Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

No, něco takovýho jsem si dodělal sám, ale je to jenom na displeje hodin, pp, klimy a radia.

Je v tom fotorezistor, komparátor tl081 a pár odporů. Fotorezistor jsem dal na prostředek palubky do toho malýho plastu jak je snímač pro klimu.

Odesláno

Zkusim doma vyhrabat schema zapojeni, je to obycejnej komparator, na vstupu fotoodpor a trimr, kterym nastavis citlivost a na vystupu tranzistor a rele.

Udelal jsem to, protoze pri dennim sviceni malo sviti displeye a kdyz sviti slunicko, skoro nic na nich neni videt. Kontakty rele odpoji od displeju dratek od osvetleni a displeye sviti vic, jako pri zhasnutych svetlech. Obcas se stane, napriklad pod stromy, ze displeye zablikaji.

Odesláno

taky bych schéma uvítal, po dlouhý době bych sundal budíky a zas něco dodělal :D, teda až po tom co udělám destičky, kotouče a ručku :D

Odesláno

Je to běžný zapojení tl071 jako komparátor, ten kondík na bázi tranzistoru je trošku prasečina (teoreticky měl být na vstupu 3 na IO) ale takle to funguje líp, bez něj to v šeru hodně kmitalo. Tim trimrem (10k) si nastavíš intenzitu, při který to bude spínat. Tranzistor můžeš dát tenhle, nebo i jiný. Relé ani nevim jaký jsem tam dal, vim jenom, že má dvoje přepínací kontakty. Třeba v GESu nebo v GME ho najdeš. Funguje to na 12V. Sletoval jsem to na univerzální desce plošného spoje (to je třeba tohle: http://www.gme.cz/cz/cu-ta019-p661-088.html )

Neni na tom nic, co by nemělo fungovat, tohle zapojení se dá použít i pro jiný věci, třeba el. termostat, stačí vyměnit fotoodpor za termistor a přispůsobit odpory na vstupy IO.

Možná se tu najde někdo šikovnější, kdo to nějak vylepší.

[upravil dne 6/9/10 Benžík]

post-0-14109612635971_thumb.jpg

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...