Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Kde jsou aktuální stanovy?


Kurt

Recommended Posts

Ač jsem se snažil hledat, nenašel jsem aktuální znění klubových stanov - a to ani na fóru samotném, ani v souborech. Bylo by možné poradit mi, kde hledat a pokud nejsou k dispozici, pak je někam umístit tak, aby je měli členové k dispozici?

Díky!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nicméně stanovy jsou od 1.1.2014 neplatné ve všech bodech a schreek postupně dělá na nových ;)

Na základě čeho? Nemáme-li stanovy, pak přece právně neexistujeme.

Přiznám se, že tato informace mne třičtvrtě roku po okamžiku, kdy ta skutečnost nastala, poněkud zaskočila. Může mi to někdo vysvětlit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prvním z hlavních problemů je, že nejsme již občanské sdružení, ale spolek a zbytek problémů včetně tohoto nastal změnou občanského zákoníku k 1.1.2014. Nové stanovy jsou již rozpracované, protože bez nových stanov nelze ani vyhlásit volby... ;) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, zrušení zákona o sdružování osob leccos změnilo, ale to přece v žádném případě neznamená, to co tvrdíš - tedy:

 

stanovy jsou od 1.1.2014 neplatné ve všech bodech

 

 

Pohled MVČR:

 

2. Právní postavení dotčených právnických osob spojené s přechodem na novou zákonnou úpravu:
  • občanská sdružení se považují za spolky ve smyslu NOZ, tzn. že se „nepřeregistrovávají“, není dotčena jejich právní kontinuita, je zachována jejich historie a mají stejné identifikační číslo (§ 3045 odst. 1 NOZ).

Už jsem se tomu tady věnoval, bohužel to téma, kde se rozebírala nutnost změny názvu, nyní nedokáži najít ani pomocí Google.

Každopádně si myslím, že bude lepší se zdržet takových prohlášení, která by nám mohla v budoucnu uškodit. ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aktuální stanovy jsme měli v plánu tradičně vystavit na hlavní straně, kterou právě doděláváme. Pokud je potřebuješ hodím je sem večer až budu u PC.

Současné stanovy jsou od doby účinnosti nového občanského zákoníku neplatné, diskusi nad jejich plánovanými úpravami hodlám v nejbližší době rozpoutat v sekci pro řádné členy. Teoreticky je na úpravu stanov stanovena lhůta 3 let, ale protože potřebujeme na jaře provést nové volby, které podle neplatných stanov udělat nelze musíme za následujících 6 měsíců vypracovat a schválit nové.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak téma jsem našel: http://www.peugeot-club.com/topic/87751-diskuze-k-chystane-transformaci-obcanskych-sdruzeni-na-spolky-od-1-1-2014é-transformaci-občanských-sdružení-na-spolky-od-112014

Nechápu, proč by měly být stanovy neplatné v celém rozsahu - možná pozbyly platnosti některé odstavce, ale ne celé stanovy.

 

Pokud ustanovení stanov dotčených právnických osob odporují donucujícím ustanovením  občanského zákoníku, pozbývají  tato ustanovení závaznosti dnem nabytí jeho účinnosti. Donucujícími ustanoveními se rozumí např. § 123 a 218 NOZ upravující povinné náležitosti zakladatelského právního jednání.

 

 

§ 123

(1) Zakladatelské právní jednání určí alespoň název, sídlo právnické osoby, předmět činnosti, jaký má právnická osoba statutární orgán a jak se vytváří, nestanoví-li to zákon přímo. Určí též, kdo jsou první členové statutárního orgánu.

(2) Pro zakladatelské právní jednání se vyžaduje písemná forma.

 

§ 218

Zakladatelé založí spolek, shodnou-li se na obsahu stanov; stanovy obsahují alespoň

a) název a sídlo spolku,

b) účel spolku,

c) práva a povinnosti členů vůči spolku, popřípadě určení způsobu, jak jim budou práva a povinnosti vznikat,

d) určení statutárního orgánu.

To vše jsme ve stanovách splněno měli, takže není důvod je zpochybňovat.

 

Změnou názvu probůh neoperujte, to je totální volovina, vůbec netuším, kde jste přišli na to, že se měla provést do konce loňského roku, to vám někdo poradil?. :roll

 

Do dvou let od ode dne nabytí účinnosti NOZ (tj. do 1. 1. 2016)jsou dotčené právnické osoby povinny uvést svůj název do souladu s požadavky NOZ.
 
edit: Schreeku díky, ptal jsem se po aktuálních - pokud tvrdíte, že platné stanovy nemáme, pak asi není co zveřejňovat (soubor stanovy2010.pdf k dispozici mám).
Upraveno uživatelem Kurt
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky. Sdružení už opravdu od 1.1.2014 nejsme, jsme spolek ("občanská sdružení se považují za spolky ve smyslu NOZ") a na úpravu názvu máme čas do konce příštího roku, na úpravu stanov samotných pak ještě o rok déle. Jak jsem psal už v předchozím tématu, když ty úpravy zapracujeme při první aktualizaci stanov, bude to ideál a budeme mít po starostech.

Když napíšete, že nemáme stanovy, pak to opravdu znamená, že právně neexistujeme, což má mnoho důsledků - od toho, že nejsme oprávněni přijímat dary (členské poplatky) až po to, že když se teď sejdou 3 hejlové a vytvoří si "Peugeot Club", pak máme smůlu. A to možné není. My totiž existujeme, jak lze ověřit v Rejstříku: https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$firma (mimochodem, všimněte si posledního řádku: " Právní forma: Spolek").

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kurt má v zásadě pravdu, neexistence klubu (sdružení resp. spolku) bych se v tuto chvíli nebál. Některá ustanovení mohou být neplatná a asi i budou (nezabýval jsem se tím konkrétně), takže změna, aktualizace (spolek) a doplnění dle NOZ bude nezbytné. Lze však souhlasit s názorem, že aktuální stav stanov není platným podkladem např. pro nadcházející volby.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě existujeme, jsme zapsaní u Krajského soudu a platnost stanov na to asi nemá zásadní vliv. Nicmene stanovy máme v plánu, nejdřív pozměnit interně v rámci vedení, dále změny prodiskutovat s řádnymi členy, pak zkorigovat s právníkem a nakonec schválit a oficiálně přejít na formu zapsaného spolku.

To vše během následujícího půl roku...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tak, však ono to není jen o tom, tady slovo změnit, tohle přejmenovat, tamhle přidat jeden odstavec a je to. Důležité je řešit to v klidu, bez paniky a udělat to najednou pořádně.

Upraveno uživatelem Veverka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samozřejmě, že existujeme, i ty stanovy máme. Využíváme nyní tu tříletou lhůtu na úpravu stanov, aby to odpovídalo novinkám od nového roku. Já bych v tom neviděl žádnou vědu. 

Jen problémem tu jsou volby v příštím roce, ale jak již bylo avizováno, do té doby to stihneme. 

 

Aktuální stanovy jsou skutečně k roku 2013, jak tu visí, avšak jejich konkrétní odstavce jsou neměnné několik let. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

..a budou opravdu volby v r. 2015 ? hovorilo se i o tom ze se volebni obdobi protahne dokonce pry az  na  let (ale to by do toho nikdo nesel) pak ze na 3 a ted otazka zda do budoucna pouze ci by se to jiz tykalo nas, aktualniho vedeni (= byt o 1 rok dele)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...