Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co jste dnes udelali...


Marcel00

Recommended Posts

@sitler Z casti pravda ale kdyz porovnavam spotrebu i tady uvadenou tak mam na podlahovou plochou min dve jednotky a neprijde me ze to byla silena suma
Drive se platilo za sezonu cca 35/38tis.

Pri propocitavani nakladu izolace oken topeni atp jsme na sume uz pred lety neuveritelne ;)  dnes uz v risi snu ;)
ANO ted ty castky jsou smesne a navratnost by byla o hodne rychlejsi a realnejsi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O sumach mi nemusis mluvit :)  Vim celkem presne, kolik prislo zatepleni a nova fasada rodice na velkym baraku, vim pomerne presne, kolik pred 3 lety stalo zatepleni a fasada na bytovem dome, kde bydlime (a predtim nova strecha + stropni izolace) a i na kolik prisly novy okna a kolik byl rozpocet jeste na lepsi okna :D 

Na druhou stranu, po zatepleni bytovky sly vsem naklady na topeni o 25% dolu pri cca stejne zime. A u rodicu se pred lety zainvestovalo do zatepleni a fasad, nasledne do diverzifikace topeni na kombinaci drevo+plyn (protoze maj pristup ke drevu), a plynem ted topi jen kdyz je fakt zima nebo nema kdo zatopit ci prilozit.

Ale ano, castky na zatepleni a podobny akce jsou naprosto sileny. My tady jeste zvazujeme solary na bytovku, ale nejdriv se musi zmenit zakon...snad od 2023 to dopadne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jen bych chtěl vědět, kdo zaplatí výměnu oken a zateplení lidem, co měli malý plat celý život, takže ušetřit mohli leda tak kulový, ale celý život tady platili daně..., kapalný plyn prý bude na trojnásobku 😯, nějaká 95 letá babka čeká od února na fin. pomoc, stačilo by jí cca 1000 Kč, pořád se to řeší, odpověď z ministerstva 👍--je to její první prosba o pomoc v jejím životě, no, asi to bude na podzim kino pro většinu 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proč by měl kdokoliv komukoliv cokoliv platit? Žijeme v systému každej za svoje + někteří  za naše nebo jen za něčí ...  tohle jsme si vycinkali klíčema před 33 lety a jenom nám to  někdo neřekl? Trochu asi jo a trochu jsme si to tak nechali zavést, i to jsou holt důsledky našeho vlastního chování. Okna a zateplení fajn, kdo se stará tak většinou má, ale hlavně to je stejně jako nějaká pomoc a tarif a kdesi cosi jen flikování, řešení následků a ne odstraňování příčin.

Obávám se že jsme vlezli někam kam jsme neměli (EU), resp. se z toho do čeho jsme vlezli stalo něco jinýho (z ES/EHS/EU je novodobý RVHP a místo poručíme větru dešti poručíme větru slunci). I prd, velebnosti, neporučíme. A holt za to zaplatíme. Relativně rychle jsme dosáhli relativního blahobytu a teď se ukáže jak moc to bylo na dluh. Prostě smůla. Smiřte se s tím a připravte se na to, pokud můžete. O toho kdo nemůže se musí postarat ten kdo může, to jest buď rodina, nebo společnost (stát). Nikdo jinej tu není a nebude.

Konec PŠM, sorry za OT a hezkou neděli dokud to jde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ráno cvičák, s autem do myčky, pak už doma oběd, po obědě vysavač a Logan se gruntoval. Wapkou jsem vyčistil koberečky, jsou zase černé 😄 a teď siesta s 33🍺

20220724_135109.jpg

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 11 hodinami, sitler napsal:

Ted to vyzni strasne hnusne, ale to jsou roky neresene problemy ohledne snizeni energeticke narocnosti. Zatepleni, vyreseni topne soustavy, vyreseni oken...

No také to možná vyzní hnusně, ale jsou lidé kteří prostě peníze na takové investice nemají (víme že se nebavíme o 10 000,-) jsou rádi, že mají na revizi komína a to uhlí do kamen . . . 😟

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Klemoň To jsou ale typičtí adepti systému sociální solidarity, se kterým obecně až na jisté výjimky nemám problém, a pro ně nebude řešení v podobě odstranění následků (tj. okna, zateplení apod.) existovat nikdy, jakkoliv to zní surově. Ale právě i jim by pomohlo řešení spočívající v odstranění příčiny, tj. cen energií. Je úplně jedno, jestli na zateplení nemají z důvodu nízkých příjmů nebo finanční a ekonomické neznalosti až negramotnosti. Samozřejmě nemůže bejt každej chytrej a/nebo bohatej, to je všude, ale celý roky je to netrápilo, že nemají zateplení atd., protože energie byly levný a oni na ně měli, i když leckdy na hraně. Ale s tím je konec a já to odmítám řešit tím že jim všichni přidáme na fasády a na okna. A žádných směšných 15 ani 30 litrů to nevyřeší. Zatímco odstranění příčiny čili ceny energií zastaví růst cen všeho a pak nízkopříjmovým zbyde na tu revizi komína a ostatním na investice i tzv. ejchuchu které živí statisíce dalších (služby atd.). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 24. 7. 2022 at 9:28, sitler napsal:

Ted to vyzni strasne hnusne, ale to jsou roky neresene problemy ohledne snizeni energeticke narocnosti. Zatepleni, vyreseni topne soustavy, vyreseni oken... Pokud se na tohle kasle, pak samozrejme naklady leti raketove nahoru.

Pojď mi předvést, jak zateplíš fasádu a vyměníš okna v baráku z roku 1904 v památkové zóně (na fasádě fresky - viz. foto)
Naše okna jsou to velké nad "Lipovou ratolestí" a pak dál vpravo - jak vidno, každé okno je jiné a když jsem před patnácti lety poptával jejich výměnu (musela by být opět dřevěná a naprosto identických tvarů), firmy střílely částky podobné sumě, co jsme tehdy platili za rekonstrukci celého bytu. No a když jsem ještě četl různé diskuze o tom, jak si někteří s důvěrou nechali okna vyměnit, aby zjistili, že firma použila nevyschlé dřevo a okna se za 5 let začala kroutit, tak jsme si je nechali pouze opálit a znovu natřít. Momentálně nejsme ve stavu, aby se SVJ dohodlo, že by se okna (aspoň ta vnější část) dělala jako společná zakázka a co si budem povídat, mé obavy z "kvality" firem a použitých oken jsou stále stejné. Tak holt budeme topit částečně do luftu - zase nám třeba nezplesniví byt, jako když se dají plastová okna a byt se "utemuje".

image.thumb.png.cb79083c07d41d80770c4d55d9e121c9.pngimage.thumb.png.e6d5d41960a4808300ea44571b06ec00.png

Upraveno uživatelem Medvěd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ad kolotoč

Na Letné po mnoha letech znovu spustili zrekonstruovaný Nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě
Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/podivejte-se-historicky-kolotoc-na-letne-se-uz-toci-nepohnul-se-sestnact-let.html

Jako malej pišišvor jsem se na něm vozil, dokonce i za socíku ho snad vlastnila a provozovala jedna rodina - jako kulisa tam hrál funkční orchestrion (díky němu jsem věděl co to je za hudební skříň, do který kope Kemr se Sovákem v Chalupářích :D )
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vzhledem k tomu, že ten původní orchestrion v 90tých letech ukradli, tak ten současný bude určitě jiný. Ale souhlasím s tím, že mi do něj nikdo nedovolí kopat.

Dokonce mi nedovolí ani se na kolotoči svézt, páč mají nízký osobní váhový limit (100 kg) 🤪

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Malé P.S. všem, kdo tu či jinde řeší nebo zmiňují energie apod.: CNN Prima News, pořad K věci dnes ve 12:30 a jeho reprízy dnes v 17:30 a zítra ve 14:20. Podepřete si brady ať si nepřerazíte čelist o kolena až začnete zírat s otevřenou hubou. Po shlédnutí vám bude vše jasné a už se nebudete ptát vůbec na nic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...