Andrej82 Odesláno 20. prosinec 2009 Odesláno 20. prosinec 2009 Zdravim, vcera sa mi podaril husarsky kusok . Cesta bola jak lad a ja som skoncil v priekope, nastastie len zlomena umelina pod prednym naraznikom a preliaceny podbeh pod prednymi dverami. Ale comanajviac hneva, tak dost utrpela predna naprava..ako ma hodilo do priekopy, tak to schytalo lave (vodicove) predne a zadne koleso..v zadu pravdepodobne ohnuty disk (pomali mekne guma) a v predu naprava. Predpokladam, ze naraz na predne koleso bol z boku ako som sa zosmykol do priekopy. Chova sa to nasledovne. Ked dam volant tak, aby kolesa smerovali priamo, tak prave koleso je priamo a lave (kde bol naraz) je mierne nasmerovane smerom k naprave a nie rovno. Prosim viete mi takto zhruba povedat co sa tam ulomilo ohlo, ze to koleso je mierne vychylene? Chcem si urobit odhad, kolko ma bude stat oprava prednej napravy aby bolo auto fit. Poznamka: tocenie volantom ide lahko a kolesa reaguju na pootocenie volantu ako predtym. Velmi pekne dakujem za pomoc. [upravil dne 20.12.2009 Andrej82] Citovat
pastorek Odesláno 20. prosinec 2009 Odesláno 20. prosinec 2009 Nepochopil som to nasmerovanie predného kolesa k náprave. V predu, (večšia zbiehavosť) vzadu ( rozbiehavosť) alebo hore či dolu? Najčastejšie povolia silenbloky a čapy uloženia ramena prípadne môže byť zohnutý tlmič. Môžeš to zistiť pohľadom od spodu a porovnaním oboch strán ale najlepšie bude u mechanika na zviháku. Citovat
Andrej82 Odesláno 20. prosinec 2009 Autor Odesláno 20. prosinec 2009 noo, takze este teda na doplnenie....auto sa smyklo do priekopy,lebo som spravil hodiny a prva strana(ktora zastavila auto) bola vodicova .Najprv predne koleso to potom spravilo vlastne paku a potom zadne koleso. A k tomu natoceni kolies....vytocim volant tak,aby kolesa boli v priamom smere. ked sa pozriem z predu auta, tak prave koleso (tam nebol naraz) to je v pohode rovno ale ked sa pozriem na lavu stranu taktiez z predu auta, tak je mierne vytocene smerom do karoserie (zbiehavost). Porovnal by som to tomu, ako ked je zle nastavena geometreia...jedno koleso je rovno a druhe koleso je mierne vytocene smerom do vnutra karoserie. Citovat
pastorek Odesláno 20. prosinec 2009 Odesláno 20. prosinec 2009 Tak to vyzerá skôr na rameno. Keď pozrieš priamo na koleso pravé i ľavé koleso tak nieje niektoré i trochu posunuté k prednému nárazníku? Ešte ma napadlo, skús pri zabrzdenom aute pootočiť prednými kolesami. Napríklad nohou stúp hore na koleso a snaž sa pootočiť. Ak sa pohne tak by to mohol byt silenblok. [upravil dne 20/12/09 pastorek] Citovat
Andrej82 Odesláno 20. prosinec 2009 Autor Odesláno 20. prosinec 2009 Původně zaslal: pastorek Tak to vyzerá skôr na rameno. Keď pozrieš priamo na koleso pravé i ľavé koleso tak nieje niektoré i trochu posunuté k prednému nárazníku? Ešte ma napadlo, skús pri zabrzdenom aute pootočiť prednými kolesami. Napríklad nohou stúp hore na koleso a snaž sa pootočiť. Ak sa pohne tak by to mohol byt silenblok. [upravil dne 20/12/09 pastorek] no bol som to pozriet na pohlad su tie kolesa OK..ziadne neni posunute. A ten silenblok vyskusam neskor lebo nema mi kto stupit na brzd..len pri zaradenej rychlosti to asi nebude objektivne....a inak este preinfo....kedsom sa vyhrabal z priekopy, tak som na tom aute este presiel priblizne 10 km az domov. priblizne 50 Km rychlostou bez problemov..len som musel mat troska viac natoceny volant na lavu stranu aby som siel pribizne rovno...po ceste domov som skusil trocha pustit volant, co to spravi a auto na pocudovanie islo celkom v pohode..ziadna nahla zmena smeru...Som zvedavy, co mi na to povie mechanik ked to zdvihne. Citovat
ozzy56 Odesláno 20. prosinec 2009 Odesláno 20. prosinec 2009 toto zjistíš asi jen v servisu--ten zadní disk je na výměnu,myslím že půjde pryč i ten přední (je naražený a bude asi házet do boku ) ta přední náprava chce jen přeměřit--něco bude snad ohnuté (tyč řízení,rameno,tlumič),nebo urvané--silentbloky ramene... Citovat
Andrej82 Odesláno 20. prosinec 2009 Autor Odesláno 20. prosinec 2009 Původně zaslal: ozzy56 toto zjistíš asi jen v servisu--ten zadní disk je na výměnu,myslím že půjde pryč i ten přední (je naražený a bude asi házet do boku ) ta přední náprava chce jen přeměřit--něco bude snad ohnuté (tyč řízení,rameno,tlumič),nebo urvané--silentbloky ramene... Ma strasili,ze to moze byt poloos ale co citam na nete, tak asi by som na poskodenej poloosy v pohode nepresiel 10 km. Ta poloos je riadne draha Ten zadny disk urcite pojde prec, tam pojde z rezervy a ten predny dam v v pneuservice premerat ci je OK alebo nie...oba si ocelaky. No dufam,ze budes mat pravdu a nebude to nejaka velka oprava celej prednej napravy..ale predpokladam,ze keby tam bolo nieco velmi vazne, tak by som na tom neprisiel domov. Ked pridem zo servisu, tak sem hodim info co tam bolo poskodene.... Citovat
ozzy56 Odesláno 20. prosinec 2009 Odesláno 20. prosinec 2009 jak píšeš s poloosou nebude asi nic--při nárazu se posunula určitě na drážkách v diferenciálu--jinak bys s tím nemohl jet v klidu:myslim--ale zkontroloval bych na zvedáku stav oleje v převodovce a stav manžet té poloosy,na kterou šel náraz...,když ti jde v poho i řízení,tak snad jen ohlá tyč řízení??,chce to na zvedák... Citovat
Andrej82 Odesláno 20. prosinec 2009 Autor Odesláno 20. prosinec 2009 Původně zaslal: ozzy56 jak píšeš s poloosou nebude asi nic--při nárazu se posunula určitě na drážkách v diferenciálu--jinak bys s tím nemohl jet v klidu:myslim--ale zkontroloval bych na zvedáku stav oleje v převodovce a stav manžet té poloosy,na kterou šel náraz...,když ti jde v poho i řízení,tak snad jen ohlá tyč řízení??,chce to na zvedák... Dakujem za radu poviem mu nech mi skontroluje veci, co si napsal... k mechanikovi to mam asi 300m, takze knemu to hadam dojde bez problemov, ked som stym siel 10 km. A riadenie je v pohode, lahko sa toci volantom a aj kolesa hned reaguju na volant..nic tam nedrhne/nepuka... a ako bolo pisane v predchadzajucm prispevku obe disky bude nutne vymenit..bol som to pozriet a gumy su maksie..... Citovat
Andrej82 Odesláno 21. prosinec 2009 Autor Odesláno 21. prosinec 2009 Takze uz som bol v pneuservise a aj u mechanika .... disky a gumy v pohode, trebalo len dofukat....problem s prednou napravou je v ohnutom spodnom ramene...takze vymena ramena + nastavenie geometrie. Snad sa tam okrem toho nic ine nevyskitne.... Citovat
Andrej82 Odesláno 22. prosinec 2009 Autor Odesláno 22. prosinec 2009 Zdravim, mam este jeden dotaz. Nastavovali mi geometriu a jaksik im usla poloha volantu. Geometria OK, auto ide rovno ale volant musi byt troska zo sikma. Poloha volatu vodorovne neni priamy smer ale mierne do prava. Da sa ten volant nastavit bez toho aby sa zase nastavovala geometria alebo zase treba vsetko znovu naszavit? Dakujem Citovat
pastorek Odesláno 22. prosinec 2009 Odesláno 22. prosinec 2009 To je chyba mechanika ktorý nastavoval geometriu. Presne sa to dá len znova na geometrii. Volant je na drážkach a dá sa presadiť no robí to i 4 - 5 cm na obvode volantu. Citovat
Andrej82 Odesláno 22. prosinec 2009 Autor Odesláno 22. prosinec 2009 Původně zaslal: pastorek To je chyba mechanika ktorý nastavoval geometriu. Presne sa to dá len znova na geometrii. Volant je na drážkach a dá sa presadiť no robí to i 4 - 5 cm na obvode volantu. No to treba teda znova na geometriu lebo to az tych 5 cm nebude..to je menej mozno 2-3 cm. Dakujem Citovat
ozzy56 Odesláno 22. prosinec 2009 Odesláno 22. prosinec 2009 Původně zaslal: pastorek To je chyba mechanika ktorý nastavoval geometriu. Presne sa to dá len znova na geometrii. Volant je na drážkach a dá sa presadiť no robí to i 4 - 5 cm na obvode volantu. přesně tak,mechanik musí seřizovat obě strany tak,aby volant zůstal v přímém směru--jde vidět,že dělal jen tu naraženou stranu,vrátil bych se a požadoval nápravu... Citovat
Andrej82 Odesláno 22. prosinec 2009 Autor Odesláno 22. prosinec 2009 Původně zaslal: ozzy56 Původně zaslal: pastorek To je chyba mechanika ktorý nastavoval geometriu. Presne sa to dá len znova na geometrii. Volant je na drážkach a dá sa presadiť no robí to i 4 - 5 cm na obvode volantu. přesně tak,mechanik musí seřizovat obě strany tak,aby volant zůstal v přímém směru--jde vidět,že dělal jen tu naraženou stranu,vrátil bych se a požadoval nápravu... Ja som pri tom bol, on to tobil tak,ze nastavoval obe strany ale najrv si dal volant do vodorovnej polohy, tam ho pomocou tycky upevnil a potom siel doladovat ..len pravdepodobne ta tycka mu dobre nedrzala a volant sa pohol a tak vznikla odchylka ... bol som to hned reklamovat, a ze to mam este vyskusat a potom sa mam vratit spat..tak som zvedavy, ci mi to potom prestavia Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.