Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Posted (edited)

Zdravím, není tomu dávno co jsem při cestě predjizdel, dal svému sestihrnku podlahu, automat (4st.) si přeřadil na 2.st a vytacel se az k omezovaci, když kousek před nim najednou rána a auto přestalo jakkoliv přenášet pohon na kola. Zjistilo, ze se zlomila poloosa v místě viz. fotka. Sehnal jsem jinou a ani ne po 300 ujetých kilometrech znovu téměř stejný případ. Vyměněna poloosa, znovu zlomena v tom samém místě.

Můj dotaz zní: setkal jste se s tím někdo ? Jak je mozne, ze taková masa materiálu se zlomí dvakrát za sebou ve stejném miste ? Je mozne, aby to byla sakra velká shoda náhod nebo to láme automat. Prevodovka ?

Pozn. :Převodovka radi víceméně tak jak ma a nijak nekope nebo něco podobného. Aby se to utrhlo, je podle me potřeba bud moc velkého kroutícího momentu nebo vznikly raz. První možnost dle mého názoru nemůže nastat a k druhé možnosti:žádné zaseknutí kol nebo jiné rázy jsem v obou případech nezpozoroval.

Budu vděčný za jakékoliv rady, připomínky apod. Děkuji

Vozidlo: Peugeot 607, 3.0 v6 152kw

,2001,aut.převodovka 4st. Najeto 320xxx

received_10203302541834490.jpg

[url=http://postimage.org/app.php]screen capture windows 7[/url

Edited by Simansky
Posted (edited)

výkon s tím nemá nic společného . Na mým podvozku byl třeba projektovaný motor z 505 na 380 kobyl s Tčkem a všechny 4 poloosy drží to dodnes .

trochu ti nastíním podobný případ ,ale trochu jiná liga . 8x8 T815ka , od kabiny dozadu poslední náprava , najel borec do skryté díry,když měl plnou sklopku na smetišti ,poloosa se propadla s kolem a gilotinovala se převodová hřídel ,prakticky na poloose ,je to ozubený kolo ,tak v něm

tady to bylo nárazem

http://postimg.org/image/rymd3i76b/

druhý podobný případ - volný silenblok motoru,skryté vůle v uložení silenbloku převodovky - jak to celé chodilo,náraz přenášel kardan dozadu na diferák , vymlátilo to ložisko i s uložením.Kardan to přežil bez úhon,protože má konce typu kloubový hřídel .To tvoje poloos nemá,ta je natvrdo zapuštěná a rovná .

tady to bylo opakovaným vyosením hnacích a převodových rovin ,které nebyly stabilně vodorovné 

tady to máš gilotinované za výstupem z difu,tedy pravá poloosa ? když si měnil tu poloosu ,nic si nepozoroval..?zkoušel jsi s tím hýbat.?

při převodu síly na poloosu ti tam jde pnutí,co ta osa nezvládne. 

Edited by myšut
Posted

myšut

dovolím si tvrdit, že mám Tatru v malíčku, tak bych tě poupravil--nepropadla se poloosa s kolem, ale polonáprava, a to co nazýváš převodovou hřídelí, tak to je poloosa, na 815 se poloosy lámou jak máš na foto, u řady 138/148 se poloosy vždy ukroutily na druhém konci u diferáku...,jinak v tom nehledejte zázrak, každá poloosa má už z konstrukce dané nejslabší místo, kde se v případě většího namáhání ukroutí, je to proto, že je jednodušší vyměnit poloosu, než měnit diferák... :papa

Simansky

podle mě je to prostá náhoda :myslim

Posted (edited)

Pánové, děkuji za odpovědi a názory. Určite to proberu se svým mechanikem. Víceméně důvod proč jsem založil toto vlakno bylo abych se ujistil zda je mozne, aby byla chyba v prevodovce. Původně byl odhad závady ze je vadna převodovka, po dlouhém snažení se mi ji podařilo sehnat a když už byl motor připraven k vyndani a výměně převodovky, stačilo sundat poloosy, přičemž se zjistiloy ze poloosa byla zlomena poblíž tisicihranu v převodovce, viz foto. V te převodovce mi lezi hodně peněz které mi chybí a proto ji prodavam, proto ted když se to stalo znovu chci mít jistotu, ze ji mohu prodat protože ta ma stávající je v pořádku, když vim jak je těžko k sehnání. Proto zvažují všechna možná řešení.

Edit : při meneni poloosy (jedna se o pravou (spolujezdcova strana)) pravděpodobně nic nezpozoroval. Nejsem odborník a tak se omlouvam za nepřesný popis, ale tvrdil něco v tom smyslu ze ta poloosa drzi ve dvou ložiskách, kdyz to řeknu zkráceně a laicky tak to jedno bylo špatně tudíž to drželo pouze na jednom z nich. Melo to vliv na to ?

Edited by Simansky
Posted

jak píšu nahoře, pokud naroste kroutící moment nad danou mez, nejslabším místem v převodech je poloosa a ta se v přesně daném místě ukroutí, může se to stát i velkými rázy v převodech, ale píšeš, že nic takového nebylo...

nevím,kde jsi to měl na zjištění závady, ale pokud se nejde po zařazení rychlosti s autem rozjet a spojka se zdá OK, tak se jde po poloosách, to samé i u automatu :myslim

s převodovkou neporadím, podle márfyho zákonů se převodovka posere hned, jak prodáš tu náhradní :)