Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

výměna zadních tlumičů


kuchtajs

Recommended Posts

Ahojte,

chtěl bych se poradit. Chci měnit zadní tlumiče. Jak poznám jestli vyměnit i to horní uložení. Pokud by měl někdo radu jak přesně postupovat budu rád. Zatím sem to ještě nikdy nedělal, koukal sem jak je tlumič uchycenej a nepřijde mi to zase až tak těžký ale jelikož sem to ještě nedělal radši si píšu o radu.

Předem díky

kuchtajs

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

v skratke demontujes oblozenie kufra potom vytocis vrchne matky oboch tlmicov potom na podvozku vytocis matky srobov co drzia spod tlmicov(silentbloky) sroby vytiahnes ,zhodis kolesa( zadok auta dvihnes zvedakem )a tlmice vytiahnes ide to na tesno malo miesta na manevrovanie s tlmicom ale ide to

 

spetna montaz je vlastne v opacnom poradi s tym rozdielom ze spodne sroby tlmicov (ich matky)najprv utiahnes len rukou a klucom na fest ich utiahnes az ked bude auto na kolesach (cize auto bude zatazene) neutahuj ich na fest pokial zad auta bude na zvedaku

Upraveno uživatelem krtek 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na přední tlumiče respektivně na horní uložení tlumičů jsem se ptál záměrně, aby Tě nepotkalo jako většinů majitelů 406, že jim praskla přední pružina.  Proto je dobrá vše zkontrolova a mít jistotu, že je horní uložení tlumičů v pořádku. Lze jej i preventivně vyměnit (pravou i levou stranu). Pokud je slyšet bouchání či jiné zvuky při zatáčení či jízdě po nerovném povrchu. A nebo pokud se zatáčí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík za info. toto už mám za sebou. minulej rok mi právě praskla pružina u spolujezdce tak sem vyměnil obě dvě a i horní uložení sem dal nový.

teď mi jdou tupý rány od zadku , auto bylo na zvedáku, prošli se všechny silentbloky, stabilizační tyčky atd a všude v pořádku žádná vůle, všechno ok. pak se zjistilo že to jsou zadní tlumiče.

mám na nich najeto 40 tisíc km tak nevím jestli je to moc nebo málo. ale dělaj to ty tlumiče.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 10 měsíců později...

Ahoj, před týdnem jsem kvůli prasklé pružině musel udělat tlumiče na předku. Dával jsem  Bilsteiny "B4" (dále pružiny + horní ložiska od KYB, tyčky stabilizátoru MOOG). Z těch Bilsteinů mám dobrý pocit - dobře se montovaly (na spodku mají takový "jazýček", který krásně usadí tlumič do těhlice jak výškově, tak co do natočení) a po výměně je předek auta jak vyměněný :-) . Takže předek co do pružení/tlumení super. O to víc se ale ukazuje, že zadek by si nové tlumiče už také zasloužil. Díky dobré zkušenosti na předku jsem chtěl dát Bilsteiny B4 i na zadek, váhám ale mezi:
BILSTEIN B4 - katal. číslo: 19-061245 

KYB Excel-G - katal. číslo: 341231

Obojí jsou plynokapaliny, cena +/-  stejná...
Osobně bych se díky výše uvedenému přikláněl spíše k těm Bilsteinům, ale trochu mě "viklá"  to, že pro KYB mají v náhradách (OEM čísla) uvedeno: 5206H5, 5206J3, 5206R9,  5206S1, u Bisteinů "jen": 5206H5, 5206J3, přičemž v serviceboxu mám podle VINka pro zadní tlumič jako číslo dílu uvedeno 5206R9. Ty Excely taky asi nejsou špatné, ale u těch mě nahlodávají 2 věci:
a) před časem jsem si je nechal dát na Mondeo a zdáli se mi proti originálům dost tvrdý
b) horní zakončení tlumiče KYB je trochu odlišné od všech ostatních (SACHS, BlSTEIN,..) a mám strach aby mě na tom držela  "prachovka" (jestli tam vůbec nějaká je. ještě jsem to neměl rozdělaný)
Máte někdo s těmi B4kami na zadku zkušenosti?
A ještě jeden dotaz, který tady už jednou padl ale nebyl zodpovězen - podle čeho poznám, jestli vyměnit i horní uložení u zadních tlumičů (na rozdíl od předku tam není žádné ložisko a vcelku mi není jasné co by se na tom mohlo tedy pokazit - pokud se k tomu někdo nechoval jak hovado a nerozšmelcoval to přetěžováním)

:
 

Upraveno uživatelem bert406
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...