Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nafta a cukr


Lada78

Recommended Posts

Zdar, dneska byla v praci zajímavá debata o lásce nafty s cukrem. Kdysi dávno jsem zkoušel zda se cukr v naftě rozpustí a moc se mu nechtelo. Kolegové jsou za to ze se rozpustí atd. Me osobně by spis zajímalo jaké množství cukru by mohlo zničit provozu schopnost motoru.

Dam příklad o kterém byla debata.

V kanystru je 10 litru nafty a v nem pres noc nasypana mala sklenička plna cukru. Pokud to ráno naleju samozřejmě pres sítko do nádrže, kde je dalších 30 litru normální nafty. Stane se neco s motorem? Ja si myslím, ze ne.

Řekl bych, ze velké množství cukru zůstane zkrystalizovano a to malinké mnozstvi, které se rozpustí se tak naredi, ze to motor nepozná. Dejme tomu, ze se jedna o 2.0 HDI a cukr krystal neznámého vyrobce.

PS: Nejedna se o žádný životní příběh, ale je o pracovní diskuzi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

On cukr obecně se špatně rozpouští ve studené kapalině. Tu \"zaručenou\" pravdu s cukrem v nádrži jsem taky slyšel. Podle mě je to blbost, aby cukr zničil motor, maximálně ucpe filtry. A když se nafta v nádrži začne díky přepadům ohřívat, tak se cukr rozpustí a vyhoří bez následků. Teda v tom množství co popisuješ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Všechno je to nevědecká kravina vzniklá špatnou interpretací. Do nafty se samozřejmě má přisypávat sůl. Neboť solný roztok má vyšší bod varu. A jaký máme u nás problém u nafty? Přece nízkou teplotu vzplanutí, stačí si prohlédnout jakékoliv testy nafty. A další problém nafty? Přeci bod tuhnutí. A který roztok má nižší bod tuhnutí než čistá voda? Solný. A co hážete v zimě na chodník, aha? Navíc sůl čistí skvrny, to už věděly naše babičky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zajímá me nazor všech, setkal se někdo s tímto pruserem?

Zkušenost mám pouze s benzínem - 5 kostek na 10 litrů, zadřeno do cca 200 km. Mimochodem se ty kostky úplně nerozpustily. Nepamatuju si co z nich zbylo, ale normálně šterchaly v nádrži a daly se vysypat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Problém cukru je ten, že je to poměrně složitá molekula. Ty je možno poměrně běžně od sebe jednotlivě oddělit, leč opět se velmi snadno srážejí. To je onen princip rozpouštění v benzínu, neb ten je poměrně solidní rozpoštědlo, ovšem jednotlivé molekuly dále nerozštěpí, vzhledem ke složitosti. Nakonec dojde k tomu, že se molekuly cukru začínají srážet na filtrech, ten ucpou a je po hehe. O zadření jsem neslyšel, což neznamená, že jej vylučuji. Osobně jsem spíše toho názoru, že se cukr poměrně snadno spálí. To souvisí s rozbíjením - okyslyčováním jednotlivých molekul. Kolik se jich ovšem zachová netuším. To bude záviset asi od teploty a doby hoření. Nafta je ovšem poněkud jiné kafe. Je sice taky organická, ale benzín to není. Myslím, že rozpouštění buude složitější, ale vzhledem k viskozitě bude i složitější opětovné srážení.

Jsou to jen úvahy, možná se pletu... Chělo by to nějakýho toho chemika... Kde je Ferry?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...