Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Který SSD disk vybrat?


lape

Recommended Posts

Zdravím.Přemýšlím o koupi SSD disku,ale potřeboval bych radu,případně zkušenosti lidí,kteří vlastní některý z modelů o kterých budu psát.Abych pravdu řekl,tak nemám jasno ani o kapacitě.Původně jsem byl rozhodnut pro 120-128 GB,ale po bádání na netu jsem vyčetl,že vyšší kapacity(240-256GB) by měly mít teoreticky vyšší životnost a dost často taky lepší rychlosti,než stejné modely s nižší kapacitou,ale to si zase myslím,že zřejmě ani nepoznám,pokud bych neměl vedle sebe dva compy s oběmi verzemi na porovnání a když přecházím z klasického HDD,tak bude rychlé asi cokoliv.Chci to v podstatě jen na systém,nepoužívám žádné náročné CAD a podobné aplikace,hry hraju taky už velice málo,ale zase synovci tady valí celkem často :)Docela podstatným faktorem je taky cena. Původně jsem měl favorita Intel SSD 530 120GB http://www.tsbohemia.cz/intel-ssd-530-series-120gb-oem_d181220.html ,solidní parametry,záruka 5 let,další byl Intel SSD Pro 2500 120GB http://www.tsbohemia.cz/intel-ssd-pro-2500-series-120gb-oem_d198224.html  který má 2x vyšší IOPS při čtení,než ta 530 a je o rok mladší.Pak jsem,jak to bývá  začal porovnávat a vyhledávat a najednou mám disků ve výběru víc a nevím.Další je Samsung 850Evo 120GB http://www.tsbohemia.cz/samsung-850-evo-120gb-mz-75e120b-_d210449.html, v testech lepší než Intel 530 a taky záruka 5 let,další je OCZ AR 100 120GB případně 240GB u které v testech psali,že je výrazně rychlejší,než ten 120GB model,který má zase ale příznivou cenu.Jinak záruka už jen 3 roky,ale mají nějakou službu,nevím jak se to teď přesně jmenuje,ale jde o to,že člověk přinese vadný disk a měl by bez řečí hned dostat nový.Otázka je jestli to tak funguje u obchodníků v ČR.V testech,ale dopadl dobře ten 240 GB.  http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky-cd-dvd-br/31224-velky-test-7-ssd-i-s-novym-amd-radeon-r7-ssd-240-gb?start=12   http://www.tsbohemia.cz/ocz-arc-100-120gb_d203063.html         http://www.tsbohemia.cz/ocz-arc-100-240gb_d205942.html   Další je Crucial MX100 256GB,záruka taky jen 3 roky,ale zase ověřený výrobce.Cena je tak strop co bych za to možná ještě dal. http://www.tsbohemia.cz/crucial-mx100-256gb-ct256mx100ssd1-_d194072.html  Nebo nějaký obyčejnější Kingston HyperX fury 120GB http://www.tsbohemia.cz/kingston-ssd-disk-120gb-hyperx-fury_d195246.html   Intel a Samsung s vyšší kapacitou,než 120GB už jsou za peníze,které nechci investovat.Co jsem vyčetl,tak je lepší brát disky od výrobců,kteří si vyrábí i čipy a zbytek komponentů,takže Crucial,Samsung,Intel a Toshiba/Sandisk.Takže tak a teď,babo raď :)

Upraveno uživatelem lape
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mel sem kingstom 120 - ficel peken pak odesel - pravdepodobne poskozeny napajeci konektor (sem si ho opravoval)

ted mam AData 60 - pocitopve pomalejsi - bohuzel malej

v patek si jdu opat pro Kingstoma

svagr ma nejaky OCZ a Intel a zatim si nestezuje

 

oproti klasickemu disku je jakykoliv SSD rychlej - me pocitac momentalne nabehne do 10 vterin

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No k leaderum v oblasti SSD patří v současnosti SandForce a Samsung. SandForce požral LSI a Avago. Dobrý SSD je odvislé od řadiče.

 

Já obecně SSD diskům nevěřím, takže vše kompletně zálohuji (na USB 3.0 mám připojený externí 500GB SATA 7200otáček, který celý 256GB SSD zazálohuje za 25minut, aniž bych to nějak pocítil v omezení propustnosti SSD). U sebe má 256GB Samsung 840 Pro, za rok jsem nezaznamenal jediný problém či obtíž. Na teoretickou propustnost SATA (6G) sice nedosáhne, ale není co vytknout. Syn má Kingston HyperX 3K 240GB, osazený řadičem SandForce (použitá technologie řadiče v 3K je šetrnější než  v HyperX Fury nebo SSDNow, ale technologicky už asi není nejnovější ani top). Co se týče výkonu, taktéž naprosto v pohodě jeho SATA 3G ho ani není schopno provozovat na plný výkon. Syn mi tvrdí, že disk při určitých činnostech vydává zvuk (na frekvencích, které já tedy neslyším). Takže nevím. Též ale pracuje v režimu pravidelné plné zálohy SSD na externí 500GB HDD. Akorát jeho NB má pouze USB 2.0, takže záloha trvá něco přes hodinu (žádné omezení propustnosti SSD se ale též nekoná). Externí disk má též z důvodů proudového omezení USB 2.0 pouze 5400ot (můj disk 7200ot má vyšší odběr než 0,5A a docházelo k výpadku napájení - většinou to bylo závislé na propojovacím USB 2.0 kabelu).

 

Jinak jasně, vyšší kapacity budou mít vyšší životnost vždy, protože řadič nemusí paměťové buňky tak často "přepisovat", tedy pokud disk není úplně plný. Tím pádem rozloží zátěž mezi více "buněk" a tím zvýší životnost celého disku a sníží riziko chyby.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U SSD disku to nemusí být tak úplně pravda, zvláště u her, databází, virtuálních disků docela trpí a často je jejich životnost na hranici záruky. Jinak nenechte se zmást zárukou třeba 5let, ta záruka je často podmíněna režimem používání. A při reklamaci je SSD řadič schopen vydat statistické informace o tom, zda režim byl nebo nebyl dodržen.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já taky SSD diskům nějak extra nevěřím a ještě tak před rokem jsem o něm ani neuvažoval,ale vývoj pokročil a podle toho co čtu,tak už jsou celkem spolehlivé.I když na klasické disky to asi stále co se spolehlivosti týče nemá.Osobně mě za 15 let neumřel ani jeden plotnový disk z 8mi kusů.Ten nejstaší 15ti letý 80GB jede stále u ségry v PC,jeden kus teda hlásí nějaké vadné sektory,ale vzhledemk tomu,že už to hlásí asi 5 let a počet vadných sektorů se nezvyšuje,tak to neřeším,navíc nedělá ani žádné potíže.Všechny disky až na jeden jsou Seagate,jeden je WD Green.K tomu teda moc důvěru nemám,abych pravdu řekl.No na to SSD nehodlám dávat věci o které bych nerad přišel.Takže jen systém,programy které používám a možná nějakou hru.Záležíjakou kapacitu nakonec vyberuJinak nic.A pokud bych tam náhodou dal něco důležitého,tak záloha není problém.Mám tady 5 TB na třech externích discích.Tak jsem zjistil jak je to u toho OCZ s tou zárukou.Je to jejich záruka,takže disk se jim v případě poruch musí poslat,aby dodali nový.Nevím jestli je to u všech modelů,nebo jen u té OCZ AR 100 240GB  Společnost OCZ také k tomuto modelu nabízí svou záruku ShieldPlus Warranty, s níž obchází prodejce a zaručuje, že pokud mu pošlete vadné SSD na výměnu, obratem dostanete zpět zbrusu nové SSD.

 mo mějak se musím hlavně rozhodnout jakou kapacitu,ale zatím velice předběžné pořadí 256GB Crucial,OCZ 240 GB a ve 120GB asi Samsung 850Evo,Intel 2500,Intel 530.No bude to ještě dlouhé rozhodování. :)

Upraveno uživatelem lape
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych šel určitě do vyšší kapacity, tím, že ji nezaplníš, výrazně prodloužíš životnost.

 

S tou délkou záruky jsem to spíš myslel tak, že je potřeba se podívat, jaké podmínky udává výrobce pro poskytnutí záruky - jestli vyžaduje právě ono dodržení režimu použití, kde si vlastně hlídá statistiku přepisů a použití jednotlivých paměťových bloků a na základě toho ti uzná/neuzná záruku. Když třeba použiješ takovýto lowendový disk na transakční logy či temporary databáze pro DB engine, což se asi neslučuje s režimem použití.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No zrovna se chci zeptat na rozdíl mezi řadami BX a MX.Řadu BX jsem objevil až teď a papírově jsou obě  téměř shodné,akorát teda MX má 256GB BX 250 GB,ale zase je o cca 300,- levnější a jelikož mě od včerejška na TS zdražili to MX na 3 033,- tak to asi bude opravdu to BX 250GB.Na to moje domácí žvýkání to bude stačit :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Džůny

Stojím si za tím, že to absolutně nemá cenu řešit.

 

http://www.svethardware.cz/corsair-intel-kingston-samsung-a-realna-vydrz-ssd/39726

 

Někdo, kdo na SSD bude chtít provozovat server/databáze/virtuální počítače, se na to určitě nebude ptát tady. A hraním SSD rozhodně netrpí, protože co proboha hry zapisují, konfiguraci a uložené hry? Pár MB. Všechno odedře grafika, procesor a RAM, SSD je naopak díky své rychlosti čtení zrovna na hry naprosto super věc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Při blbě nastavené konfiguraci systému (třeba podceněné velikosti RAM) si i ten disk užije při swapovani na disk.

 

Ten test opomíjí jednu podstatnou věc a to je životnost zapsaných dat. S množstvím přepisů klesá doba po jakou paměť udrží zapsaná data a tak se může stát že přepisy uskutečněné před fyzickou likvidací disku mají životnost v řádu hodin.

-> SSD zálohujte, zálohujte, zálohujte

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U her záleží jak která hra. Synátor se tomu věnuje velmi intenzivně, včetně vývoje. Jsou hry, které si na podporu generování textur vytvářejí spoustu malých podpůrných souborů, pro následné urychlení. Poslední dobou se to trochu mění.

 

Já SSD také samozřejmě používám, přesto mu nevěřím a pracuju s prakticky realtime zálohou. Je mi jasné, že technologie se zlepšují, přesto... Moc dobře vím, jak špatně se dolují data z vadných paměťových medií a že právě nejvíce chybujícími komponenty jsou ony paměťové řadiče. A když nevydoluješ informaci z nich, tak už obsah neposkládá ani pánbůh... U magnetických médií je šancí o dost víc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když už se nakously ty řadiče.vyčetl jsem,že to BX je levnější než MX protože používá řadič Silicon Motion,kdežto MX má řadič marvel.Ví někdo jak je na tom ten Silicon Motion s poruchovostí?

 

 

Tak to tady můžete uzavřít.Objednal jsem tu BX100 250GB.Tož uvidíme,jak bude sloužit. :D Snad dobře.Díky za tipy

Upraveno uživatelem lape
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Džůny

Já zrovna teď budu objednávat BX100.

 

Ono je to hlavně o uživatelské inteligenci. Swap by (už dnes) neměl moc vadit, pokud necháte disku dost místa na wear-leveling. Systém a programy na SSD, data na klasický plotnový. Nekritická data nechat zálohovat automaticky do cloudové služby, citlivá data na záložní disk + jednou měsíčně naklonovat SSD.

 

Pak už nějakou životnost vůbec nemusíte řešit. Pokud dnes slušný 120 GB SSD stojí do dvou tisíc, tak i kdyby vám za tři-čtyři roky chcípl, tak co. Pošlete ho na reklamaci, koupíte druhý, nahrajete zálohu (s moderními systémy je "oživení" počítače práce na 30 minut) a jedete bez starostí dál.

 

(Kde jsou ty doby, kdy jsem na základní škole zachraňoval data ze svého 2 GB velkého disku…)

Upraveno uživatelem Džůny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

když uděláš offline klon a disk připojíš na původní port. nepotřebuješ nic. Pokud připojíš na jiný port, záleží na ostatní konfiguraci (co je na jiných portech řadiče), jak zareaguje. řadič obvykle srovná disky podle identifikátoru a hledá boot na nich postupně, pokud to tedy v BIOSu přímo neurčíš. Možnost zásahu do toho procesu je dána BIOSem. Jak píšu, většinou si poradí sám... Předpokládám, že už to máš hotové.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...