Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Tak se mi po mnoha letech wi-fi panenství dostalo toho správného impulsu a i já se rozhodnul, že jak nebudu mít doma svojí vlastní wi-fi, už nebudu moci nadále žít.

Tož sem dovalil vše potřebný a začal konfigurovat. Nevím čím to, jindy sem kluk šikovná, ale tady sem nějak narazil :myslim

Tak co, kdo si tu věří a myslí si, že o konfiguraci wi-fi sítí něco ví? Měl bych pár zvědavejch otázek :)

Odesláno

K netu sem připojenej přes wi-fi. Tzn. na baráku mám přišroubovanou anténu, od ní vede koax až do kompu. V kompu je wi-fi síťovka, nějakým způsobem nakonfigurovaná, net jede. To je současná situace, kterou se pokouším změnit.

Čeho se chci dosáhnout:

- jedno AP nakonfigurovat jako klienta.

- druhý AP nakonfigurovat jako AP a ideálně i DHCP

Začátek vypadal nadějně. První AP jsem přepnul do režimu klienta, naklonoval sem MAC, nastavil ESSID, připojil se, funguje. Potud OK. Když se k tomuhle AP připojím kabelem, síťovce předhodím bránu a DNS, tak to jede, na net se dostanu.

Druhý AP taky frčí, připojit se k němu dá, ale nějak sem pohořel na tom DHCP serveru. Nedaří se mi to všechno skloubit dohromady. Navenek mám jednu veřejnou IP, vevnitř bude zhruba 6 strojů. A nějak teď bojuju s tím, kam jaký IP adresy zadat, aby to šlapalo. Zařízení uvnitř sítě budou mít IP adresy nějakou klasiku, 192.168.1.1, maska 255.255.255.0. IP adresa, DNS servery a gate providera leží ovšem v jiným rozsahu. Začíná to všechno 84, maska je 255.255.255.240. Takže když AP nastavím IP 192.168.1.2 a chci po něm aby rozdával IP taky někde v tomhle rozsahu, nedosáhnu pak toho, že k tomu přihodí DNS servery z rozsahu jinýho.

Já si to prvně představoval tak, že na tom prvním AP, který teď jede jako klient nastavím IP, gate a DNS a klientům pak jako bránu a DNS předhodím tohle AP. Ovšem nikde v konfiguraci toho AP jsem nenašel možnost zadání DNS. Tož sem zkrátka v koncích, no :)

Odesláno
Původně zaslal: MirasCC

K netu sem připojenej přes wi-fi. Tzn. na baráku mám přišroubovanou anténu, od ní vede koax až do kompu. V kompu je wi-fi síťovka, nějakým způsobem nakonfigurovaná, net jede. To je současná situace, kterou se pokouším změnit.

Čeho se chci dosáhnout:

- jedno AP nakonfigurovat jako klienta.

- druhý AP nakonfigurovat jako AP a ideálně i DHCP

Začátek vypadal nadějně. První AP jsem přepnul do režimu klienta, naklonoval sem MAC, nastavil ESSID, připojil se, funguje. Potud OK. Když se k tomuhle AP připojím kabelem, síťovce předhodím bránu a DNS, tak to jede, na net se dostanu.

Druhý AP taky frčí, připojit se k němu dá, ale nějak sem pohořel na tom DHCP serveru. Nedaří se mi to všechno skloubit dohromady. Navenek mám jednu veřejnou IP, vevnitř bude zhruba 6 strojů. A nějak teď bojuju s tím, kam jaký IP adresy zadat, aby to šlapalo. Zařízení uvnitř sítě budou mít IP adresy nějakou klasiku, 192.168.1.1, maska 255.255.255.0. IP adresa, DNS servery a gate providera leží ovšem v jiným rozsahu. Začíná to všechno 84, maska je 255.255.255.240. Takže když AP nastavím IP 192.168.1.2 a chci po něm aby rozdával IP taky někde v tomhle rozsahu, nedosáhnu pak toho, že k tomu přihodí DNS servery z rozsahu jinýho.

Já si to prvně představoval tak, že na tom prvním AP, který teď jede jako klient nastavím IP, gate a DNS a klientům pak jako bránu a DNS předhodím tohle AP. Ovšem nikde v konfiguraci toho AP jsem nenašel možnost zadání DNS. Tož sem zkrátka v koncích, no :)

Musis na tom APcku nastavit adresu venkovni site (provider)... vnitrni nechtej podle DHCP - IP i DNS, AP bude slouzit jako router a DNS bude resit taky samo (tim, ze ji posle dal)...

Tim ovsem prijdes o verejnou IP adresu... takze si pak budes muset poresit smerovani portu pro sw, kterym budes chtit mit primy pristup k netu... www/ftp server, p2p site atd ;)

Odesláno

Díky za nabídky kluci, pokec na ICQ by byl ideální, ale vzhledem k tomu že přes připojení o kterým se bavíme jsem připojenej a každej pokus tak znamená odpojení, bohužel to nebude asi úplně ideál. Můžete mě zkusit z toho mýho zmatenýho popisu aspoň trochu nakopnout? Třeba se pak chytnu. Díky :super

Odesláno

DHCp ti da DNS podle toho, jaky sou nastaveny na AP ktere ma DHCP, pomohlo by upresnit typ AP, pak by se dal dohledat manual, a poslat ti nastavenej screen :)

ve wifi se moc sice nevyznam, ale tu a tam sem neco od svych 600 - 700 klientu pochytil :D

Dyztak sem i na tel, tak dyz bys neco nevdel, cislo mas, nebo dej vedet a treba se i stavim a skouknem to spolecne :)

Odesláno

Je to Edimax EW-7206PDG.

Pata: Proč DHCP ne? Docela bych to uvítal, připojuju se s notebookem na vícero místech... Na směrování portů kašlu. www ani ftp neprovozuju, P2P už mě taky nějak neberou a vzdálenou plochu případně pořeším LogMeIn :)

Berkoff: No jestli se ti chce, klidně se přijeď podívat na Vysočinu (Žďár nad Sázavou) :D

pastorek: Jj, možná už se chytám, pokouším se usměrnit to tímhle směrem. Ovšem...

IP adresu mám 84.21.114.xxx

Maska je 255.255.255.240

Pokud nastavím tohle a zároveň rozsahy adres přidělovaných DHCP serverem na 192.168.1.10 až něco, řve to na mě, že přidělovat adresy umí jen ve stejným rozsahu, jako je aktuální IP adresa přístupovýho bodu. Co se stane, pokud tedy nechám IP adresy přidělovat opravdu ve stejným rozsahu, tedy 84.21.114.yyy až 84.21.114.zzz ? Nebo jak z tohohle ven?

Odesláno

nejak takle:

venkovni AP - IP od provajdra, DNS od providera, routovani - pokud to umi, DHCP na LAN - kabel k druhemu ap, tam nic, jen nastavit jako AP, a IP dat z DHCP, pripojit se, jedes, to je vse ... jako facka ...

Odesláno

Jo a pokud mi chcete vyčítat že sem neměl kupovat to nejlevnější AP který mi přišlo pod ruku - rád si nechám poradit něco jinýho za rozumný peníze, vyměnit to není problém.

Odesláno

Asi sem lama, ale já fakt v konfiguraci toho AP nevidím jediný místečko, kam zadat DNS :( Teda jo, vidím, v nastavení toho DHCP. Henže to by pak znamenalo, že bych musel i IP klientů přidělovat v tomhle debilním rozsahu. Což je lehce omezující.

Tohle mi fakt hlava nebere. Pokud zatím správně chápu, do toho prvního AP (klient) bych měl zadat všechny potřebný údaje pro připojení. Tedy IP adresu, masku, bránu a DNS. Jestli sem tohle pobral správně, tak nejsem lama já, ale to AP, páč tam prostě kolonka pro zadání DNS není :D

[upravil dne 23/5/08 MirasCC]

post-0-14109600739265_thumb.jpg

Odesláno

MirasCC: ad screen: tady nastavujes IP a zbytek pro vnitrni sit... ty potrebujes nastavit IP a DNS pro VENEK (WAN).

Jinak ja jsem nepsal, ze DHCP ne, sam ho na domacim AP mam a pouzivam :myslim

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...