Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Zprovoznění venkovního teploměru Berlingo/Partner (po FL) na displeji A - fotonávod

Recommended Posts

Posted

Na zahraničních fórech jsem se dočetl, jak zprovoznit zobrazování venkovní teploty na displeji typu A (ukazuje datum, hodiny, název stanice rádia a upozornění na otevřené dveře) na Parťákovi/Berlingu po FL.

Tak jsem se do toho pustil, protože mi venkovní teploměr na našem Berlingu (2006) chyběl.

Jak na to? Postup zde:

- demontovat vnitřní obložení dveří spolujezdce. Z madla vycvaknout plastový kryt, pod ním 2 Torx šrouby. Vycvaknout rámeček okolo kliky otvírání dveří.

post-27989-0-37309500-1422099546_thumb.j

- pak už drží obložení pouze nacvaknuté na plastových příchytkách, vycvaknout tahem směrem od dveří. Odpojit konektor k reproduktoru.

- vycvaknout trojúhelníkovou krytku u zrcátka - opět tahem ode dveří.

- odstranit plastovou fólii, aby byl přístup ke konektoru mezi A-sloupkem a dveřmi.

- demontovat zrcátko. Rozpojit bílý konektor zrcátka a povolit 3x Torx šroubek, který zrcátko drží.

- rozpojit konektor - odšroubovat převlečnou matici, konektor odpojit. Demontovat část konektoru, která zůstala ve dveřích - povolit plastovou matici a konektor vysunout do dveří.

post-27989-0-39958100-1422100086_thumb.j

- od jednotky BSI vedou k čidlu teploty 2 piny, končí v konektoru v A-sloupku. Jsou na pozici 21 a 22 (piny jsou v konektoru číslovány).

post-27989-0-03487200-1422100257_thumb.j

- v protikusu ve dveřích tyto piny chybí, je nutné je dodělat. Konektor ve dveřích je zalit takovým "gumoplastem", ten jsem v místě chybějících pinů odstranil a piny doplnil. Použil jsem podobné piny s dráty z nějakého autokonektoru, co jsem našel doma. Po usazení pinů jsem vše opět zalil tavnou pistolí. Bohužel tuto část nemám nafocenou.

- je nutné zobrazování teploty povolit přes diagostiku. Pozor - povolení je nutné na dvou místech: v jednotce BSI a v DISPLEJI. Použita Lexia.

post-27989-0-23777700-1422100749_thumb.j

v BSI:

post-27989-0-01948400-1422100800_thumb.j

a v DISPLEJI:

post-27989-0-58869600-1422100840_thumb.j

- a teď čidlo. Je umístěno v zrcátku spolujezdce. Máme možnost koupit original s obj.č. 6445F9 (stojí 892 Kč) nebo si čidlo vyrobit podle následujícího schéma:

post-27989-0-43570500-1422100988_thumb.j

- termistor je použit typu NTC, cena součástek je proti originálu zanedbatelná (termistor 16 Kč, odpory dohromady cca. 15 Kč).

- na spodní straně zrcátka je krytka, kterou jsem vycvakl, vyvrtal do ní dirku pro termistor a přilepil na ní destičku s čidlem.

post-27989-0-74848000-1422101270_thumb.j

post-27989-0-66478400-1422101290_thumb.j

post-27989-0-05564900-1422101314_thumb.j

- kabely od čidla protáhnout zrcátkem podél kabelů vyhřívání a ovládání zrcátka, zrcátko namontovat, spojit kabely od průchodky dveří s čidlem. Doporučuji přidat konektor, aby šlo čidlo odpojit při případné demontáži zrcátka. Na následující fotce jsem to měl kvůli testování spájené natvrdo, pak jsem konektor doplnil.

post-27989-0-17553600-1422101561_thumb.j

- tak a po zapnutí klíčku už by měl teploměr fungovat.

post-27989-0-77944200-1422101617_thumb.j

- kompletace dveří a je hotovo.

- při teplotách od +3 do -3 stupňů C se po zapnutí klíčku přeběhne po displeji hláška ICE ALERT (nebezpečí námrazy) a zobrazení stupňů bliká.

post-27989-0-71931300-1422101799_thumb.j

(hláška po displeji běžela, proto je tak blbě vyfocená)

- přepínání mezi hodinami a teploměrem se provádí čudlíkem vedle displeje (je jedno kterým).

Návod zpracován na Berlingo po FL r.v. 2006, před započetím prací doporučuji na diagnostice zkontrolovat, zda jde v BSI a DISPLEJI povolit zobrazování a čidlo venkovní teploty. Modelů s PP (palubní počítač - větší displej) se to netýká, tam se teplota zobrazuje standartně.

Posted

Opet pekny navod. Take nemam na Partneru 2003 zobrazeni teploty a docela to chybi. Takze uvazuji o dodelani. Jeste jsem chtel dodelat spis komplet cely palubni PC ale tohle by mozna stacilo. 

Posted

Super navod :) Jen to chce dat priste do sekce Udelej si sam :papa

Posted (edited)

StibTo: ale do sekce Udělej si sám já přeci nemůžu založit nové vlákno. :mrk

Jinak díky za přesun obou vláken. :super

Edited by Butrus
  • 4 months later...
Posted

Tohle zapojení se používá jako náhrada originálního čidla u Peugeotů a Citroenů, není to z mé hlavy.

Teploměr jsem odzkoušel porovnáním se rtuťovým laboratorním a lišilo se to max. o 0,5 stupně. Hlavně displej zobrazuje zaokrouhleně na celé stupně.

Posted

ja som sa velmi nesnazil dostat cidlo do zrkadla..../viac prace a casu/ napojil som ho z bsi a vyviedol k taznemu oku....

cidlo som si vyrobil /zapojenie mam to iste/ zaujima ma namraza  jar , jesen...spokojnost...

Posted

Cidli mam original z jineho auta. Takze cidlo uz mam poresene.

Ale k taznemu oku... To obnasi stejne prace jako ze zrcatka ne? Do jakych konektoru k BSI se to musi zapojit ty dva kabely?

Posted (edited)

mam 1 model , cize inu bsi...pini zistim...modry 26 pin konektor , pin cislo20.

tenka dvojjlinka , napinovana konektormi , jeden vodic konektoru bsi , druhy kostra...prestrceny cez priechodku

do poblatnika , dalej ponad koleso v podblaniku , kade idu aj ostatne kable , potom k prednemu lavemu svetlu ,

s tade dolu , upevnit ...

pre mna rychlejsie , ako riesit dvere , zrkadlo a tak isto dopajat chybajuce vodice...

Edited by vladosr
Posted

Kde se vubec daji koupit tyhle piny do konektoru? Kdyz bych se rozhodl to dat trebas do levych dveri a do BSI? Bylo by to kousek od BSIcka defakto. Ale chtel bych to pres konektory origo aby to prochazelo. Fakt nemam tucha kde to koupit ci pod jakym cislem to vubec hledat? Da se ro sehnat v Autokelly treba?

Posted (edited)

tak dutinky do konektorov bsi mam z vraku..akekolvek auto psa , co ma tvoju bsi...

ale konektory pre dvere su nerozoberatelne , od stlpika A  ....cize sa tam nic neda dolozit...je to zaliate...

kablovacka vo dverach , tam je realna moznost dolozenia...

aspon u mna je to tak...

Edited by vladosr
  • 2 weeks later...
Posted

Tak jsem se do toho dnes pustil. Bohuzel kabelaz pripravenou ve dverich nemam. Takze jsem se rozhodl ji natahnout od BSI jednotky. Pri dnesnim vyndani jednotky jsem zjistil, ze tam vubec nemam PIN cislo 8. Ale PIN cislo 18 ano.

Coz se docela divim.

Potrebuji oba dva, ci misto 8 muzu pouzit jinej (treba to je kostra).

post-4378-1434794127,5085_thumb.jpg

Posted (edited)

Akože nemáš?? Teplomer je na svorkovnici BLANC,aspoň tak je to v schéme (BA) nie na šedom (GR) !!!

Edited by ferinko2
  • 2 weeks later...
Posted

Ja koukal na nejaky nacrt jak to ma byt zapojene dle SEDRE a tam je to na obrazku videt ze je to leva hodni patice a to je GRIS EH2. 

Hned vedle ni je BLANC EH1. 

Cili to 40V BA znamena 40 pinu to bych pochopil ale BA mi neni jasne ze je to BLANC  :(

Navic jsem si stejne nebyl jisty, tak jsem na piny 18 a 8 namotal to cidlo, dal celou RJ zpet a zapojil baterku. Otocim klickem a stejne nic. Na palubnim PC stejne stale --°C. 

Cidlo teploty jsem meril a ma cca 3k ohmu. Coz tak nejak by melo mit.

Musi se nejakou dobu cekat kdyz se to cidlo zapoji do RJ? Nebo provest nejaky "restart". V RJ je to povolene, protoze mi to i hlasi chybu, ze je vadne cidlo teploty (kdyz tam zadne pripojene nemam).

Posted (edited)

no dajme tomu je 10 stupnov realne a displej tam nahodi napr 25 a zacne odpocitavat az sa to zastavi na 10

jak dlho ti nepoviem presne uz si to nepametam ale hned to nebolo ,mal som tam aj problemy z kablami prerusoval sa signal ale  do minuty to musi nabehnut ,odpoj baterku napoj cidlo napoj baterku ale tu kalibraciu robilo len vtedy za chodu motora ked bol problem s kabelami raz bol signal raz nie tak to robilo to co pisem v prvej vete asi BSi sibalo z vypadavania signalu 

hej a pri napojeni cidla som zapisanu chybu tepl cidla nevymazaval  

Edited by krtek 2