Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Kuchyně - spotřebiče,vyzkoušený dodavatel,cena


Milan+

Recommended Posts

Jak jsem psal hned v úvodu svého příspěvku v tomto tématu, elektriku jsme si dělali se synem. Je elektrikář. Původně jsem chtěl mít sporák, tak mám ,,motorý" proud tedy 380V + kluk mi ještě udělal na zdi samostatní velký vypínač (nevím, jak se to nazývá=býbá na el. bojlery nebo na sporáky) + v hodinách je jistič. Jelikož jsem nejen z příspěvků zde na fóru P-C rozhodl pro indukční desku, tak budu dělat další samostatní okruh pro horkovzdušnou troubu (pyro). Naštěstí, za kuchyňskou linkou nemám dlaždičky, tak se jen provrtá díra do sklepa a pak lištou k obvodové zdi a skrze zní ven a drážkou v fasádě se kabel dovede do hodin. Trouba bude na zástrčku. Zásuvka bude za kuchyňskou linkou. Jedná se o vestavěné spotřebiče. Bude to na 230V s jističem 16A. Chránič máme. Deska i trouba budou mít své samostatné okruhy, jako myčka nádobí, pračka, lednička.Kluk si s tím pohrál, že máme tolik jističů, že je plná skříňka:D.
Indukční deska je zapojena na pevno?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Deska 2x400V se používá v případě, že tam vede jen jeden 3f přívod a je u toho trouba, ta se zapojí na zbývající fázi. Pokud je tam samostatně zásuvka 230V pro troubu, tak se deska zapojí 3x400. Zatím každá, kterou jsem měl v péči, tak měla možnost zapojení 2/3x400V (a samozřejmě 1x230V)

Ovšem jsem i řešil mistra, který zapojil desku na dvě fáze a třetí fázi připojil na svorku N :D Co se dělo po natažení jističe nebudu popisovat.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@minimaxa ono opravdu nektere indukce neumi 3f, a i ty ktere umi tak maloktera z nich umi vic nez jeden booster. Jde predevsim o odvod tepla teme miniventilatorkama!  Je treba velmi peclive vybirat a cist TP vyrobce. Prodejc rekne cokoli.....     

Upraveno uživatelem pesastor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, jsou i desky, ktere mají dokonce kabel připojený v desce tak, že je uživatelsky nemožné ho přepojit ani vyměnit.

Včera jel kolega řešit jedno zapojení desky k zákaznici. Paní si nechala udělat novou kuchyň. Nechali zlikvidovat plynovou přípojku do bytu, vyřezali trubky, dodavatel plynu odmontoval plynoměr. Desku připojili (truhláři) 1x230V a ono jim to varáželo jistič. Tak už si nevěděli rady, tak přijeli k nám do prodejny pro rozumy.

Výsledek? Do bytu vede 1.f přívod jištěný 20A jističem a vedou tam dva 4mm2 hliníkové vodiče :D

Takže už má poslanou žádost o navýšení rezervovaného výkonu ČEZu a ještě dlouho si nic neuvaří :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@pesastor, takže le lepší indukční deska třífázová? Připojení je na pevno (na kabel)?
@Péťa, o tom můj příspěvek je, aby se v něm nejen diskutovalo, ale i dobře a správně poradilo i pomohlo, i když nejde o naše čtyřkolový miláčky pežoťáčky.Jsi slušný, že si se omluvil.

Spotřebiče budu mít na 99% z IKEA.

Upraveno uživatelem OK406
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@OK406 to jsme tady snad uz vydiskutovali: trifazova deska a zkontrolovat podle dokumentace vyrobce a ne podle usmevave slecny ze opravdu trifazova je, tj. moznost soucasneho spusteni vsech plotynek DO PLNEJCH s alespon 2x boosterem k tomu navic.:papa

Mam dojem a mam dojem ze mam spravny dojem ze zrovna s timhle u Ikea neuspejes. Desky jsou ale natolik standardizovane co se rozmeru tyka, ze muzes koupit to co Ti vyhovi od kohokoli. Myslim ze kdyz se obratis na  @minimaxa, tak neprodelas - podke toho co tady psal tak je zrejme fundovanym prodejcem!        

Upraveno uživatelem pesastor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spotřebiče jako takové neprodáváme. Dodáváme na ně náhradní díly. Sem tam, spíš výjimečně jezdíme k zákazníkovi desku zapojit. V drtivé většině si spotřebiče dodává dodavatel kuchyně. Pokud je to pouze výměna spotřebičů ve stávající kuchyni, určitě se obraťte na prodejce, který se tím zabývá :papa

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ohledně indukce. Používejte jen hrnce, které na sobě mají značku indukce. Předejdete přetěžování indukce a přenos tepla bude rychlejší. Ostatní hrnce co fungují i na indukci je blbost používat viz. dvě předešlé věty. Indukce vzhledem k pořizovací ceně samotného zařízení, hrnců a kWh je na ohřev jednoho litru vody ekonomicky vždy hůře než plyn. Jistič podle výkonu logicky, nemít vše na jeden jistič, protože až umře indukce (a ona umře) bude vám to vyhazovat i zbytek kuchyně = takže samostatný přívod jen pro indukci. Výhody indukce jsou nesporně v přesnosti a rychlosti (rychlost ohřevu doma snad všichni v rámci max 2-3minut oželíte), ale dělat cokoliv co potřebuje nižší a přesnou teplotu je na tomhle luxus. S dobrou indukcí, která má i vpichovou jehlu můžete mít v podstatě souse vide vaření.

Sklokeramika je primitivní a levná i na případné opravy. Někdo občas oponuje, že pracovní plocha sklokeramiky je horká a hrozí popálení, totéž hrozí i u indukce. Indukce jen rychleji zchladne. Pracovní plocha/sklo vydrží opravdu hodně, ale nesmrtelnost nečekejte.

Osobně bych šel do plynové desky pro cenu a do kvalitnější parní trouby (ideálně s možností souse vide). + možná nějaký malý gril, ale tak velkou kuchyň nemám :) 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ekonomicky jak pro koho. Pokud by jsi měl platit plyn a plynoměr jen kvůli sporáku tak to se opravdu nevyplatí a z hlediska bezpečnosti je na tom indukce taky líp. Dneska indukční desky oproti plynovejm nejsou o moc dražší a nádobí na indukci taky nestojí svět. A chceš říct, že se po vypnutí plynovýho hořáku o nic nejde popálit? Nic nevydrží věčně. Plyn zase potřebuje čištění hořáků a při přetečení s čištěním je taky pěknej opruz. Na indukční desce se nic nepřipálí a úklid je otázkou chvíle.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U indukce zase musíš navýšit přívod (pokud uvažuješ o indukci aby dávala smysl)..... Kalkulačku co se komu vyplatí má možnosti použít každý ;) . Koupit si nejlevnější indukci vs nejlevnější plyn desku je rozdíl :) . Nádobí stojí opravdu dost vs cokoliv na plyn. Neberu šmejdy hrnce Horeka z Makra apod. Ale opravdu kvalitní vollrath je drahý, protože je kvalitní. Viděl jsem už nemalé množství hrnců, které se na indukci rozzářily do ruda, případně se oddělilo dno (poškodilo ceranovou desku) atd. Jetsli máš doma indukci, tak omrkni hrnce, jestli nejsou vyduté nebo vyboulené. Myslíš spálit se o ten rošt u plyňáku? :D . Čištění hořáků vs čištění filtrů u indukce (pokud tam jsou) případné čistění ventilátoru je vpoho. Oboje si umí udělat každý zručnější sám. Na indukční desce se připálí cokoliv jako kdekoliv jinde kde je teplo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moje teorie je praxe v profi kuchyních kde se opravdu vaří  :D .

Pleteš pojmy. Já se tedy rozepíšu. Jakýkoliv magnetický hrnec je schopný pracovat na indukci, ale ne jakýkoliv magnetický hrnec je rozumné používat na indukci. Když se dno nějakým způsoben zvlní, vše co se uvnitř vaří utíká buď stran nebo naopak do středu dna. Další věc je ta, že přenos tepla není tak rychlý pokud je dno (vyduté nebo vyboulené) jak by mohl být. To že IKEA nádobí je naprd a dokáže ho 3,5kW plotýnka zcela zničit je fakt, ty tomu věřit nemusíš ale je to prostě tak. Ono i pujadas ve své nejnižší řadě celkem šmejd. Odlepující se dna, poškozené vícevrstvé boky hrnců, případně u pánviček zcela zvlněné dna jsou realita...nemá cenu tě přesvědčovat ;) . 

Doporučuji zvolnit ton  :super 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlavně se prosím nehádejte. Bohužel, plyn v ulici není. Rodiče mají plynový sporák na plynovou bombu,  kterou doplňují LPG u čerpací stanice.
 Z výše uvedených příspěvků, zjišťuji, že jsou velmi rozdílné názory na indukční a sklokeramickou desku. A to jsem si ze začátky myslel, že indukční deska je ve všech ohledech a parametrech lepší (rychlost ohřevu, spotřebě el. energie, atd.) než sklokeramická deska.

Upraveno uživatelem OK406
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No zareaguji naposled na dzavel:. Nechápu tvoji reakci, když má někdo jinej názor. Opravdu to tu nechcu zasírat. Vše beru z praktického hlediska. Profi a domácí kuchyň je malinko rozdíl. To je jako napsat, že do WRCčka by jsi HDi nedal. Jak jsem výše psal jednu indukci máme už víc jak 9 let (Amica), vaří se na ní často a až na pár škrábanečků je stále jako nová. O čištění ventilátorů výrobce v návodu nemá ani zmínku. Máme samozřejmě 400V bez toho to nemá moc smysl. To ostatně podle mě žádnej el.sporák. Že dno musí být rovné jsem tu taky psal a píšou to u každé desky (indukce i sklokeramika). Používáme jak hrnce a pánve na indukci (žádná super značka) i smaltovaný hrnce a za 9 let žádnej neodešel způsobem co popisuješ. A ani jinak. Tchán má v paneláku sporák na plyn a když vidím na vyúčtování, že dá víc za pronájem plynoměru než co propálí... Je dobré brát v potaz stálé riziko nějakého úniku plynu nebo když se něco hořlavého dostane do blízkosti zdroje tepla  apod. Velký plus u plynu je, že uvaříš i když nejde proud, ale nevím jak u moderních desek. Vše má svá pro a proti a je na každým z nás aby zvážil co je pro něj nejlepší. Nikomu nic nevnucuju jen jsem napsal (stejně jako ty) proč je pro mě danej typ sporáku nejvhodnější.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nenutil jsem nikomu co si má koupit. Každý má jiné preference a jak se rozhodne je jeho věc. Ono je i blbost někomu nutit plyn, když nemá přípojku nebo indukci když nemá v paneláku el.rozvod :D 

Profi vs domácí = oboje funguje na stejném principu. Blbé hrnce jsou jako blbá nafta. Auto jede i s blbou naftou, ale s dobrou naftou jede lépe. Nejsou to moje domněnky, nebo výcuc z prstu, info od výrobců kteří toho natestují více než by jsem si mohli představit.

Čištění je věc názoru. Jsou tam ventilátory pro ochlazování a ty nasají vše co je ve vzduchu. Čistý chladič rychleji odvádí teplo. Možná se jedná o mou uchylku, ale profukuji občas i monitor :D .

Jak si napsal vše má svá pro a proti - volba je na každém :super

Zřádlu zdar, zbytkům zmar :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...