Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Živnost jako vedlejší činnost


venomcz

Recommended Posts

Ahojte ,

chci se Vás zeptat ohledně živnosti. Chtěl bych mít živnost jako vedlejší přivýdělek . Jsem normální zaměstnanec. Ročně bych na živnosti udělal obrat né moc velký ,počítám tak 50 tisíc max.

Může mi někdo s tímto tématem poradit ? Detaily bych chtěl řešit spíš osobně ve zprávách .

Ještě se zeptám : Jak je to s placeném soc,zdrav a jiných poplatků v mém případě ?

kolik je roční částka , kterou musím dodržet abych nemusel odvádět daně ? 75 tisíc ?

Jakožto živnostník smím si kupovat věci pro mou živnost potřebné bez DPH  ?

 

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 Teď se dívám že na 2014 rok je výše 62 tisíc korun né 75 tisíc . 

Pokud se teda dostanu pod 62 tisíc ( to je čistý obrat ???? ) tak nemusím platit soc , zdrav .

 

Myslel jsem to tak , že si tu věc koupíš a pak si to dáš do nákladů .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je toho víc, kromě povinného plátce DPH není důležitý ve finále obrat, ale zisk.

Takže v první řadě si musíš zjisti co potřebuješ k živnosti. Jsou volné, vázané a koncesované.

Potom si (pokud to myslíš vážně ) udělat živnosťák. Rozhodnout se vo je pro tebe lepší zda vést jednoduché účetnictví a evidovat příjmy a výdaje, jejich rozdíl ti dá zisk ke zdanění. A nebo zda si budeš evidovat pouze příjmy a výdaje uplatníš paušálně. Opět ti vyjde zisk.

Kdo budou Tvoji zákazníci defakto urči zda je výhodnější být plátce DPH a nebo ne.

Pokud to budou neplátci, tedy Farnat Vopička z horní dolní, tak se nevyplatí být plátcem. Pokud to bude firma Autoslužby Franata Vopička, který je plátcem DPH, tak je třeba plátcem být, jinak Franta spíš nakoupí tvoje služby jinde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano pokud Tvůj zisk nebude větší než je tato částka (nevím jak je přesně teď stanovena) tak se bere, že to není tvůj hlavní zdroj příjmů a nemusíš z toho platit sociální a zdravotní, ale pozor nemusíš platit minimální nevratné zálohy. Když si třeba vyděláš 40 tisíc tak sociální i zdravotní zaplatit musíš, ale neplatíš na další období tyto zálohy. Platíš jen ze skutečného zisku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S DPH je to jinak než si představuješ, použiju jednoduchý příklad.

Koupím zboří stoji 100,- Kč bez DPH, tedy 121,- Kč s DPH zaplatím v každém případě 121,- Kč

 

Teď když nejsem plátce:

Prodám ho za 200,- Našel jsem někoho kdo to za to koupí. Můj zisk je v tu chvíli 200-121 to je 79,- Kč

 

Teď když jsem plátce DPH

Pořizovací cena je 100 bez DPH a 21,- Kč si napíšu do salda DPH, že jsem zaplatil. Prodám ho za 200 s DPH, tedy 165,30 bez DPH a daň je 34,70 Kč. Tu bych měl odvést, ale protože jsme na vstupu už odvedl 21,- Kč odvedu státu jenom ten rozdíl, což je 13,71. Tedy vlastně 21% z částky o kterou jsem zvedl koncovou cenu.

Můj zisk tedy je 165,3-100-13,71 pouze 51,59 Kč

To znamená pokud to budu prodávat neplátci daně, tak na tom tratím.

Pokud ale kupující bude plátce tak skutečná prodejní cena nebude 200,- ale 242,- Kč (on si daň odečte a jeho nákup bude 200,- stejně jako u neplátce) můj zisk pak bude 200-100-42+21 to je 79,- Kč

 

Snad jsem se někde nepřepočítal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za účetní období tedy za rok, nebere se cena jedné zakázky. Prostě k 31.12. sečteš příjmy, odečteš náklady, buď položkově nebo paušálně (pozor nejde kombinovat) a vyjde ti zisk, ten můžeš ještě ponížit o odpočitatelné položky a vyjde ti částka ze které zaplatíš 15% daň z příjmu a sociální a zdravotní. Pokud nebude větší než těch 65 tisíc tak na další období nemusíš platit minimální nevratné zálohy.

Pokud u toho ještě pracuješ tak to bude trochu složitější, protože musíš požádat zaměstnavatele a to, že si chceš udělat svoje daňové přiznání sám, respektive nepožádáš ho o to aby ti ho dělal on. A tam uvedeš svoje příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání) a z živnosti.

Věř mi jednoduché to není.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Taky jsem pár let podnikal při práci.

Za 1 000,- mi tady jedna účetní každý rok tyhle věci zařídila. Pokud nebudeš mít stovky vydanejch a přijatejch faktur, tak někoho na to seženeš.

Vždycky jsem jí dal šanony s přijatejma a vydanejma fakturama (bylo to do 100 ks dohromady) a podklady od zaměstnavatele.

Druhej den mi jen dala daňový přiznání, papír na socíálku a zdravotní.

Samožřejmě, jak píš Moto, když si víc vyděláš, zálohy budeš platit, to jsem taky platil.

Žádná tragédie, prostě platíš a protože jsou to zálohy, tak další rok se klidně může stát, že ti něco vrátěj.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už mi to začíná být aspoň trochu jasné . Takže na konci roku stejně musím zaplatit 15% z příjmu akorát se tedy rozhoduje o tom zda budu nebo nebudu platit na další rok soc a zdrav. 

Tudíž pokud budu např. 5 let po sobě podnikat stejným způsobem tak se 5 let vyvaruju těchto poplatků ale stejně 5 let budu platit 15% z výše příjmu.

 

Pro mě bude tedy lepší být neplátcem DPH. Takže v tvém příkladě:  na věci za 100 kč ( prodej za 200 kč ) zisk je 79 kč -15% na konci roku když to tak vezmu .Je tak ? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Aha, to nevím, ale stejně bych venoma moc nestrašil. Pro tohle podnikání jak nastínil není problém zajistit si účetní za pár stokorun.

 

Edit: Vždy jde udělat nějaká ta optimalizace a když budeš dva, tři roky v mínusu nikdo ti neřekne ani popel.. ;)

Upraveno uživatelem Návštěvník
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je značně zjednodušené. Jak jsem psal to sociální a zdravotní z toho co jsi vydělal budeš muset VŽDY zaplatit, takže v březnu následujícího roku nebudeš odvádět pouze 15% z toho co jsi vydělal ale i sociální a zdravotní. Těch 65 tisíc určuje pouze že nemusíš nebo musíš platit nevratné zálohy.

Takže když roční příjem bude 40 tisíc, znamená to pro tebe (a teď možná nebudu úplně přesný, protože nevík kolik přesně teďe dělají procenta, to je věcí našeho účetního) 40000-15% daň z příjmu to je 34000,- a z této částky myslím 15% zdravotní pojištění a 24% sociálka, to je dohromady tolik že ti zbyde 21964,- Kč čistého. Zálohy na příští rok neplatíš.

V případě že si za rok vyděláš třeba 150 tisíc odvody budou 15% daň zbyde 127500,- a po odečtení soc a zdrav zbyde 82365,- Kč. Ale v příštím roce budeš povině platit nevratné zálohy (nevím přesně tu částku někde kolem třech tisíc) a i když si nic nevyděláš tak ti to nikdo nevrátí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na vedlejší činnost nemusíš zálohy platit vůbec. Příjmy z vedlejší činnosti nesmí přesáhnout příjmy ze zaměstnání. Pak již nelze činnost považovat za vedlejší.

Pokud prodáváš práci, jednoduché to je. Komplikuje se to, pokud nakupuješ zboží, které dále prodáváš plátcům DPH. pak je vhodné být plátcem DPH. 

Já tyhle věci řeším tak, že nechám plátce DPH nakoupit si zboží sami, prodávám jen práci. Tam nemusím řešit DPH. Zálohy platím dobrovolně, ale v přehledu mohu uvést, že je platit nebudu. V sociálním je ale možná limit, jak píše motomoto, že zálohy platit musíš, pokud příjem k zdanění překročí určitou výši. U zdravotního zálohy platit nemusíš, můžeš zaplatit to, co si vypočítáš v přehledu až s podáním přiznání. Zaměstnavatel ti do přiznání dá potvrzení o příjmech ze závislé činnosti. Doporučuji ještě od zaměstnavatele roční potvrzení o výši tvého příjmu přiložit k výpisu na sociálku, jinak ti mohou udělat výměr a nemusí považovat tvoji činnost za vedlejší.

Pokud uplatňuješ procentuální odpočet, je potřeba sledovat, jak se mění jeho výše, teď jsou každý rok nějaké změny. Případně jak se mění odčitatelné položky. Pak také to, jestli si můžeš odečíst vyživované osoby, to se taky poslední dobou mění. Ale pokud uplatňuje vyživované osoby manželka, je to jednoduché.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je pěkné no . Existuje nějáká dohoda ? Dohoda o provedené práci , kde bych se vyvaroval všeho placení nebo aspoň něco obešel protože pokud chci vydělávat míň jak 62 tisíc kvůli těm zálohám apod . Tak roční čistý zisk můj nebude větší jak cca 25 tisíc ! 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No práce je jedna věc ale druhá věc je díl potřebný k opravě který bych nakupoval z ciziny . Většinou Evropa ale někdy je potřeba hrábnout dál a to až Asie .

Pokud je ta věc levná třeba do 10 euro , tak nic neplatím . Pokud je 22 euro tak platím dph ... u dražších pak i clo . 

Když zaplatím za ten předmět dražší i to DPH , jak se situace změní pri prodeji budu-li nebudu-li plátce DPH?

Když nezaplatím DPH protože předmět je pod 15 euro jak se situace změní při prodeji budu-li nebudu-li plátce dph ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...