Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

NAS Synology, přidávání disků do RAID a jejich velikost


Edison

Recommended Posts

Ahoj AjŤáci. Snad někdo poradí. Mám uvedený NAS DS414j. Dosud v něm 3x6TB disky, fyzicky 5,46TB v RAID5, celkem kapacita 10,82TB. Chci přidat další 6GB tentýž model dostupných 5,46TB. Po přidání by to vyšlo na nějakých 16,36TB. Vcelku by to neměl být problém, protože výrobce uvádí plnou podporu 6TB disků, např typ WD RED, které jsem použil. Ale nastává problém, že systém při pokusu o přidání posledního disku hlásí, že je možno max 16TB, ale že dostupných by bylo těch 16,36TB. Souborový systém je tam EXT4. Neví někdo o nějakém fíglu, jak těch 360GB sundat, abych se dostal na požadovaných max 16TB? Běžně jsem tohle dělal na kompech diskovými nástroji, ale na NASku na to nějak nedosáhnu...

 
 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čoveče, je to trochu složitější, než se zdá. Synology forum je plné dotazů lidí na limit 16TB při expanzi RAIDu. Podobné problémy ale řeší i majitélé QNAPu a ostatních NAS, protože problém je v EXT4 a jeho 16GB limitu pro 32bit procesory. Každopádně podle všeho je řešením pole zbořit a znovu vytvořit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak přesně tohle mě tam taky trklo. To zkusím... Zkopíruju všechno na ten 4. disk. Pak z těch předchozích zruším všechno a udělám expand ze 4. Myslíš, že by to mohlo jít? Nemám kam jinam zálohovat... Jen si nejsem jistej, že se to takhle povede. Jde o to, že bych asi měl hned při tvorbě toho 4. disku počítat ještě se zmenšením.. o cca 100GB.

 

Čéče... on v tom bude asi nějakej háček... V podstatě se nedá nikde nastavit jakákoli výchozí velikost svazku, nebo cokoli... O změně velikosti svazku už hotovýho ani nemluvím...

Upraveno uživatelem Edison
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diskstation od nějaké verze 3.x umí poznat, pokud vytváříš nový filesystém větší než 16TB, tak příslušně upraví příznaky toho EXT4 a proběhne to ok. Pak už se dá zvětšovat až do aleluja. Budeš asi potřebovat celé synology zazálohovat, zbořit raid, znovu ho vytvořit a na něm vytvořit EXT4. Pak by to nemělo nijak protestovat a vše by mělo hladce proběhnout.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenže zálohovat jaksi.. není kam... :-(

Mno... něco mě napadlo... Vedle mám ještě jedno dvoutero USB a v šuplíku druhý síťový... Bych to snad mohl nějak nakombinovat... Jde o domácí NASko, ve firmě by se to jistě už nějak udělalo... s dalším úložištěm...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem to vyřešl. Jak psal MsChodny. Zazálohovat, zbourat. Restartovat do továrního, přeinstalovat DSM. Pak nejprve vytvořit "skupinu disků" do RAIDu (jaký chci, já chci 5 s paritou jednoho disku) a až pak vytvořit "svazek" - filesystem. Tak jsem se dostal na plnou kapacitu 16,36TB. Ono se to teda nějak porovnalo samo a udělalo to 15,87TB. No... to je to dekadický, vs. počítačový počítání...

 

Tak ještě upřesnění... Opravdu to udělalo svazek 16TB a zbylo nějakých 350GB. Tak jsem tam založil ještě druhý svazek. Těch 16TB je asi opravdu dáno filesystémem EXT4.

 

A nakonec... "balíčky", tedy nejrůznější serverové programy instaluji na ten "malej" disk. Velkej, jak to jen jde nechávám pro data.

 

Obecně lze tedy říc, že nejprve je třeba vytvořit velký fyzický disk a na něm pak logické disky s max kapacitou, tu systém automaticky nastavuje na 16TB a zbytek, nebo lze vytvořit několik menších logických disků. Doma to ale asi není nijak potřeba.

Upraveno uživatelem Edison
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...