Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahojte,

otazka na skusenych - je dobre pred zmenou typu oleja predtym motor preplachnut pripravkom na odstranenie usadenin? Menil som olej na P309 1,4i (178 tis km) Valvoline 5W40 plna syntetika na Valvoline 10W40 polosynt, SAE a ostatne udaje boli rovnake na oboch typoch. Predtym som vsak nalial do stareho oleja pripravok Engine flush a nechal podla navodu bezat motor na volnobeh cca 13min, potom som stary olej vypustil a dal novy. Nalial som 2,5l, zhruba polovicu medzi ryskami min-max. Olej som menil pred tyzdnom. Pytam sa preto, lebo dnes mi menili spojkove lanko v servise (mimochodom, ta spojka ide teraz uplne hladko, len mam o trochu vyssie pedal - cca o 1.5cm-mozno sa to bude dat nastavit). A pri odchode zo servisu som si vsimol, ze mi vyfuk dymi na bielomodro-asi to spaluje olej (mozno zo sania). Motor mal cca 70stupnov, ale po pridani bolo vidiet v zrkadle dym. Predtym som si toho vobec nevsimol, takze neviem, co sa to mohlo stat...:myslim Budem sledovat, ci mi mizne olej. Mohlo to preplachnutie sposobit odkarbonovanie piestnych kruzkov, alebo nieco take a su tam teraz velke vole, ze to zere olej? Divne je, ze som si to vsimol az po tom servise...

Odesláno

Preplachovať netreba. Ty si prešiel z 5w40 na 10w40, čiže z redšieho oleja na hustejší. Mala by ti klesnúť aj spotreba oleja. V dnešnej dobe sa už nerozlišuje polosyntetika a plná syntetika, je to len obchodný ťah. A načo si tam dával ten prípravok ... veď oba oleje majú ACEA A3, takže čistota motora bude u oboch rovnaká

[upravil dne 26/4/06 Martinsk]

Odesláno

Nemoze vsak ten preplach sposobit netesnost kruzkov alebo nieco podobne?

Predsalen sa odstrania z motora usadeniny, ktore mozu nieco zakryvat. Pokial sa dobre pamatam, tak pre starsie motory sa neodporucali bezolovnate benziny s \"cistiacimi\" pridavkami, ktore tiez mali za nasledok odstranenie usadenin, co vsak pri starsich motoroch mohlo sposobit poskodenie. ...uvedomujem si vsak, ze medzi olejom a benzinom je rozdiel a v motore su v inych dutinach.

Podla mojho velmi primitivneho a skromneho :D nazoru mohlo dojst k poskodeniu motora. Mno niesom ziaden odbornik :aut.

Odesláno

Kvoli spotrebe oleja som to aj menil. Po vymene tesnenia pod hlavou mi spotreba trochu stupla, ale zda sa mi, ze to je sposobene skor netesnostou vrchneho krytu motora (pri vysokych otackach je vrch pri skrutke hlavy cely od oleja). Asi zle tesnenie. Predtym som mal spotrebu oleja tak 1l na 4000-5000km, po vymeme tesnenia to bolo o nieco viac. Uvidim, ako sa to bude prejavovat pri tomto hustejsom (a mimochodom predpisanom vyrobcom) oleji. Je navyse aj lacnejsi, ako plna syntetika.:D

Dnes som bol s tym na dlhsej jazde a zda sa to byt v poriadku. Ten dym bol asi pri 1km jazde, hoci motor nebol uplne studeny. Vcera, ked som to odtahoval do servisu, to slo asi 8km na volnobeh. Asi niekde natiekol olej (ale kde a preco?:myslim) a motor ho potom spaloval. Lebo zatial sa to javi byt uz v norme. Budem to blizsie sledovat dalej...:myslim

Odesláno

Pri vymene tesnenia pod hlavou si si dal vymenit aj gufierka na ventiloch? Lebo ak ti ich menili a olej ti nikde okrem netesneho vika ventilov netecie, tak potom ti tu spotrebu oleja budu sposobovat asi iba piestne kruzky...

Inac ja ked som menil olej z 10W-40 na 5W-40 (na motore 1.6i TU5JP pri 172.000 km :D ), tak som pouzil preplachovaci pripravok (Engine Flush od STP). I ked pri kvalite dnesnych olejov su takeho pripravky asi fakt zbytocne...

Odesláno
Původně zaslal: dusang

Pri vymene tesnenia pod hlavou si si dal vymenit aj gufierka na ventiloch? Lebo ak ti ich menili a olej ti nikde okrem netesneho vika ventilov netecie, tak potom ti tu spotrebu oleja budu sposobovat asi iba piestne kruzky...

Inac ja ked som menil olej z 10W-40 na 5W-40 (na motore 1.6i TU5JP pri 172.000 km :D ), tak som pouzil preplachovaci pripravok (Engine Flush od STP). I ked pri kvalite dnesnych olejov su takeho pripravky asi fakt zbytocne...

No super, ja som robil downgrade, ty upgrade oleja...:D:D:D

Tiez som pouzil ten STP Engine flush.:super

Gufera ventilov mi nemenili - vraj nebolo treba - tak povedal servisak. Neviem neviem - po 15 rokoch a 170tis km... Keby som vtedy vedel, ze co treba spravit, ked je motor uz rozhodeny, tak by som si dal spravit aj to.:myslim:roll

No co uz, clovek sa uci aj na vlastnych chybach.:myslim:D

Najlepsie asi je, ked si to robi clovek sam, co bohuzial dnes v mnohom nejde.

Takze je dost pravdepodobne, ze mi pustaju tie gufera ventilov...:myslim

Odesláno

nalej do motoru Castrol Magnatec 10W-40 a budeš mít po problémech, ale jestli jsou gufera na ventilech za zenitem tak vyměnit. Ale s tím co máš najeto tak bych jiný olej nedoporučoval !!!!! Zkušenost

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...