mk405 Odesláno 11. březen 2004 Odesláno 11. březen 2004 Zdravím všechny, nevíte někdo, zda někde existují nějaké zásady, poučky nebo články při rozmis?ování reproduktoru po autě, popř. určení že např. tento typ repro je vhodnější do dveří než tento. V podstatě mi jde o to, že když vezmu např. repro třípásmové (v jednom kuse) nebo středobasový repro + víškové + výhybka tak nastává docela dost možností a kombinací jaké a jak rozmístit, co je vhodné a co zbytečné. Za zamyšlení asi stojí i to zda kupovat dvě repra výkonově různá ( silnější asi spíš dozadu) nebo výkonově stejná. V autech už jsem viděl vše možné a něčem mám docela slušné pochybnosti. Schválně tu napíši tu napíšu některé kombinace a napište kdo co máte a jaké jsou s tím zkušenosti popř. co se vám zdá jako lepší (zapojení beru jako základní a bez zesiku): 1) přední dveře: třípásmové repro + zadní plato: třípásmové repro 2) přední dveře: středobasový repro s výhybkou a víškové repro na palubní desce + zadní plato: třípásmové repro 3) přední dveře: třípásmové repro + zadní plato: středobasový repro s výhybkou a víškové repro na palubní desce 4) přední dveře: středobasový repro s výhybkou a víškové repro na palubní desce + zadní plato: středobasový repro s výhybkou a víškové repro na plato A pak by mě ještě zajímalo jestli existují pravidla k výberu repra co se týká výkon autorádia / výkon reproduktoru, zda se dá říc že když mám rádio o takové výkonu můžu si dovolit dát k němu takhle velký repro s takovým výkonem? Dá se brát údaj rádia 4x30W je vhodné kombinovat s repro 30W RMS?, nobo s jiným údajem na repru? (článek výkon autorádií jsem četl, ale jsem laik) Kdyby se někdo zajímal proč se nato ptám tak protože mám konkrétně rádio Sony MP30 (4x50W) a repro (www.dexon.cz) Dexon V62MB (45/65W, 165mm, pasivní výhybka, výškové) + V-603MB (45/65W, 165mm, třípásmové) jedny z nich chci prodat a zvažuji nahradit sestavou z repro dexon W-65 (50W RMS/100max., 165mm, pasivní výhybka, výškové), nebo si můžu dovolit dát k tomuhle rádiu bez zesiku ještě i větší repro např.70/150W, 200mm? (i když se domnívám, že 200mm repro je tak na zesik, ale mělo by záležet na výkonu repra, ne?). Případně mi můžete doporučit lepší repro tak asi ve stejné cenové kategorii (cca okolo 2500,-)? Je to do 405 sedanu. Za odpovědi a názory děkuji a pokud si někdo říká proč se ptám na takové základní věci, tak proto že jsem se to nikde nedozvěděl a co člověk to jiný názor. Dík mk Citovat
Hics Odesláno 11. březen 2004 Odesláno 11. březen 2004 Tomu říkám konkrétní srozumitelney dotaz! :D:D Rozhodně je nejideálnější varianta č. 4. Jde o to, že pokud - zejména u předních repro - použiješ vícepásmová repra do dveří, tak to budou hrát vejšky do kolen a to je blbě. U zadku se to eště dá snýst, páč tam dou vejšky buzarem o sklo, ale stejně je lepší je mít separé a nejlépe je zavěsit pod strop a namířit zhruba nařadičku. (Zeptey se Vašendy, yak mu to teď nádherně hraje. Tímhle rozmístěním se podaří v autě vytvořit příjemnej hudební prostor. Teď k těm reprákům. Dexony neysou špatná volba, ale v týhle cenový kategorii se daj koupit třá Helix Blue a ty šlapou o dost líp - opět reference Vašenda. Montovali sme je do jeho vymazlený Fábky a na to, že nemá žádney woofer, tak je basů překvapivě dostatek, středy sou čistý a zřetelný a vejšky díky rozmístění reproduktoů krásně prokreslený a lokalizovatelný. Celkovej dojem je zřetelná prostorovost a lehkost přednesu. Žádný takový ty zamumlaný zvuky, kde abys něčemu rozumě, tak musíš pálit koncák na zesíku a po 15 minutách tě z toho bolí hlava. Citovat
Marton Odesláno 11. březen 2004 Odesláno 11. březen 2004 Hics myslis, ze vyskace v palubke 405 su dobre umiestnene? vies poradit, su v 405 vyhybky, pripadne kde ich hladat. mam starsi model Citovat
Hics Odesláno 11. březen 2004 Odesláno 11. březen 2004 Ve 405 výhybky nejsou. Respektive to nejsou výhybky v pravém slova smyslu. Pokud je tam vejškáč z fabriky, tak je oddělen jen kondíkem přímo na vejškáči. Mě to místo nijak nevadí. Pokud to má dobře hrát, tak se holt musej dát kvalitní vejšky. Ideální sout třá referenční Spirity. Mají dost ostrý zvuk, ale to je v tomhle případě celkem výhoda, páč fabrický umístění nejni ideální a vzájemně se to docela dobře prokombinuje. Citovat
Kamil 306 Odesláno 11. březen 2004 Odesláno 11. březen 2004 Jak píše Hics: předek komponentní, zadek koaxiální nebo triaxiální. Udávaný výkon u rádia nesmíš brát vážně - většinou se pohybuje od 12 do 18 W na kanál. Jinak se většinou dávají repra se zatižitelností o 20% vyšší než je RMS výkon zesilovače pro jeden kanál. Jinak já mám taky MP30 a krmím s tím ovály Magnat Xtract 7130 (110W/220W max) a hraje to super - i když zesilovač by jim neškodil, protože se rádio docela hřeje :-) Citovat
mk405 Odesláno 12. březen 2004 Autor Odesláno 12. březen 2004 Tak to je zajímané, dát vejšky na strop by mě nenapadlo, bohežel se šíbrem už to není kam vrazit, takže asi spíš koupit ty naklopené a umístit na palubovku. Repra se zatižitelností o 20% vyšší než je RMS výkon zesilovače pro jeden kanál, takže mám 4x50W + 20% = 60W repro, tak to bych zkusil asi ty 200mm 70W/150W max. to by mohlo být dobré, otázka je jakou dá práci předělat otvory ze 165mm na 200mm ve P405. Doufám že Vašenda sem zabrousí a o nějaký ten názor se podělí. Citovat
Rebik Odesláno 12. březen 2004 Odesláno 12. březen 2004 Copak mi sem brousit můžeme, ale celý nám to postavil a koupil Hics, my jsme to jenom montovali, takže relevantní komentáře žádné. Zase nemůžeme rozumět všemu:papa Citovat
Petano Odesláno 12. březen 2004 Odesláno 12. březen 2004 ja mam jenom par poznamek. Obecne basy se siri vicemene vsesmerove takze je vcelku jedno kam je date. Cim je frekvence vyssi tim vic smerove je sireni zvuku. Tzn. vyskace dejte tak aby mirily priblizne do vysky ramen. Je dobry si jeste pred vyberem reproduktoru projit i jine parametry nez je vykon a velikost (prumer) Napriklad ekvivalentni objem a maximalni zdvih membrany. Zvlast pokud chcete davat nejaky vetsi basaky dopredu (napriklad tech 20cm) - protoze pokud je objem vyrazne nizsi zvysuje se rezonancni frekvence a pak to zacina dunet nebo to basy nehraje vubec. Pomotm i obycejny cesky TVMka lepe zvoleny hrajou lip nez sebelepsi Magnaty Takze do dveri bych dal nejakej stredak az stredobas, vyskostredy a vysky na palubovku a basak plus stredak (at je to slyset) dozadu na plato. Potoze pod platem je pomerne veliky prostor tak dozadu dat spis neco co ma vetsi ekvivalentni objem ozvucnice - typicky basaky s vetsi vychylkou membrany jo a co se tyce zesilovace ... nejlepsi je mit dost velkou vykonovou rezervu aby se pri prehravani nechodillo o moc vic nez je 50% BACHA NA IMPEDANCE (abyste nepouzili dvou Ohmovy repra na ctyr Ohmovy zesilovac a podobne) + poznamka pri rezonancnim kmitoctu vyrazne KLESA impedance reproduktoru tak je dobry mit k basaku pridanou nejakou \"ochranou\" impedanci - tohle se ale pocita pri realnem vykonu kolem 50W a vys kam se ale v aute clovek jen tak nedostane Citovat
KoZLiK Odesláno 12. březen 2004 Odesláno 12. březen 2004 Cusik.No ja mam vzadu na upravenym plate (repraky sou dost tezky a plato se prohejbalo a vybrovalo) repro PS6935 ( http://www.roadstar.com/autohifi/ps/ps6935.htm ) maj 120W/4ohm/50-18000.Ve predu mam nejaky obycejny sirokopasmovy.Ve predu sou krasne slyset stredy a vejsky.Vzadu to zenu +10dB na basy jinak ostatni pasmo mam nepredzesileny.Samozrejmne tam mam pridanej koncovej zesik SONY 2x230W.Celkovej dojem je suprovej - temer dokonale prostorovej zvuk... akurat me s***u zadni dvere.Uz sem je vsemozne vypodlozil a vsudem kam to slo sem narval molitan a porad to nedke pri vyssi hlasitosti vrze (nad 40W na kanal ) ve vnitr to sice neni temer slyset ale z venku.. to je des... Jo a ty repro staly v Datartu 1100,- Citovat
mk405 Odesláno 16. březen 2004 Autor Odesláno 16. březen 2004 Do předních dveří dám ty co mám: středobasové Dexon V62MB - 45/65W, 165mm, pasivní výhybka 6/12dB/oct., výškové vyhodím a koupím lepší a strčím na je palubovku a hezky nasměrovat na uši vtom mám asi jasno. Cose týká těch zadních tak jasno nemám a mám tři možnosti :1var. W-65 - 50W RMS/100max., 165mm, pasivní výhybka, zde nevím zda 2pás. s nastavením strmosti 6/12dB/oct.,nebo 3pás. a nějaké středo repro (mužete něco poradit), + výškové, jestli to ještě jde živit bez zesiku. 2var. to samé s 70/150W, 200mm. 3var. jiné repro znova zkoumat. To Petano: \"ekvivalentni objem a maximalni zdvih membrany\" tak tyto věci jsem maximálně schopen porovnat tak mezi dvouma repro, ale rozhodně mě zajímá, takže jestli můžete dejte echo co jsou dobré hodnoty a na které případně nechodit. \"Zvlast pokud chcete davat nejaky vetsi basaky dopredu (napriklad tech 20cm) - protoze pokud je objem vyrazne nizsi zvysuje se rezonancni frekvence a pak to zacina dunet nebo to basy nehraje vubec\" tak tohle mě hodně zajímá prosím detailně vysvětlit, dočetl jsem se něco o rezonancni frekvenci a že se tořeší prodložením/zkrácením bassreflexového nátrubku (v autě asi težko, pokut to není tuba), takže co se stím tá případně dělat? \"Pomotm i obycejny cesky TVMka lepe zvoleny hrajou lip nez sebelepsi Magnaty\" tak tahle dopadnout právě nechci a proto tak vyzvídám. \"Takze do dveri bych dal nejakej stredak az stredobas, vyskostredy a vysky na palubovku a basak plus stredak (at je to slyset) dozadu na plato\" tak bych to zamýšlel pokud je to reálné bez zesiku. \"Potoze pod platem je pomerne veliky prostor tak dozadu dat spis neco co ma vetsi ekvivalentni objem ozvucnice - typicky basaky s vetsi vychylkou membrany\" tak jediné co jsem našel: W-65 - 50W RMS/100max., 165mm: Fs 58Hz, Re 3.7ohm, Qts 0.97, Vas 7.7, BI 5.2 N/A, Le 02.mH W-80 - 70W RMS/150max., 200mm: Fs 52Hz, Re 3.7ohm, Qts 0.98, Vas 16, BI 5.9 N/A, Le 03.mH takže kdo mi posodí/vysvětlí tyto údaje, popř. na které se hodnoty se dostat? za další příspěvky děkuji, a mějte se mno trpělivost. mk Citovat
Petano Odesláno 16. březen 2004 Odesláno 16. březen 2004 Obecne - kam umistis stredy a vysky je skoro jedno protoze tam nezalezi na velikosti a tvaru ozvucnice, tam akorat pozor na citlivost vyskacu aby nemely moc velkej vykon to znamena ze u vyskovejch reproduktoru muze citlivost jit klidne i pres 100dB takze ty staci relativne slaby - protoze cim vetsi citlivost tim \"vic muziky\" na jednotku vykonu. s tim basakem to je horsi - mozna bych ti doporucoval stahnout nejakej soft na vypocet subwooferu a tam zadas ty parametry reproduktoru a velikost ozvucnice a vyplivne ti to krivku kde mas zisk a posun. Objem vicemen odhadnes (napriklad vis jak je velkej zavazadlovej prostor samozrejme to nejde brat absolutne ale jakous takous predstavu ti to da program kterej mam doma ja je WinISD Citovat
mk405 Odesláno 19. březen 2004 Autor Odesláno 19. březen 2004 No vida, exustuje program, takže kde ho stáhnu? mk Citovat
sloters Odesláno 23. březen 2004 Odesláno 23. březen 2004 To Mk: Tak co jsi tam nakonec dal?Já jsem se díval na ty Dexony a docela bych do nich šel.Taky nechci zatím dávat zesík(zatím na něj nemám). Citovat
Ondraa Odesláno 23. březen 2004 Odesláno 23. březen 2004 Napsán autorem mk405 Zdravím všechny, nevíte někdo, zda někde existují nějaké zásady, poučky nebo články při rozmis?ování reproduktoru po autě, popř. určení že např. tento typ repro je vhodnější do dveří než tento. V podstatě mi jde o to, že když vezmu např. repro třípásmové (v jednom kuse) nebo středobasový repro + víškové + výhybka tak nastává docela dost možností a kombinací jaké a jak rozmístit, co je vhodné a co zbytečné. Za zamyšlení asi stojí i to zda kupovat dvě repra výkonově různá ( silnější asi spíš dozadu) nebo výkonově stejná. V autech už jsem viděl vše možné a něčem mám docela slušné pochybnosti. Schválně tu napíši tu napíšu některé kombinace a napište kdo co máte a jaké jsou s tím zkušenosti popř. co se vám zdá jako lepší (zapojení beru jako základní a bez zesiku): 1) přední dveře: třípásmové repro + zadní plato: třípásmové repro 2) přední dveře: středobasový repro s výhybkou a víškové repro na palubní desce + zadní plato: třípásmové repro 3) přední dveře: třípásmové repro + zadní plato: středobasový repro s výhybkou a víškové repro na palubní desce 4) přední dveře: středobasový repro s výhybkou a víškové repro na palubní desce + zadní plato: středobasový repro s výhybkou a víškové repro na plato A pak by mě ještě zajímalo jestli existují pravidla k výberu repra co se týká výkon autorádia / výkon reproduktoru, zda se dá říc že když mám rádio o takové výkonu můžu si dovolit dát k němu takhle velký repro s takovým výkonem? Dá se brát údaj rádia 4x30W je vhodné kombinovat s repro 30W RMS?, nobo s jiným údajem na repru? (článek výkon autorádií jsem četl, ale jsem laik) Kdyby se někdo zajímal proč se nato ptám tak protože mám konkrétně rádio Sony MP30 (4x50W) a repro (www.dexon.cz) Dexon V62MB (45/65W, 165mm, pasivní výhybka, výškové) + V-603MB (45/65W, 165mm, třípásmové) jedny z nich chci prodat a zvažuji nahradit sestavou z repro dexon W-65 (50W RMS/100max., 165mm, pasivní výhybka, výškové), nebo si můžu dovolit dát k tomuhle rádiu bez zesiku ještě i větší repro např.70/150W, 200mm? (i když se domnívám, že 200mm repro je tak na zesik, ale mělo by záležet na výkonu repra, ne?). Případně mi můžete doporučit lepší repro tak asi ve stejné cenové kategorii (cca okolo 2500,-)? Je to do 405 sedanu. Za odpovědi a názory děkuji a pokud si někdo říká proč se ptám na takové základní věci, tak proto že jsem se to nikde nedozvěděl a co člověk to jiný názor. Dík mk Za 2500 zkus Magnat Classic 694 ovály čtyřpásmový. bodmrazu to má ve 206 a hraje to epesně i bez zesíku. Citovat
mk405 Odesláno 24. březen 2004 Autor Odesláno 24. březen 2004 To sloters: zatím jsem tam ještě nic nedal, chtěl bych ty W-80, 200mm, ale všera jsem zkoumal zadní plato a mám velké obavy že se nevejdou ( to je ale blbě řešené ). Podařilo se někomu do P405 sedanu narvat 200mm repro zhruba místo těch původních (nechci tam mít 4 díry). Myslel jsem ještě, že by se daly možná dát na podložku a kousek zvednout a možná bych pak nemusel ani zvětšovat ty díry v plechu. Ještě taková prozba, jak to plato dostanu ven z auta? A taky se chystám na návštěvu Dexonu v Praze, kde to okouknu, poslechnu a uvidím. E-mailem mi poradit nechtěli, že po telefonu, ale myslím že nejlepší to bude v prodejně, navíc mi někdo říkal, že to předvedou na daný výkon rádia. mk Citovat
Petano Odesláno 24. březen 2004 Odesláno 24. březen 2004 ten program je tady Je primarne urceny na vypocet subw. ale princip je vicemene porad stejnej. Citovat
mk405 Odesláno 25. březen 2004 Autor Odesláno 25. březen 2004 Ještě takový dotaz, ještě ten program proštuduju, ale myslím že je to spíš pro repro s ozvučnicí. Někde jsem slyšel že normální repro potřebuje ozvučnici, jinak z něho basy nevykouzlíš, ale auto repro je stavěné na to že basy jdou i bez ozvučnice., co si o tom myslíte?, potom by ten program byl asi pro autorepro nanic, a nějakým objemem kufru jako ozvučnice se nemusím ani zabývat. mk Citovat
Petano Odesláno 26. březen 2004 Odesláno 26. březen 2004 Ja bych rekl ze pokud se nezmeni princip generovani zvuku, vzdycky bude potreba nejaka ozvucnice ... Akorat diky kvalitnim membranam a magnetum maji autorepro lepsi vysledky ... nicmene fyzika je fyzika a pokud chytnes sebelepsi reprak do ruky tak ti basy hrat nebude ... neco malo slyset bude ale ucinnost prevodu je strasne mala. To je defakto rozdil mezi autorepro a normalnim kdy autorepro maji lepsi ucinnost prevodu energie na zvuk a obecne cim mensi frekvence tim klesa ucinnost prevodu. To je jeden z duvodu proc se na basy pouzivaji tak silne repro (samozrejme je vic duvodu napriklad fyziologie lidskeho ucha). Co se tyka programu jsem moc ani nemyslel abys tam daval objem kufru (ten je rekneme vzdy dostatecny) ale jde spis o objem prednich dveri ... tam by uz mohl nastat problem. Citovat
mk405 Odesláno 26. březen 2004 Autor Odesláno 26. březen 2004 To petano, sa programek samozdřejmě díky. z tvého příspěvku: \"s tim basakem to je horsi - mozna bych ti doporucoval stahnout nejakej soft na vypocet subwooferu a tam zadas ty parametry reproduktoru a velikost ozvucnice a vyplivne ti to krivku kde mas zisk a posun. Objem vicemen odhadnes (napriklad vis jak je velkej zavazadlovej prostor \" jsem to pochopil jinak. Vpředu budu mít jen strědobas tak to snad nebude problem, ale ještě to zkontroluju prográmkem. mk Citovat
mk405 Odesláno 29. březen 2004 Autor Odesláno 29. březen 2004 Jaké máte kdo zkušenosti s úpravou plata v P405?, chci ho vyhodit a dát nejakou desku asi dřevotřísku, existuje nějakej lepší matroš+cena?. Na čem tam drží to orig. plato? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.