Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Posted

Ahoj všem,

velice mě zaujaly možnosti  snížení spotřeby přes ChipTuning/EKOTUNING, nabízené např. na :

http://www.autochip.eu/cz/chiptuning/tabulky/peugeot/peugeot-5008-16-hdi-16v-112hp/?eko#detail

Parametry EKOTuning:

Originál Úprava Výkon (HP) 112 HP 123 HP Výkon (KW) 82 KW 90 KW Točivý moment (NM) 270 NM 317 NM Maximální rychlost   + 5 KM/H Spotřeba (město)   -0,80 L / 100 KM Spotřeba (kombinovaná)   -0,70 L / 100 KM Spotřeba (mimo město)   -0,60 L / 100 KM

Proto se ptám, máte někdo zkušenosti s ChipTuning/EKOTUNING-em na tomto motoru  , tedy 1.6 Hdi 82/84 kW ?

Doporučujete, vydrží pak spojka a převodovka ?

Dík za info

Posted (edited)

Nechod do toho oni ti sníží nebo nějak oblbou  výkon motoru u eko chipu  a ještě u téhle firmy.Spotřeba ti tolik nikdy neklesne tomu nevěr :roll

Spojka a převodovka by měla vydržet podle toho jak ti rozvrhnou navýšení vykonu.

Vybral si firmu která ma hoodně špatny zkušenosti a recenzí.

Edited by Lukaydo 407
Posted

Je to každýho věc, ale já bych to nedělal.

A nejen z pohledu porušení záruky.

Každý chip je risk do budoucna.

Já si pořídil P5008 kvůli prostoru a ani nechci jezdit kudlu a sprinty.

Podle mě dlouhodobá průměrná 6,3 L/100km co mám je slušná :)

Spočítej si kdy se Ti investice na spotřebě vrátí (pokud Ti neodejde vlivem chipu něco jiného).

Posted

No mě se zná těch skoro 50Nm navíc docela dost. Převodovka asi dobrý (tedy nevím, jestli nemáš robot), na spojku bych nesázel. Ale klidně to může vydržet, nevím. Za mě je spíš otázka, co udělají jiné vstřikovací mapy s karbonizací ve válců, zanášením ventilů, vstřiků, FAPem, EGR... Tedy pokud jsi měl pocit, že 1.6 je pro to auto a tvůj styl jízdy nedostačující, měl jsi udělat co my někteří tady, vzít si dvoulitr.

Posted

Nebudu tady psát podobné dobré rady, jaké jsou napsané výše, taky nemám s touhle úpravou žádnou zkušenost :). Úpravy nastavení motoru jsou jen na tobě a nikdo ti neporadí tak jak bys potřeboval. Jednak tenhle motor asi moc lidí "netuní", druhak je takové hodnocení závislé na tom, jak byl motor konkrétně kým upraven.U takového motoru je to asi docela risk, primárně nikdo nepočítá, že se zde bude něco markantně navyšovat. Jako příklad bych tento rozdíl připodobnil k dvoulitru u Laguny III, kde je verze 96kW ale i 121kW přímo od výrobce. A samotný motor, je naprosto stejný (i spojka, FAP, nebo třeba převodovka), takže se asi nic vyloženě nepokaká přetížením. Druhá věc je vlastní křivka krouťáku. Když se podíváš na graf v odkazu, tak je ještě víc napikaču, než byla (z hlediska jízdy na spotřebu). Vrchol jako prase kolem 2000ot/min, který můžeš cítit pokaždé, když necháš na dvojku z nízkých otáček plyn na podlaze, je to takový ten kopanec, který má tenhle motor, bohužel. Bohužel protože je to rodinné auto, tady je tahle turbocharakteristika spíš dost otravná. Mě se to ze začátku líbilo, ale teď mě to spíš štve (přešel jsem z atmosféry tak to bylo zprvu celkem zábavné). Na spotřebu potřebuješ charakteristiku spíš plochou, a nástup newtonmetrů co nejvíc odspodu, a plochým průběhem. Prostě šup tam šestku co nejdřív a neřadit. Takže si to budeš muset asi rozmyslet jen sám, a případná rizika s převodovkou, spojkou, dvojhmoťákem, snímači ve výfukovém potrubí, FAPem, silentbloky a kdo ví co ještě dát jako protiváhu možná ušetřenému půllitru nafty.

Posted

Graf je sice hezký, ale dá se mu věřit? Já mám jiný motor, ale u mě ten graf mají špatně - mám změřeno, viděl jsem i další grafy stejného motoru. 

Čipu na spotřebu nevěřím, protože jak by měl vypadat, aby to žralo méně? To nějak nevím. Plochá křivka? Jak ji dokážou udělat, když origo je špičatá?

Osobně bych se čipu nebál, mám ho, ale mírnější (taky vzhledem k tomu, že mám 340 tkm). Po čipu se mi spotřeba nesnížila, protože tu byla euforie z toho, že auto je živější, takže se na ten plyn šlapalo víc. Ale jakmile jsem se uklidnil, spotřeba je nižší (ale taky asi za to může přechod z pneumatik 205/45 R16 na 185/65 R14). Takže spíše spotřeba je stejná, nebo nižší v rámci odchylky měření. 

Pokud jde o komponenty, odnáší to samozřejmě nejvíce spojka, protože musí přenášet vyšší točivý moment, ale pokud s tím nejezdí bezmozek, nevidím v tom problém. Ale je v podstatě jasné, že spojka vydrží méně než bez čipu. 

Vstřikama prochází pochopitelně i více nafty, pokud jí není přespříliš a nehoní se studený motor, nemělo by se nic stát. Stejně tak u turba, bude mít větší tlaky, ale opět s tím musí jezdit někdo s mozkem. Problém může být s FAPem, který nemusí být stavěný na větší přísun pevných částic z nespálené nafty. Základem je ale dobře udělaný čip a to si bohužel u firmy autochip nejsem jistý. 

Posted

Po chiptuningu mám problém hlavně s gumama. Je to od toho věčného driftování a přehnané akcelerace ... s autem jezdí hlavně manželka. Na spotřebu jsem se ještě neptal. Chipu zdar. 

Posted (edited)

Hele Milane, proč vstřikama prochází víc nafty, když máš nižší spotřebu? To mi nepřijde logické. Nemůže projí víc nafty, než spotřebuješ ;) Spíš to bude jen časově jinak rozložené. A pokud se to hůř spálí, nemusí to být ve finále jen problém FAPu, ale může se to připálit (usadit) někde v hlavě, na ventilech v potrubí.

Edited by Pacho69
Posted

Pacho: Zapomněl jsem na tlak nafty. Nejsem odborník, ale pokud se tam přidá tlak, není potřeba takové množství. :myslim

Ale v tomhle případě se "nejedná o zvýšení výkonu", protože když jedu na spotřebu, točivý moment ani výkon přidaný navíc nevyužívám. Kdežto, když na to budu pořád šlapat, ta spotřeba půjde nahoru, protože je i zvýšené množství nafty - aby z něčeho tam ten výkon byl. 

K většímu množství nafty je potřeba i více vzduchu, aby se pořád spalovala optimální směs. Při nesprávném poměru to může lítat do FAPíku. Zda se může zasvinit i něco jiného, nevím, bohužel v konstrukci motoru nejsem moc zběhlý. 

Osobně bych čip dal někomu, kdo se tím zabývá a má zkušenosti s motory PSA. Nevěřím firmám, které nabízí čipy na všechny auta. Ti tam namastí to, co mají předem připravené. :mysim

Posted

Díky všem za odpovědi a přínosné názory......

Máte tedy někdo z vás Tip na někoho kdo se "Chiptuningem opravdu "  zabývá a má zkušenosti s motory PSA  HDI ?

@ "Straki007"....dělál jsi kromě FAPOFF  už i Chiptuning těchto 1,6 HDI/82KW ? Jestli ano , jaké máš  s tím zkušenosti ?

Posted

Díky všem za odpovědi a přínosné názory......

Máte tedy někdo z vás Tip na někoho kdo se "Chiptuningem opravdu "  zabývá a má zkušenosti s motory PSA  HDI ?

@ "Straki007"....dělál jsi kromě FAPOFF  už i Chiptuning těchto 1,6 HDI/82KW ? Jestli ano , jaké máš  s tím zkušenosti ?

S tvym motorem je to malinko slozitejsi.

Mas tam Euro V a tudiz se ECU dela sloziteji , no neni to megaproblem.

Myslim ze u tebe je bosch 17 a tim padem FAP je reseny docela dobre.

Mam jich za sebo cca 6 kusu a zatim vsichni jezdi bez navyseni sazi ve FAP.

Odbrzdeny tenle motor nemam ale dle vypoctu softu je tam 18% na vykonu a 15% na kroutaku.

Jde to samozrejme pridat ale jelikoz je to novy tip vstrikovani a koncepce motoru tak se to zatim zkousi jak to bude s FAPem.

Ozzy mas pravdu.

Minuly tyden 2 x Svycarsko  :D  :D  :D

Posted

No lidi kteri jezdi uz v serii na spotrebu maji rozdil cca 2-3 dcl.

Tam s tim hybat nelze.

Spotrebu je ale nutne merit realne (plna nadrz prazdna nadrz a vypocet) a ne podle PP.

Ten nepocita treba regeneraci otevreni egr......atd.....

Posted

S tvym motorem 1,6 HDI 82 kW je to malinko slozitejsi.

Mas tam Euro V a tudiz se ECU dela sloziteji , no neni to megaproblem.

Myslim ze u tebe je bosch 17 a tim padem FAP je reseny docela dobre.

Mam jich za sebo cca 6 kusu a zatim vsichni jezdi bez navyseni sazi ve FAP.

Odbrzdeny tenle motor nemam ale dle vypoctu softu je tam 18% na vykonu a 15% na kroutaku.

Jde to samozrejme pridat ale jelikoz je to novy tip vstrikovani a koncepce motoru tak se to zatim zkousi jak to bude s FAPem.

No lidi kteri jezdi uz v serii na spotrebu maji rozdil cca 2-3 dcl.

Tam s tim hybat nelze.

Ahoj Straki,

nepochopil jsem 2 věty z tvých komentářů, takže prosím o dovysvětlení...

a) píšeš : "Mam jich za sebo cca 6 kusu a zatim vsichni jezdi bez navyseni sazi ve FAP"............. Otázka : a počem jezdí po navýšení ve FAP ? 

........ po FAPOFF........ a nebo chiptunungu ... a nebo nějaké jiné upravě ?  Dále "odbržděným" ........ myslíš chiptuning se zvýšení výkonu ??

b) píšeš: "No lidi kteri jezdi uz v serii na spotrebu maji rozdil cca 2-3 dcl"........... Otázka : co znamená "jezdi uz v serii na spotřebu" ??

Díky