Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

zdar kluci. menil jsem rozvody a z motora mi sel takovy zvuk jakoby to zavijelo. rekl jsem si prespanovany remen. to je jasny. cetl jsem neco i v hledani ale ja potrebuju odpoved a rady na moji situaci. chci jen vedet jak se ma naspanovat řemen rozvodov. motor DW10ATED r.v. 2002. remen jsem daval BOSCH a kladku SKF. vodici uz nevim. spanovak nemam takze tak. konkretne jestli mi prosim vas vite poradit jak moc se ma remen prohnout kdyz zatlacim mezi kolem od vačky a kolem od vstrikovaciho cerpadla? tolik lidi mi radilo ze uz nevim posoudit kterej nazor je spravnej. chci odstranit zavijeni ale nechci aby preskocil řemen. diky moc za vsechny rady.

Odesláno

Existuje x metrů, které měří hodnoty napnutí. Dříve mechanické a dnes elektronické. A postup Peugeot podle kterého se to dělá - mimo měření. V knize Jak na to je postup pro starší typ s děleným kolem vačkového hřídele. Moje zkušenost platí pro motor DW10ATED, který má nerozebiratelné ozubené kolo vačkového hřídele. Asi nejdůležitější pomůcky k němu jsou: 2 pomůcky blokování klikového hřídele na setrváku - tyčkou průměr 8 mm poloha, na ozubeném věnci blokace \"napevno\", zajišťovací šroub M8 na kole vačkového hřídele a 2 mm tyčka ke klínku klikového hřídele. Já jsem si ještě udělal měřící přípravek http://album.volny.cz/petulak/view.php?album_id=63182&view_page=5&browse_page=0#img a ostatní jsem už měl z motoru 1,9TD(XUD).

Změřil jsem napnutí řemene před výměnou a napnutí označil na přípravku. Při zpětné montáži jsem napnul podle přípravku a zjistil: napnutí je správné jen tehdy, když je klikový hřídel zablokovaný v zajišťovací poloze a zajišťovací šroub M8 jde VOLNĚ a lehce zašroubovat skrz otvor v ozubeném kole do hlavy válců. Jakmile bylo napnutí jiné, tak šel zajišťovací šroub ztuha nebo vůbec ne. Podle originál návodu se v prvním kroku vše nastaví a napne větší silou a teprve ve druhém po několikerém protočení se napínací síla zmenší na požadovanou hodnotu. A řemen je nutné montovat s 2 mm tyčkou vlevo od klínku klikového hřídele. Našel jsem i obrázky s popisem, které je možné poslat.

[upravil dne 13/9/08 ladak]

Odesláno

jo presne tak jsem to delal. zajistil jsem kolo vackoveho hridele 8 mm trnem a taky setrvacnik 6 mm trnem.mne jde o napnuti. remen ktery ma najezdeno od 1200000 do 160000 je neco malo vytahanej takze napnuti je treba o neco malo zvetsit. nelze si uplne ridit podle stareho remenu.

Odesláno

To máš pravdu, ale určitě je to daleko přesnější než stlačení řemenu rukou na nějakou vzdálenost. Jak jsem ale napsal, tak pouze v nějakém malém rozmezí napnutí jde blokovací šroub vačkového hřídele volně zasunout a vyndat. Mně to fungovalo a řemen jsem měnil v minulém roce před letní dovolenou. A od té doby najeta nějaká desítka tisíc kilometrů. A to je to podstatné, když nelze jinak měřit. Psal jsem to zjednodušeně, ale dělal jsem ještě porovnání z hodnot mého přípravku a napnutí na volně zasouvatelný trn. A bylo to v podstatě shodné. Samozřejmě, že nedocílím přesných hodnot jako u měření měřákem, ale ... Víc asi nemá smysl dodávat. Nebo má. Jít s tím rovnou do servisu a tam si nechat vše udělat. U nás lze zapůjčit měřák z Autobenexu, ale neznám přesně podmínky. Jen jsem to četl v jejich magazínu ze 4Q 2007 - je dostupný jako pdf na netu.

Odesláno

no jasne. tak jsem ho na zacatku presponoval. dost tezko mi sel vytahnout trn od kola vacky. ok diky moc za rady i kdyz jen ty ale radsi jen kdyz se do toho vyznas a delals to. dam si to premerit v peugeotu. tak se mnej :papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...