Knightey- Posted February 6, 2015 Posted February 6, 2015 (edited) Mam ted takovyhle problem. U Partnera 2.0HDi rv 2003 se mi stalo toto: Stalo se mi asi jednou, pri otoceni klicku ze jen cvaklo asi rele a nic. Po druhem pokusu to chytlo. Tak to uz mi zaclo vrtat hlave cim to. A ted nedavno se to stalo znova a az na 10 otoceni to chytlo. Ale co me vola nenapadlo, to hned chcipnout a vyzkouset znova. A to uz jsem asi 20x otacel klickem a nic Takze jsem vzal nastavec z goly (vzdy ji vozim sebou ) a potukal starter a nic. Takze me napadlo jeste ze nevyjizdi. Cili jsem dal tusim 3 a strkal do auta pres kvalt abych s tim hnul. Coz se podarilo a ihned to chytlo. To uz jsem kazdopadne nezkousel jestli to chytne znova ci ne, prece jen v zime a v 20h vecer to neni ono Ale od te doby cca asi mesic klid. Az dnes rano, opet zadna reakce na otoceni, jen cvakani asi relatka pod volantem. Takze zase jsem s tim msuel hodne zacukat pres kvalt at to chytne. Je mi jasne ze je chyba asi ve starteru. Ale nesetkal jste se s tim nekdo? Uhliky? Pastorek nevyjizdi a nebo civka? Ma smysl se zabyvat repasem a nebo novy? Muze byt chyba jeste nekde jinde? Baterka je pul roku stara. Cislo noveho by melo byt: 5802M4 Ale co koukam, tak je tam moznost vicero znacek? Jako Valeo a Paris Rhone - tyhle dve mam na vyber u Peugeot box servisu. Kazdopadne co koukam na nahrady, tak je tam mnohem vic znacek, jako: ATL AUTOTECHNIK, BOSCH, CEVAM, CITROEN, EAI, ERA, EUROTEC, FARCOM, HC-PARTS, HELLA, HERTH+BUSS ELPARTS, KAGER, KROSS, LAUBER, MAGNETI MARELLI, MERCEDES, MESSMER, SNRA, STAR LINE, UNIPOINT Edited February 6, 2015 by Knightey- Quote
ozzy56 Posted February 7, 2015 Posted February 7, 2015 tento problém se špatně řeší, protože optimální by bylo přeměřit všechno kolem starteru právě ve chvíli, kdy to nestartuje...,osobně si myslím, že chyba je ve spínači (cívce) starteru--nesepne a tím pádem se starter neroztočí--,nasvědčovalo by tomu to cvakání , dal bych starter na repasi, někdo radí nový starter Starline, který je údajně za cenu repase původního--rozhodni se sám Quote
Havlicek.Lukas Posted February 7, 2015 Posted February 7, 2015 ja mel zaneradeny komutator od uhliku - tim to jen cvaklo ale starter netocil - vycistil, prepilnikoval medene sberaci krozzky a jede jak zamlada Quote
ozzy56 Posted February 7, 2015 Posted February 7, 2015 jasně, nemusí to být úplná generálka starteru, nakonec, co je nutné se starterem všechno udělat bych nechal na elektrodílně..., v každém případě se taková prohlídka vyplatí--bez spolehlivého starteru to startovat nebude navíc ten, kdo nechal repasovat starter mi asi potvrdí, jak se zlepší start motoru třeba v zimě Quote
Knightey- Posted February 7, 2015 Author Posted February 7, 2015 Jako urcite bych nekoupil Starline. To ne. Zase za pouzity nechci davat 1500,- kdyz novy a "lepsi" znacku sezenu okolo 3000,- Kc. Takze jako prvni ho vytahnu ven. A rozeberu ho. Uvidim co a jak. Ja prave jestli tyhle priznaky dela starter. Aby to treba nebyla "spatna kostra" nekde... Quote
Butrus Posted February 7, 2015 Posted February 7, 2015 Nám chvíli po nákupu Berlinga taky začnul blbnout startér. Po otočení klíčku cvaknul a nic. Po měření zjištěno, že cívka nesepne a nepustí přes silové kontakty proud do rotoru. Takže vyndání a demontáž startéru, vyčištění a zkoušení. Nakonec zjištěn problém v pístku cívky, který sice spínač silových kontaktů stlačil, ale asi ne dostatečně, aby se startér spustil. Tak jsem na soustruhu trošku ubral (o cca. milimetr) čelo pístku (na fotce označeno červeně), aby do cívky více zalezl a lépe zatlačil na čep v cívce, který spíná silové kontakty (místo styku čepu a pístku cívky označeno modře). Fotka toho čepu a cívky na druhé fotce. Snad jsem to popsal nějak srozumitelně. Byl jsem smířen s tím, že pokud se oprava nepovede, že budu shánět jiný startér, ale zatím (od června 2014) to funguje bezchybně, zatím 100% úspěšnost. Copak, kdyby se to někde stalo mě, tak si nějak poradím, překlemuju kontakty startéru natvrdo startovacím kabelem nebo kleštěma a nastartuju, ale autem jezdí i manželka, tak to prostě musí fungovat. Takže doporučuju zkusit s pomocníkem start, pokud startér cvakne a nic, změřit, zda je (samozřejmě při klíčku v poloze START) napětí na tomto kontaktu: Pokud tam napětí nebude, je problém v cívce. Pokud tam napětí bude, je problém dál ve startéru (uhlíky, komutátor). Sice mám podle SB jinej startér než ty (5802C9), ale princip je stejnej. Joo, pěknej sloh jsem tady zase vytvořil. Quote
ozzy56 Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 jj, když člověk ví jak to funguje, tak je to sranda Quote
Havlicek.Lukas Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 zlaty pristup ke komutatoruto moje bylo na presdrzku - Valeo nerozebiratelnej Quote
Butrus Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Ten můj je taky Valeo, ale je to jiný OEM číslo, než má zakladatel tohoto vlákna, tak se to může lišit. Tenhle šel rozebrat nádherně. Quote
Havlicek.Lukas Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 (edited) Valeo D6RA 661 - ta 4 je nerozebiratelna Edited February 8, 2015 by Havlicek.Lukas Quote
colaczech Posted February 12, 2015 Posted February 12, 2015 Valeo D6RA 661 - ta 4 je nerozebiratelna Ale je to rozebiratelné. Stačí odvrtat ty dva trhací nýty a je to. Při skládání tam ty nýty ani nemusíš dávat . Jestli je teda máš nové tak to zanýtuj, ale nejsou tam potřeba, středí to kolíky a stažené je to šroubama. Vyplatí se to zrozebrat a vyčistit , je tam hromada braiglu z uhlíků. Stejně tak je dobré vymít a znovu máznou vazelínou kluzné ložiska. Bývá tam ztvrdlá vazelína. Nerozebiratelná je akorát cívka startéru. Teda ona se robebrat dá, ale pak se musí vytočit na soustruhu kroužek, kterým se nahradí to zalisování okraje pláště cívky přes tu plastovou část. Ten se pak na ten plášť přivaří. Quote
Havlicek.Lukas Posted February 12, 2015 Posted February 12, 2015 tak bez vrtacky soustruhu brusky toho vic neudelam Quote
Knightey- Posted February 13, 2015 Author Posted February 13, 2015 V sobotu se na to vrhnu a vyhodim ho vem, dam pak info a nejaky foto Za repas mi rekli 2500,- Kc stary zpet. Coz neni moc fajn cena... Quote
colaczech Posted February 13, 2015 Posted February 13, 2015 Havlicek.Lukas - ok, ja beru vrtačku a flexu jako minimální výbavu dílny. A v nouzi největší se dají ty nýty odseknout ostrým šroubovákem nebo sekáčem. Nicméně jsem chtěl poukázat na to že je to rozebíratelné, kdyby někdo řešil problém se startérem. Knightey- pusť se směle do toho. Mě řekli v pežotu za repasovaný startér cca 4000kč. Za uhlíky s držákem chtěli 800kč. Nakonec jsem jinde sehnal uhliky a 2x držák za 330kč i s poštou. Quote
ozzy56 Posted February 14, 2015 Posted February 14, 2015 V sobotu se na to vrhnu a vyhodim ho vem, dam pak info a nejaky foto Za repas mi rekli 2500,- Kc stary zpet. Coz neni moc fajn cena... je to obvyklá cena za repas ofiko Quote
Guest servisman Posted February 14, 2015 Posted February 14, 2015 (edited) Valeo D6RA 661 - ta 4 je nerozebiratelna v tomto tématu na konci píši o tom staréru http://www.peugeot-club.com/topic/40729-406-uhliky-do-starteruíky-do-startéru/?hl=startér Edited February 14, 2015 by servisman Quote
Havlicek.Lukas Posted February 14, 2015 Posted February 14, 2015 jelikoz v byte flexa neni moc potreba nebyl duvod ji porizovat - pilka na zelezo vetsinou stacila vrtacku sem samozrejme mel ale pri asi 4hodinovem obrusovani dost rezaveho disku sem ji znicil kluzne pouzdra a ohobloval snekovy mechanizmus Quote
Knightey- Posted February 15, 2015 Author Posted February 15, 2015 Tak to mam zase smulu V sobotu jsem musel na odjed v 18h pryc, rikam si, pojedu Partnerem, zkusil jsme ho teda v 16:45 nastartovat. Chytil v pohode, rikam si ok, nechal jsem ho dve minuty bezet a sel pryc. Pak jsme prisel a kdyz jsem chtel nastartovat, tak otocim klickem, vubec nebliklo zhaveni ale startovat slo, bohuzel to nechytlo. Kdyz to po par pokuseh vubec nechytlo (ale starter tocil dobre) tak jsem to vzdal a jel jinym autem. Kazdopadne docela se divim proc... To tomu vadilo ze jsem to pred cca hodkou natocil, kdy zhaveni bliklo? Potom uz se tomu tak nestalo a nic? Muze to byt zhavenim ci naftou? Quote
Knightey- Posted February 18, 2015 Author Posted February 18, 2015 Tak dnes jsem prisel k autu a normalne nastartoval. Cili po otoceni klickem bliklo zhaveni asi na dve vteriny a chytlo to krasne jako vzdy. Tak tohle mi prestava davat rozum Auto jsem uz hodil do dilny konecne teda a v sobotu vyndam starter a rozeberu a procistim. Pote uvidim co dal. Muze byt nejaky zaznam v RJ motoru o chybe kdyz se tohle stalo? Quote
Recommended Posts