda by to dělalo taky. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.