jofo Odesláno 3. srpen 2011 Odesláno 3. srpen 2011 Ahoj. Vies mi povedat cislo toho cidla? Mne vcera zacala klima blbnut stylom: zapnem klimu -zapne sa kompresor, zacne fukat chladny vzduch. po cca 20 sekundach sa kompresor vypne. Za 4 minuty sa zapne zas a tak to robi dokola. Chladiva je tam dost. To mi kontrolovali dneska. Zajtra zoberiem pc do roboty a gugnem na diagnostike co ukazuje. Akurat ked sa na buduci tyzden chystam na sk. Citovat
jofo Odesláno 4. srpen 2011 Odesláno 4. srpen 2011 Takze chyba odstranena. Nebolo to tlakovym senzorom. Sice ten vypinal klimu, ale pre nefunkcny ventilator na chladici. Kedze sa netocil tak nemalo co ochladzovat medium a tlakovy spinac HIGH presure sa aktivoval. No takze idem vymietat vrtulu. Citovat
Johny33333 Odesláno 3. květen 2013 Odesláno 3. květen 2013 Cawte. Nechcem byt nezdravo sebavedomy ale myslim si ze toto bude asi VELMI UZITOCNY PRISPEVOK! Takze tu skusim zhrnut co uz bolo povedane, popisat moj problem a to co som zistil pri jeho rieseni. Problem: Minule leto mi este klima fungovala a teraz som ju zapol a nejde. Pocuval som spojku ale ani ta necvakla. Kedysi kdesi som sa nahodou dozvedel, ze klima ma tlakovy senzor a ze ked ten dava nevyhovujuce vysledky, klima sa nezapne, ani necvakne jej spojka. Tak som zacal hladat na nete a nasiel som aj na tomto foore (vdaka!) ze je to naozaj tak. A tak som sa vydal po klimatickom potrubi hladat podozrivu suciastku z ktorej pojde dvoj alebo trojzilovy kabel. Na mojom Peugeot-e 307 2.0 HDi 66kW 90HP rv. 2002 som ju nasiel pod takym velkym plastovym krytom pod ktorym je schovana nadrzka na chladiacu kvapalinu motora a kadeco dalsie. Cize u 307icky je tlakovy senzor klimatizacie vedla nadrzky na chladiacu kvapalinu motora. Tento senzor ma oznacenie 52CP10-01, stoji cca 30 eur keby niekoho zaujimalo. +/- autobus. V tejto a dalsich diskusiach padli otazky \"Ako to mam premostit aby som zistil ci je na chybe senzor alebo nie?\" Odpoved sa docitate dalej. Ja som tu odpoved najprv hladal na nete, kedze som nic nenasiel, snazil som sa najst aspon komunikacny protokol toho senzoru ale nic som nenasiel. Tak som zobral multimeter, potenciometer 5Kohm za hrst kablov a siel som k autu riskovat a skusit nieco zistit . Nebudem vas unavovat postupom ako sa mi to podarilo, napisem len co som zistil: Takze senzor 52CP10-01 ma 3 piny - vyvody. Ocislovane su 1,2,3 (na konektore senzora su tie cisla). 1 - biely s hnedym pasikom = +5V 2 - modry s hnedym pasikom = SIGNAL 3 - biely s fialovym pasikom = GND 0V Pozn.: +5V je tam ked je zapnute zapalovanie, ci je nastartovane a toto napatie tam zostava aj asi 15s po vypnuti zapalovania (pozor na skraty). Dalsia vec, ak si nie ste isti farbami, odmerajte si multimetrom ktory je plus a ktory je GND (ground zem 0V alebo minus alebo kostra, alebo ako chcete). Napajanie je myslim kazdemu jasne naco je a teraz sa ideme venovat signalovemu vystupu senzoru. Senzor ma analogovy vystup, to znamena, ze na stredny pin nastavuje napatie, ktore je umerne meranemu tlaku. 0V nizky tlak, 5V extremne vysoky tlak. Ja som sa s tym zahral nasledovne: Pripojil som k tomu potenciometer (jeden krajny na GND, druhy krajny na +5V a stredny(tzv. jazdec) na signalny vodic - to znamena ze som si mohol otacanim tycky potenciometra nastavit vystupne napatie na signalnom vodici. Aby som vedel kolko tam je, medzi GND a signal som este pripojil multimeter. Potenciometer som nastavil na 0V (ako keby bol odpojeny senzor), nastartoval som motor, zapol som klimu (spojka samozrejme necvakla lebo tam bol akoze nizky tlak). Pri otvorenej kapote som sa dival na spojku klimy, sucasne na voltmeter a otacal som potenciometrom pomalicky tam a naspat. A zistil som toto (vsetky hodnoty su len priblizne): a) smerom zvysovania tlaku: 0.0V klima nepracuje, hoci je zapnuta - nizky tlak. 0.8V cvakla spojka, klima je v normalnom rezime. 2.8V zapol sa ventilator chladica klimy - vysoky tlak. 3.5V vypla spojka - prekroceny max tlak! (ventilator tusim zostal zapnuty, ale nie som si isty. Ak chcete znovu rozbehnut klimu, treba vypnut motor a chvilku pockat, samozrejme potenciometer vratit na nulu. Bez vypnutia motora zostane zablokovana, nezapne sa) 5V uz sa nic nezmenilo, klima zostala vypnuta aj po vrateni sa na nulu, bolo potrebne vypnut motor b) smerom znizovania tlaku (nastavene na 3.4V a pomale znizovanie k nule) 3.4V ventilator chladica klimy zapnuty, spojka spojena, klima bezi 2.0V vypol sa ventilator, klima dalej bezi 0.3V vypla spojka klimy, kvoli nizkemu tlaku Po zvyseni napatia nad 0.8V sa to zase rozbehlo. A teraz odpoved na \"ako to mam premostit?\": Takze riesenie prve: Vyberte zo stareho telkaca alebo radia alebo si kupte potenciometer. Ja som mal 5Kohm, pripustny je asi od 200ohmov do ..ja neviem 22kilo? Odporucam 1K (podla moznosti linearny, nie logaritmicky). Pripojte +5V a GND na krajne vyvody, signal na stredny. Nastavte ho na 0 to znamena otocte ho smerom k tomu GND. Medzi GND a signal si pripojte multimeter a nastavte si tam napatie 1.5V, klima by sa mala rozbehnut. Ak chcete vyskusat ventilator chladica klimy, nastavte si tam 3V - 3.2V ale pozor, nepresvihnite to nad 3.5V, inak musite nastavit potenciometer na nulu, vypnut motor, chvilku pockat a znovu.. A riesenie druhe: kupte si 2 odpory s hodnotami R1 a R2 tak, aby platilo, ze R1/(R1+R2) bude cislo medzi 0.2 a 0.5 vratane. Ak chcete skusit ci vam ide ventilator, kupte ich tak aby to cislo bolo medzi 0.6 a 0.66. Pre prvy pripad navrhujem hodnoty R1=1K a R2=2.2K. Teraz (pri vypnutom zapalovani) R1 zapojte medzi GND a signal a R2 medzi signal a +5V (vytvorite tak napatovy delic, ktory z tych 5V urobi 1,5625V). Alebo este mi prave napadla vacsia sranda, kupte si odpor 1K a 680ohmov (moze byt aj 620 ak by nemali 680). Spojte ich v jednom bode, to pripojte na signal (staci skrutit dokopy). A teraz ak zapojite 1K na zem a ten druhy na +5V, bude bezat aj ventilator, ak opacne, nebude bezat ventilator, iba zopne spojka. Upozornujem, ze toto riesenie nepouzivajte v beznej prevadzke. Je urcene len na otestovanie co by to robilo, keby si riadiacka myslela, ze ma dobry tlak. Neviem co to spravi ak to nechate bezat bez chladiacej kvapaliny. Alebo ak by sa prehrial a pretlakoval okruh. Velmi strucne zhrnutie: Ak chcete vyskusat na trojvodicovom senzore ci vam cvakne spojka klimy pri spravnom tlaku, kupte/zozente si 2 rovnake odpory, jeden pripojte medzi stred a jeden krajny vodic, druhy medzi stred a druhy krajny vodic. Nastartujte, zapnite klimu, spojka by mala cvaknut. Po tychto pokusoch mozete zapojit naspat tlakovy snimac, ci sa nahodou nerozhybal, ak nie, bud je na chybe on, alebo prazdna (alebo prilis naplnena?) klima. PS1: Toto je moj prvy prispevok, cize chcem podakovat vsetkym ludom ktori sa zapajaju do diskusnych for, dufam ze som aspon z casti splatil svoj dlh voci vam. PS2: pre vsetky fora - napisal by som milion rad ale nikdy sa mi nechce registrovat. Prosim vytvorte moznost odoslat prispevok aj na zaklade vypocitania prikladu alebo take nieco.. No dobre chapem ze je to problem, ale.. usetrili by ste mi tym kopu casu. Gratulujem k precitaniu, vela stastia #J Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.