venomcz Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Ahoj , Zábývám se touto problematikou prvním rokem. Doposud jsem bydlel v domě , kde jsme měli kotel na dřevo. KAždopádně teď bydlíme v bytě 2+1 , kde máme vlastní plynový kotel . Info o kotli : JUNKERS ZW 18-2 DH KE CERACLASS Příkon: 0.09 kW Výkon : 18 kW Naše varianta ( č.1 ) Teplotu máme na termostatu nastavenou tak , aby bylo doma 22 °C . Na noc dáváme noční režim , kdy teplota je cca 18°C . Během dne jsme v práci , tak necháváme teplotu na nočním režimu. Když se vrátíme z práce , zapínáme zase denní , 22°C . varianta č.2 Je tento způsob topení cenově výhodnější než kotel při odchodu do práce vypínat a při příchodu zapínat ? Dojde totiž k tomu , že byt vychladne na +/- 14°C a dotopit zpět na 22°C se někdy do večera ani nepodaří a když jo , stejně se hned zapíná na noční režim . Zatím nemám odhad spotřeby plynu , protože je to první zima . Děkuji Quote
radim.1008 Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 (edited) A to je špatně, temperuj stále stejně, akorát v ložnici si nech nižší teplotu. Když ti klesne teplota z 22 na 18 tak potřebuješ daleko víc energie, aby jsi být vytopil zpět na 22. Takhle budeš teplotu udržovat průběžně. Vypínat kotel úplně je blbost největší. Zase ti to vychladne a v důsledku tě to přijde stejně dráž než průběžné temperování. Edited February 9, 2015 by radim.1008 Quote
venomcz Posted February 9, 2015 Author Posted February 9, 2015 Takže myslíš že bude lepší nechat běžet stále 22 stupňů a v ložnci to přiškrtit ? 4°C rozdíl mě příjde daleko efektivnější když tak běží kotel cca 19hodin denně a 5 hodin z toho dotápí na 22 . Ale díky . Téd si kupuji wifi termostat , který by měl odsledovat křivky topení během dne a nabídnout efektivní topení dle nějákých výpočtů za pár dní . Tak uvidíme co ten ukáže ještě. Quote
venomcz Posted February 9, 2015 Author Posted February 9, 2015 mě by to nevadilo ale asi bych bydlel brzo sám Quote
oddie Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 tak až se jí budeš chtít zbavit, máš to jednoduché, stačí vypnout topení Quote
Milan+ Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Na byt 2/1 mas takový silný kotel? Vytápím kotlem 25 kW 2 patra o půdorysu cca 9x12 +je ještě radiátor dole v prádelně. Myslím , že zbytecne predimenzovano. Quote
Charlie 1 Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Já mám taky 20kw pokud mas prutokovy ohřev vody tak to tak je.... Me se v baráků 3+1 120m2 Nejvíce se mi osvědčilo topit pres den na 21C a na noc útlum na 19C Ale mám zatepleny barák,přízemní a ráno to vytopi za mrazu -6 z 19 na 21c tak za pul hodiny.... Taky pak mít inteligentní termostat... K čemu me je termostat který ma prekmity od požadovaný teploty 0,5-1C Quote
Haryk Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 nastaveno 6-8h na 21, 8-12h na 21.5, 12-22 na 22 někdy 23, 22-6 19.5, zatatím nejlepší výsledek, na všech rádiátorech termoventily mimo obýváku a kuchyně, jsou společné máme starší barák 1 patrový, 6 místností 2 koupelny + přísl., kotel 24Kw Quote
Charlie 1 Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Ještě mu napište kolik protopite.... Já 1300-1500 m3 podle zimy ,ale ohrivam topení,ohrivam vodu a mám plynovou varnou desku ,kde se denně vařilo ,manželka byla na mateřský.... Quote
Vvitty Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Kolik se protopi je silne individualni, ne? Nám třeba při slunečných dnech a teplotě do -10 přes den kotel ani nespíná protože byt vytopí sluníčko na 22-23 stupňů. Quote
venomcz Posted February 9, 2015 Author Posted February 9, 2015 Myslím si že kotel je tak akorát . Topím si do radiatorů i na vodu . Sporák máme taky plynový . Mám starý rego termostat a to je největší **** . Má jak píšete , překmity . Důvod proč kupuji za 5 tisíc už takový termostat , který bude splňovat všechny mé požadavky a bude se hodit i na jiné věci. Já co jsem odpozoroval tak za den ( v tomto čase cca -6 ) mám spotřebu cca 15-20 m3 . Přemýšlím že zvednu zálohy , mám 1500 měsíčně a bojím se doplatků v SRPNU . Byt je nezateplený , je to CIHLA , né panel . Bydlím v rohovém bytě v přízemí . Takže od sklepů a z venku jde zima. Quote
Přema Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Toto mě taky zajímá jestli nechat trvale 22°C nebo na noc a na dobu kdy nejsme doma dát 18°C...... Quote
Charlie 1 Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Podle varianty c.1 mas denně spotřebu 15-20m3 To je dost..... Ja ted tak 4-5m3 Musel bych se podivat na unorovy prumerny protopy..... Ano je to individualni jen aby mel predstavu +-kolik se asi protopi.... Premo musíš to zkoušet na různý způsoby,zapsat spotřebu a pak třeba po 15 dnech vyhodnotit...:-) Quote
radim.1008 Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Čtyři stupně rozdílu jsou moc. Dle mého max dva. Když máš 18 a potom to sepne, aby dotopil na 22 tak je nato potřeba velkého množství energie po delší časovou jednotku. Quote
venomcz Posted February 9, 2015 Author Posted February 9, 2015 Charlie a Radime , ono taky záleží na nejvyšší teplotě. Je rozdíl topit 22 stupňů ceý den a je rozdíl mít 24 stupňů celý den . Neberu energii vynaloženou k dostavení na tuto teplotu ale beru energii potřebnou k udržení této teploty. Proto mi přijde efektivnější mít 2/3 dne teplotu 18 stupňů a udržovat jí než topit trvale 22 stupňů kde udržení teploty je energeticky náročnější . Quote
Lihous Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Standartne mame 20°C a chvilku z rana a vecer 21°C po baraku Ok chodby spis studene cca 17°C barak v podstate stare nezateplene stara okna podlahova plocha cca 330m2 a vejdeme se do cca 40-45tis/rok .... "Pro stourali" je to 10mistnosti a vsude mame teplotu od 18°C kde nejsme do cca 22°C kde jsme.Urcite je lepsi topit "mene" jinak je plyn k nezaplaceni a urcite vybrat levnejsiho dodavatele u na aktualne EON drive RWE a rozdil v prumeru cca 15tis/rok /mysleno uspora/ ..... Quote
venomcz Posted February 9, 2015 Author Posted February 9, 2015 15 tisíc ročně úspora jen na dodavateli plynu ? To se mi nechce věřit . Nezvonili u tebe kravaťáci třeba a nenabízeli ti něco ? Quote
Lihous Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Ano nabizeli ale ti bezeli .... na podobne nereaguji a pokud ten "jako" prodejce nema ani vizitku ....... a je hotovo.Posledni faktura od RWE stala na tusim /musel bych to dohledat/56tis tak jsem prohodil ze odchazim - nic se nedelo tak jsme u EONu a ted nam vraceli 17tis pri zaloze 4tis/mesic u RWE byla zaloha 4800/msicAno je treba rici ze spotreba je plus minus stejna a cena sla spis dolu vcetne mirnejsi zimy ale ikdyby byla cista uspora jen 10tis je to zajimave pro nas malej baracek Quote
Recommended Posts