Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Praktické zkušenosti z provozu, postupně doplňované


Radovanek

Recommended Posts

Hm, jedno elektrodebilni vlákno uzamčeno, tak se volně pokračuje tady? Asi by to chtělo locknout i zde, pokud bude vůbec ještě elektromobilita (a klub) aktuální za 10 let pak otevřít teprve... 🤔

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je hezké pánové, jak jste se rychle přesunuli sem, kde se opravdu jedná o vlastní zkušenosti z provozu, ale tady obecná debata - kterou Hurvajz (nedivím se) zamkl - nepokvete. Sem opravdu dávám  Zkušenosti z praktického provozu. 

Aktuálně oba Iony jezdí v pohodě, jediné náklady jsou jednou za měsíc až dva myčka a při té příležitosti kontroluji dofoukání kol. Nezdá se to, ale podhuštění ubere klidně 10% dojezdu, valivý odpor dělá hodně. Mám je raději mírně přehuštěné, ale fakt mírně, protože to je zase na úkor bezpečnosti a auto nesedí, jak má. Včera jsem doléval ostřikovače obou aut nemrznoucí kapalinou, už nám v Ostravě padá teplota k nule. 

Co se zásahů do auta týče, tak přední náprava je díky svému nastavení v Ionu taková zvláštní, nejen naše auta sjíždějí vnitřní část předního pneu více, než zbytek. Ověřeno u kolegů. Také se přední pneu sjíždějí rychleji, jde přitom o tlačenou nápravu zadním náhonem, než zadní. Upozornili mne na to na STK, kde jsem byl s manželčiným Ionem. A předtím u mého pneuservis. Sice po první neslané nemastné zimě už 3 roky měním letní za zimní, ale i tak teprve po 67 tis. km budu měnit zadní letní pneumatiky. Což se mi líbí, je to další úspora z provozu.

Dvě závady na mém Ionu mám. Blbec jsem si nesundal kdysi střešní anténu do myčky a zlomila se v závitu dole, už si s tím pár lidí hrálo, ale nikomu se to nepovedlo vytáhnout. Peugeot Auto Tichý nabídl výmenu celého kusu  za cca 2 tisíce, do toho jsem nešel, rádio hraje a chtá signál i tak. No a už podruhé mi odešla klika sklápění levé zadní opěrky. Opravovali mi to u Tichého, ale radost z toho neměli, technologicky je tam tisícihran s velmi jemnými zoubky a na něm natlačená umělohmotná páka. Takže to po měsíci odešlo znovu. Pak mi to opravovali kluci na strojárně, ale pokud by nechtěli vytisknout na 3D tiskárně kliku znovu z kovu a navařit ji na tisícihran, tak by to podle nich neklaplo. Zkusili tedy lepidlo, ovšem po měsíci je páka opět volná. Takže na 3D asi nakonec dojde.

Jedu se právě podívat na veletrh emobility, zda se tam objeví po dvouleté odmlce znovu vyráběný a do Evropy dodávaný Mitsubishi iMiev, zatím k dostání v Rakousku a Švýcarsku. Nebo něco lepšího, na co se budu do budoucna pro sebe těšit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:xvul

Dekuji @Radovanek  ze @pesastor misto odpovedi v uzavrenem vlakne mi tam pridelil 6x cervenej puntik! Opravdu TYPICKY pristup! :roker:roker:roker

EDIT

Ma petrolhead duse se NESNIZUJE k takovymhle praktikam - ja nebudu pridelovat dodatecne 🛑 misto diskuse vazeny @Radovanek

Upraveno uživatelem pesastor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale tohle fakt není vlákno na diskuzi o elektromobilitě. Jak tu ostatní píší o svých autech, píše tu Radovan o těch svých elekroautech.

Radovanek: To fakt podhuštění ti ubere 10% z dojezdu? A to podhuštění myslíš ještě v povolené toleranci (třeba minimum) nebo už pod ní. Asi se to dá čekat, u mě to má jistě vliv na spotřebu, no když nad tím zauvažuji, může to být i těch 10%. Je fakt, že tebe to asi trkne dřív, než třeba mne. Já si nechávám hustit dusíkem, zvláště zimní, protože výkyvy teplot jsou pak na huštění znát minimálně. projevuje se ti na dojezdu i zimní/letní vzorek?

Jinak jak tu píšeš, že co se kde v Česku bude k elektroautům vyrábět - aby to nakonec nedopadlo stejně, jako s konvenčními, bude přibývat stále složitějších fíčur na chlazení baterie, snížení rizika vznícení baterie, odvádění tepla při nabíjení, rekuperaci atd...  Aby se z toho "jednoduchýho" elektromobilu nestalo monstrum, jehož (sice pseudo) ekologický provoz přestane být i ekonomický. Protož minimálně v případě EU to k tomu zákonitě směřuje.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pesastor to opravdu nepochopil, puntíček je jediná možnost příspěvku do uzavřené diskuse. Tečka.

pacho69: ano, valivý odpor hraje velkou roli při spotřebě, úsměvná snaha EU o snímání huštění pneu přímo na palubní desku má reálný podklad. Dusík bych na letošní zimu chtěl zkusit. V podstatě je to tak, že 10% ubírá podhuštění a 10% zimní vzorek, ale to je známé i od spalováků.

Snahou je, aby elektromobil zůstal jednoduchý, nicméně třeba Tesla směřuje k tomu, jak se jí už dnes přezdívá, tedy počítač na kolech. Podobně se nazí v luxusním segmentu jak Jaguar, tak audi.  Já jsem si do Iona domontoval tempomat a omezovač rychlosti, to beru jako minimum. Kdyby byl adaptivní, do města super, zkušenost s line asistentem mám také, ale chce to fakt slušné čáry na cestách, což není. Online navigace je fajn, ostatně iMiev jako originál Iona/Zera to má v základu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně tvrdili, že tam dávají před nahuštěním i nějakou hmotu za účelem utěsnění. Máte s ním někdo zkušenost? Protože vzduch prostě uchází, plus reaguje na teplotu. Sluníčko, mráz, ujeté km, mění teplotu hodně. Takže prakticky 1x měsíčně kontroluji v rámci mytí vozu i nahuštění.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dneska přituhlo, podruhé za listopad došlo na topení. Ranní +4°C. Takže topení a hned zásah do kapacity baterie. Ještě jsem stál v otevřené garáži a čekal na dítě a topení už zabralo naplno. Takže ukazatel spotřeby byl v polovině políčka Eco, jako bych už jel minimálně 50 km/h. Později, v průběhu jízdy po ohřátí vody v okruhu, to spadlo. Ale pořád mírný odběr byl. Taky na ujetých ranních 25 km padly 4 dílky baterie, tedy 4 kWh, na které se dá v teplotě kolem +20°C najet po městě 36 km. Dojel jsem do kanclu a pověsil auto na parkovišti na zásuvku 230V 16A se zbylý  dílky (5 kWh). Do oběda, než budu potřebovat zase jezdit, tam přibude +-10 dílků (10 kWh), jinými slovy baterka bude skoro plná (16 dílků, 16 kwh)

Včera byla ještě větší zima, ráno námraza na trávě, ale to jsem vyjížděl fakt brzy na vlak a na 10 minut nemá cenu topit. Jel jsem na e-Salon do Prahy (pokud by někdo z Ostravy chtěl, akce je v Praze-Letňanech do neděle 18.11.2018 a mám 3 čestné vstupenky zdarma). Prošel jsem tam řadou konferencí na včerejší části pro odbornou veřejnost. Bohužel Peugeot tam nikoho z našeho klubu nepotěší, páč tam prostě není. Chtěl jsem probrat, zda bude nějaká změna s Partnerem/Berlingem electric (nejlépe navýšení baterie z tristních 22 kWh na +-40, jako má Nissan dodávka), ale bohužel. Taky zda když se Mitsubishi iMiev znovu vozí do Evropy, zda budou inovovaný Ion taky nabízet. Nedostavili se. Neměli tam ani elektro kola Peugeot, prostě nic. Můj elektrický Pežík Ion mne samozřejmě hezky čekal v patrových garážích Koma Ostrava-Svinov (parkování zdarma v ceně zpáteční jízdenky, jinak 180,-/den), do Prahy jsem dojel pohodlně v žlutém vlaku Regiojet Relax s palubním servisem, zásuvkami a wifi, přímo z hlavního nádraží se dá až do Letňan metrem C, stojí 5 minut pěšky od brány výstaviště.

Jinak jsou k vidění a prolezení veškeré novinky, včetně Audi etron, VW eCrafter, Jaguar iPace, Nissan eNV200 facelift s baterkou 40 kWh a dokonce Renault tam vystavuje vše, co v elektrice dělá (mimo Fluence). Tak jsem si alespoň prohlédl konkurenta Partneru electric, Kangoo Z.E., a to v obou verzích Van a Kombi, které je tam v prodloužené verzi. K vidění jsou i různé specialitky. Vedle hal je možné absolvovat ukázkové jízdy a svézt nebo řídit vše na elektro - od koloběžek po malé nákladní vozy. Bohužel elektrické letadlo ani vírník ne, přestože letiště sousedí 🙄. Jinak akce dobrá i pro rodiny s dětmi a k vidění bude pokus o rekord v neděli Tesly Model X - mávání křídly

Upraveno uživatelem Radovanek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 minutami, Radovanek napsal:

Pokud by někdo chtěl, právě jsem mezi materiály našel i čestnou vstupenku na Czechbus 20.-22.11.2018 v Praze. Pošlu zájemci klidně poštou, do úterka to dojde, dejte mi adresu do soukromé pošty. Bohužel Peugeot zde zase nic, nevystavuje ani své povedené dodávky v osobních kombi verzích, používané jako minibusy hotely atp..

 

Upraveno uživatelem Radovanek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No těch 10% na zimní vzorek mě překvapuje, já mám tedy rozdíl ve spotřebě zimní/letní opravdu minimální. To u toho podhuštění to určitě poznám, ale u mýho autobusu hraje stejně víc roli protivítr.

Já mám s dusíkem dobrou zkušenost, vždy při převážení jsem nechal přefoukat, praktici mi to neucházelo, za zimu jsem dofukovat tak 0,1Bar (dofoukl jsem vzduchem) a tlak se neměnil když bylo venku -20 nebo +15, byl pořád stejný. Takže to neberu jako módu, vždycky při převážení jsem nechal kola přefouknout dusíkem znova a vyhovuje mi to, že reakce na okolní teplotu je minimální. Vzdych, ač obsahuje 3/4dusíku, reaguje na změny okolní teploty výrazně víc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dneska přezuto na zimní pneu, páč jsme se ráno probudili na okrajích Ostravy do souvislé sněhové pokrývky. Současně jsem se zbavil po 52 tis. km zadních širokých letních pneu Dunlop Enasave. Vydržely na hnané zadní nápravě fakt hodně

Přední úzké pneu Dunlop Enasave odešly po 33 tis. km. Přitom jde o tlačenou nápravu. Nahradil jsem je značkou Toyo Nanoenergy. Je to zajímavé, ale zřejmě díky řešení přední nápravy se nám všem (ženě i kolegům s Iony) sjíždí více vnitřní okraj předních pneu, cca 1 cm po celém obvodu. Upozornili mne na to na STK s manželčiným Ionem. Moje pneu jsou na tom stejně. Ty staré (darovány univerzitě na zkušební elektromobily) i ty nové. 

Po 4,5 letech provozu a najetých 68 tis. km jsem se podíval pro zajímavost na náklady mého Ionu. Opět drtivou většinu tvoří pořizovací cena vozu, 439 tis. Kč. Garančky (povinné kvůli 5leté záruce) 15 tis. Kč. Výměny a nákupy pneumatik 24 tis. Kč. "Náhradní díly" (v uvozovkách proto, že zde patří v podstatě jen prodlužovačka, redukce a nabíjecí kabely) 12 tis. Kč. Vytunění auta tempomatem s omezovačem rychlosti 7 tisíc. Povinné ručení 5 tisíc. Havarijní pojištění 5 tisíc (jen první rok). Skutečně uhrazené palivo (elektřina) na 68 tis. km za 4,5 roku jen 7 tisíc (nejvíce byly paušály za čip ČEZu, vrácen po 3x zdražení jako nepotřebný). Mytí na myčkách 5 tisíc. Pokud zadám do výpočtu 10 let odpisování vozu, tak zůstatková hodnota vozu je 258 tisíc Kč. Nákladově to ke dnešku dělá i s 4,5 letými odpisy (181 tisíc) celkem 5,- Kč/1 ujetý km.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne, okruh topení je samostatný. Jde o to, že voda (kapalina) v okruhu má obvykle stejnou teplotu jako je venku, třeba +2°C. Takže pokud ji chci dostat na 20 a více, aby ohřívala vnitřek auta, musím vynaložit hodně energie. Pak už jen udržuji teplotu, což stojí daleko méně energie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Francouzští soudruzi z PSA rozhodli, že evropský soudruh předehřev nepotřebuje. Je to jedna z věcí, které japonský originál Mitsubishi iMiev měl a má i dnes, kdežto Peugeot Ion, ani Citroen C Zero nemají vůbec. Zapnutím vozidla dojde k vypnutí nabíjení. Tedy topení/klimu pak zapnout lze, ale jen s odběrem z trakční baterie. Bohužel. Ani několikeré pokusy odborníků na VŠB-TUO to u Ionu nedokázaly přechytračit. Přitom iMiev to nejenže umí, ale dokonce to jde - pokud se nabíjí - zapnout i dálkově ovládáním z klíčků vozidla. Pomocí dálkového ovládání i-MiEV lze klimatizaci zapnout a vypnout až do vzdálenosti 100 m od vozidla. Tímto způsobem zajistíte příjemnou vnitřní teplotu při odjezdu a úspory energie pro cestování. Na dálkovém ovladači je i časovač, s kterým lze i-MiEV nabíjet v cenově nejpříznivějších časech. Navíc má dálkový ovladač indikátor nabíjení hlavní baterie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ad topeni: Jak jednoduche by bylo nedelat vedu: sehnat a dat tam bufika z Trabanta! Malickej, kompaktni i s nadrzkou na N95 a perfektni :potlesk. Opecovcavam si ho a prendavam do kazdeho "noveho" auta! Jenze to je jen pro petrolheady a ne pro elektroautoteroristy!:roker

Upraveno uživatelem pesastor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radovan: A geometrií jsi prošel, je divné, že se ti sjíždí jen jedna pneu, tedy pokud používáš rozměr, který na auto patří. Nebo možná nějakej čep, stabilizátor? Tyhle závady se nevyhnou i elektro autům. Jo jinak na garančkách bych na tom byl po 68tkm zhruba stejně a to tedy běžně měním i to, co není předepsané (palivový a vzduchový filtr). Takže ona údržba zas o tolik dražší není. Jinak s tím topením je to blbý, to fakt nedomysleli, ideální by bylo auto ohřát rovnou na nabíječce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi to tak bude, nejspíše.

Pacho69: Geometrií jsem prošel bez ztráty kytičky. Sjíždějí se obě přední. Rozměrově a vše ostatní OK od výrobce. Ty čepy nebo stabilizátory asi ne, žena tam má čerstvě 39 tis. km, tak snad jedině že by oběma vletěla do nějaké jámy nebo co. Ale to bychom tam museli vletět všichni. Mechanika je stejná všude a pak už je to jen o stupni namáhání. Topení je prostě u iona vývojově 12 let staré a navíc Frantíci vymontovali právě to, co by elektromobil s malou kapacitou baterky na městské popojíždění s neustálými zastávkami a větráním při otevírání dveří a kufru využil nejvíc. No, pokud mi bude stačit i nadále, tak si jako další elektro koupím originál iMiev a bude to.

Pesastor: I Ty teroristo 😉, kdyby jsi tohle vlákno opravdu četl, tak víš, že náš druhý domácí Ion od ženy bufíka má. Naftového bohužel. A jsou s tím jen potíže. Buď je blbě namontovaný nebo seřízený nebo nevím co (v servisech jsem s tím byl, konzultovali to i s Prahou, co to montovala), ale smrdí při provozu (jako výfuk staré Avie) i mimo něj (při nabíjení v teple u zadního kola trochu nafta) a při stání na křižovatce to nabírá smrad dovnitř. Navíc při používání přetéká, jako by se při práci zvětšoval objem v nádržce nebo do něj šel nějaký zpětný tlak. Pojistným ventilem to pak polívá zadní nápravu, kde nádržka je. I na říjnové STK tam trocha bince byla, a to tím netopíme.

TAK TOHLE JSEM PŘEPSAL ZE SPRITMONITORU CELÉ ŠPATNĚ. MNĚ TA CENA ZA KM NESEDĚLA. DŮVOD? DÍKY ZNALOSTI HISTORIE VOZU JSOU TAM ZAHRNUTY I NÁKLADY, CO S TÍM MĚL JEŠTĚ ČEZ PŘED KVĚTNEM 2016, KDY JSME AUTO KOUPILI. TAKŽE NÍŽE JEŠTĚ JEDNOU A SPRÁVNĚ. Po 2,5 letech provozu ženina Ionu, co s ním dříve jezdil ČEZ v Havířově, a jí najetých 25 tis. km (39 tis. km celkem), jsem se podíval pro zajímavost i na náklady jejího Ionu. Opět drtivou většinu tvoří pořizovací cena vozu, 280 tis. Kč. Garančky (povinné kvůli 5leté záruce baterky) 8 tis. Kč. Výměny a nákupy pneumatik 7 tis. Kč. "Náhradní díly" (v uvozovkách proto, že zde patří v podstatě jen opravy Webasto a nějaké maličkosti) 5 tis. Kč. Povinné ručení 2,5 tisíce. Skutečně uhrazené palivo (elektřina) na 25 tis. km za 2,5 roku 0,- (nabíjí jen v obchoďácích zdarma a doma nočním proudem, díky němuž máme faktury za elektřinu stejné nebo menší, než když jsme elektromobil neměli). Mytí na myčkách 2 tisíce. Pokud zadám do výpočtu 10 let odpisování vozu, tak zůstatková hodnota vozu je 164 tisíc Kč. Nákladově to ke dnešku dělá i s odpisy (116 tis.) celkem 5,33 Kč/1 ujetý km.

JEŠTĚ JEDNOU A SPRÁVNĚ. Po 2,5 letech provozu ženina Ionu, co s ním dříve jezdil ČEZ v Havířově, a jí najetých 25 tis. km (39 tis. km celkem), jsem se podíval pro zajímavost i na náklady jejího Ionu. Opět drtivou většinu tvoří pořizovací cena vozu, 280 tis. Kč. Garančky (povinné kvůli 5leté záruce baterky) 8 tis. Kč. Výměny a nákupy pneumatik 7 tis. Kč. "Náhradní díly" (v uvozovkách proto, že zde patří v podstatě jen opravy Webasto a nějaké maličkosti) 5 tis. Kč. Povinné ručení 2,5 tisíce. Skutečně uhrazené palivo (elektřina) na 25 tis. km za 2,5 roku 0,- (nabíjí jen v obchoďácích zdarma a doma nočním proudem, díky němuž máme faktury za elektřinu stejné nebo menší, než když jsme elektromobil neměli). Mytí na myčkách 2 tisíce. Pokud zadám do výpočtu 10 let odpisování vozu, tak zůstatková hodnota vozu je 210 tisíc Kč. Nákladově to ke dnešku dělá i s odpisy (70 tis.) celkem 3,90 Kč/1 ujetý km.

Upraveno uživatelem Radovanek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...