Jump to content
  • Aktuální cíle darů

206 cc S16 2.0 rv2001 přes noc vybije novou baterii

Recommended Posts

Posted

Ahoj, koupil jsem auto se špatnou baterkou, tak jsem koupil novou baterii "bosch silver line". V létě samozřejmě bezproblémů,ale hned s prvním mrazíkem auto nestartuje. Jde sice nakopnout přes kabely, ale i když ujedu 100km a auto nechám přes noc stát, tak zase ráno nenastartuje.

Zkusil jsem tam dát baterii z druhého auta, která byla bezproblémů a hned první noc jí 206tka dokázala vybít.. Sice to chytlo, ale s obtížema a s obvyklou hláškou "economy mode active". Bylo znát, že je baterka už hodně slabá-i když auto nakonec chytlo.

Koupil jsem si z nouze uplně nejobyčejnější(skoro bych řekl nejblbější) multimetr a zkoušel jsem měřit odběr, což se mi ale nepodařilo, protože když přepnu měřák na měření proudu, tak tam začnou naskakovat čísla, aniž bych měřák vubec připojil, takže ho budu muset jít vráti.

Ale i přes to, dokáže tento "měřák" změřit napětí. Takže jsem zjistil, že alternátor dává 14,4V - stabilně.

Když dorazím s autem domů, tak baterie má 12,5V. Po připojení zátěže (5W žárovka) napětí mírně poklesne - cca na 12,3V..

Ale ráno je situace jiná. Příjdu k autu a baterii má 10,7V a po připojení zátěže to klesne na 8V.... Po odpojení zátěže se pomalu vrátí na cca 10,7V.

Než si seženu pořádný měřák a proměřím kolik to vlastně odebírá v klidovém stavu, poradí mi někdo, na co se mám zaměřit? Je něco pro toto auto typické? (nějaká oxidace, nebo něco podobného?) Klasické věci jako autorádio a alarm bych skoro vyloučil.. Autorádio jsem kontrolovl, a zdá se mi, že je zapojené správně. alarm tam není - nebo o něm nevím a je někde schovaný a nefunkční - to ještě pořádně prověřím.

Všiml jsem si dvou podezřelých věcí - v zadním světle je velká oxidace kolem žárovek-asi tam zatéká. Snažil jsem se to vyčistit, ale moc to nejde. může to způsobovat třeba to?

Druhá věco je ta, že když jsem prohazoval baterie, tak jsem si všiml, že mínusový drát je "volný". Svorka je dotažená, ale drát ze svorky bych asi dokázal vytáhnout, kdybych za něj zabral. už to nejde víc utáhnout, budu to muset nějak vypodložitz a doráhnout znovu. Může to být třeba tím? Není ale zase uplně volný-sám od sebe určitě nevypadne.

Díky všem za odpovědi !!

Posted

Rádio je neoriginální? Nejčastější příčina - nesprávně zapojené napájení. I když - to by vybilo až za několik dní.

Měř proud, odpojuj jednotlivé obvody.

A ještě možnost bez ampérmetru, pomocí voltmetru přepnutého na milivolty: měř napětí mezi plusem baterie a jednotlivými pojistkami. Tam kde naměříš nulu anebo 12 V, tam to není. Ale tam, kde naměříš např. 0,2 mV, a to stabilně, tak ten obvod to žere.

Samozřejmě musíš mít tabulku pojistek, musíš mít zavřené dveře a musíš nechat auto "usnout" tak dvě minuty.

Posted

Díky za rychlé odpovědi. Co si myslíte o tom světle? Je nějaká možnost, aby to bralo to zoxidované světlo? Já si myslím že těžko, ale přecejen je to MUX a to už možná může přes nějakou jednotku něco brát..

Guest servisman
Posted

Pokud je rádio neorigo tak některá mají  že se musí nastavit jako uspání,jinak vybíjí aku.

Posted (edited)

Zadní světlo - to asi nebude, v každém případě můžeš zkusit na noc odpojit jeho konektor.

Ale ampérmetr je základní potřeba, bez něj je zbytečné se dohadovat.

Co na to původní majitel, neptal jsi se ho? Nemá tam dodělávanou dobíječku, Bluetooth, zdroj pro kameru?

Je fakt, že aby to vybilo za noc, tak odběr musí být tak 0,5 A. A to už by mělo být někde vidět, nebo cítit.

Zkus ty milivolty na pojistkách, možná to najdeš. Je to způsob sice neobvyklý, ale celkem jednoduchý a spolehlivý. Úbytek v milivoltech bude jedině tam, kde něco teče. Kde nic neteče, naměříš 0,0 mV, případně naměříš 12V tam, kde je pojistka v této chvíli bez napětí (za klíčkem atd.)

Edited by P607Olda
Posted

Je to z bazaru, původního majitele neznám..

Autorádio je neorigo, je to nějaký pioneer. Zkusím se na to ještě kouknout. Nepřipadá mi, že by tam někdo něco dodělával, auto je(kromě rádia) v originálním stavu.. Jedině, že by bylo někde něco schovaný, ale nevypadá to, že by se v tom někdo hrabal.

Ještě mám občas problémy s řídící jednotkou motoru. Občas vypínala motor za jízdy.. Zjistil jsem zoxidované konektory, tak jsem to pořádně pročistil a od tý doby sice nevypíná motor, ale občas se za jízdy vypne rychloměr a pak zase naskočí, a taky je odpojený klakson, protože na kruháčích samovolně troubil.. Vytáhl jsem pojistku.. Ale je to známka toho, že ta jednotka je nějaká vadná. Musím sehnat jinou. Tak mě napadlo, jestli nemůžu v klidovém stavu něco svévolně zapínat...

Posted

Jo, asi už je KO(naštěstí mám záručák-mám jí přesně rok), ale jak jsem psal, dal jsem tam jinou, která byla bezproblémů a dnes ráno opět téměř vybitá.....

Guest servisman
Posted

Ano práve Pioneer mám a tam jsem to musel Vždy nastavit pokud byla aku odpojena.

Posted

Na kruháčích samovolně troubil...

S tím bych si nezahrával. Zřejmě je poškozený spirálový převaděč k volantu, což může taky vybíjet baterii, možná. Ale hlavně ti může střelit airbag. Minule mi mechanik vyprávěl, jak paní chtěla ušetřit za servis, někdo jí to porýpal (neodborně opravil) a když zatočila volantem, tak jí airbag střelil do ksichtu.

Posted

Ten klakson jsem zjistil nedávno.. Auto původně netroubilo vůbec - byla přepálená pojistka, když jsem dal novou, tak hned praskla.. Odstřihl jsem původní klakson a napojil nový- začalo to fungovat, ale pak jsem zjistil, že to troubí když jedu po kruháči... tak jsem pojistku zas vyndal a je klid. Budu to řešit až bude teplo. Mimochodem, co přesně ten klakson spíná(mimo spínače ve volantu) nějaké rele? Případně kde ho najdu? S airbagem radi nestraš, jezdí s tím přítelkyně.

servisman - co přesně jsi tedy v tom rádiu nastavoval?
Guest servisman
Posted (edited)

nevím jaký typ máš ale zde je psáno o més rádiu, není problém si stáhnout manuál k rádiu. Já to kdysy hledal taky neboť po 2 dnech byla baterka KO

post-7382-0-62677900-1423498021_thumb.jp

Edited by servisman
Posted

Odpoj přes noc rádio a ráno uvidíš jestli je to zase vybité. Pokud jo tak máš příčinu, pokud ne hledej dál. ;)

Pokud by byl problém na konektroru "-" u baterky, tak by se to podle mě i hřálo. Šáhnout na něj, když odněkud dojedeš, jestli netopí.

Za jak dlouho po vypnutí motoru Ti přepne na economy mod?

Posted

Ahoj, economy mode se zapíná cca po dvou hodinách.

Dnes to uplně vymlátilo i tu druhou baterku.. Už to po práci nenastartovalo.. (cca po 8 hodinách stání)

Měřil jseem celkem slušným měřákem ten odběr a nejsem z toho moudrej.

Postupoval jsme následovně.

Odpojil jsem + kabel od baterie. Mezi odpojený kabel a baterii jsem dal měřák. Měl jsem tam nastavený měření mA. Ukazovalo to 1,62 Když jsem zkusil přepnou na na A, tak to ukazovalo-   ",162" což chápu jako 0,162A .. To je podle mě v "normě" pokud se nepletu.

Jenže když jsem postupně odpojoval pojistky, tak se vubec nic nezměnilo, což mi příjde divný.

Další divná věc je ta, že jsem si myslel, že když zapojím ten měřák, tak tím vlastně propojím obvod a auto se bude chovat, jako by byla baterie normálně zapojená. Chápu, že bych přes to asi nenastartoval, ale myslel jsem, že bude fungovat třeba centrál, rádio, display atd... Jenže auto je v tu chvíli uplně mrtvý - jako s odpojenou baterií.. Podle mě jsem tedy naměřil nějakou blbost.... :myslim  :roll  :roll  :roll  :myslim

Guest servisman
Posted

Možná je to blbost , ale co je bez pojistek? startér a alternátor. Že by se ztrácelo přes altík? Možný je vše.

Mne se jedno stalo že mi po pár minutách samo spouštěly přerušovaně sahary, které vybyly aku.

Po znovu zapojení aku by se mělo počkat 10s před startováním, aby se aktivovaly el.systémy vozidla , tak je to v příručce.

Posted (edited)

0

Odpojil jsem + kabel od baterie. Mezi odpojený kabel a baterii jsem dal měřák. Měl jsem tam nastavený měření mA. Ukazovalo to 1,62 Když jsem zkusil přepnou na na A, tak to ukazovalo-   ",162" což chápu jako 0,162A .. To je podle mě v "normě" pokud se nepletu.

Měřáky mívají pro proudy nad 2 A zvláštní svorku.

Při přepnutí na mA to musí ukazovat v mA, tedy 1,62 je 1,62 mA.

Při přepnutí na A to ukazuje v A, tedy 0,162 znamená 0,162 A.

Škoda, že to nemůžeš změřit správně.

Krom toho je potřeba mít zavřené dveře (stropní světlo) a počkat několik minut, až obvody auta usnou. Nepíšeš, ze kterého roku je auto (MUX/NEMUX).

To jsi fakt vytahal všechny pojistky? To je dost práce... Asi je fakt jednodušší měřit ty milivolty podél vodiče. Včera jsem si to znovu zkusil, na spoji banánek/zdířka - při 0,5A je tam úbytek přes 1 mV, což je naprosto průkazné.

Pokud můžeme vycházet ze tvých výsledků (vytahal všechny pojistky), tak se zaměř na stálepřipojené spotřebiče: alternátor a startér. A zase měř ty milivolty mez plusem baterie a silným kabelem na altíku. Musí být přesně 0,0 mV, pokud naměříš nějaký milivolt, tak tam něco teče.

Že nefungovalo auto s ampérmetrem je divné, něco jsi měl špatně. Aspoň malé spotřebiče (rádio) by mělo fungovat.

Podle toho, že to vybije baterku už za 8 hodin, je proud spíše 1,62 A. Pozor na požár, to už je výkon (1,62A x 12V= 20W), který může něco zapálit. Očuchej altík.

Edited by P607Olda
Posted

Ahoj, opravdu jsem vytahal postupně všechny pojistky a nic.. Ale mě to připadá fakt divný, protože nešlo zapnout ani radio, ani centrál, prostě nešlo nic - takže ten vadný obvod vlastně v době měření nemusel fungovat... Je mi to divný, měřák byl nastavený správně, bylo to i pořádně připevněný, takže špatný kontak nehrozil, ale obvod vlastně nebyl propojen, protože v autě nic nefungovalo - ani stropní světýlko atd.. Přitom měřák byl téměř profi..  Takže měření bylo si na nic.. Nevím co může být šptně. Zkusím ještě jiný měřák..

Kdyby byla vadná jednotka, může zapínat třeba ventilátor, nebo vyhřívání zadního okna? Auto je MUX ....

Posted

Ano, všechny-uvnitř i v motoru......

Ale jak říkám, asi bylo něco špatně, protože auto "nefungovalo" , a to by podle mě mělo.. Minimálně by mělo jít zamknout cetrálem, nebo pustit radio, nebo stropní světlo.. Ale auto bylo uplně mrtvé - jako když je bez baterky... Takže ten "vadný" obvod vlastně nemusel být vubec v činosti.. Ale nechápu, jak je to možný..

Multimetr jsem měl nastavený na měření proudu - konkrétně mA . Zkusil jsem přepnout i na A ale jen se posunula desetiná čárka, ale auto pořád mrtvé.. Nefungovalo nic.. Proto si myslím, že jsem nměřil nějký nesmysl. Myslel jsem si, že auto bude normálně zapnuté, když budu mít zpojený měřák a že ho zamknu a počkám co se bude dít.. Čím to může být, že auto po připojení měřáku nereaguje? Špatný kontakt bych vyloučil, připevnil jsem to velkýma svorkama..

Teď mě napadá - neměl bych to měřit obráceně? - Tzn odpojit mínusový kabel a měřit proti zemi? Když nad tím přemýšlím, zdá se mi to logičtější :myslim