mk405 Odesláno 5. prosinec 2006 Odesláno 5. prosinec 2006 Původně zaslal: tanagy mk405: Co si myslel tim \"hlavně nezapomen vyměnit i kostru od baterky (stejnej kabel) \"? Jeste zesik nemam doma, ale je tam tusim 20ti, nebo 30 amperova pojistka - to uz je sakraproud - tim by se dalo vpohode svařovat ))) tím jsem myslel co jsem řekl:D prostě spousta lidí dá plusovej kabel k zesu a stejnej kabel od zesu na kostru ale už nedá stejnej kabel z kostry na baterku (minus) jo a nejlepší je ten kabel z kostry na baterku přidat ne ho jen vyměnit... Původně zaslal: tanagy No taky sem se docetl, ze magnat je spis na tlak a na duc-duc, co z absolutne nemusim. Posloucham sipis rock, alternative, sem tam nejakej narez od Prodigy, faithless, atd...HipHop ani v kreci a disco mi taky nesmi do radia. Uslysim az jak to bude hrat - pokud to nebude to pravy orechovy, tak bude asi bastlit vlastni subwoof (porad tady doporucujou HELIX) a ten magnat snad jeste za rozumny peniz prodam. Co rikate PRIMA setu? Je to docela dobra nabidka,ne? No zrovna ten Helix v uzavřený je dobrej spíš na rock:aut spíš jak ten uhučenej magnat Citovat
mk405 Odesláno 5. prosinec 2006 Odesláno 5. prosinec 2006 na zapnutí zesu je kablík REM ale lze použít i tu anténu. osobně bych zkusil vyndat ten gumovej špunt a kabel vrazit tamtudy, jinak provtat a hlavně zasilikonovat aby ti tamtudy netekla voda !!! Citovat
mk405 Odesláno 5. prosinec 2006 Odesláno 5. prosinec 2006 Původně zaslal: funtomino plusko mozes supnut sem: no ty wado, tohle bych teda nedělal jestli to je plus tažené až od pojistek a ta matička je živé plus tak potěš koště...:o:o Citovat
tanagy Odesláno 5. prosinec 2006 Autor Odesláno 5. prosinec 2006 Chlapi, ja sem z Vas uplne puf. Tak za prvy - to plastovy kolecko za krytkou predniho tlumice vypada jinak nez u fantomina - zadnej spuntik tam neni, nebo sem tam zadnej nenasel. Takze tama kabel neprotlacim - asi budu fakt muset vrtat. Silikon do diry a antirezin je jasna vec. Haaaa - oprava, nasel sem to na fotce foceny trochu z jinyho uhlu - mam to nastesti stejny jak funtominooooo:D Tak zkusim zevnitr sundat ten gumovej \"spuntik\" a nejak vytlacit tu zaslepku. Jestli se pocitalo s tim, ze se budou tahat dalsi kabely z motoru do kabiny, pak klobouk dolu pred konstrukterama. Bylo by to velmi tuner-friendly. Za druhy...porad nechapu mk405 s tim minusovym kabelem. Napajeni zesilovace vyresim prece tak, ze od baterky povedu pres pojistku plusovej kablik a ten minusovej vezmu z nejakyho kontaktu na kostre (funtomino psal, ze je u svetylka v kufru). Co bych jeste spekuloval s dalsim minusovym kablem? Jako minus od baterky jeste nekde pripojit ke kastli? To uz prece je, ne? Za treti...cetl sem navod na zapojeni zesilovace (uz nevim co to bylo za znacku,ale to je nepodstatny) a tam bylo psany, ze se ma zapinani zesiku zapojit na modry kabel na vytahovani anteny - takze tohle je vyreseny. Uz treti zdroj, ktery pise, ze to tak muze byt. Za ctvrte - nechapu proc by mel plusovej kabel byt zapojeny jinam nez na baterku a druhym koncem na zesilovac (samozrejme pres pojistku). Ta funtominova fotka mi jasna neni je na ni plusovej kabel v jakysi pojistkovy skrini. Pojistka se prece dava do specialniho pouzdra a co nejbliz baterce (do 30cm) Jinak diky moc vsem (funtomino a mk405) za nazory a fotky...verte, ze to pomaha ))) Uz se tesim jak to zbastlim ...a fotky samozrejme budou. dneska sem bohuzel neuspel s kabelama (v obchudku meli jen stereosnury k beznym domacim reprobednam (bez stineni). Na tazeni signalu od radia k zesiku to bude chtit stinenej kabel,ne? (resp stinena dvojlinka silnejsiho prurezu). [upravil dne 5.12.06 tanagy] [upravil dne 5.12.06 tanagy] Citovat
funtomino Odesláno 6. prosinec 2006 Odesláno 6. prosinec 2006 Tanagy: ten spunt mas na fotke z Zasláno 4.12.06 v 21:45 hned za tym hrubym kabelom s bielou ciarou, si kukni tu fotku spunt je tam,,, mne sa nepodarilo nijako vytlacit tu zaslepku, neviem ci to netreba prevrtat, proste som tlacil ako sa len dalo a neslo to vobec ani len pohnut. Mas super schemu presne takto to mam ja zapojene, cerveny kabel nalavo cez prah dveri a audiokable stredovym tunelom okolo saltpaky. Ja som bral kable z Datartu, celu sadu. Mi povedal mechanik ze je to najrychlejsie a za dobru cenu. 990skk za 6mm2 kable aj s kablom na signal od autoradia. A k minusu -> ten je fakt najblizsie ako mas svetielko a zadny lavy pas, tak pod tym kobercovym tapacirom je velky srob a odtial som to tahal. Mas to velmi dobre nakreslene, by si mohol robit navody pre bastlerov mo405 neviem ako si to predstavujes tahat komplet minus od baterky, to sa nikde nerobi, lebo minus mas vlastne celu kostru auta (aj pri startovani kablov nedavas predsa minus na baterku, tym by si ju znicil, ale davas minus kabel na kostru auta) mo405: plus som netahal od poistiek, ten srob je priamo vyvod od batertky, (to je ta krabica nalavo na tej mojej fotke) a na baterke mam rychlospojku takze tam zapajat nic nemozem a ani sa to tam neda uchytit. a hned za tym velkym srobom dalej na cervenom kabli je samostatna positka (30A) to je to miesto kde je v spodnom ohybe kabel preruseny, ak by daco. Uz som zmenil tu fotku. Dufam ze je to jasne. Takze secko je sicher. Ziadne strachy. [upravil dne 6.12.06 funtomino] Citovat
maro Odesláno 6. prosinec 2006 Odesláno 6. prosinec 2006 Tak to by som rad vedel, ako znicis baterku tim, ze das startovaci kabel na minus baterky a nie na kostru auta????????? Citovat
mk405 Odesláno 6. prosinec 2006 Odesláno 6. prosinec 2006 k tomu minus červený i modrý je stejnej průřez jde o to že potřebuješ jak od plus tak od mínus stejnej kabel od baterky a to i když jdeš kus po kastli original kabel kostra tam sice je, ale je taky nejak využívaná vším elekr. v aute a taky je většinou slabší... nikomu to nenutím, ale nechat original kostru od baterky je častá začátečničká chyba Citovat
mk405 Odesláno 6. prosinec 2006 Odesláno 6. prosinec 2006 Původně zaslal: funtomino mo405 neviem ako si to predstavujes tahat komplet minus od baterky, to sa nikde nerobi, lebo minus mas vlastne celu kostru auta (aj pri startovani kablov nedavas predsa minus na baterku, tym by si ju znicil, ale davas minus kabel na kostru auta) [upravil dne 6.12.06 funtomino] by se divil, u náročných aplikací se tahá plus i mínus a někdy i dvojitě v 50mm2 ale to je o něčem jiném chápe tady někdo že když dáte všude silnej a někde na kousek máte kus slabého (orig kostra) že je ten silnej tak trochu na ho*no. Ta kostra totiž není jen pro zesík ale je už používaná (zatížena) ostatníma el. vecma v autě:o:o Citovat
tanagy Odesláno 6. prosinec 2006 Autor Odesláno 6. prosinec 2006 Jasně mk405, už tě chápu. Na origo kabel od minusovyho polu baterky ke kostre sem nekoukal. Takze povedu plusovej primo z baterky(5m), pak minusovej z baterky na kostru(1m) a v kufru z kostry na zem zesilovace(1,5m). Vsechno stejnej prurez - v mym pripade 10mm ctverecnich. Podle tabulecky cos sem daval by mohl byt i silnejsi, ale kupoval sem to v sopu, kde se tim zivijou. Ptal se na vykon zesilovace, na pojistku zesilovace(30A) a doporucil mi kabel 10mm s pojistkou 40A. Kabel od zesiku k subwooferu ma 4mm ctverecni. Vsechno je to znacka ACR (asi Armáda České Republiky). Takže funtomino....v tom, že tahaš plusovej kabel ze sroubu od pojistek by mohl problem. A to podle mk405 takovej, ze k tomu sroubu do pojistek vede puvodni (asi ne dost silnej) kabel, kterej se tim napajenim zesilovace přetěžuje a nebylo s tim pri vyrobe pocitany. Jinak. Kabeláž už mám, tak sem domu prinesl radio, baterku co sem mel ve sklepe a uz sem testoval. je to takovej nenasilnej zvuk, ale kdyz sem dal prehravac tak na 10procent a GAIN na zesiku tak na 20procent, tak se zacali klepat skla ve voknech :D:D:D - doufam, ze mi nebude rezonovat cely auto az to tam soupnu (jo, o vikendu vypukne akce tahani kabelage - tak mi prejte pekny pocasi a pevny nervy) Fotak vezmu s sebou, tak udelam malej serialnek (at maj nasledovnici inspiraci) Diky moc vsem (no hlavně funtomino a mk405) za rady. Basům zdar [upravil dne 6.12.06 tanagy] Citovat
funtomino Odesláno 7. prosinec 2006 Odesláno 7. prosinec 2006 Původně zaslal: tanagy Jasně mk405, už tě chápu. Na origo kabel od minusovyho polu baterky ke kostre sem nekoukal. Takze povedu plusovej primo z baterky(5m), pak minusovej z baterky na kostru(1m) a v kufru z kostry na zem zesilovace(1,5m). Vsechno stejnej prurez - v mym pripade 10mm ctverecnich. Podle tabulecky cos sem daval by mohl byt i silnejsi, ale kupoval sem to v sopu, kde se tim zivijou. Ptal se na vykon zesilovace, na pojistku zesilovace(30A) a doporucil mi kabel 10mm s pojistkou 40A. Kabel od zesiku k subwooferu ma 4mm ctverecni. Vsechno je to znacka ACR (asi Armáda České Republiky). Takže funtomino....v tom, že tahaš plusovej kabel ze sroubu od pojistek by mohl problem. A to podle mk405 takovej, ze k tomu sroubu do pojistek vede puvodni (asi ne dost silnej) kabel, kterej se tim napajenim zesilovace přetěžuje a nebylo s tim pri vyrobe pocitany. Jinak. Kabeláž už mám, tak sem domu prinesl radio, baterku co sem mel ve sklepe a uz sem testoval. je to takovej nenasilnej zvuk, ale kdyz sem dal prehravac tak na 10procent a GAIN na zesiku tak na 20procent, tak se zacali klepat skla ve voknech :D:D:D - doufam, ze mi nebude rezonovat cely auto az to tam soupnu (jo, o vikendu vypukne akce tahani kabelage - tak mi prejte pekny pocasi a pevny nervy) Fotak vezmu s sebou, tak udelam malej serialnek (at maj nasledovnici inspiraci) Diky moc vsem (no hlavně funtomino a mk405) za rady. Basům zdar [upravil dne 6.12.06 tanagy] zdar borci na basic muziku by som minus nedaval este extra od baterky, to je moj nazor a skusenost od elektrikarov, a ak planuje niekto davat 50mm2 kable, tak to nech si zadovazi rovno maly generator to ze to mam na tom srobe je ok. si kukni este raz ze aky mas hruby kabel od plusu na baterke, ten moj je dost hruby, ved odtial ide stava do celeho auta a ma asi 15 - 20cm co ide od baterky na prvy bod -> srob. Tesim sa ze si konecne okusil dobru muzicku aj ked zo zaciatku to rezonuje. Ja som musel trosku odhlucnit zadne dvere, lebo mi tam rezonovali nejake kovove tycky, tak som ich obalil izolacnou vrstvou. Citovat
tanagy Odesláno 12. prosinec 2006 Autor Odesláno 12. prosinec 2006 Chachaaa Tak hlásím,že sem tomu obětoval asi 7hodin čistýho času (no, zabil sem tim skoro celej vikend, protože je brzo tma), ale mám to hotový a dokonce to i hrajeeee :D:D Celý postup sem nafotil, takže bude reportáž a návod. Kabelage sem koupil set od ACR (5m napajeci 10mm2, minusovej 1,5m 10mm2, 2xRCA signalovej dvakrat stinenej + zapinani zesiku 5m, signal od zesiku do Woofo 2m 4mm2). Sada bratru za 750,- Napájecí mám zatim chycenej na stejným šroubou jako funtomino (protože na plusu je rychlospojka (na tu se neda cokoli přidělat) a ten privod od baterky ke šroubu je sakrasilnej) Ještě mě napadlo udělat silné očko z několika kabelů a k němu ten plusovej kabel připájet (přesněji zamotat je do sebe a důkladně propájet). Očko bych potom navlékl na plusovej kontakt baterky a rychloupínací spojku hodil až nad to očko. Minus mam chycenej na kastli-vlevo vedle osvětlení kufru. Speciální kabel od mínusu baterky na kastli zatím není (nevystačil mi - časem dokoupím a dobastlím). Jo, plusovej kabel sem vedl bokem kolem tlumiče (tam už je díra na kabl pro blinkry). Vede průchodkou z motoru do prostoru mezi krytem podběhu a blatníkem(bordel ze silnice se tamnedostane), do kabiny sem se dostal průchodkou u pantů předních dveří. Plasová záslepka tam už byla (stačí nažírnout, prostrčit kabel a zasilikonovat), ale do kabiny sem musel prorazit izolační hmotu asi půlcentimetru silnou - šlo to ztuha vrtákem na dřevo ručně-stručně bez vrtačky (ta by se tam nevešla). Originální průchodka mezi motorem a kabinou je sice super, ale nepodařilo se mi ji ničím prošťouchnout - je tam obtížnej přístup. Protažení pod těsněním dveří a tunýlkem do kufru nebylo problém (nutností je silnej drát, který se vždy prostrčí určitým úsekem, na jeho konec se připevní tahanej kabel a protahuje se dál). Signálový sem tahal středem - stačí povolit pár šroubků, povytáhnout středovou konzoli a pod zadníma sedadlama pod koberečkem to dotáhnout až do kufru. Pomohlo vyhození spodního dílu zadní sedačky (ten kobereček je tam dost natěsno). Čeká mě nastavení zesíku. Četl sem, že mám rádio nastavit na 75procent a pak zesilovat zesilovač až do meze, kde začne basák zkreslovat. Ale to bude chtít vatu do uší, ne? S rádiem sem tak na 20ti procentech, zesík je taky na 20ti procentech GAINu (a to je tam ještě special regulace zesílení basů (ta je teď na nule)) a hraje to asi až moc (moc basů). Ale je to krásně regulovatelný, takže kompromis určitě časem najdu. Taky je naprd, že když poslouchám MP3, tak je skoro každý album v jiný hlasitosti (to chce před vypálením pustit optimalizaci úrovní/špiček - nějakej program to uměl...) Zesilovač sem hodil na levou stěnu kufru. Nejdřív sem vzal překliškovou desku, kterou sem chytil šroubkama na plechy boku kufru. Z té překližkové desky desky trčí čtyři šrouby na uchycení zesíku. Do tapecu sem vyvrtal čtyři díry v místech, kde z dřevěný desky koukaj ty šrouby a pak to všechno poskládal na levý bok. No prostě - až budou fotky, bude to hned jasný. Posledních pár dotazů - Jak ukotvit bassbednu? Napadlo mě na dno pod basbednu hodit dřevěnou desku tak, aby se tam ani nehnula - přesně vyříznutá. A do té desky vyříznout ještě přesný otvor pro dno basbedny, sedla by jak prdel na hrnec a ani by se nehnula. Má to pár nevýhod - ta deska by byla docela těžká a bylo by s tím dost práce (trefit přesný tvar dna kufru). - Jak vyřešit vypínání zesilovače při odnesení basbedny? Pokud odpojím basbednu a pustím rádio, tak se mi pustí i zesík a pude bez zátěže (což mu asi moc pochuti nebude). Přemýšlel sem nechat někde v kabině vypínač kterým bych přerušoval REM kablík na zapínanání zesilovače (vysunování antény). Neexistuje něco jednoduššího? Citovat
funtomino Odesláno 12. prosinec 2006 Odesláno 12. prosinec 2006 no parada, tesim sa na fotky to s doladenim muziky mas recht, kazda skladba je ina, ba dokonca aj kazda radio stanica vysiela trosku odlisne, zatial sa mi nepodarilo nastavit zosik na optimum, stale sa v tom vrtam a prestavujem. V priemere mam GAIN na ca 60 - 70% a frekvenciu LPF na ca. 80-90 (zeby kHz?, to som si neni jisty velicinou). A este cez autoradio mozem pridavat alebo uberat GAIN na Subwoofer. Uchytenie basaku mam vyriesene suchym zipsom z bandaze na lyze a o koberec v aute. ked ho chcem vybrat, tak len strhnem zip, rozpojim kontakty na zosiku a vyberem komplet basu so zosikom von, tak mi nezavadzia nic v kufri a kabliky zaizolujem, a vyberiem plus poistku pri baterke na cervenom kabli. [upravil dne 12.12.06 funtomino] Citovat
mk405 Odesláno 12. prosinec 2006 Odesláno 12. prosinec 2006 bedna je většinou natolik těžká že drží sama při jizdě, horší je to ale třeba při nehodě tam ani ten sucháč nepomůže:( někdo to také kšíruje popruhem na kabel existují svorky: http://www.ryves.cz/montazni-material/bateriove-svorky/sinuslive-bateriova-svorka-.php vypnutí zesu přes ten vypínač na REM asi nejideálnější, kdež je zesík bez zátěže tak to navadí, bacha ale na spojení vodičů od bedny to pak hodně rychle schoří Citovat
tanagy Odesláno 14. prosinec 2006 Autor Odesláno 14. prosinec 2006 Bednu sem ukotvil páskama suchýho zipu. Páasky sem k sobě slepil tak, aby z obou stran byly ty \"háčky\". Háčky se chytaj jak na tapec na dně kufru, tak na bednu - takže stačilo položit čtyři pásky pod bednu a položit to na to - už se ani nehne. Jednoduché a funkční Tak pár fotek a krátkej rozpracovanej pokec je na http://tomas-tnt.webz.cz/start.php?stranka=subwoof [upravil dne 14.12.06 tanagy] [upravil dne 18.12.06 tanagy] Citovat
tanagy Odesláno 21. prosinec 2006 Autor Odesláno 21. prosinec 2006 Tak praktické zkušenosti závěrem. Nejlepší je opravdu vypnout veškeré ekvalizéry na rádiu a vše poctivě nastavit pouze na zesilovači (Gain, BasBoost, Vyhybku). Jelikož je každé album nahrané v trochu jiné úrovni (hlasitosti a \"šťavnatosti\" basů), sem tam je potřeba na rádiu ubrat/přidat basy (což u mýho rádia jde +Bass, i +Bass). Další věc - to co vám včera připadalo přebasované, tak vám dneska přebasované připadat nemusí - a naopak (chtělo by to asi mít všechny ovládací prvky zesilovače vytažené do kabiny a regulovat podle nálady \"za jízdy\" :D:D) Jak hraje magnat xpress? Budu porovnávat neporovnatelné. Poslech ve sluchátkách a poslech v autě. Basy ve sluchátkách my připadají \"detailnější\". V autě je vše lépe cítit. Cítíte, jak vám basy bubnují do těla, ale je to takové méně čisté, takové \"dunivější\". Bubny, kopáky, rytmy atd.. to zvláda sqvěle, horší je to u baskytary a delších hlubších tónů...to pak rezonuje půlka auta. Ještě jsem asi nenašel to pravé ořechové....stále je spoustu možností jak vyštelovat zesilovač....a jak říkám..je to i podle nálady. Každý den je jiný a pokaždé to člověk slyší trochu \"jinak\". Podtrženo sečteno. Nebe a dudy. Basy tomu chyběly .... a už nechybí :D:D Příště mě čekají nějaký kvalitnější kompozity (a možná výplně dveří) a výšky do sloupků [upravil dne 21.12.06 tanagy] Citovat
Pata Odesláno 22. prosinec 2006 Odesláno 22. prosinec 2006 No tak jestli chces kvalitnejsi a cistejsi basy, tak sis mel dat ten SW do plata a koupit k tomu kvalitni 3 pasma V kufru to bude porad duc duc bedna... :papa:papa Citovat
funtomino Odesláno 22. prosinec 2006 Odesláno 22. prosinec 2006 Původně zaslal: Pata No tak jestli chces kvalitnejsi a cistejsi basy, tak sis mel dat ten SW do plata a koupit k tomu kvalitni 3 pasma V kufru to bude porad duc duc bedna... :papa:papa ducduc bedna, to je presny vyraz, libi sa mi tanagy, gratulujem k montazi, a verim ze konecne chapes co som pisal niekde vyssie, ze stale menim krivky a hram sa so zosikom,lebo kazda skladba je ina a porat nemam stale ten perfektny zvuk. Ale raz s basou v aute, nadosmrti s basou v aute. Bez nej to proste uz neni muzika ! Citovat
maro Odesláno 27. prosinec 2006 Odesláno 27. prosinec 2006 Původně zaslal: Pata No tak jestli chces kvalitnejsi a cistejsi basy, tak sis mel dat ten SW do plata a koupit k tomu kvalitni 3 pasma V kufru to bude porad duc duc bedna... :papa:papa To z umiestnenim do plata, a este v kombinacii z trojpasmami si nemyslel vazne, ze? Kvalitna ozvucnica pre subik sa urcite da skor vyrobyt samotna ako formou plata. Ak chces aby hral subik kvalitnejsie - cistejsie,presnejsie, treba pouzit inu cenovu kategoriu basaku aj zosiku.Ale pozor, narast kvality je pomalsi ako narast ceny. Citovat
tanagy Odesláno 28. prosinec 2006 Autor Odesláno 28. prosinec 2006 No tak bohužel obě varianty (ovály v platě nebo subwoof v kufru) porovnat nemůžu. Je jasný, že subwoof s 30cm reprákem do těch basů dá více energie - možná na úkor čistoty basu. Ale slyšel jsem pouze svoji ducbednu, tak nemůžu porovnat. Budu muset někoho odchytit a udělat si \"poslechovou seanci\" Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.