Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nefunkcne kurenie


infausto

Recommended Posts

Zdravím, potrebujem poradit. Nefunguje mi kúrenie. Motor je zahriaty na 90°C, regulácia ventilátora funguje ale do kabíny prúdi iba studený vzduch. V servise mi povedali, ze to vyzerá na klapku so servo motorom. Presiel som si niekolko tém na tomto fóre a nie je mi celkom jasné kolko tych klapiek vlastne je? Boli tu riesené problemy, ze teply vzduch isiel iba na strane vodica alebo naopak na strane spolujazda. Co ak nejde proste teplý vzduch vôbec? Nemám problém na jednej alebo druhej strane, mám problém niekde v strede. Bol som upozornený na to, ze oprava vyjde draho, pretoze je potrebné odmontovat celu palubní desku. Chcem sa opytat ci je mozne sa k tej klapke dostat aj iným spôsobom nez odmotovanim vsetkeho? Peugeot 308...Dakujem

Upraveno uživatelem infausto
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemam skusenosty ako je to u P308 ale u P307 je pristup ze staci vymontovat prehriadku spolujazca. a ktomu co si pisal vysie tak ty tam mas jeden motorcek na privod studeneho tepleho zduchu lebo nemas asi klimatizaciu dvojzonovu. pozeral som cenu motorceku v peugeote a cena je tam 59,81€ ale pravdepodobne motorcej je dobry len pri tejto zime prasklo umelohmotne ozubene koliesko motorceka. takze musis vymenit alebo to mozes vyriesit zatial tak ze motorcek odmontujes a rucne pootocis a otvoris klapku a pojde ty stale teply zduch a na jar to poriesis.

 

2gxr85d.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

me se dnes stalo, ze mi jednak nefungovalo topeni a jednak nesly ani vetraky. Tak jsem u Makra potupne vlezl pod volant, nasel pojistku, zjistil, ze je ok, ale jak jsem ji vyndal a zandal, tak vse zaclo zase fungovat :D, tak poradim aspon takovou blbinu vyzkouset

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dakujem chlapci zatial, akurat s tym robim ale neviem sa dostat k tej klapke. Najskor som si myslel ze uz to mam... tak som vymontoval motorcek. Ten jeden sa vsak kruti aj ked menim okruh VON/DNU ale aj ked menim TEPLO/ZIMA. Je to mozne? Ze menim 2 rozne veci a v oboch pripadoch sa mi otaca jeden a ten isty motorcek? A samozrejme sa toci divne, ked zmenim teplotu z TEPLO na ZIMA motorcek sa pretoci trochu, ak zmenim z TEPLO na TROCHU MENEJ TEPLO motorcek sa otoci pomaly uplne... Toci sa vzdy iba do jednej strany a taktiez sa otaca ked menim okruh DNU/VON ... takze sa mi otaca iba jednym smerom a otaca sa mi na pokyn z dvoch roznych ovladacov... 

Upraveno uživatelem infausto
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mam taky pocit, ze klapka na TEPLO/ZIMA sa nenachadza na strane spolujazdca. Ked tam prec skrinku, mam k dispozicii 2 klapky. Jedna ovlada fukanie SKLO/NOHY/KABINA a je ovladane bez motorceka - lankom. Druha klapka ktora je k dispozicii je na okruh VON/DNU. Klapka je v poriadku, aj ked nou rucne otacam je pocut zmenu prudenia vzduchu. To su dve jedine klapky ktore mam zo strany spolujazdca dostupne. Predpokladam ze ovladanie TEPLO/ZIMA bude niekde inde. Skusal som zo strany vodica sa na to pozriet. Vidim iba jeden motorcek ale dostat sa k nemu je priam nemozne a neviem ani na dialku ako ho vidim posudit ci otaca klapkou ci nie a neviem ci vobec je to ta klapka TEPLO/ZIMA... kde to inde este moze byt... aaach

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak, pre istotu som vymenil chladiacu kvapalinu (vymena nebola nutná, ale auto som kupil pred 2 rokmi od prveho majitela, kto vie ci to on menil takze vymena urcite nezaskodila), po vymene chladiacej kvapaliny som si všetko prekontroloval - voda v chladiacom okruhu je, ventilator v kabine ide, vsetky hadice su teplé, systém odvzdušnený. K radiátoru sa neviem dostať. Pred 2 mesiacmi mi unikala chladiaca kvapalina na jednom mieste. Bol to spoj 2 hadíc. Najskor som ulial do chladiaceho systemu koncentrát na pretesnenie o 2 tyzdne na to v servise tu hadicu opravili a teraz odkedy tam mam novu chladiacu kvapalinu nepozorujem ziaden unik. V expanznej nadrzke je rovnaky stav kvapaliny teda nestraca sa. Kúrenie mi šlo slabo ešte pred uliatím toho koncentrátu na pretesnenie, postupne mi prestalo ísť teplo úplne. Je možné, že ten koncentrát upchal už pred tým dosť znečistený radiátor? Vypustená chladiaca kvapalina nebola čistá ale nešlo o žiadne veľké znečistenie. 

 

Zo strany spolujazdca sa viem dostat k 2 klapkám. Z jednej som dal dole motorček a ovládal ručne - nepomohlo, naďalej fúkal studený. Druhá klapka bola ovládana mechanicky bez motorčeka a riadila kam ma vzduch v kabíne fúkať (celne sklo/nohy/na sedadla). Tieto 2 klapky po kontrole - 100% funkčné. Tretiu klapku som našiel zo strany vodiča ale k nej sa nedá dostať iba rozoberaním palubovky. Skor ako by som rozoberal palubovku, by mozno este pomohlo vycistit radiator. Ale da sa k nemu dostat bez rozoberania? Ak by sa dalo ho z vnútra prečistit tlakom vody bez rozoberania tak by som to skusil... posledna moznost pred rozoberanim interieru ak je k tomu radiatoru vobec pristup. 

Upraveno uživatelem infausto
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdar, už jsem to řešil asi u dvou 308 , ucpaný radiátor. Bylo to docela dobře poznat, zleva u nohou řidiče je přístup k radiátoru, vedou tam dvě trubky, jedna byla vařící,neudržel jsem na ní ruku, ta druhá která vedla z radiátoru byla sotva vlažná. Prvně jsem šel taky po klapkách,ale ty fungovaly ok.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdar, už jsem to řešil asi u dvou 308 , ucpaný radiátor. Bylo to docela dobře poznat, zleva u nohou řidiče je přístup k radiátoru, vedou tam dvě trubky, jedna byla vařící,neudržel jsem na ní ruku, ta druhá která vedla z radiátoru byla sotva vlažná. Prvně jsem šel taky po klapkách,ale ty fungovaly ok.

Super :) to sa podoba presne na môj problém. Je možné ten radiátor vycistit nejakym sposobom alebo musi ist cela palubna doska von? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Zdravim,

mám tento istý problém,už druhý rok po sebe.Prvý krát som vymenil radiátor kúrenia a fugovalo.

Tento rok je ten istý problém,opäť nekúri.  Stále ide len studený vzduch.Mám dvojzonovu klímu.

Poraďte prosím.

Ďakujem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No čo ti môžem ja povedať z toho čo som v tejto problematike zatiaľ naštudoval tak dôvody prečo nekúri môžu byť nasledovné: neodvzdušnený systém, zanesený radiátor, zlomená klapka, unikajúca voda ktorá môže znamenať že je prasknutá hlava, pokazené ovládanie (prepínač zo studeného na teplý vzduch). To sú dôvody ak ti fúka iba studený vzduch. Ak by ani nefúkalo tak by išlo i iné závady, predpokladám najskôr asi nefunkčný ventilátor ale to len tak bokom keďže tento problém nie je našim problémom. 

 

Ja som unikajúcu vodu kontroloval - OK, klapky aspoň vizuálne vrátane odmontovania motorčekov a ručným pretáčaním klapiek - OK, odvzdušnenie systému - OK, kontrola ovládania (prepínač s teplého na studený vzduch je u mňa manuálny ovládaný lankom) - OK ... ostáva to teda na ten radiátor ako mi tu aj Devils-night poradil. Ešte som sa nemal čas na to zatim pozrieť.

 

V tvojom prípade to však vyzerá veľmi zaujímavo, kedže ty si už výmenu radiátora riešil, teraz by som to už na radiátor veru netipoval. Ak ti neuniká voda a systém máš prevzdušnený - čo sú veci rýchlo skontrolovateľné tak by som to tipoval asi na tie klapky. Ale to je len moj názor :) nie som odborník a hovorím iba z toho čo všetko som si k danej problematike prečítal. Okrem toho máš tam automatiku, takže máš to trochu iné než ja. V každom prípade ak padne podozrenie na klapky, nevyhneš sa demontáži. Nevravím teraz automaticky o demontáži celej palubnej dosky, ale minimálne priehradka spolujazdca musí von aby si sa dostal aspon k dvom klapkám ktoré vieš vizuálne ale aj mechanicky (odstránením motorčeka a ručným posúvaním) skontrolovať. Potom je zo strany vodiča po odobratí krytu pod volantom prístupná ešte jedna klapka. Tá je však zasunutá veľmi hlboko a nedostaneš sa k nej bez ďalšej ale tento krát už väčšej demontáže. Tak by som asi zhrnul moje problémy a moje postupy ktoré som aplikoval. Snáď ti to pomôže ;-) držím palec. Dúfam, že o týždeň sa už budem môcť na ten svoj radiátor pozrieť konečne aj ja :)

Upraveno uživatelem infausto
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak, konečne som sa k riešeniu svojho problému dostal a môžem potvrdiť, zanesený radiátor kúrenia. Prečistil som ho najviac ako to len šlo, po namontovaní sa na chvíľu znova kúrenie rozbehlo ale funguje asi tak na 20%. Radiátor ešte menený nebol, takže predpokladám že je tam tých usadenín veľa a bude potrebné ho úplne vymeniť za nový. Dobrou správou je, že nebolo potrebné rozoberať celú palubnú dosku, odobral som iba stredový panel medzi sedadlami aby som dokázal odstrániť plast pri pedáloch vodiča. Krásne sa odkryli trubky pre prítok a odtok chladiacej kvapaliny do radiátora. Jedna bola úplne horúca a druhá úplne studená = zanesený radiátor. Odtiaľ sa dá radiátor vymontovať a vymeniť bez potreby ďalšieho rozoberania! 

 

Zhrnutie mojich skúseností pre všetkých, ktorí v buducnosti budu riešiť podobný problém: ak Vám neuniká chladiaca kvapalina, funguje Vám ventilátor (proste ak to fúka) môžu to byť klapky alebo radiátor. Klapky si viete aspoň tak na 70% skontrolovať vizuálne odmontovaním priehradky spolujazdca. Ak máte podozrenie na radiátor, odmontovať stredový panel medzi sedadlami čím sa dostanete ku bočnému krytu pri pedáloch, po jeho odobratí skontrolovať či sú obe trubky rovnakej teploty pri zohriatom motore (90°C). Ak nie sú rovnakej teploty, máte zanesený radiátor. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

tak a je to !!

Celý problém bol v radiatore kúrenia,podľa mechanika.

Pri čistení z radiatoru vytekala zmes podobná solvine.Vôbec netuším,ako  resp.čo to mohlo spôsobiť.

Mimochodom,kúrenie funguje!!

Samozrejme išla celá palubovka von.

Ďakujem za Vaše postrehy a rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 roky později...

Zdravim , mam presne tento isty problem aj ja. Pravdepodobne upchaty radiator. Lebo ked chytim hadice v motorovom priestore , tak hadica ktora ide dnu je tepla ale hadica ktora ide von je studena. Chcem sa opytat ako ste vypustali chladiacu kapalinu zo systemu ? ako to ide najrychlejsie a najjednoduchsie ? 

Dakujem. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejlíp asi spodní hadicí u chladiče, pokud tam nemáš výpustní šroub.

Mimochodem, zkoušeli jste výplach systému s jedlou sodou nebou kyselinou citronovou? To dokáže odbourat celkem pěkně kámen v systému. Dělal jsem tak "očistu" asi 6x po sobě, vždycky s čistou vodou a projet- zahřát na provozní teplotu. První taková očista vyplavila takový množství kamene, že jsem nechápal, kde se to bere a asi až 5.- 6.očista byla uspokující. Výhoda byla, že se ten bordel dal vypustit přímo do kanálu tlakem, jelikož to byla takřka čistá voda. Jediný, co je bylo potřeba dávat bacha, nenapouštět systém studenou vodou hned po vypuštění, měl jsem obavy, aby se nezkroutil blok nebo podobně. Počkat třeba 30minut na schladnutí.

Neměl jsem problém s chlazením ani topením, ale když jsem kdysi dělal hlavu, přišlo mě dobrej nápad to nejdřív propláchnout, než naliju drahou nemrzku a tu pak vylívat nebo cedit. Nestsčil jsem se divit, co z toho šlo ven.

Pak jsem dal nemrzku G48 a lehce naředil destilkou (do -40 musí stačit u nás). Jestli se ten kámen neusazuje někde proto, že se to ředilo kohoutkovou vodou, kde někde je vysoký podíl minerálů. Nevim. Normálně to tak ředí i v autorizáku.

Upraveno uživatelem inoxing
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...