Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Notebook na kancelářskou práci, 15", 10.000 Kč


Francouz_407

Recommended Posts

Už mám dost všech reklamací na tento notebook,
Hned po koupi
9.5.2011 - nahlášená závada zdroje
7.7.2011 - nahlášená závada klávesy esc
10.5.2013 - zvýšená teplota
po záruce
výměna celé klávesnice (1000Kč)
nyní odešla základní deska.

Oprava možná kolem 3500Kč, nemám přesně zjištěno.

 

Máte nějakou zkušenost z repasovanými PC, asi bych šel do dellu, máme ho v práci a jsem s ním spokojen. Můžete mi něco doporučit? Našel jsem toto: http://www.levnapc.cz

Upraveno uživatelem Francouz_407
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U použitých PC bych si dával pozor na legálnost OS. Licence je platná pouze pro původního vlastníka a licenční práva jsou u verzí OEM nepřevoditelná. To jen pro info.I když prodejci tvrdí něco jiného.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Microsoft ne, ale berňák už jsem viděl toto řešit. A píše na kancelářskou práci, takže pokud to bude kupovat do firmy tak je to jiné než domů.

Mě spíš ale štve, že to lidé neřeší a hlavně prodejci vesele prodávají a tvrdí že to je legální.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já nevím, OEM je "Origin Equipment Manufactor", tedy licence vázaná na výrobek, zařízení a s ním / k němu i prodávaná. Licence je aktivována právě na otisk tohoto hardware. Takže pokud se přesouvá stále s původním HW, není v tom žádný právní problém.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OEM je verze licence poskytovaná velkými nadnárodními výrobci a je pevně svázaná s HW, to ano, ale zároveň zákon o ochraně duševního vlastnictví a zákon o autorských právech kam SW patří říká, že převod autorských práv pro užívání díla se řídí zvláštními podmínkami a nikoliv běžným obchodním či občanským zákonem. A licenční smlouva Microsoftu vysloveně zakazuje převod a prodej licence na třetí osobu, neboť právo používat uvedený SW má pouze osoba která si ho koupila a uzavřela aktivací či jiným projeveným souhlasem  smlouvu o užívání díla, nikoliv jeho následný prodej.

Tak nějak ve zkratce. Obecně platí, že prodej SW není prodej HW a neřídí se podobnými podmínkami jako HW.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Není to vůbec jednoduché a dokonce i u takzvaných krabicových přenosných licencí to není tak že je mohu prodat dál. Pokud tuto licenci použiju tak je moje na věky věků. To že jí například při likvidaci stávajícího HW mohu legálně naistalovat na jiný HW s tím nemá nic společného a nemohu jí instalovat legálně na HW někoho jiného.

Už jsem skutečně byl svědkem případů v podnikatelské sféře kde se tohle řešilo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale licence je aktivovaná na HW, ne na "osobu", řekl bych, že podle platné právní úpravu musí jen prodejce HW, na který je vázaná licence jednoznačně a přesně uvést informace o licenci, to znamená musí tomu, komu prodává říci, že licence OS je typu OEM, což znamená, že výhradně svázaná se základní deskou toho HW a nelze ji žádným způsobem použít jinde.

 

Ano, u krabicového SW můžeš mít pravdu, prodat licenci můžeš jen se souhlasem vlastníka práv a instalace jinam než na tvé (firemní) PC je nezákonná, tedy odporuje licenčnímu ujednání. U OEM licence, vázané na HW bych ale rozpor neviděl. Navíc vidím následnou komplikaci do budoucna ve využití možností darovaní odepsaného hardware - v případě OEM licencí na OS je to jednoduché, v případě převodu jiného typu licencí žiješ byrokracií... (Jasně, že MS to běžně posvětí, ale vidím to, jako zbytečnou zátěž).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to ale tak jak píšu, ve smlouvě EULA je to jasně napsané. Prodej SW není jako prodej jiného zboží, řídí se jinými pravidly. Ano i tak vznikají problémy, při převodu či darování.To že je u OEM vazba na HW nijak neomezuje to že kupní smlouvu uzavírá kupující a na něj ta smlouva přejde a není převoditelná na další osobu a to jakýmkoliv způsobem.

Ještě jsou také dva významy licencí. Tedy chybných licencí. Můžeš mít nelegální licenci a nebo jen chybně licencované. Ale myslím, že se v tom nevyznají ani lidé z MS.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

přímo od MS, poslední věta:

 

Q. What is the difference between a refurbished PC and a used PC?

A. A refurbished PC is a computer system that has had substantial hardware modifications that may require a new operating system license—because the modifications have essentially created a "new" PC.

Generally, an end user can upgrade or replace all of the hardware components on a computer—except the motherboard—and still retain the license for the original Microsoft OEM operating system software. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created. Microsoft OEM operating system software cannot be transferred to the new computer, and the license of new operating system software is required.

If the motherboard is replaced because it is defective, you do not need to acquire a new operating system license for the PC as long as the replacement motherboard is the same make/model or the same manufacturer's replacement/equivalent, as defined by the manufacturer's warranty.

A used PC is a computer system that has had few or no hardware changes. The license for OEM software on a used PC may not be transferred to a new or different PC. However, the entire used PC, including the software media, manuals, and Certificate of Authenticity, may be transferred to another end user along with the software license rights.

 

 

Zdroj:

http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/Pages/licensing_faq.aspx#fbid=T0oeuBP0TtE?hashlink=faq2

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, to máš pravdu, na to jsem zapomněl. Certificate of Authenticity. Pokud výrobce HW dodá tento certifikát, což je vlastně nový COA štítek tak je to možné. Takový PC musí mít na sobě dva COA štítky zároveň. Vím, že třeba Dell to je schopný zajistit asi za 400,-

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To se ještě pořád používá ty štítky s kodem-?Na starém notebooku 8 letým co mám už jen na diagnostiku se ten kod zadával ale ted na nových notebookach se už kod nepotřebuje na štítku,je to přímo v počítači uložené a ani u win 8 se už kod nezadává.

Upraveno uživatelem Lukaydo 407
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...