Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

jo eště mě napadlo.....

dojezd oken je celkem triviální u obyč oken nebo u oken s dojezdem

ale jak jsi psal, že bys chtěl udělat i dojezd šíbru, tak to se přiznám nevím. Protože šíbr je dvoupolohový, myšleno že stejným knoflíkem jako na okna so ovládá šíbr. Logicky to udělat, aby se šíbr zavřel z jakékoliv polohy (vyklopený nebo jakoliv zasunutý) je docela těžká úloha

Odesláno

Vrták jsem zpočátku použil na jednom čudlu. Po zjištění, že to jde udělat lehkým nožíkem jsem to jen zarovnal tak, aby to sedělo . Ale protože v místech, kde je teďko ten čudl je prohlubeň o trocha níže, než jsem předpokládal, tak je čudlik povystrčen. A proto to je vidět. Jinak by nebylo vidět nic.Dojezd oken je stale pro mně záhadou, protože ještě nemam moduly ( krabičky), který to maj na svědomí. Je jich asi více druhů a tak musím koukat na ty co je k mání.Až pořádně zjistím, jak to střešní okno funguje, asi se budu divit, snad nebudu muset použít relátka a mikrospínače. To by se mi fakt nechtělo. El. okno mam zatim ještě u Maxe, protože si nejsem jistej, jak dlouho trvá instalace toho okna, takže to asi nechám na teplejší počasí.

Odesláno

takže: výměna okna 2 hodiny (dělal jsem to za hezkého počasí podobné tomu dnešních dní. Máš kombík o to to je jednodušší. Já ho tahal zadníma pravýma dveřma. Sedačky jsem měl úplně sklopené a byla docela sranda to dělat slovy v jednom člověku (mě) :D:D, kor když šíbr drží šest M10 matek a musíš alespoň jednu přišroubovat a přitom držet zhruba 15 kg šíbr. Já pod tím klečel s vystrčeným zadkem a zádama podpíral šíbr u střechy a šrouboval matky v zadu. Samozřejmě mě někam zapadly, pak jsem se za stálého přidržování otočil v autě a namontoval přední matky a pak už jen prostřední.

Dojezd oken jsem si zrealizoval ve 406 jen pomoci časového relé a 4 relátek. Proudové omezení jsem neřešil, okna ho mají v sobě. Jen připojíš paraelně ke kontaktu (který slouží na tlačítku k vyjetí oken) U 406 to bylo snadný, protože se všechny okna ovládají z opěrky dveří řidiče, takže jsem dotáhl jen jeden drát do dveří od časového relé. To bylo nastavené tak, že časové relé dostalo impuls od dálkového centrálu a seplo 4 relé na čas zhruba 8 sekund. To byl čas potřebný k vyjetí všech oken ze spoda až na horu naráz. Když nějaké okno nedojelo, stačilo znovu zmáčknout zamykání na dálce nebo si prodloužit časovou prodlevu na relé. Jediný problém byl s okénkem řidiče s automatickým dojezdem. Někdy šlo a někdy ne. Shodou okolností jsem u řidiče nikdy okénko nestahoval :), protože auto mělo klimu. Většinou má automatika dotahovala jen okénko spolujezdce a okénko za sedadlem řidiče (větřík šel šikmo auto a byl mi tak nejvíce příjemný). U 406 časové relé kromě 4 relátek ve dveřích u řidiče ještě zapínalo hlavní relé, které pouští elektriku do celého vozu po nastartování motoru. U 406 totiž okénka jdou jen s otočeným klíčkem, který tam ale při zavření vozu dálkou samozřejmě není. Nechtělo se mi ovládání a napájení okýnek přepojovat nastálo, jako je třeba houkačka, proto to bylo vyřešeno takhle. Celé to vyšlo asi na 250 kč.

ovládání šíbru po elektrické stránce je docela složité. Je tam stejný čudlík, který máš na oknech. Tj. převrací polaritu dle toho, jak ho zmačkneš. Jenže například. Okno je zavřené. Zmačkneš směr nahoru a okno se vyklopí. zmačkneš směr dolu a okno se zaklopí. zmačkneš znova směr dolu a okno začne zajíždět do střechy (můžeš doject na koncák nebo jen do půlky). Potom zmačkneš směr nahoru a okno se zavře. Tohle je realizováno v převodovce pomocí jazýčkových kontaktů (něco na způsob jednoho cyklu stěračového motorku, ale o mnoho složitější). Musela by se vymyslet logika, která nejdříve zjistí, jestli je okno vyklopené nebo v nějaké fázi zasunutí do střechy, aby rozhodla zda sepne spínač nahoru nebo dolu.

uff. Snad to je k pochopení :papa

Odesláno

No popsáno dosti kvalitně. díky za instruktáž.

Já naštěstí budu mít pomoc a nářadí od Maxe takže sám se s tim nervovat nebudu.Ale zajímá mě za co uchytit ty šrouby toho střešního okna, protože pokud mam kastli GR , tedy bez veškeré výbavy tak aby tam byla příparava na nějaký šroub. Natoiž pro 6 šroubů.

Pokud se zavedou čudle 2 , tedy jeden na zasunutí a druhý na vyklopení pak by se to dalo poladit aby to zavíral centrál.

Ovšem muselo by se laborovat bez toho červeného relé.

Docela by mě zajímala ale krabička, co dotahuje okna a zjistí velkou zátěž (tedy že okno už dovřelo) a vypne. Jeslti na 4 okna je jedna krabička nebo 4 krabičky.

[upravil dne 22/3/12 18:52 od antik]

Odesláno

je jedna krabička na 4 okna

počkej ty nemáš pro šíbr origo díru ve střeše? Jestli ne, tak se do toho nepouštěj, příprava tam nebude a hlavně střecha bude jiná. Není to jen o tom udělat díru do střechy, budeš muset naprosto přesně udělat díru a hlavně udělat lem té díry a pak ty šrouby. Stejně to na 100% nepůjde ve střeše bude výztuha. Kastle jsou jiné

Odesláno

tady je střešní okno jakojsem měl ve škodovce.

Asi schodím ten stropní tapec dolu at se podivam co tam je a pokusím se ho hlavně asi vylepšit. je to katastrofa.

Odesláno

jde o to aby v rozích byly i odtokové hadičky, které odvádějí vodu do podběhů. Bez nich bych se do toho nepouštěl, jinak s tapecem opatrně, ať si ho nepolámeš. Je z takové divné hmoty a drží na divných suchých zipech nebo na něčem jim hodně podobné

Odesláno

no já ho mam nějakej divnej, někdo ho prošpikoval sešívačkou aby na tom držel ten skorohadřík.

ASi bude lepší koupit tmavší mikrokoberec v barvě tapeců a potáhnou to znova, aby nebyla vidět ta sešívačka z kanclu.

Doufám že příjdu na to jak ho sundat.

Zejtra ale bude aktuální přezutí na letní nízkej profil gum.

Odesláno

sundáš ho snadno, odděláš všechny střešní madla nade dveřmi a opatrně ho začneš strhávat dolu, musíš to dělat v ploše, ne ho lámat! Pak je na něm každé zlomení vidět a vypadá to nepěkně

jo oddělat i světýlko, prostě všechno co na něm je, takže pravděpodobně i obložení stávajícího šíbru

[upravil dne 23/3/12 01:36 od punkac]

Odesláno
prostě všechno co na něm je, takže pravděpodobně i obložení stávajícího šíbru

sakra obložení šíbru, to mě nenapadlo. Snad to nepodělám , protože to obložení tam sice je, ale nevidim nikde nic, jak to sundat, asi bude nacvaklý.

Odesláno

ty koláče na těch diskách opravdu nic moc. Spíš bych nechal disky opravit a pořádně vyčistit. Za šrouby se stydět nemusíš

Odesláno

to ne no, ale disky potřebuju oloupat starou barvu a pak asi by to chtělo (nebojim se říci) bílej komaxit, aby vydržely. Možná pak by byla P405 voňavka s bílejma kolama a podložkama jakbysmet.

Odesláno

jinak jsem si nechával opravit disk na mi16 (po tom co jsem ho po menší nehodě roztrhl o balvan ve škarpě a zavaření, vybroušení, opískování a stříbrnej komaxit stálo celkem bez papíru 350 za disk

Odesláno
To tvoje auto někde vidět tak bych se asi pochcal smíchy :D teda pěkně jsi to vytunil :D

Omyl , já to netunim. To neni mým zájmem. Ale s tim pochcavanim sebe si klidně posluž. I když nevim co tě k tomu vede.

prdlajs, http://www.dorsport.cz/komaxit

je to sice daleko, ale jistě bude i firma v okolí

1 Kč za dm2 je dost levný

Do komaxitu si někdo v Litoměřicích dával části na motoru a disky. takže tuším, že tam někdo bude, kdo to dělá.

Až pořeším nutné věci a zbyde na tohle, tak do toho jdu.

[upravil dne 25/3/12 20:55 od antik]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...