Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

automatickej kotel


oni

Recommended Posts

zdravim lidicky. Uz nevim kam driv na co driv, Vybiram automatickej kotel na uhli, muze byt i kombinace se drevem.  Jak jsem zjistil, je preberne mnozstvi a ve smes je to vsechno stejny az na drobnosti, ale nekdy i drobnosti muzou byt dulezity. Budu s tim vytapet plochu cca 130 m2, coz by odpovidalo zhruba na 20kw, takze modelove kotle max do 25 kw. Zatim mam dva kandidaty a to Dakon FB2 a nebo RojekTKA 25. Zde je prvni rozdil a to litina vuci plechaci. Po pravde me to tahne vice k tomu Dakonu, protoze litina je litina. ale podminkou neni. Ma s temito nekdo konkretni zkusenost. Dalsi a treti varianta je Benekov LT25, coz je vesmes Dakon. Litinovy bloky uz jsou snad 70 let stale stejne. U Benekovu je blok Viadrus. JInak za kazdy postreh, radu budu vdecny, i konkretni model. A takovy dotazek na zaver. Komin mam dlouhy 13.5 metru, prumer vlozky 140 bude stacit? 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Soused má automat na uhlí polský výroby a je s ním náramně spokojenej. Cenově to vyšlo na polovinu ceny kotle české výroby. U těch polských kotlů je jedna nevýhoda jsou konstruovaný na černé uhlí které se v Čechách netopí takže je tam potřeba vzít s malinko větším výkonem aby jsi dohnal tu slabší výhřevnost hnědého uhlí. Tuším že má záruku na "železo" 10 roků a na příslušenství 5 roků.  Velká většina polských dodavatelů je schopna komunikovat česky meilem , telefonem .  Pomáhal jsem mu ho stěhovat do kotelny a pak jsem mluvil s tím maníkem co mu to zprovozňoval a ten tvrdil že poláci mají ty kotle vymyšlený líp jak čeští výrobci. Na tom sousedově jsou dvě ohniště takže může topit i velké polena když je má k dispozici nebo pokud by byla podávací a spalovací automatika v poruše tak může topit dál Má ho v provozu třetí zimu a je spokojenej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čau já mám Ekoperfekt 23 KW to znamená na hnědé uhlí výkon nějakých 16 KW. Tchán má Dakon myslím,že stejný výkon a je taky spokojený. Stoprocentně ber litinu a 3 třídu dokud se vyrábí,protože můžeš zatopit i ručně a nemusíš automatem. Jinak ty kotle jsou prakticky stejné jen je rozdíl v té jednotce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Černé uhlí(cca 435) je momentálně dražší než hnědé(cca 290) a to zhruba o 145 Kč na metrák. Taky sem slyšel,že díky větší výhřevnosti ho spotřebuju míň,ale na 40 metrákách je rozdíl 6000 Kč tak nevím. Chtěl jsem to zkusit, ale nevěřím tomu,že bych měl spotřebu na zimu nějakých 25 metráků černého oproti 40 metráků hnědého. To by černé muselo zlevnit aspoň o 50 Kč na metrák abych o tom uvažoval. Ten tah komína bych si radši nechal spočítat a automaty mají myslím vývod minimálně 150 mm. Já mám komín 200 mm,protože přiškrtit to můžeš vždycky,ale zvýšit tah se dělá velmi obtížně,teoreticky ti to může vykompenzovat výška komínu.

Upraveno uživatelem L.I.P.O.8
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano,tabulkový propočet je hezký,ale skutečnost je jiná,když je účinnost nějakých 83%. Takže je chyba v té tabulce ohledně výhřevnosti. Takže já mám v tabulce výkon na černé údajně 22KW, na hnědé nějakých 17KW a peletky 16KW. Taky záleží jak výkonný kotel bude potřebovat. Jako třeba v té tabulce ten 15KW,kde už takový rozdíl není. A mýlíš se ohledně komína,ten ventilátor tam je pro hoření paliva a né pro vyfouknutí spalin a prachu. V té tabulce je minimální tah komína a přechod by byl z té 150 na 140,takže jistota je si to nechat spočítat. To se spíš podívej na stránky tzb-info nebo energoportálu .Jsou tam obsáhlé diskuze na téma automatických kotlů.Než sem kupoval kotel tak sem si toho docela dost přečetl na těch fórech. A stejně ohledně paliva je to čistě na tom,že si to musíš vyzkoušet sám co ti bude vyhovovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jelikož mi havaroval starý samo domo kotel, řešil jsem taky nový... pořídili jsme Benekov U25, napojený je na starý rozvod UT a musím říct, že spokojeni..... hnědé uhlí nás vyjde na celý rok asi na 19tis. Ohřívá vodu i v létě, takže jede nonstop.... dům nezateplený, tak myslím že je to OK. S dotací jsme skončili na cenovce 60tis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj. Mi mame kotel Atoma na drobny drevarsky odpad ale nechali jsme si ho predelat na automat na orech 2. Zespod do nej udelali diru a posadili ho na ten horak kterej se krmi sam z nasypky. Ten horak s tou automatikou je od fi Kovarson (Lhota u Vsetina). Mame 35 kW (dva byty,stolarna,600 L bojler a v pohode to utahne). Vyhoda je,ze pokud mas nejaky starsi kotel tak ti to na nej predelaj a nemusis kupovat novej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...