colaczech Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 Zdravím, mám problém že auto nějakým způsobem vybíjí baterku. Přišel jsem na to že to vybíjí jenom když je na baterce připojený plusový kabel co vede ke startéru a pokračuje dál na alternátor. Pokles napětí na baterce je cca 3-4V, Baterka se tak pěkně hřeje. Podotýkám, že se to děje při chcíplém motoru a vyplém zapalování. Startér to nedělá, vypadá to že to dělá altík. Jakým způsobem zjistím, že je altík v pořádku? Quote
Havlicek.Lukas Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 prorazena dioda - vymenit a bude to fungovat Quote
colaczech Posted January 18, 2015 Author Posted January 18, 2015 Opravdu to může dělat jenom ta dioda? Ještě jsem zjistil, že když odpojím jeden z kabelů na alternátoru (jedno který, jestli ten silný nebo slabý) tak odběr na baterce není. No a uplná záhada na konec. Když jsem odpojil oba kabely z altíku a zkusil nastartovat a nechal běžet motor cca 5s a kabely opět zapojil, tak všechno funguje normálně. Tj, odběr na baterce žádný není. Tímto zjištěním jsem včera kolem 9 večer skončil a nejsem z toho vůbec chytrý. Plusový kabel jsem projistotu z baterky odpojil, jenom mám obavy s tím jet zítra do práce, aby mě to zase někde nenechalo. Quote
colaczech Posted January 18, 2015 Author Posted January 18, 2015 je to ta 306 co mám v popisu tj, 1,4 benzin r.v.98. Quote
colaczech Posted January 18, 2015 Author Posted January 18, 2015 Tak jsem se v tom dnes zase hrabal a nic jsem nezjistil. Otáčel jsem alternátorem, jsestli náhodou není v jednom místě šluslý rotor a nic. Opakovaně jsem zkoušel startovat a taky nic. Auto startuje, na volnoběh dobíjí tušim 14,2V, baterka se nehřeje. Tak co to teda bylo? Quote
Havlicek.Lukas Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 ses si jistej ze tam byl problem ? Quote
colaczech Posted January 18, 2015 Author Posted January 18, 2015 (edited) Ne. Když dojedeš ráno do práce a po šichtě sedneš do auta a startuješ a motor točí a nechytne. Tak zkoušíš startovat přes kabely a zase nic. Doma dáš novou baterku a motor chytne. Po 10 minutách od montáže baterky zjistíš že baterka se kurevsky hřeje a že i při vyplém zapalování na ní naměříš cca 9v (nová, opravdu nová a nabitá baterka)- toto bylo zkoušeno několikrát viz 1.příspěvek. Pak tě napadne startér - rozebrat vyčistit, nové uhlíky- zase točí jak za mlada. Namontuješ ho a zase motor chytne, tak to chcípnu a na měráku na baterce zase 9v. Ok, tak vylučovací metoda. Na +pol baterky dám jenom kabel co vede na startér a dál. Odběr- na baterce je při vyplém zapalování 9v. Odpojím altík a hle na baterce 12,6v. Prostě po odpojení jednoho kabelu z altíku je tam 12,6v. Dále následuje postup jak jsem psal v příspěvku č.1. edit: Ví někdo kam vede ten tenký drát (ooko pod maticí M5) z altíku? Podle mě na spínačku. tak že by ta? Edited January 18, 2015 by colaczech Quote
RichVa Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 Zdravím, mám problém že auto nějakým způsobem vybíjí baterku. Přišel jsem na to že to vybíjí jenom když je na baterce připojený plusový kabel co vede ke startéru a pokračuje dál na alternátor. Pokles napětí na baterce je cca 3-4V, Baterka se tak pěkně hřeje. Podotýkám, že se to děje při chcíplém motoru a vyplém zapalování. Startér to nedělá, vypadá to že to dělá altík. Jakým způsobem zjistím, že je altík v pořádku? Na staré 205ce to dělala ne úplně proražená kotva na startéru. Navíc to bylo ovlivněno vlhkostí vzduchu. Za sucha nic, jak přišly mlhy problém byl na světě Quote
colaczech Posted January 19, 2015 Author Posted January 19, 2015 Startér to určitě není. Dnes s tím jela drahá polovička do práce a zatím je všechno v pořádku. Pro jistotu vyfasovala multimetr a pokaždé když auto odstaví na delší dobu, má za úkol změřit jestli není na baterce nějaký odběr. Quote
milanblatnica Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Ví někdo kam vede ten tenký drát (ooko pod maticí M5) z altíku? Podle mě na spínačku. tak že by ta? Myslim, že ten káblik je zapojený na kontrolku dobíjania,príp. niečo čo ju spína. Ak takto klesne napätie pri novej baterke,vyzerá to na skrat,ktorý sa objavuje možno len sem -tam.Skús zmerať odber ampérmetrom.Typol by som to na predratý kábel niekde v prechode cez plechový diel karosérie.Ale neber ma za slovo,môže to byť čokoľvek.Nepodceňuj to.Ak nato neprídeš sám daj to niekomu pozrieť. Jedného dňa ti môže auto vyhorieť. Quote
Recommended Posts