dolly1010 Odesláno 26. prosinec 2009 Odesláno 26. prosinec 2009 Já myslím, že nejlepší (nejuniverzálnější) je práškáč. V práci máme na každým rohu tabulku s hasičákama a u práškovýho je podle tabulky skoro všechno \"nejlepší\". Navíc to řikal i fabrickej (profesionální) hasič. A BTW hasiči si vozej pěnu, protože si ji můžou umíchat až u ohně Voda + nějaký svinstvo = pěna PS.: Koukněte se na to video co jsem sem vložil, jak tam fouknul na ten hajzl práškem - hned byl klid [upravil dne 26.12. 09 dolly1010] Citovat
Edison Odesláno 26. prosinec 2009 Autor Odesláno 26. prosinec 2009 No, Dolly, právě, že hned klid nebyl. Prášek nejuniverzálnější sice je, ale nadělá nejvíc škod okolo. A jak jsem psal v úvodu, přemýšlím i o něčem domů. Dnešní pěny už jsou stejně účinné (ne-li účinnější než ty prášky, jak jsem tak četl). Prášek asi nelze nahradit na VN. Ale jinde... Si to vem, u prášku píšou třídy ABC, u pěny ABF. Práškový hasicí přístroj je nevhodný na: * hašení pevných hořlavých látek látky (typu dřeva, uhlí, textilií). Plamen je uhašen rychle, avšak látka žhne dál a může se znovu rozhořet. * hašení hořlavých kovů. Opět může docházet ke vzniku nebezpečných plynů. * hašení jemné mechaniky a elektroniky Práškový hasicí přístroj NESMÍ být použit na: * hašení lehkých hořlavých a alkalických kovů * hašení volně uložených kusovitých, vláknitých a podobných materiálů pro nebezpečí požáru a případný výbuch. Pěna: Jsou vhodné na hašení: * Pevných hořlavých látek. Hasební pěna obsahuje vodu, eliminuje tedy i žhnutí. Voda je však pro hašení účinnější * Hořlavých kapalin nemísících se s vodou (benzín, motorová nafta, minerální oleje, tuky apod.).Hasební pěna oddělí hořlavou kapalinu od plamene, oheň nemá „potravu“ Citovat
dolly1010 Odesláno 26. prosinec 2009 Odesláno 26. prosinec 2009 Na doma bych určitě zvolil pěnu, nebo sněháč Jde o to, že pěny musí bejt víc abys něco uhasil. Do auta bych moc nějakej 6ti kilovej minimax nedával. Ale do baráku to je vhodný PS.: S těma škodama máš pravdu. Neuvědomil jsem si, když jsem to psal. Zas si zasvinit třeba obejvák práškem asi taky není sen každýho člověka. [upravil dne 26.12. 09 dolly1010] Citovat
Edison Odesláno 26. prosinec 2009 Autor Odesláno 26. prosinec 2009 To souhlas.. Jen.. sníh je kapku dražší. Takže spíše ta pěna... A právě by se opět hodil ten ABF. Citovat
Guest Scratch Odesláno 26. prosinec 2009 Odesláno 26. prosinec 2009 oddie diky, ze ses pridal, asi je lepsi mit v aute hasicak, ale jak jsem psal vyse, nez zareaguju tak to plivatko co si tady panove chteji koupit bude uplne naprd, bohuzel ale je to tak.... Ale at si to klidne koupi a maji lepsi pocit. Citovat
Edison Odesláno 26. prosinec 2009 Autor Odesláno 26. prosinec 2009 Scratchi, Ty si klidně udělej z auta kamion a voz cisternu s patronou pyrocomu. 2kg hasiva, 12s funkce je víc než přiměřený možnostem osobního auta a nenazýval bych to plivátkem. Pořád je to lepší, než půlkilový nesmysly z tesca, což bych už plivátkem fakt nazval. Citovat
dolly1010 Odesláno 26. prosinec 2009 Odesláno 26. prosinec 2009 Myslím, že kilovej práškáč je do auta akorát. Na nějakej začínající požár to stačí. Což se o pěně říct nedá. Sice práškáč toho dost zašpiní/zničí ale lepší než mít shořatý auto. Asi to není dobrej pocit jen tak u vlastního hořícího auta čekat 5 minut na hasiče. Který ti pěkně prokropěj auto pěnou, která se určitě dostane všude. To je ale už jedno, páč je auto ve stylu totálky Nebo si koupit jeden pěnovej (takovej ten sprej) do kabyny a kdyby se to nepodařilo, tak vytáhnout z kufru kilovej práškovej [upravil dne 26.12. 09 dolly1010] Citovat
Edison Odesláno 26. prosinec 2009 Autor Odesláno 26. prosinec 2009 Nevím, proč se to o pěně říct nedá. Na kapaliny je lepší, nezničí tolik věcí, jak píšeš. To, co jsem si vytipoval v kile nedělaj a zase ten dvoukilák není nějak extrémní. Rozhodně by rovněž měl být taky pro začínající průšvih dostačující, myslím Citovat
dolly1010 Odesláno 26. prosinec 2009 Odesláno 26. prosinec 2009 Původně zaslal: Edison Nevím, proč se to o pěně říct nedá. Myslím ve stejným množství jako prášek BTW, píšu že prášek toho dost zničí [upravil dne 26.12. 09 dolly1010] Citovat
Edison Odesláno 26. prosinec 2009 Autor Odesláno 26. prosinec 2009 Dyk jo, tak je to i myšleno. Ale jestli ve stejnym množství je prášek účinnější... to nedovedu posoudit. Jeden rozdíl tam je: Prášky se pohybujou s hasebnímiu schopnostmi tabulkově poněkud výše, než pěna, ale to je teorie... Fakt by mě zajímalo vidět to porovnání v praxi. Citovat
Guest Scratch Odesláno 26. prosinec 2009 Odesláno 26. prosinec 2009 az budete kutit na aute neco, tak si ten hasicak dejte blizko k nemu, nebo je dobry ho mit po ruce kdyz prijedes k bouracce, ale auto ti zacne horet spis za jizdy a nez zastavis, tak ti proud vzduchu udela tolik, ze ten hasicak muzes vzit a zahodit, ale jak jsem psal, klidne si ho kupte. Muze se nekdy hodit a mozna i teoreticky zachranit zivot. ja si ho do auta nedam, neb je to vice nez zbytecne, plus druha vec, pojistka vse resi.... Citovat
dolly1010 Odesláno 26. prosinec 2009 Odesláno 26. prosinec 2009 Jo, dejte si ho na přístupný místo...třeba jako já do kufru Já to ale beru jako sichr navíc Ps.: V některejch státech je povinnej. Třeba v polsku. Tím nechci říct, že jezdím do Polska, ale co kdyby Citovat
Edison Odesláno 27. prosinec 2009 Autor Odesláno 27. prosinec 2009 Od jistý doby, když oživujem trakční vozidla, tak si dávámě sněhovej vozejk vždy k ruce. Jinak opravdu jde spíše o to, což už se mi nejednou stalo, že jsem přijel k nehodě a cosi tam doutnalo. Naštěstí jsem u toho nikdy nebyl sám a vždy se našel někdo, kdo měl a ohlídal situaci. Pravděpodobnější je, že přijedu k nehodě, než že sám začnu hořet (což neznamená, že je to nemožné). A Scratchi, pojistka život nezachrání ani omylem... Jak se říká, při nehodě je nejdůležitější dostat lidi z auta. A někdy je k tomu nutný získat čas. A i kilo hasiva ti ho může kapku poskytnout. Citovat
Guest Scratch Odesláno 27. prosinec 2009 Odesláno 27. prosinec 2009 to kapku jo, ale pokud bude horet benzin nebo olej, tak do toho s tim hasicakem stejne nepujdu Citovat
automale Odesláno 17. červenec 2010 Odesláno 17. červenec 2010 trosku ozivim tuto temu - ako moze byt praskovy hasiaci umiestneny? moze byt aj na lezato? a co si myslite o tomto? hasiaci Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.