Jump to content
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Posted

Prodávám skůtra, je to nejsportovnější model této kategorie, kterých je hodně málo. Ozval se mi nějakej týpek z Anglie, že má o něj zájem. Ze začátku jsem tomu ani nějak moc nevěnoval pozornost, ovšem neustále píše a už začíná domlouvat podrobnosti k prodeji jako termín a způsob převzetí. Navrhuje, že mi pošle prachy a pak si pro něj pošle nějakýho kurýra (používá slovo "agent" :cool:  :D ) a kurýr prý chce doklad o zaplacení za stroj. Zdá se mi to celý přitažený za pačesy, že by mu to stálo za to, navíc vidím analogii s podvodama typu zaplaťte předem a my Vám pošleme vozidlo dodatečně... :D   Nicméně taky je to naopak kdy prodávajícím jsem já, tzn. že nikomu nic platit nebudu. Pokud by mi tedy opravdu předem poslal love na účet a já to pak zaběhnu s doklady + SPZkou odhlásit z evidence v ČR, hrozí mi nějaký riziko podvodu?

Jak říkám, přijde mi to celý ujetý, že mu ta malá moto stojí za to, je sice pravdou že to je těžko sehnatelný model, fabrika Derbi už zkrachovala ale Piaggio group na to dál vyrábí díly, na skůtru mám hodně sportovních dílů, ale přece jen, může být v tom prodeji do ciziny někde zakopanej pes?

Posted

Jistě že je to podvod, on ti pošle jakýsi výpis z účtu u Western Union o převodu a bude tě tlačit, abys na peníze fyzicky nečekal a poslal skůtra.

Posted

OK OK, už mlčím, já jen že kamarád tady z fóra mi popsal situaci, kdy si angličan opravdu přijel do ČR pro vozidlo, tak jsem si říkal že by to třeba opravdu byl nějakej magor. Je jasný že nejsem padlej na hlavu, abych mu prskoleta dal bez prachů na účtu, ale to jsem psal hned v prvním příspěvku.

Posted

Jednou jsem si s nima taky dopisoval (z čirý zvědavosti), chtěl sklo předních dveří do Fabie. V podstatě mi napsal, že kurýr je někde blízko mého bydliště a že chce zálohu na dopravu 120€. No ale vše rychle, aby to mohl ještě dnes naložit. Že mi pošle výpis právě z Western Union jakože poslal peníze, ale že jeho platba by kurýrovi dorazila až za tři dna a moje tam bude hned.  :)

Posted

No přiznám se že takhle naopak by mě fakt nenapadlo, že se taky dějí podvody. To že podvodník vyláká peníze na účet je jasný, nemusí hnout prdelí, je někde schovanej a love má na ůčtu. Ovšem takhle naopak bude mít stroj, kterej bude muset zase nějak prodat, což je rozhodně zbytečně složitý. Ale máte asi pravdu :)

Posted (edited)

On stroj nechce, on bude chtít nejpravděpodobněji tu zálohu na dopravu. A ta může bejt i 500€.

Edit: Dyť se ho zeptej, jestli vládneš anglicky nebude to problém. Dva, tři mejly a víš přesně co chce.

Edited by Guest
Posted

no už proběhlo asi 5 mailů a on prave po me nechce nic, kdyby prisel s nejakyma zalohama z moji strany, tak bych se mu vysmal. Porad se jen pta kdy budu schopen to odhlasit aby poslal love, at vi kdy objednat dopravu.  OK, ja mu napisu posledniho mailu, ze az budou love na uctu, muze posilat "agenta" :D  :D  :D

Posted

Já už se s tím také setkal, nepamatuji si už přesně ten postup, ale bylo to zhruba jak je tu psáno. Peníze pošle podobně jako platba kartou a ty jsou někde bloknuté a jeví se to podobně jako by jsi je měl na účtu. Pak je to nějak napojené na toho kurýra. Motorka ti nakonec ale myslím zůstane jen po tobě bude chtít zaplatit toho kurýra. Na něj ti ty peníze pošle také. Jenže ty převedeš peníze kurýrovi a on pak svoje platby stáhne. Nevydělá moc, ale neboj nejsi jediný a je takových spousty. Takže libřička k libřičce. Proto to je jako z anglie aby tam nebyla platba Eurem. 

Posted

Mně dokonce takoví cizinci posílali ze zahraničí šeky v obálce, abych si je šel nechat proplatit (ještě je mám schované). Ono i kdyby prachy na účet dorazily, tak to furt nic neznamená...dokonce by to nic neznamenalo, ani kdybys je vybral...furt se dá platba označit za podvodnou a peníze po tobě bide banka vymáhat zpět. ;)

Posted

Nechápu jak na tohle někdo může skočit,jak tak či tak,asi máš moc vysokou prodejni cenu tady v čr,když už se schyluješ k tomu,že je to pro Tebe i zajimavé s tím ztrácet čas. :myslim

Inzeruji poměrně dost,takovéto opovědi automaticky mažu,chodí to prakticky na všechno.

Posted

Tak tenhle pripad jsem zazil tez...prodaval jsem par chovnych koz kamerunskych a presne jako pisete...penize poslal ale zustali blokle dokud si kuryr nevyzvedne zbozi,pak se pry uvolni...kuryr prijel a jelikoz mi toto rekl na miste ze az prevezme tak pry hned mam penize na ucte.poslal jsem je nekam a zbozi nevydal....a pak me uhanel a vyhrozoval pravnikem ze naklady na dopravu a kuryra delaji cca 580euro....napsal jsem mu ze jsem nic nepodepsal a neuzavrel.a jasne bylo receno jakmile penize obdrzim tak zbozi vydam,takze dohodu o prodeji porusil on.a tim to skoncilo a nechal me uz byt...asi cekal ze se leknu a zaplatim nebo co...takze na toto pozor a radsi od techto obchodu dal.....

Posted

Cenu mám normální, volají mi i češi, zrovna včera mi někdo nabízel výměnu za auto :bojim  :D , ale jestli umí číst, tak jsem mu řekl že tam o výměně nemám ani slovo. Je rozdíl uprostřed zimy prodávat auto a moto, ale o výši ceny, to jsme někde jinde.

Prostě mě zajímal váš názor na tohle, já se s tím totiž ještě nesetkal a jsem rád za vaše názory. Radši budu tady na foru za trotla, než abych byl trotlem sám před sebou kdybych nějak naletěl :papa  :D

Posted

jak psal kirkiz... aby to nebylo tak, že "jako" poslal a teď pošli ty... takhle známej přišel o telefon, volal mu z ciziny, že peníze poslal a že to nutně potřebuje a aby mu věřil, pošle mu o něco víc, takže telefon za cca 5tis prodejní ceny použitej, dával na net za 4tis, tak mu poslal snad 4500 a právě mu poslal nějaký výpis, telefon poslal do ciziny a nic... na policajtech ho vysmály... ale pokud by peníze opravdu dorazily, tak by asi problém nebyl, když ti pošle údaje a sepíšete kupní smlouvu...

Posted

Podvod to bude, to je jasný, ale trochu bych ho poškádlil. Když může posílat přes Western Union, může si přece ten kurýr ty prachy vyzvednout a dát ti je výměnou za zboží, né? Tak mu to navrhni a napiš sem jeho reakci :-)

Já když prodával mašinu, tak mi taky přišel překlad z gůglu, že je jako čech a moc neumí mluvit, protože žije dlouho v anglii a že by zorganizoval dopravu, ale potřebuje záruku (už nevím kolik stovek euro) a bla, bla, pořád dokola.

Tak sem mu napsal, že klidně, jeho koupě, jeho starost, ať mi pošle prachy včetně poplatků atd přes western union, že si to klidně můžeme s tím jeho "agentem" předat z ruky doruky a hned zajít na úřad přepsat.

...no a nic... :D  takže fáček neshledáček

Posted

Je to bouda. Tyto převody peněz mají i svůj oficielní název "Předautorizace" a také tak skutečně fungují. Tímto způsobem se skutečně udaná částka tzv. blokuje ve prospěch účtu příjemce, ale jen na omezenou dobu, která je u různých bank rozdílná, od dvou dnů do jednoho týdne. Po té je předautorizace automaticky zrušena. A zrušit ji lze samozřejmě i v průběhu platnosti = zaslaný výpis je cár nic neříkajícího papíru.

Pokud, ale už jsou peníze připsány na účet, tak banka nemůže operaci stornovat ani na základě reklamace ze strany plátce. Ale to je na delší vysvětlování.

Tady je ale ideální řešení - jak už zde zaznělo - "z ruky do ruky" tedy peníze "na dřevo".