Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

potreboval bych rady nebo zkusenosti nekoho z vas.. v patek sem nazul na peg306 nova kola s lehce jetyma gumama..

uvod do problemu :) :minuly rok letni kola r13 lehce vibrovali pri vyssich rychlostech (120km/h).. nebyly vyvazene takze vinu jsme svaloval na toto.. pri prezuti na zimni vibrace prestali a auto se chovalo vyborne.. v patek 9.5. jsem prezul na letni r15 s gumama 195x50 2x lehce jette po stranach (puvodne nejspise predek tak sem je dal dozadu) a 2x rovnomerne (dane na predek) s 90-95procenty vzorku s vyvazenim do nul..

problem: pri jizde ve meste a na dalnici do cca 100km/h se auto chova dobre.. v sobotu jsem jel cca 10-15km po dalnici rychlosti 120-140km/h a pomerne dost vibroval volant.. dnes (nedele) sem jel tu samou trasu zpet.. auto pri rychlosti cca 130-140km/h zacalo vibrovat cele ale volant pomerne vklidu (to bych tipoval na zadni kola), nicmene po projeti dvou mirnych zatacek rychlosti cca 120km/h zacal opet vibrovat volant a hlavne pri pridani plynu a to trvalo az do rychlosti cca 100km/h.. pri brzdeni se auto chova dobre..

ted by me zajimalo co si myslite.. ja osobne zkusim vice projet a popripade vymenit leve kola za prave bo zkusit i predek na zadek.. napadlo me jeste jestli bych nemel znova prevazit kola.. problem s rizenim to doufam nebude jestlize zimaky i pri rychlosti 160km/h byly v pohode ikdyz ted jsou tam vetsi sirsi kola co urcite rizeni namahaji vice...

foto kolecek:

kolapeg306.jpg

Odesláno

To vyzerá na vadnú pneumatiku. Občas sa stane akoby bola v jednom mieste zmes tvrdšia alebo mäkšia a nerovnomerne sa opotrebujú. Prípadne môže byť trochu krivá. Celý problém sa prejaví až pri rezonancii.

Odesláno

Jak píše pastorek může být i vadná pneu, stalo se mi u fáčka, že byl naprasklý kord pneu a vibravalo to jako když je nevyvážené kolo, po sundání pneu z disku se ta vadná pneu zkroutila skoro do osmičky.

Odesláno

pneu sem prohlizel a na pohled jim nic nebylo... asi mi nezbyde nic jineho nez zkusit vsehcno jako napr. prohodit zadek a predek a levou a pravou stranu atd atd.. nicmene v patek sem tyto gumy koupil a ze bych hend chtel kupovat nove a prezouvat.. to se rict neda :)..

Odesláno

no ja pneu prohlizel i zevnitr.. nazouval sem je v patek.. sundaval sem z disku stare a vyhazoval.. jeden disk nechaval vyvalcovavat (coz me ted napada jestli to nemuze byt tim :X ).. a nazul tyhle pneu.. nejevili jak vzenku tak zevnitr zadne znamky chybicky :X.. sou to Dunlop SP Sport 2020E

Odesláno

Takúto diagnostiku som riešil s kamošom čo mal rovnaké disky ako ja ( myslím rozteč) , postupne sme po jednom prehadzovali kolesá a vždy šli prebehnúť. Nakoniec sme identifikovali ktorá to robí. Skús takýmto spôsobom.

[upravil dne 11/5/08 pastorek]

Odesláno

No jako, mal som jeden velmi ale velmi odbodny problem.

Mal som fiat punto, 1,7 TD. 14 ky kolesa aj letne aj zimne. Na zimnych pneu som fical v pohode, nahodil som po zime letne, a pri vyssich rychlostiach , presne od 100 - 110 km/h som citil vybracie. Najskor len volantove. Po par kilometroch sa mi uz chvela aj prevodova paka (punta mali na vsetkych prevodoch znacnu volu, tj paka sa rozochvela lahko)

Chcel som ich dat vyvazit, no kamarat v penu povedal, ze vyvazene su dobre. Kedze mi auto mierne tahalo doprava, a myslel som ze problem moze byt aj tym, isiel som na geometriu. Tam uz my nasli aj zle capy, tak som ich dal vymenit + spravit geomteriu.

Auto uz neuhinalo, ale problem pretrvaval. Nejak som ho moc neriesil, jazdil som vecsinu v meste. Asi po 2-3 mesiacoch mi zrazu jedneho dna zacalo auto vybrovat aj v meste. Niekedy troska viac, niekedy troska menej. Bol som s toho nestastny.

Skusal som dat na predok zimaky, no nepomohlo to. (myslel som ze problem je na predku a nie na zadku) Nakoniec som vbehol este tomu kamaratovi do servisu, povedal ze jeden jeho typek sa na to pozre. A nasiel mi prasknuty kord na zadnej pneumatike.

Pneumatika bola PIRELLI a mala 5mm dezen. Vobec nevyzerala nejak zle. Nebola ani popukana. Ked som ju dal dole s disku, ziadne znamky niecoho zleho. Nahodil som druhe gumy a bol klud :)

Vysvetlil mi to tak, ze proste sa mi napraskol kord, ale ze este drzal, a potom mi uz v meste definitivne prdol.

Takze osobne na tvojom mieste zober zimne kolo a skusaj. Daj ho iba na prave predne, prebeny sa. A striedaj to. Hned ako to prestane robit, vies ktore koleso to je :) Pokial by bol zly kord, mozes to rovno vyhodit...

Odesláno

no zimaky mam r13 takze ted jen sehnat jedno stejne kolo jako letnaky a muzu zkouset :X.. nebo myslis ze s r13 tak muzu zkouset tyhle hokusy pokusy?

[upravil dne 11.5.2008 Southie]

Odesláno

Aha, to som si nevsimol :) :) :) Alebo to vyskusaj systemom ze predne dve 13 ky, zadne dve 15 ky.

Prevezes sa, ked to bude robit dalej, tak proste mas uz urcite 2 15kove kola ktore su dobre. Tak jedno z nich zoberes a vymenis trebars za prave zadne. A prejedes. Ked to bude robit stale, tak vymenis aj to druhe zadne.

Pokial sa nemylim, nemalo by nijako vadit pri jazde ked budes mat vpredu iny rozmer :)

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

No jako, mal som jeden velmi ale velmi odbodny problem.

Mal som fiat punto, 1,7 TD. 14 ky kolesa aj letne aj zimne. Na zimnych pneu som fical v pohode, nahodil som po zime letne, a pri vyssich rychlostiach , presne od 100 - 110 km/h som citil vybracie. Najskor len volantove. Po par kilometroch sa mi uz chvela aj prevodova paka (punta mali na vsetkych prevodoch znacnu volu, tj paka sa rozochvela lahko)

Chcel som ich dat vyvazit, no kamarat v penu povedal, ze vyvazene su dobre. Kedze mi auto mierne tahalo doprava, a myslel som ze problem moze byt aj tym, isiel som na geometriu. Tam uz my nasli aj zle capy, tak som ich dal vymenit + spravit geomteriu.

Auto uz neuhinalo, ale problem pretrvaval. Nejak som ho moc neriesil, jazdil som vecsinu v meste. Asi po 2-3 mesiacoch mi zrazu jedneho dna zacalo auto vybrovat aj v meste. Niekedy troska viac, niekedy troska menej. Bol som s toho nestastny.

Skusal som dat na predok zimaky, no nepomohlo to. (myslel som ze problem je na predku a nie na zadku) Nakoniec som vbehol este tomu kamaratovi do servisu, povedal ze jeden jeho typek sa na to pozre. A nasiel mi prasknuty kord na zadnej pneumatike.

Pneumatika bola PIRELLI a mala 5mm dezen. Vobec nevyzerala nejak zle. Nebola ani popukana. Ked som ju dal dole s disku, ziadne znamky niecoho zleho. Nahodil som druhe gumy a bol klud :)

Vysvetlil mi to tak, ze proste sa mi napraskol kord, ale ze este drzal, a potom mi uz v meste definitivne prdol.

Takze osobne na tvojom mieste zober zimne kolo a skusaj. Daj ho iba na prave predne, prebeny sa. A striedaj to. Hned ako to prestane robit, vies ktore koleso to je :) Pokial by bol zly kord, mozes to rovno vyhodit...

Tak presne toto som zazil aj ja.

Na vonok vsetko OK, vzor 90%, ale pneumatika v prdeli.

Cim viac to budes odkladat tym horsie a nicis si aj ine suciastky.

Odesláno

Čím nižší profil pneumatiky tím přesnější a citlivější řízení. Pneu může být zcela zdravá, kolo 100% vyvážené, ale přesto vybrují - může to být vada ve výrobě, pneumatika může házet na výšku i do stran, i když je disk rovný. A pokud je vše v pořádku zkus vzít za poloosy u vnitřního i vnějšího kloubu. když tam bude nadměrná vůle, tak to může taky vibrovat- pozná se to i při akceleraci když to začne více vibrovat pak je to na 80% homokynetický kloub.

Odesláno

Měl jsem podobný problém,zoušel jsem to mimo jiné i tím,že jsem předek auta dal na špalky aby se kola mohla točit a roztočil jsem je na 200km/h.Pak jem zkoušel to samé bez kol,protože jsem myslel že mi hážou poloosy.V mém případě to dělaly nestejnoměrně se sjíždějící pláště.A tak jsem skončil s Barumkama.:grr

Odesláno

tak jsem problem castecne vyresil.. nakonec ani gumy ani rizeni ale lehce haze jedno mozna dve kola.. ale jedno z tech dvou bylo na cumaku - tak sme vymenil levy zadni za levy predni a vypada to v poradku.. sice mam ted ruzne sjete gumy na PN a ZN ale to se snad brzo srovna (prezouvat to uz nechci).. pokud to vydrzi tuhle sezonu bez problemu tak v zime necham vyvalcovat i tyto dve kola a snad to bude v pohode.. a krom toho ze trosku jedno predni hazelo ikdzy bylo dobre vyvazene, tak bylo spatne chycene - v servisu si nevsimli ze dve kola nemaj stredici krouzky a nejak to neresili.. kazda desetinka mm mimo a je to.. oni ty kola na vaze byly v poradku ikdyz sme vedeli ze sou lehce obouchane.. nicmene na aute uz delali neplechu.. takze ted problemy ustaly a pokud se vibrace opet objevi tak prvni vec co udelam - necham vysoustruzit dva stredici krouzky a dale necham vyvalcovat ty dve kola..

moje blbost - priste musim stat tomu co to prezouva za pr*eli a vybrat mu ty kola na PN sam a nebo dat vsehcny 4kola doporadku :X

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...