Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Jak topit plynovým kotlem v bytě ,abychom neprotopili moc?

Recommended Posts

Posted

Ahoj ,

Zábývám se touto problematikou prvním rokem. Doposud jsem bydlel v domě , kde jsme měli kotel na dřevo. KAždopádně teď bydlíme v bytě 2+1 , kde máme vlastní plynový kotel .

Info o kotli : JUNKERS ZW 18-2 DH KE CERACLASS

Příkon: 0.09 kW

Výkon : 18 kW

Naše varianta ( č.1 ) 

Teplotu máme na termostatu nastavenou tak , aby bylo doma 22 °C . Na noc dáváme noční režim , kdy teplota je cca 18°C .

Během dne jsme v práci , tak necháváme teplotu na nočním režimu. Když se vrátíme z práce , zapínáme zase denní , 22°C .

varianta č.2

Je tento způsob topení cenově výhodnější než kotel při odchodu do práce vypínat a při příchodu zapínat ? Dojde totiž k tomu , že byt vychladne na +/- 14°C  a dotopit zpět na 22°C se někdy do večera ani nepodaří a když jo , stejně se hned zapíná na noční režim .

Zatím nemám odhad spotřeby plynu , protože je to první zima .

Děkuji 

Posted (edited)

A to je špatně, temperuj stále stejně, akorát v ložnici si nech nižší teplotu. Když ti klesne teplota z 22 na 18 tak potřebuješ daleko víc energie, aby jsi být vytopil zpět na 22. Takhle budeš teplotu udržovat průběžně. ;) Vypínat kotel úplně je blbost největší. Zase ti to vychladne a v důsledku tě to přijde stejně dráž než průběžné temperování.

Edited by radim.1008
Posted

Takže myslíš že bude lepší nechat běžet stále 22 stupňů a v ložnci to přiškrtit ? 4°C rozdíl mě příjde daleko efektivnější když tak běží kotel cca 19hodin denně a 5 hodin z toho dotápí na 22 .

Ale díky . Téd si kupuji wifi termostat , který by měl odsledovat křivky topení během dne a nabídnout efektivní topení dle nějákých výpočtů za pár dní . Tak uvidíme co ten ukáže ještě.

Posted

Na byt 2/1 mas takový silný kotel? Vytápím kotlem 25 kW 2 patra o půdorysu cca 9x12 +je ještě radiátor dole v prádelně. Myslím , že zbytecne predimenzovano.

Posted

Já mám taky 20kw pokud mas prutokovy ohřev vody tak to tak je....

Me se v baráků 3+1 120m2

Nejvíce se mi osvědčilo topit pres den na 21C a na noc útlum na 19C

Ale mám zatepleny barák,přízemní a ráno to vytopi za mrazu -6 z 19 na 21c tak za pul hodiny....

Taky pak mít inteligentní termostat...

K čemu me je termostat který ma prekmity od požadovaný teploty 0,5-1C

Posted

nastaveno 6-8h na 21, 8-12h na 21.5, 12-22 na 22 někdy 23, 22-6 19.5, zatatím nejlepší výsledek, na všech rádiátorech termoventily mimo obýváku a kuchyně, jsou společné

máme starší barák 1 patrový, 6 místností 2 koupelny + přísl., kotel 24Kw

Posted

Ještě mu napište kolik protopite....

Já 1300-1500 m3 podle zimy ,ale ohrivam topení,ohrivam vodu a mám plynovou varnou desku ,kde se denně vařilo ,manželka byla na mateřský....

Posted

Kolik se protopi je silne individualni, ne?

Nám třeba při slunečných dnech a teplotě do -10 přes den kotel ani nespíná protože byt vytopí sluníčko na 22-23 stupňů.

Posted

Myslím si že kotel je tak akorát . Topím si do radiatorů i na vodu . Sporák máme taky plynový .

Mám starý rego termostat a to je největší **** . Má jak píšete , překmity . Důvod proč kupuji za 5 tisíc už takový termostat , který bude splňovat všechny mé požadavky a bude se hodit i na jiné věci.

Já co jsem odpozoroval tak za den ( v tomto čase cca -6 )  mám spotřebu cca 15-20 m3  .

Přemýšlím že zvednu zálohy , mám 1500 měsíčně a bojím se doplatků v SRPNU . 

Byt je nezateplený , je to CIHLA , né panel .

Bydlím v rohovém bytě v přízemí . Takže od sklepů a z venku jde zima.

Posted

Podle varianty c.1 mas denně spotřebu 15-20m3

To je dost.....

Ja ted tak 4-5m3

Musel bych se podivat na unorovy prumerny protopy.....

Ano je to individualni jen aby mel predstavu +-kolik se asi protopi....

Premo musíš to zkoušet na různý způsoby,zapsat spotřebu a pak třeba po 15 dnech vyhodnotit...:-)

Posted

Čtyři stupně rozdílu jsou moc. Dle mého max dva. Když máš 18 a potom to sepne, aby dotopil na 22 tak je nato potřeba velkého množství energie po delší časovou jednotku.

Posted

Charlie a Radime  ,

ono taky záleží na nejvyšší teplotě. Je rozdíl topit 22 stupňů ceý den a je rozdíl mít 24 stupňů celý den . Neberu energii vynaloženou k dostavení na tuto teplotu ale beru energii potřebnou k udržení této teploty.

Proto mi přijde efektivnější mít 2/3 dne teplotu 18 stupňů a udržovat jí než topit trvale 22 stupňů kde udržení teploty je energeticky náročnější . 

Posted

Standartne mame 20°C a chvilku z rana a vecer 21°C po baraku Ok chodby spis studene cca 17°C barak v podstate stare nezateplene stara okna podlahova plocha cca 330m2 a vejdeme se do cca 40-45tis/rok ....

"Pro stourali" je to 10mistnosti a vsude mame teplotu od 18°C kde nejsme do cca 22°C kde jsme.
Urcite je lepsi topit "mene" jinak je plyn k nezaplaceni a urcite vybrat levnejsiho dodavatele u na aktualne EON drive RWE a rozdil v prumeru cca 15tis/rok /mysleno uspora/ .....

Posted

Ano nabizeli ale ti bezeli .... na podobne nereaguji a pokud ten "jako" prodejce nema ani vizitku ....... :papa  a je hotovo.

Posledni faktura od RWE stala na tusim /musel bych to dohledat/56tis tak jsem prohodil ze odchazim  - nic se nedelo tak jsme u EONu a ted nam vraceli 17tis pri zaloze 4tis/mesic u RWE byla zaloha 4800/msic

Ano je treba rici ze spotreba je plus minus stejna a cena sla spis dolu vcetne mirnejsi zimy ale ikdyby byla cista uspora jen 10tis je to zajimave pro nas malej baracek :D