punkac Odesláno 4. červenec 2012 Odesláno 4. červenec 2012 Kluci, potřeboval bych poradit s dvouma věcma (počítačema) 1) jaký freeware firewall použít we windows XP profi se sp1, aby se z počítače v žádném případě nedalo dostat na internet (žádná služba se nesmí dostat ven (hlavně icq, skype, stahování přes ftp, torent, dc nebo normálně přes webové rozhraní), ale aby byl normálně přístupný obousměrně z domácí sítě (i přes hamachi) PC má normálně licenci, k tomu aby nešel net je důvod v neposlušném bratranci 2) na prázdný komp bych rád dal linux (nevím jaký, jsem absolutní lajk), protože nemám licenci na wokna. PC má v sobě 6 disků různě velkých, nemá monitor. Je to stará šlupka celeron 700 MHz s 256 SDRAM. Rád bych kompíka využíval pro zálohu svých dat přístupných buď přes nasdílení disků s hl. pc s windows profi nebo alespoň přes ftp. Absolutně netuším, jestli wokna uvidí ty disky. Céčko asi může mít ten linuxový formát o přístup na něj mi nejde, ale rád bych pod woknama na hlavním pc měl plný přístup (mazání, zápis, čtení, vytváření adresářů) nad diskama D,E,F a G je vůbec možné to udělat? Citovat
Guest Džůny Odesláno 5. červenec 2012 Odesláno 5. červenec 2012 1) Neřešit přes FW, ale nastavením na routeru (spolehlivější, jednodušší). 2) Linux neznačí disky písmeny. Řadí je pod adresář /dev/sda(číslo) Přístup na ně bude podle souborového systému na každém disku. FAT32 uvidí Linux i Win (ale budeš omezený na max. velikosti souboru tuším do 4 GB, teď se mi to nechce počítat, měl bys problém s většímy filmy v HD), NTFS bys musel Linux nejspíš naučit a Ext (příp. ReiserFS) na Win neuvidíš. Kdyby sis nastavil FTP, tak tohle nemusíš řešit. Je to dost práce a samostudia, jestli máš tu možnost, tak spíš popros někoho kdo se v tom vyzná aby ti to nastavil. [upravil dne 5/7/12 02:17 od Džůny] Citovat
punkac Odesláno 5. červenec 2012 Autor Odesláno 5. červenec 2012 ad1) na routru se mi to zatím povedlo, to byl dobrý nápad. Sice jen na půl Ale alespoň něco. Umím zakázat přístup na net a ponechat přístup do domácí sítě, ale neumím nastavit aby se hamachi probouralo routrem ven. Teta nemá veřejnou adresu. Používám VNC spolu s hamachi, abych se na pc dostal. ad2) samostudium říkáš. Klidně to skusím, na PC nic není, neni tedy obava, že když se pokazí přijdu o data. Zkusil bych tedy FTP nebo nechat FAT32, větší soubor než 2giga nemám. Funguje pod linuxem taky hamachi? A nakonec to hlavní, jakou distribuci bys mi jako lajkovi doporučil na zkoušení a učení se? Díky za tvůj čas Citovat
ivanh Odesláno 5. červenec 2012 Odesláno 5. červenec 2012 Co sa tyka diskoveho serveru skus FreeNAS. http://www.freenas.org/ nieco pisu aj na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/FreeNAS a strucny navod ako na to je tu: http://lifehacker.com/5822590/turn-an-old-computer-into-a-networked-backup-streaming-or-torrenting-machine-with-freenas je to sietovy disk s Web rozhranim (nieco podobne predava aj WD). Ide na to vsetko Win, Linux, Apple... Existuje aj distribucia ako ISO image.... podporuje aj softw RAID. ak mas 3 rovnake disky spravis RAID 5 a mas dostatocnu ochranu dat pri poruche jedneho... Ked zacinas z nuly podla mna je to dobra cesta Na nieco podobne som sa chystal uz davno ale zatial mi staci externy 2TB disk (nemusim mat data online) [upravil dne 5.7.2012 10:28 od ivanh] [upravil dne 5.7.2012 11:24 od ivanh] Citovat
švejk Odesláno 5. červenec 2012 Odesláno 5. červenec 2012 ad1) je opravdu nejlepsi volbou filtrovat packety po ceste (tzn. proste resit routerem) ad2) nejjednodussi mozna cesta tohohle docilit je budto nejaka serverova mainstream distribuce (jako nejlepsimi se jevi debian,fedora), ovsem jako uplne nejoptimalnejsi cestu bych videl zprovoznit na tom PC FreeBSD. Tam je sice instalace cehokoliv jakkoliv na delsi cas (vsechny programy se musi pred nainstalovanim jeste zkompilovat), ale zase na druhou stranu, co se vykonu tyce, tak to proste NEMA konkurenci. Na svym starym NTB jsem mel prave FreeBSD z duvodu, ze jakakoliv unixova distribuce lezla jako snek. A s tim sdilenim disku neni problem, disky muzes nechat budto ve FAT32/NTFS (pripadne asi lepsi naformatovat na ReiserFS, nebo ext4) a ty pak pomoci Samba serveru nasdilet do site. To je celkem easy :-) pokud bys s tim mel problem, jenom si nainstaluj zakladni instalaci toho FreeBSD, ssh server a ja uz bych ti to z domova v pohode vsechno nastavil. Citovat
ivanh Odesláno 5. červenec 2012 Odesláno 5. červenec 2012 FreeNAS je postaveny na FeeBSD a instalacia je uplne primitivna... Citovat
Guest Džůny Odesláno 6. červenec 2012 Odesláno 6. červenec 2012 punkac: To je těžko. \"Jako laikovi\" bych ti řekl ať si seženeš (K)Ubuntu, jenže na to, co s tím chceš udělat je to nevhodné. Jestli máš dost času, tak Debian. Ale nebude to nic jednoduchého. Doporučuju udělat vlastní instalaci a vybrat jenom to důležité, např. Xka (grafické rozhraní) nepotřebuješ vůbec, ušetříš spoustu výkonu a všechno se dá pohodlně udělat v konzoli. Nebo to udělej přes FreeBSD nebo to druhé co psali po mně. A Samba je super nápad, švejk má pravdu, nechápu jak jsem na ni mohl zapomenout. [upravil dne 6/7/12 18:11 od Džůny] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.