Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Chci se zeptat těch pár šťastlivců co mají nový 307-ky (Break, SW) po faceliftu (s tou velkou \"hubou\"), zda se frantíkům podařilo i překonat problémy s kvalitou, jaké měla 307-ka dřív. Je tu někdo, komu vibruje řízení nebo kiksla elektronika a přitom má nový model?

Odesláno

Bol som ho omrknúť na výstave. Predajca mi povedal, že vraj tieto nové (SW a Break)už majú aj iné, oveľa lepšie nápravy (neviem, či aj podvozok a uloženie). Predpokladám, že by sa tým mali odstrániť tie rôzne pazvuky, búchanie náprav a pod. Prechod nerovnosťami (najmä priečnymi) by mal byť tichší a lepší.Je to naozaj tak, je tichšie a lepšie? :papa

Odesláno

Koupil jsem provedení Break a zatím žádné problémy, které bych mohl připsat na vrub vozu. Trošku mě překvapilo, že otáčky lze dostat až na 7 tisíc, ale naštěstí elektronika znatelně zapracuje a člověka to donutí sundat nohu s plynu.

Odesláno

Poté, co jsem si prošel zdejší diskuse, dávám hóóódně moc velký pozor, co se s naším faceliftovanáým Pažoutem 307SW 1.6HDi děje, a zde jsou mé postřehy:

- zpočátku vzadu po přejezdu příčných nerovností vždycky cosi asi tak cca 1 sekundu \"dohrkávalo\" s frekvencí cca 5 Hz, ale kupodivu to s přibývajícími kilometry utichlo,

- v posledních dnech se zepředu při ubrání plynu ozvývá takový jakýsi kovově znějící svist či cvrlikání. Čím to je, nevím - možná to bude tím, že je teplo a tak jsem začal zapínat klimatizaci, nebo něčím úplně jiným - uvidím, co mi na to řeknou na garanční prohlídce, která Pažouta čeká v nejbližších dnech...

... no a to je zatím asi tak vše, co lze Pažoutovi při maximálně ostražitém sledování a nejpřísnějším hodnocení vytknout.

Vytýkat Pažoutovi relativně velmi tvrdý podvozek (a to i ve srovnání s Octavií I) totiž nemá smysl, neb oč větší utrpení je to na cestách rozbitých, o to lépe to \"sedí\" na dobrých cestách, když se s tím trochu spěchá.

Diesel 1.6HDi/80 kW je jednoduše fantastický - jeho \"zátah\" nastupuje plynule (ne jako u 1,9JTD v autech Fiat/Opel), ve vyšších otáčkách \"nevadne\" (jako 1.9TDi od Volkswagenu) ani celkově tak \"nehrčí\" (jako to TDíčko).

Při klidné jízdě mimo dálnice a větší města se přitom s tím dá jezdit za 3,5 - 3,6 l/100 km.

Na rozdíl od těžších motorů s větším objemem je navíc tenhle motor evidentně o poznání lehčí, takže P307SW s ním není na slušných gumách ani zdaleka tak nedotáčivá, jako naše stará dobrá Octavia I s motorem 1.9TDi.

S elektronikou zatím nebyly žádné problémy. Možná je to tím, že ji prý pro faceliftu kompletně produkuje Bosch - a to včetně \"originál\" měniče CD, který pod značkou Blaupunkt vyrábí také Bosch a kterému lze zatím vytknout snad jen to, že nemá rád moc upatlaná CDčka.

Suma sumárum:

Za ten půlmilion Kč, co jsem za tohohle Pažouta jakožto za zcela nové auto vybavené rovnou i CD-měničem dal (a to díky více než dvousettisícové \"lednové\" slevě), to zatím vypadá jako velmi dobrá koupě.

Zvláště když \"za ty prachy\" bych jiné nové auto s dieselem, na jehož zadní sedadla se vejdou vedle sebe tři dětské sedačky a které je navíc homologováno jako sedmimístné (což bych mohl využít, pokud bych si dokoupil nebo půjčil dvě další sedadla), asi hledal jen stěží.

Není to ale auto na ježdění do vedlejší vesnice po rozbitých okreskách nebo na drandění po Praze (takže pokud jedu do vedlejší vesnice nebo pokud mě čeká nějaké to popojíždění po Praze, jedu raději naší starou Oktávkou I).

[upravil dne 5.5.06 LubošK]

Odesláno

ale než jsme k naší staré Oktávce I s 1.9TDi se čtvrtmilionem km \"na kontě\" přikoupili 307SW 1.6HDi, absolvoval jsem zkušební jízdy také s VW Touranem 2.0PDi/103 kW a Opelem Zafirou 1.9JTD/110 kW.

Poté, co jsme zjistili, že k našemu prckovi pribudou teď v létě dva jeho další sourozenci najednou, jsme totiž potřebovali něco, do čeho se vlezou na zadní sedadla tři dětské sedačky vedle sebe a co zároveň nebude zbytečně velká kráva na to, že asi tak 90% najetých km v tom najezdím pracovně já sám.

No a už při těch zkušebních jízdách mi tak kupodivu \"sedlo\" zcela jednoznačně nejlépe to 1.6HDi/80 kW v P307 - a to i přesto, že jsem byl z naší Oktávky I (kterou jsem do těch sutosalonů jezdil) zvyklý na VW 1.9TDi, takže by mi logicky měl být nejbližší VW 2.0PDi/103 kW v Touranu a díky svému výkonu by zase mělo 1.6HDi dostat jednoznačně \"na prdel\" od 1.9JTD/110 kW v Zafiře.

Jenže v té Zafiře se až do 2000 rpm nic moc nedělo (ne, že by to nejelo - ale nebylo to nic výrazného) a až po překročení těch 2000 rpm jsem pak měl najednou pocit, jako by mě někdo nakopnul do zadku. No a ten \"chrochták\" v Touranu mi byl povědomý zase až příliš, přičemž naplno to s ním \"rozbalit\" na \"šestku\" jsem stejně neměl příležitost, neb žádná německá dálnice bohužel nebyla po ruce...

1.6HDi/80 kW mě tak nakonec \"dostala\" svými celkovými charakteristikami, byť \"papírově\" je z výše zmiňovaných motorů nejslabší a žádný \"trhač asfaltu\" to skutečně není.

Faktem ale je, že si tenhle motor nechávají frantíci v P307 podle jejich standardních ceníků až příliš dobře zaplatit, takže pokud bych měl dát za 307SW s tímhle motorem jeho ceníkovou cenu, pravděpodobně bych do toho nešel.

Ale s tou více než dvousettisícovou \"zimní\" slevou na okamžitě dostupné \"skladové\" auto už nebylo příliš o čem uvažovat...

Odesláno

... ceníková cena auta i s příplatkem za metalízu byla tuším 709 000 Kč + příplatek za CD-Měnič.

Já to přitom kupoval přes Automodul .com od jihlavského koncesionáře Peugeotu na konci letošního ledna s výchozí cenou pro leasing (mám to na firmu) něco málo přes půl milionu Kč. Kdybych to ale nekupoval na leasing, bylo by to o 40 tisíc dražší, takže by to stálo necelých 550 tisíc Kč.

Podobně vybavená Octavia II Combi by přitom tehdy byla asi tak o 100 tisíc Kč dražší (takže by stála asi tolik, za kolik byl v té době k mání lépe vybavený a mnohem prostornější pětisedadlový VW Touran), přičemž tři dětské sedačky se na zadní sedadla O2 nevejdou ani náhodou (na rozdíl od P307SW či onoho VW Tourana).

Je ale fakt, že momentálně poptávka po nových autech vzrostla, takže nejlevnější nový P307SW 1.6HDi/80kW je na Automodul.com v nabídce za 579.500,- Kč (při financování přes PSA Leasing), resp. za 619.500,- Kč (za hotové), což je o více než 70 tisíc více, než když jsem jej pořizoval já.

O nějakých 50 tisíc více než v na konci ledna teď přitom chtějí i za VW Touran; jediný prostornější \"kočár\", o němž jsem v lednu také uvažoval a který je nyní k dostání dokonce s ještě výraznější slevou, je tak na Automodul.com aktuálně FORD Mondeo Ghia+ 2,0 TDCi kombi 130k s 96 kW dieselem, za který tam chtějí 619.900,- Kč, což je oproti jeho \"ceníkové\" ceně o 215 tisí Kč méně.

S cca dvousettisícovou slevou je přitom tamtéž nabízen také \"kombi-diesel\" P407SW či Citroen C5. I s těmito slevami však už tato auta přijdou od cca 700 tisíc Kč výše...

[upravil dne 6.5.06 LubošK]

Odesláno

Nedělám (pokud si ji tedy z nás všech nedělá PP) - při klidné \"předpisové\" jízdě mimo větší města a dálnice (a samozřejmě s vypnutým kompresorem klimatizace) by s alespoň trochu zajetou 307SW 1.6HDi/80kW měl být za slušného počasí schopen jezdit kolem 4l/100 km asi fakt každý.

Těch 3,5 až 3,6 l/100 km je ale zřejmě opravdu záležitostí dlouhodobějších návyků a taky postupného \"sžívání se\" s motorem a jeho zpřevodováním. Zajímavé přitom je, že poskakování v kolonách po městě zvedá spotřebu 1.6HDi o poznání méně výrazně, než je tomu např u VW 1.9TDi.

Že si ale i 1.6HDi řekne na dálnici při 130 - 140 km/hod. o cca 5,7 - 6,0 l/100 km, s tím se nedá dělat vůbec nic. To je fyzika.

No a když jsem byl minulý týden mezi Kopřivnicí a Kroměříží cestou přes Bystřici pod Hostýnem a Holešov nucen kvůli několika objížďkám fakt spěchat \"co to šlo\" (tj. s maximálním využitím výkonu motoru a brzd), šla spotřeba až někam k 7 l/100 km...

Odesláno

...za 1.9TDi s odešlou váhou vzduchu v naší stařence Oktávce, která je už natolik zdechlá, že do kopce na D5 mezi Loděnicí a Rudnou se jen tak-tak plazí rychlostí 130 km/h.

Když se ale s 1.9TDi i s 1.6HDi dá jezdit mimo dálnice a města běžně se spotřebou kolem 4l/100 km, tak by se kruci s tím Tvým 2.0HDi mělo dát za týchž podmínek jezdit se spotřebou alespoň pod 5 l/100 km!

No a na dálnici by pak ten rozdíl ve spotřebě měl být ještě menší (leda-že by to bylo nějak hodně blbě zpřevodované)!!

Máš tam pětikvalt, nebo šestikvalt? A pokud tam máš pětikvalt, kolik Ti to točí na pětku při 90 km/h?

Jestli více než 2000 rpm, pak to bude tím, jestli méně než 1800 rpm, tak by spotřeba 2.0HDi oproti 1.6HDi snad neměla být větší než max. o nějakých 25 %!!!

Odesláno

Mne sa podarila spotreba 4,2 pri cca 80km na ceste ZV-RS. To som sa ale moc cez 90km/h neprehupol, nakolko som si niesol vzadu sklo na moju 307 a isiel som ako s vajickami....aj ked som siel uuuuuplne predpisovo, mal som pocit, ze som megabrzda premavky,normalne mi ludia blikali a trubili :D

Odesláno

Pokud ano, tak klobouk dolů - to bys to totiž s 1.6 HDi musel zajet se spotřebou asi tak 3 l nafty/100 km!

Jinak jestliže jsem tady ale někdy v poslední době zmiňoval nějaké údaje o spotřebě pod 4 l/100 km, jednalo se v zájmu maximální objektivity VŽDY o spotřebu naměřenou až po návratu do výchozího bodu příslušné cesty.

Když si tak např. jedu jednou týdně nakoupit do vedlejší vesnice vzdálené cca 10 km (a ležící o cca 100 m nadmořské výšky níže) časopisy, které tady u nás nevedou, ukazuje mi sice PP v Pažoutovi i Oktávce po příjezdu k tamní trafice spotřebu cca 3 l/100 km, avšak když vyjedu zpátky sem k nám na kopec, vyšplhá se celková spotřeba vždy až na cca 4 l/100 km - a to i přesto, že tu cestu už znám zpaměti a vím tedy přesně, kde vyřadit, kde dobržďovat motorem a kde naopak co zařadit, aby to žralo co nejméně...

Odesláno

To: JarinoRS

Ja robím spotrebu na 1,6 HDi SW na trase NM - RS a späť spotrebu do 4,6. Cesta ZV - RS je stále mierne mierne z kopca. To bude asi tým. Už sa chystám do RS ...

Odesláno

LubosK, ano, s tou 1.6 16V benzin. dokonca som mal spotrebu pod 4 (PP), ale tesne pred RS su 2 useky do kopca zakruty, kde ma to uz prestalo bavit, tak som na to mierne dupol. Mal som vzadu sklo na 307 a poviem Vam, ze ked som sklopil sedaky, tak len tak tak tam nalezato voslo, rezerva bola cca 1cm. Neskutocne velke sklo ma 307 a to este hodnu cast z neho vlastne nevidime, je \"pod pristrojovkou\". V aute bola aj manzelka, takze aj obsadene bolo celkom slusne. Inac v lete som asi mesiac jazdil SW a ta zrala tak o 1-1,5l viac, ako moj kratuch. Ja som so spotrebou veeeeelmi spokojny (s cenou PHM uz nie :D) tatko na fabke jazdi obdobnu spotrebu a ma o xx koni a xxx kg menej. Ono celkovo nechapem niektore diskusie o tomto motore, hlavne v C4, kolko to tym ludom zere :o

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...